Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 15:46

«Θα τα πούμε στους δρόμους»

 

 

Ανακοίνωση του Marx21 για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τη συνεχιζόμενη εξέγερση

 

 

Η Μινεάπολη καίγεται και η πυρκαγιά εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.

Ο Τζορτζ Φλόιντ δολοφονήθηκε στις 25 Μαΐου από το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης. Δολοφονήθηκε από τον Ντέρεκ Τσόβιν, έναν αστυνομικό που δολοφόνησε αθώους ανθρώπους στο παρελθόν και δεν τιμωρήθηκε γι’ αυτό. Ο Τσόβιν έβαλε το γόνατο και όλο το βάρος του στο λαιμό του Φλόιντ κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης, υποτίθεται σε έλεγχο για απάτη. Ο Φλόιντ δεν αντιστάθηκε στη σύλληψη. Στο βίντεο της δολοφονίας του, μπορούμε να δούμε τον Φλόιντ να λέει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και ακολουθεί η σοκαριστική εικόνα των αστυνομικών που σηκώνουν το αδύναμο σώμα του από το πεζοδρόμιο.

Η οργή διέλυσε την επιδερμική απάθεια που είχε διαμορφωθεί για να προστατεύσει την εσωτερική ζωή από το καθημερινό εξωτερικό τραύμα. Ο θυμός πλημμύρησε τα σώματά μας. Η ιστορία του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ είναι ίδια με πολλές άλλες που έχουμε ακούσει στο παρελθόν. Οι αρχές έχουν κάνει πολύ λίγα για να διορθώσουν το πρόβλημα του θανάτου των άοπλων μαύρων και σκουρόχρωμων ανδρών και γυναικών από την αστυνομία. Οι απλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ εξαρτάται από αυτούς, και καταλαβαίνουν ότι αυτό σημαίνει να βγαίνεις στους δρόμους.

Για τρεις συνεχόμενες νύχτες, η Μινεάπολη φλέγεται. Πλήθη χιλιάδων συγκεντρώθηκαν, πυρπολώντας κτίρια, καταστρέφοντας αστυνομικά αυτοκίνητα και συνεπλάκησαν με τους μπάτσους. Το βράδυ της Πέμπτης, στις 28, ένα αστυνομικό τμήμα κοντά στο οποίο δολοφονήθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ κυριεύτηκε από διαδηλωτές και πυρπολήθηκε. Η εικόνα μιας φράσης του Μαρξ, γραμμένης με σπρέι στο εξωτερικό ενός καταστήματος, έγινε viral, έλεγε: «Όταν έρθει η σειρά μας, δεν θα δώσουμε δικαιολογίες για τον τρόμο»1.

Αυτές οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα2, με διαδηλώσεις στο Πόρτλαντ, το Λος Άντζελες, το Φοίνιξ, το Αλμπουκέρκι, το Ντένβερ, το Μέμφις, το Κολόμπους και τη Νέα Υόρκη. Μερικές από αυτές έχουν γίνει βίαιες. Στο Ντένβερ, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να απομακρύνει τους διαδηλωτές από τον αυτοκινητόδρομο και στο τέλος της διαδήλωσης ένα όπλο έριξε έξι ή επτά πυροβολισμούς. Δεν είναι σαφές εάν ρίχτηκαν εναντίον των διαδηλωτών. Στο Κολόμπους, οι διαδηλωτές έσπασαν τα παράθυρα του Καπιτωλίου της Πολιτείας καθώς η αστυνομία ψέκασε με σπρέι πιπεριού το πλήθος. Στο Φοίνιξ, υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Στη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον 40 άτομα3 συνελήφθησαν σε σύγκρουση με την αστυνομία στην Union Square.

Οι συντηρητικοί και ορισμένοι φιλελεύθεροι έχουν καταδικάσει αυτήν την καταστροφή περιουσιών, την οποία θεωρούν βία. Πιστεύουν ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι μια ειρηνική, ηθική πίεση. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «κακοποιούς» και τους απείλησε με βία, με tweet: «Όταν ξεκινά η λεηλασία, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί». Το Twitter έβαλε προειδοποίηση σ’ αυτήν την ανάρτηση για παραβίαση της πολιτικής του κατά της εξύμνησης της βίας. Η φονική υποκίνηση του Τραμπ δεν απευθύνεται μόνο στην αστυνομία, αλλά και στις ακροδεξίες πολιτοφυλακές που μπορεί να αναλάβουν οι ίδιες να επιτεθούν σε διαδηλωτές. Στο Λούισβιλ του Κεντάκι, επτά άτομα χτυπήθηκαν από πυροβολισμό την Πέμπτη, ενώ διαμαρτύρονταν για το θάνατο της Μπρένα Τέιλορ, μιας μαύρης γυναίκας που σκοτώθηκε από την αστυνομία τον Μάρτιο.

