Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 19:39

Δύο νίκες στις ΗΠΑ: Μία για τις γυναίκες, μία για τους εργαζόμενους - Dan La Botz

Δύο νίκες στις ΗΠΑ: Μία για τις γυναίκες, μία για τους εργαζόμενους

Dan La Botz

ΠΗΓΗhttps://internationalviewpoint.org

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν δύο νίκες για τους αδικημένους της Αμερικής. Στις εθνικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, οι ψηφοφόροι του Οχάιο, καθοδηγούμενοι από ένα αναζωογονημένο γυναικείο κίνημα, ψήφισαν για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση στο Σύνταγμα της Πολιτείας. Και στη Βιρτζίνια, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριζαν νέους περιορισμούς στις αμβλώσεις, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Πολιτειακού Νομοθετικού Σώματος. Τέλος, στο Κεντάκι, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Άντι Μπέσιρ επανεξελέγη κυβερνήτης κατεβαίνοντας εναντίον ενός Ρεπουμπλικανού υποστηρικτή της σχεδόν πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεων στην πολιτεία.

Αυτές οι νίκες υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να ελέγχουν το σώμα τους σε αυτές τις κρίσιμες πολιτείες, υποδηλώνουν επίσης ότι, παρόλο που πολλοί ψηφοφόροι δεν έχουν μεγάλο ενθουσιασμό για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το θέμα των αμβλώσεων μπορεί να τον βοηθήσει να νικήσει τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.
Σε άλλες εκλογές του Νοεμβρίου σε τοπικό επίπεδο, στις μη κομματικές εκλογές για τα σχολικά συμβούλια, φιλελεύθεροι ή μετριοπαθείς υποψήφιοι νίκησαν τους δεξιούς Moms for Liberty και το 1776 Project. Αυτές οι ακροδεξιές ομάδες έχουν περάσει τα τελευταία δύο χρόνια με μερικές φορές βίαιες διακοπές των συνεδριάσεων του Σχολικού Συμβουλίου για να απαιτήσουν να σταματήσει η διδασκαλία ή να καταργηθούν τα σχολικά βιβλία που ασχολούνται με θέματα φυλής και φύλου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι δεξιοί το μόνο που κατάφεραν ήταν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους που έχουν κουραστεί από τους πολιτισμικούς πολέμους της Δεξιάς, τη συντηρητική πολιτική και τη στρατηγική της δημιουργίας χάους στα κοινοτικά ιδρύματα.

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΝΙΚΗΣΕ!
Το σωματείο ηθοποιών, SAG-AFTRA, έληξε την απεργία 148 ημερών, τη μεγαλύτερη στην ιστορία του σωματείου, στις 9 Νοεμβρίου. Η πρόεδρος του συνδικάτου Φραν Ντρέσερ (Fran Drescher), πρώην πρωταγωνίστρια της σειράς "Η νταντά", 160.000 ηθοποιοί απεργούσαν τόσο κατά των ιστορικών εταιρειών του Χόλιγουντ, όπως η Warner Brothers και η Paramount, όσο και κατά των νέων εταιρειών online streaming, όπως η Amazon, η Apple και η Netflix, παραλύοντας τη βιομηχανία, θέτοντας επίσης σε αδράνεια έως και δύο εκατομμύρια άλλους εργαζόμενους, από τους μακιγιέρ μέχρι τους κατασκευαστές σκηνικών.
Στην οργισμένη ομιλία της με την οποία ξεκίνησε η απεργία, η Ντρέσερ είπε: "επικαλούνται τη φτώχεια, ότι χάνουν χρήματα δεξιά και αριστερά, ενώ δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους διευθύνοντες συμβούλους τους".

