Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 16:10

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τη ρατσιστική αστυνομία οδήγησε σε πανεθνική εξέγερση

 

Αυτό το άρθρο γράφτηκε για το L’Anticapitaliste, τη διμηνιαία εφημερίδα του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA) της Γαλλίας.

 

Dan La Botz

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τη ρατσιστική αστυνομία οδήγησε σε πανεθνική εξέγερση

 

Το βίντεο που καταγράφει τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη στις 25 Μαΐου, ενός Μαύρου που στραγγαλίστηκε μέχρι θανάτου από έναν λευκό αστυνομικό ο οποίος γονάτισε στο λαιμό του για εννέα λεπτά μέχρι να πεθάνει, πυροδότησε θυμό και οργή και οδήγησε σε μια μεγάλης κλίμακας πανεθνική εξέγερση εναντίον του αστυνομικού ρατσισμού και της βίας καθώς οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι διαδηλώσεις που ξεκινούσαν συχνά ως ειρηνικές έγιναν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας σε τουλάχιστον 75 πόλεις όπου κάηκαν κτίρια και αυτοκίνητα της αστυνομίας, λεηλατήθηκαν καταστήματα, πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον τέσσερις σκοτώθηκαν. Οι διαμαρτυρίες θυμίζουν τις εξεγέρσεις των γκέτο της δεκαετίας του 1960 και του 1970 και μια πιο μαχητική εκδοχή του κινήματος Black Lives Matter του 2014.

Αυτός ο ξεσηκωμός γίνεται εν μέσω της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του κορονοϊού που έχει κοστίσει τη ζωή σε 105.000 ανθρώπους σε πανεθνικό επίπεδο και όπου ένα εθνικό λοκντάουν για την αντιμετώπιση του ιού έχει προκαλέσει οικονομική ύφεση με 43 εκατομμύρια άνεργους. Ωστόσο, χιλιάδες άνθρωποι αποφάσισαν ότι η διαμαρτυρία για τη δολοφονία του Φλόιντ ήταν πιο σημαντική από τη διατήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Τα τελευταία λόγια του Φλόιντ «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» ήταν τα ίδια με αυτά του Έρικ Γκάρνερ, που δολοφονήθηκε από την αστυνομία στη Νέα Υόρκη το 2014, ένα από τα περιστατικά που πυροδότησαν το κίνημα των Black Lives Matter. Και λίγο πριν από τη δολοφονία του Φλόιντ, στις 23 Φεβρουαρίου, ο Αχμάντ Άρμπερι, ένας άοπλος μαύρος που έκανε τζόκινγκ, καταγράφηκε σε βίντεο τη στιγμή που τον πυροβόλησαν και τον δολοφόνησαν ένας πρώην αστυνομικός κι ο γιος του στη Γεωργία. Ο θάνατος του Φλόιντ ήταν απλώς ο τελευταίος ανάμεσα σε δεκάδες αδικαιολόγητες δολοφονίες από αστυνομικούς μαύρων ανδρών και γυναικών κατά την τελευταία δεκαετία, και εκατοντάδες περισσότερες τον περασμένο αιώνα. Αυτές οι δολοφονίες αποτελούν την πιο φρικαλέα έκφραση του βαθιού ρατσισμού που διαπερνά την αμερικανική κοινωνία σε κάθε τομέα της ζωής, από την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση έως τις θέσεις εργασίας και τη στέγαση. Στην Αμερική, οι μαύροι είναι τρεις φορές πιο πιθανό από τους λευκούς να δολοφονηθούν από την αστυνομία.

Η δολοφονία του Φλόιντ ήταν η τελευταία σταγόνα. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αρχικά στη Μινεάπολη επειδή, παρόλο που οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στη δολοφονία του απολύθηκαν όλοι, κανείς δεν κατηγορήθηκε για δολοφονία. Στη συνέχεια, η πολιτεία κατηγόρησε μόνο τον αστυνομικό που είναι ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Φλόιντ, αφήνοντας τους άλλους τρεις που ήταν συνεργοί ελεύθερους. Μέσα σε μια εβδομάδα οι διαδηλώσεις –στην αρχή ειρηνικές και μετά έγιναν βίαιες– ξέσπασαν στη μια πόλη μετά την άλλη, μερικές φορές σε πόλεις όπου η αστυνομία είχε σκοτώσει πρόσφατα άλλους μαύρους, όπως στο Λούισβιλ του Κεντάκι όπου η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι της Μπρένα Τέιλορ, 26 ετών τεχνολόγο ιατρικών εργαστηρίων, και την δολοφόνησε πυροβολώντας την οκτώ φορές. Οι μαύροι βρέθηκαν στην εμρποσθοφυλακή αυτών των διαδηλώσεων, αλλά παντού έχουν προσχωρήσει και λευκοί, Λατίνοι και Ασιάτες.

Παντού πυρπολήθηκαν κάποιες επιχειρήσεις, αλλά η απάντηση ενός επιχειρηματία στη Μινεάπολη είναι αξιοσημείωτη. Ο Ρούχελ Ισλάμ, ιδιοκτήτης εστιατορίου ο οποίος μετανάστευσε από το Μπαγκλαντές πριν από 24 χρόνια για να ξεφύγει από την κρατική βία, είδε την επιχείρησή του να γίνεται στάχτη. Είπε στον Τύπο: «Ας καεί το κτίριό μου. Η δικαιοσύνη πρέπει να επιδοθεί και αυτοί οι αστυνομικοί πρέπει να φυλακιστούν.»

