Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 23:01

Ζούμε σε μια Κόκκινη Άνοιξη-του Ρόμπερτ Γκριν ΙΙ

Μετάφραση: e la libertà

 

Ζούμε σε μια Κόκκινη Άνοιξη-του Ρόμπερτ Γκριν ΙΙ

31/5/2020

Το Κόκκινο Καλοκαίρι του 1919, ρατσιστική βία έπληξε την Αμερική καθώς η ισπανική γρίπη ερήμωνε τη χώρα. Με τις μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον των δολοφονιών της αστυνομίας να σαρώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες που πλήττονται από την πανδημία, φαίνεται ότι ίσως τώρα ζούμε σε μια Κόκκινη Άνοιξη.

Ένα ξέσπασμα ρατσιστικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε όλη τη χώρα, οι αφροαμερικανοί και οι αριστερές οργανώσεις προσπαθούν να αντισταθούν ή ακόμα και να αντεπιτεθούν. Εν τω μεταξύ, μια πανδημία ερημώνει τη χώρα και όλον τον κόσμο. Διεθνείς κρίσεις απειλούν περαιτέρω να διαλύσουν το έθνος.

Αυτή ήταν η κατάσταση των πραγμάτων το καλοκαίρι του 1919.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κλονίστηκαν από τις ταραχές του «Κόκκινου Καλοκαιριού», όπου εκατοντάδες Αφροαμερικανοί σφαγιάστηκαν σε μικρές και μεγάλες πόλεις. Πολλές από τις «ταραχές» που ήταν κάτι περισσότερο από πογκρόμ κατά των μαύρων, πυροδοτήθηκαν ως απάντηση στις αυξανόμενες απαιτήσεις για πολιτικά δικαιώματα, εργασιακά δικαιώματα και κατάλληλη στέγαση. Όλα αυτά συνέβησαν καθώς το έθνος αγωνιζόταν να επιστρέψει σε μια ειρηνική οικονομία εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας και η πανδημία της γρίπης - γνωστή ως «Ισπανική Γρίπη» - έπληττε τη χώρα. Τελικά, 675.000 Αμερικανοί θα πεθάνουν από τη γρίπη, μέρος των περισσότερων από 50 εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως.

Οι ιστορικοί τείνουν να λένε ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται.

Όμως, σε αυτήν την περίπτωση, μοιάζει πραγματικά σαν ποιητική ομοιοκαταληξία.

Όταν άρχισα να δουλεύω σε αυτό το άρθρο την περασμένη εβδομάδα, οι άνθρωποι σε ολόκληρο το έθνος ήταν εξοργισμένοι με την τελευταία δολοφονία ενός Αφροαμερικανού που μεταδόθηκε ζωντανά. Ο Αχμάντ Άρμπερι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην πόλη Μπρούνσβικ της Νότιας Γεωργίας νωρίτερα φέτος ενώ είχε βγήκε για τρέξιμο. Οι δολοφόνοι του δήλωσαν στις αρχές ότι φοβήθηκαν ότι ο Άρμπερι ταιριάζει με την περιγραφή ενός τοπικού διαρρήκτη και υποστήριξαν ότι απλώς υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους σύμφωνα με τον νόμο της Γεωργίας - ένα επιχείρημα που υποστηρίχθηκε και από τον τοπικό εισαγγελέα, ο οποίος αρνήθηκε να ασκήσει δίωξη στην υπόθεση. (Η αστυνομία συνέλαβε αργότερα δύο άντρες, κατηγορώντας τους για δολοφονία και ειδεχθή επίθεση.)

Έκτοτε, μέσα σε ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα, οι επιπλέον δολοφονίες Αφροαμερικανών - ανδρών και γυναικών - στα χέρια της αστυνομίας οδήγησαν μια μακροχρόνια αντιπαράθεση σχετικά με τον ρατσισμό και την αστυνόμευση σε ένα πιθανά οριακό σημείο. Την Πέμπτη, οι διαδηλωτές στη Μινεάπολη έκαψαν ένα αστυνομικό τμήμα μετά τη δολοφονία on camera ενός μαύρου άνδρα σαράντα έξι ετών, του Τζορτζ Φλόιντ, και επτά άτομα πυροβολήθηκαν στην Λούισβιλ κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων μετά τη δολοφονία μιας εικοσιεξάχρονης μαύρης γυναίκας, της Μπρένα Τέιλορ, από αστυνομικούς με πολιτικά. Την Παρασκευή και το Σάββατο, διαδηλώσεις ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα καθώς η πυρκαγιά συνεχίστηκε στη Μινεάπολη.

Οι δολοφονίες που βιντεοσκοπήθηκαν προσφέρουν μια ανησυχητική υπενθύμιση των πολυάριθμων φωτογραφιών από λιντσαρίσματα που είχαν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα στις αρχές του εικοστού αιώνα. Ορισμένα καταγράφηκαν από το NAACP1 και παρουσιάστηκαν ως παραδείγματα της αμερικανικής αγριότητας και βαρβαρότητας. Άλλα, ωστόσο, τυπώθηκαν σε καρτ-ποστάλ και στάλθηκαν σε λευκούς Αμερικανούς σε όλη τη χώρα, σαν μικρά μπιχλιμπίδια λευκής τρομοκρατίας.

