Η βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε ένα είδος Λυδίας Λίθου για την Αριστερά…Με αφορμή το Συνέδριο Socialism 2022 -που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο το Σαββατοκύριακο της Εργατικής Πρωτομαγιάς- και εμπνευσμένη από μια συνεδρίαση υπό την καθοδήγηση της Ουκρανής πολιτικής οικονομολόγου και ακτιβίστριας Γιούλια Γιουτσένκο, μια ομάδα κυρίως Αμερικανών αριστερών συναντήθηκε για να συγκροτήσει αυτό που ονομάστηκε Δίκτυο Αλληλεγγύης στην Ουκρανία - ΗΠΑ (USN-US). Τους τελευταίους μήνες, και με την ενεργό υποστήριξη τόσο των Ουκρανών αριστερών (όπως το Κοινωνικό Κίνημα / Sotsialnyi Rukh), όσο και του αναπτυσσόμενου διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης, το USN-US προσπαθεί να αναπτυχθεί και να κερδίσει υποστήριξη.
Ο Howie Hawkins είναι συνταξιούχος εργάτης αποθήκης του συνδικάτου των Teamsters, υποψήφιος του Πράσινου Κόμματος των ΗΠΑ για τις Προεδρικές εκλογές του 2020 και οικοσοσιαλιστής. Μαζί με μια σειρά άλλων αριστερών, σοσιαλιστών, συνδικαλιστών και ακαδημαϊκών, βοήθησε πρόσφατα στη δημιουργία του Δικτύου Αλληλεγγύης στην Ουκρανία (ΗΠΑ). Ο Hawkins μίλησε στον Federico Fuentes για την πρωτοβουλία και τις προκλήσεις της οικοδόμησης αλληλεγγύης με την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα αντιτίθεται στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.
Dan La Botz Η ακροδεξιά για πρώτη φορά εδώ και εκατό χρόνια έχει εδραιωθεί ως δύναμη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Μια ομάδα του μόλις δέκα τοις εκατό των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο έχει πλέον τη δύναμη να διαταράξει και να παραλύσει την κάτω Βουλή. Η τελευταία φορά που μια ομάδα με δεσμούς με βίαιες οργανώσεις και δραστηριότητες είχε τέτοια δύναμη ήταν στις αρχές του εικοστού αιώνα, όταν στο Κογκρέσο κάθονταν αρκετά μέλη της Κου Κλουξ Κλαν.
Michael Sainato Οι εργαζόμενοι της Amazon στο κομβικό τμήμα του αεροδρομίου έξω από το διεθνές αεροδρόμιο του Σινσινάτι στο Βόρειο Κεντάκι, τον μεγαλύτερο αεροπορικό κόμβο της Amazon στον κόσμο, διεκδικούν την ίδρυση σωματείου, στην πιο πρόσφατη προσπάθεια κινητοποίησης των εργαζομένων στην εταιρεία τεχνολογίας... Τα κύρια αιτήματά τους περιλαμβάνουν επίσης έναν αρχικό μισθό 30 δολαρίων την ώρα, 180 ώρες πληρωμένου ελεύθερου χρόνου και συνδικαλιστική εκπροσώπηση στις πειθαρχικές διαδικασίες.
Η δημόσια υποστήριξη προς τα συνδικάτα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών. Εν τω μεταξύ εργαζόμενοι που αυτοοργανώνονται σε μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες πρωτοστατούν σε ένα νέο κίνημα κινητοποιήσεων. Η Εργατική Πρωτομαγιά του 2022 ήλθε ακριβώς στη μέση μιας χρονιάς που μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα κομβικό έτος στην ιστορία των αμερικανικών συνδικάτων. Το καλοκαίρι υπήρξε μια σταθερή ροή εργατικών κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα Trader Joe's στη Μασαχουσέτη και στη Μινεάπολη ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας συνδικάτου. Εν τω μεταξύ, η αλυσίδα εστιατορίων Chipotle είδε το πρώτο από τα καταστήματά της να συνδικαλίζεται…
Hans-Christian Stephan Η νίκη του Εργατικού Συνδικάτου της Amazon (Amazon Labour Union / ALU) στις εκλογές του συνδικάτου στο κέντρο συσκευασίας JFK8 στη Νέα Υόρκη αποτελεί σημαντική επιτυχία για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon. Για πρώτη φορά, οι εργαζόμενοι στην πιο σημαντική αγορά της Amazon, τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να διαπραγματεύονται τις συνθήκες εργασίας με τη διοίκηση.
Σελίδα 1 από 8