Ενώ η καριέρα της Ντρέσερ την έκανε πολύ πλούσια, πολλοί ηθοποιοί ζουν μέρα με τη μέρα καθώς μετακινούνται από τη μία παραγωγή στην άλλη.
Στο τέλος, οι ηθοποιοί κέρδισαν μια τριετή σύμβαση που βελτιώνει τους μισθούς και τις συνθήκες, καθώς και την προστασία των μελών από τις απειλές των νέων υπηρεσιών streaming και της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, οι εταιρείες πρέπει πλέον να έχουν την υπογεγραμμένη συγκατάθεση των ηθοποιών για να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό τους αντίγραφο μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς.
Οι εργαζόμενοι θα αποζημιώνονται όχι μόνο για τα δικαιώματα, αλλά και για τη μελλοντική προβολή των εκπομπών streaming. Οι ηθοποιοί κέρδισαν γενική αύξηση μισθών 7% τον πρώτο χρόνο, 4% τον δεύτερο και 3,5% μετά. Οι ηθοποιοί παρασκηνίου κέρδισαν 11% για τον πρώτο χρόνο και την ίδια αύξηση με τους υπόλοιπους στους επόμενους δύο. Οι ηθοποιοί που χορεύουν ή τραγουδούν θα λάβουν πρόσθετη αμοιβή. Οι υπεύθυνοι για τον συντονισμό της οικειότητας για σκηνές που περιλαμβάνουν γυμνό ή προσομοίωση σεξ θα είναι υποχρεωτικοί, ενώ οι καλλιτέχνες μαλλιών και μακιγιάζ θα πρέπει να εξυπηρετούν σωστά την εθνικότητα των ηθοποιών.
Η νίκη του συμβολαίου των ηθοποιών και ο θρίαμβος των γυναικών για την πρόσβαση στην άμβλωση καταδεικνύουν την αναγέννηση τόσο του εργατικού όσο και του κοινωνικού κινήματος. Αυτές οι νίκες μαζί με την πρόσφατη απεργία των United Auto Workers και το νέο συμβόλαιό τους, τις απεργίες των νοσηλευτών και των εκπαιδευτικών και τη νέα ζωή στην οργανωτική καμπάνια του Αμαζονίου αντιπροσωπεύουν μια αναζωπύρωση των κοινωνικών αγώνων και μετακινούν την πολιτική λίγο προς τα αριστερά. Και τον τελευταίο μήνα έχουμε ένα νέο κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που έχει κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες σε πόλεις σε όλη τη χώρα.
Και, ταυτόχρονα, φαίνεται ότι οδεύουμε προς μια ρεβάνς μεταξύ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει αρκετές ποινικές διώξεις, και του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος έχει αποξενώσει ορισμένους νέους προοδευτικούς ψηφοφόρους. Έχουμε επίσης τους υποψήφιους μπαλαντέρ όπως η
crystal-age Μαριαν Γουίλιαμσον [1],  και ο συνωμοσιολόγος Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ. Και τώρα ο Τζο Μάντσιν, ένας εξαιρετικά συντηρητικός Δημοκρατικός από τη Δυτική Βιρτζίνια, παίζει με την ιδέα να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος ως υποψήφιος του κινήματος No Labels.

Οι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς, όπως η Τζιλ Στάιν από το Κόμμα των Πρασίνων και ο ανεξάρτητος Κορνέλ Γουέστ, παραμένουν περιθωριακοί. Εμείς οι αριστεροί δεν φαίνεται να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε την πολιτική εναλλακτική λύση που χρειαζόμαστε και επιθυμούμε. Έτσι, έχουμε, ως συνήθως, να ξεπεράσουμε αυτή την ανησυχητική διάσταση μεταξύ του κινήματος και της εκλογικής πολιτικής.
12 Νοεμβρίου 2023

https://internationalviewpoint.org/spip.php?article8312

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  

[1] Η Γουίλιαμσον έχει χαρακτηριστεί ως "γκουρού της New Age" κάτι που η ίδια αμφισβητεί. 

https://thehill.com/hilltv/rising/455311-marianne-williamson-i-am-not-a-wacky-new-age-nutcase/

Η New Age είναι ένα φάσμα πνευματικών ή θρησκευτικών πρακτικών και πεποιθήσεων που αναπτύχθηκε ραγδαία στη δυτική κοινωνία κατά τις αρχές της δεκαετίας του '70.

Οι οπαδοί της συνήθως τη θεωρούν πνευματική ή ενοποιητική του Νου-Σώματος-Πνεύματος και σπάνια χρησιμοποιούν οι ίδιοι τον όρο New Age.

 https://en.wikipedia.org/wiki/New_Age

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 20:41

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.