Πέρα από την κτηνωδία του Τραμπ, το ουσιαστικότερο σημείο είναι ότι αυτές οι ταραχές έγιναν αναπόφευκτες όταν η κύρια λύση που προτάθηκε για τις τακτικές δολοφονίες των μαύρων και σκουρόχρωμων ανθρώπων ήταν να συμπεριφέρονται με σεβασμό και ευγενικά στην αστυνομία. Αντί να αντιμετωπίζουν τις βασικές αιτίες της αστυνομικής βίας, οι αρχές δεν έχουν κάνει τίποτα και μας λένε να κάνουμε υπομονή και να κερδίσουμε μέσω αργής, ειρηνικής πειθούς.

Αλλά αυτό είναι ένα στημένο παιχνίδι. Ο αμερικανικός καπιταλισμός χτίστηκε στις πλάτες των μαύρων που έφερε εδώ ενάντια στη θέλησή τους. Όπως είπε ο Μάλκολμ X, «δεν μπορείς να έχεις καπιταλισμό χωρίς ρατσισμό». Ο ρατσισμός ήταν η δικαιολογία για τη δουλεία μιας ολόκληρης ομάδας ανθρώπων με βάση το χρώμα του δέρματός τους, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν δωρεάν την εργασία τους. Αυτή η δωρεάν εργασία ήταν το καύσιμο που τροφοδότησε τον κινητήρα του πρώιμου καπιταλισμού. Ο ρατσισμός χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως εργαλείο για τη διάσπαση της εργατικής τάξης, δίνοντας στους λευκούς εργαζόμενους ένα συμφέρον για να υπερασπιστούν το σύστημα που τους καταπιέζει μέσω μικροσκοπικών προνομίων που τα στερούν από τους εργαζόμενους της έγχρωμης εργατικής τάξης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλά από αυτά που χαρακτηρίστηκαν ως ευκαιριακές λεηλασίες οφείλονταν στην πραγματικότητα στην ανάγκη υλικών, αναγκαίων για τη θεραπεία ανθρώπων που χτυπήθηκαν με όπλα της αστυνομίας, όπως το σπρέι πιπεριού. Η οικονομική κρίση έχει επίσης στερήσει πολλούς από τη δυνατότητα να αποκτήσουν βασικούς πόρους και αυτός ήταν ένας άλλος παράγοντας που οδήγησε σε αυτές τις «λεηλασίες». Εκτός αυτού, τι είναι να παίρνει κάποιος μερικά μικρά αντικείμενα από ένα κατάστημα για προσωπική χρήση σε σύγκριση με τα 434 δισεκατομμύρια δολάρια4 που έχουν προσθέσει οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι στις τσέπες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Αυτό είναι το αληθινό έγκλημα.

Ο δήμαρχος, Τζέικομπ Φρέι, ζήτησε τη δίωξη των αστυνομικών που εμπλέκονται στο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Οι αστυνομικοί έχουν ήδη απολυθεί και ο Ντέρεκ Τσόβιν έχει τεθεί υπό κράτηση5. Ενώ ζητούσε να σταματήσουν ο καταστροφές περιουσιών, ο Φρέι είπε ότι κατανοεί τον θυμό των κατοίκων της πόλης και είπε ακόμη και ότι «ο συμβολισμός ενός κτηρίου δεν μπορεί να υπερτερεί της σημασίας της ζωής».

Ενώ αυτό είναι ένα βήμα προς τα μπρος στη μακρά ιστορία των δημάρχων που κωλυσιεργούν και υποστηρίζουν τις ρατσιστικές αστυνομικές δυνάμεις τους, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η απάντησή του δεν δόθηκε στο κενό. Χρειάστηκαν χρόνια οργάνωσης και δράσης από τα κάτω, από το Φέργκιουσον μέχρι το Black Lives Matter, για να αλλάξει τη συζήτηση τόσο ριζικά, ώστε να επηρεάζει ακόμη και τους εκλεγμένους αξιωματούχους. Είναι μια σημαντική υπενθύμιση για το τι είδους δράση απαιτείται για να επηρεάσει την κοινωνική αλλαγή. Το γεγονός ότι ο Ντέρεκ Τσόβιν συνελήφθη τόσο γρήγορα αποτελεί μια ακόμα απόδειξη γι’ αυτό.