 

Το πιο αιματηρό κύμα βίας κατά τη διάρκεια του Κόκκινου Καλοκαιριού έλαβε χώρα στο Ελάιν του Αρκάνσας, καθώς οι αφροαμερικάνοι ενοικιαστές αγρότες αγωνίζονταν να οργανωθούν. Αντιμέτωποι με την καταπιεστική αντίδραση των μεγαλοϊδιοκτητών, και τις συνεχείς φήμες που τροφοδοτούνταν από τον τοπικό τύπο για αφροαμερικανούς που οργανώνονταν για να σκοτώσουν λευκούς, οι μαύροι παχτωτές κτυπήθηκαν και τελικά δολοφονήθηκαν από στρατιώτες και παραστρατιωτικούς. Τουλάχιστον διακόσια άτομα - άνδρες, γυναίκες και παιδιά - σφαγιάστηκαν. Ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος μέχρι σήμερα.

Ο θάνατος του Άρμπερι είναι ταυτόχρονα η αντανάκλαση αυτής της κληρονομιάς της λευκής υπεροχής και της παραστρατιωτικής βίας και της πρόσφατης επανάληψης της ρατσιστικής προσπάθειας ελέγχου των μετακινήσεων και της εργασίας των μαύρων. Η ίδια η ιδέα για το πού πρέπει και δεν πρέπει να βρίσκεται ένας μαύρος είναι βαθιά πολιτική, ριζωμένη σε ρατσιστικές ιεραρχίες.

Οι τοποθεσίες των πρόσφατων δολοφονιών συνδέονται επίσης με τους αγώνες του αφροαμερικάνικου παρελθόντος. Το Μπρούνσβικ βρίσκεται στην ακτή της Γεωργίας, κοντά στη Μαύρη Ζώνη - μια κυρίως αφροαμερικανική περιοχή διάσημη για το έφορο έδαφος της. Στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, οι κομμουνιστές όπως ο Χάρι Χέιγουντ ισχυρίστηκαν ότι η επεκτεινόμενη σε πολλές πολιτείες γη ήταν ένα «έθνος μέσα στο έθνος», όπου οι μαύροι είχαν δικαίωμα αυτοδιάθεσης συγκρίσιμο με άλλα κινήματα ανεξαρτησίας. Ο φόβος των υποστηρικτών της λευκής υπεροχής για την μαύρη ελευθερία πυροδότησε τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Κόκκινου Καλοκαιριού και κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που ακολούθησαν για καταστολή των αφροαμερικανικών κινημάτων, τα οποία συχνά συνδέονταν με την ευρύτερη αριστερά.

Στα βόρεια, ο βάναυσος θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ συνέβη στη Μινεάπολη, μια πόλη που θέλει να υπερηφανεύεται για τον φυλετικό φιλελευθερισμό της, αλλά, όπως πολλές άλλες προοδευτικές αστικές περιοχές στην Αμερική, έχει μια βαθιά αποδεδειγμένη ιστορία αστυνομικής βίας. Το 1948, ο δήμαρχος της Μινεάπολης Χάμπερτ Χάμφρι δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για το Δημοκρατικό Κόμμα να «βγει από τη σκιά των δικαιωμάτων της πολιτείας και να περπατήσει κατευθείαν στην έντονη ηλιοφάνεια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ωστόσο, από το 2009 έως το 2019, οι Αφροαμερικανοί αποτελούσαν το 60% των θυμάτων των πυροβολισμών της αστυνομίας στη Μινεάπολη, παρόλο που αποτελούν λιγότερο από το 20% του πληθυσμού της πόλης.

Ο θάνατος της Μπρένα Τέιλορ στο Λούισβιλ του Κεντάκι στα χέρια της αστυνομίας έχει προσελκύσει λιγότερη προσοχή από τους θανάτους των Άρμπερι και Φλόιντ, αλλά είναι εξίσου σημαντικός. Σκοτώθηκε επειδή η αστυνομία εφάρμοσε ένα ένταλμα εισόδου στο σπίτι της ακολουθώντας τις διαδικασίες εισόδου «χωρίς χτύπημα», ο φίλος της Τέιλορ, Κένεθ Γουόκερ, πυροβόλησε με το όπλο του πιστεύοντας ότι το σπίτι τους ληστεύεται.

Η Λούισβιλ έχει το δικό της παρελθόν ρατσιστικών διαχωρισμών. Η προσπάθεια της Άννας και του Καρλ Μπράντεν το 1954 να βοηθήσουν τον Άντριου και την Σαρλότ Γουέιντ, ένα ζευγάρι αφροαμερικάνων, να αγοράσουν ένα σπίτι στα προάστια προκάλεσαν κατηγορίες για κομμουνιστικές συμπάθειες και, στην περίπτωση του Καρλ Μπράντεν, μια καταδίκη για στάση κατά της αρχής.

Σήμερα, καθώς οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους στην Λούισβιλ και αλλού, φορτωμένοι με αυτήν την ιστορία, αντιμετωπίζουν επίσης μια πανδημία COVID-19 που - λόγω λιτότητας και οικονομικής εξαθλίωσης - προκαλεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό πλήγμα στους Αφροαμερικανούς. Η κραυγή "Black Lives Matter" έχει ένα νέο και ριζικά επείγον τόνο.

Το 1919, οι Αφροαμερικανοί προσπάθησαν, σε διάφορα μέρη, να παλέψουν κατά τη διάρκεια του Κόκκινου Καλοκαιριού. Το 2020, οι διαδηλωτές στη Μινεάπολη και σε όλη τη χώρα αγωνίζονται να ανατρέψουν μια βάναυσα ρατσιστική κοινωνική τάξη. Ζούμε τώρα, φαίνεται, σε μια Κόκκινη Άνοιξη.

 

1Η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ανθρώπων (NAACP) είναι μια οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ιδρύθηκε το 1909 ως διαφυλετική προσπάθεια για την προώθηση της δικαιοσύνης για τους Αφροαμερικανούς.

 

https://jacobinmag.com/

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 23:27

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.