Ως απάντηση στις διαμαρτυρίες, οι δήμαρχοι επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας και κάλεσαν την αστυνομία ταραχών, σε ορισμένες πολιτείες οι κυβερνήτες κάλεσαν την πολιτειακή αστυνομία και την Εθνοφρουρά. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τους διαδηλωτές της Μινεάπολης, «κακοποιούς» και έγραψε στο Twitter ότι «Όταν ξεκινούν οι λεηλασίες, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί». Όταν οι διαδηλωτές εμφανίστηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι θα τους δεχόταν με «άγριους σκύλους και απειλητικά όπλα» και είπε ότι «πολλοί πράκτορες μυστικών υπηρεσιών (που φυλάσσουν τον πρόεδρο) περιμένουν απλώς να δράσουν». Ταυτόχρονα, ο Τραμπ είπε στον Τύπο ότι, «Το MAGA αγαπά τους μαύρους». Το MAGA είναι το σλόγκαν του: «Κάνε την Αμερική και πάλι μεγάλη [Make America Great Again]». Καθώς οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρος του Μάικ Πενς πέταξαν στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα για να παρακολουθήσουν την απογείωση του διαστημοπλοίου Space-X, όπου ο Τραμπ έκανε την εξωφρεινική δήλωση: «Καθώς μπαίνουμε σε μια νέα εποχή εξερεύνησης του διαστήματος, υπενθυμίζουμε ότι η Αμερική βρίσκεται πάντα στη διαδικασία να ξεπεράσει τις μεγάλες προκλήσεις.»

Ο Τραμπ κατηγόρησε για την εξέγερση τους «Αντίφα», το ακροαριστερό αντιφασιστικό κίνημα, τους Δημοκρατικούς και κάλεσε τους «φιλελεύθερους δημάρχους και κυβερνήτες» να «γίνουν πολύ πιο σκληροί» απέναντι στους διαδηλωτές και απείλησε να κατεβάσει τον στρατό. Υποδήλωσε επίσης ότι ίσως πρέπει να υπάρξει μια «νύχτα MAGA στον Λευκό Οίκο», που σίγουρα θα οδηγούσε σε συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του και των διαδηλωτών. Ο Γενικός Εισαγγελέας Ουίλιαμ Μπαρ είπε ότι οι διαδηλώσεις είχαν κυριαρχηθεί από «ακροαριστερές εξτρεμιστικές ομάδες». Υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει νόμους εναντίον των ταραχών της δεκαετίας του 1960 που απαγορεύουν τη διέλευση των συνόρων των πολιτειών με ταραχές. Ταυτόχρονα, υπήρξαν αρκετές ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι ένοπλοι λευκοί που έφεραν σύμβολα ακροδεξιών ομάδων, όπως των Three Percenters, είχαν παρεισφρήσει σε ορισμένες από τις διαδηλώσεις.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο πιθανός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι «Η διαμαρτυρία για τέτοια βιαιότητα είναι σωστή και απαραίτητη. Είναι μια εντελώς αμερικανική απάντηση... Η βία που θέτει σε κίνδυνο ζωές δεν είναι.» Ο Μπέρνι Σάντερς, πρώην διεκδικητής της προεδρίας που τώρα υποστηρίζει τον Μπάιντεν, έγραψε στο Twitter: «Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ δεν είναι μόνο μια βαρβαρότητα. Πρόκειται για την τελευταία εκδήλωση ενός συστήματος που απαξιώνει με ανάλγητο τρόπο τις ζωές των Μαύρων ανθρώπων.»

Η εργατική τάξη και η Αριστερά έχουν επίσης εμπλακεί, με μέλη των συνδικάτων να συμμετέχουν σε πολλές διαδηλώσεις. Η Ένωση Σωματείων Μεταφορών, η οποία εκπροσωπεί οδηγούς λεωφορείων σε ολόκληρη τη χώρα, κάλεσε τα μέλη της να αρνηθούν τη μεταφορά κρατουμένων της αστυνομίας. Οι νοσηλεύτριες/τές εμφανίστηκαν σε διαδηλώσεις στο Μπρούκλιν με πλακάτ σχετικά με τις ελλείψεις εξοπλισμού, εννοώντας ότι και οι ασθενείς του Covid-19 δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Οι Δημοκρατικοί Σοσιαλιστές της Αμερικής εξέδωσαν μια ανακοίνωση που καταδικάζει τη ρατσιστική δολοφονία του Φλόιντ από την αστυνομία, αλλά η ταχύτητα, το μέγεθος και το εύρος των σημερινών διαδηλώσεων υπερβαίνουν κατά πολύ την ικανότητα της αριστεράς να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

 

 

Μετάφραση: e la libertà

Dan La Botz, «Racist Police Murder of George Floyd Leads to National Rebellion», NewPolitics, 31 Μαΐου 2020 και Europe Solidaire Sans Frontières, 31 Μαΐου 2020. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 23:24