Σε μια εντυπωσιακή πράξη αλληλεγγύης, οι οδηγοί λεωφορείων της Μινεάπολης αρνήθηκαν να μεταφέρουν την αστυνομία στις διαδηλώσεις ή να ενεργήσουν ως μεταγωγικά της αστυνομίας μεταφέροντας συλληφθέντες διαδηλωτές σε αστυνομικά τμήματα. Το σωματείο τους τούς υποστήριξε, με τον Τζον Κόστα, πρόεδρο της Ένωσης Σωματείων Μεταφορών [ATU / Amalgamated Transport Union], να δηλώνει την Πέμπτη: «Καθώς τα μέλη μας –οδηγοί των λεωφορείων– έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την εργασία που θεωρούν επικίνδυνη ή μη ασφαλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έτσι και οι οδηγοί λεωφορείων της Μινεάπολης –τα μέλη μας– έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν το επικίνδυνο καθήκον να μεταφέρουν την αστυνομία στις διαδηλώσεις και συλληφθέντες διαδηλωτές μακριά από αυτές τις κοινότητες όπου ζουν πολλοί από αυτούς τους οδηγούς.»6

Το τοπικό παράρτημα 1005 της ATU, το συνδικαλιστικό παράρτημα στη Μινεάπολη και το Σεν Πολ, εξέδωσε επιστολή αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές7, ζητώντας «ένα νέο Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων… ενωμένο με το εργατικό κίνημα».

«Τα μέλη της ATU αντιμετωπίζουν καθημερινά ρατσισμό. Τα μέλη μας ζουν και εργάζονται στις γειτονιές όπου συμβαίνουν τέτοιες ενέργειες, και όπου συνέβη αυτή που τώρα παρακολούθησε με τρόμο ολόκληρος κόσμο», ανέφερε η επιστολή του τοπικού παραρτήματος. «Η αστυνομική βία είναι απαράδεκτη! Λέμε “ΟΧΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ” εκτέλεση μαύρης ζωής από τα χέρια της αστυνομίας. ΟΧΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ! ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΟΡΤΖ ΦΛΟΪΝΤ!»

Το κράτος προσπαθεί να ξανακλείσει το καπάκι της πίεσης που έχει εκραγεί, αλλά οι διαμαρτυρίες ενάντια στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ θα συνεχιστούν. Η δυσαρέσκεια για το ρατσιστικό κράτος, την οικονομική κατάρρευση και την ανισότητα της πανδημίας συγχωνεύονται. Βλέπουμε την αρχή μιας εξέγερσης. Στη Νέα Υόρκη, όπου γράφεται αυτό το άρθρο, προγραμματίζονται δύο διαδηλώσεις για τις επόμενες δύο ημέρες. Αναφέρονται παρακάτω.

Θα τα πούμε στους δρόμους.

 

 

Μετάφραση: e la libertà

«Marx21 Statement on the Murder of George Floyd and the Ongoing Rebellion», Marx21, 29 Μαΐου 2020. https://marx21us.org/2020/05/29/marx21-statement-on-the-murder-of-george-floyd-and-the-ongoing-rebellion/?fbclid=IwAR0JWy-zlH-AW123KSDcsGljMTGIyjOhoix-OXDQnQPqsCF6IbR20OQ8tmg

Σημειώσεις

1 Karl Marx, «Suppression of the Neue Rheinische Zeitung» (Neue Rheinische Zeitung, φ. 301, Μάιος 1849), Marxists Internet Archive, 1994. https://www.marxists.org/archive/marx/works/1848/11/06.htm.

2 «”Absolute Chaos” in Minneapolis as Protests Grow Across U.S.», The New York Times, 29 Μαΐου 2020. https://www.nytimes.com/2020/05/29/us/floyd-protests-usa.html

3 «At Least 40 Arrests Made At Union Square Protest Over George Floyd’s Death», CBS New York, 28 Μαΐου 2020. https://newyork.cbslocal.com/2020/05/28/several-arrests-made-at-union-square-protest-over-george-floyds-death/

4 Robert Frank, «American billionaires got $434 billion richer during the pandemic», CNBC, 21 Μαΐου 2020. https://www.cnbc.com/2020/05/21/american-billionaires-got-434-billion-richer-during-the-pandemic.html

5 Pilar Melendez, «Cop’s Knee Was on George Floyd’s Neck for Almost 9 Minutes», The Daily Beast, 29 Μαΐου 2020. https://www.thedailybeast.com/minneapolis-officer-derek-chauvin-taken-into-custody-for-george-floyd-death-public-safety-commissioner-says/body?via=twitter_page

6 John Costa, «ATU: George Floyd’s words a reminder of the racism and hatred yet to be overcome», ATU, 28 Μαΐου 2020. https://www.atu.org/media/releases/atu-george-floyds-words-a-reminder-of-the-racism-hatred-yet-to-be-overcome

7 ATU Local 1005, 28 Μαΐου 2020. https://twitter.com/ATULocal1005/status/1266101450272374787?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 00:06

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.