Η Βρετανία έχει έναν νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, τον Ρισί Σουνάκ. Ο Γκάρεθ Ντέιλ εξετάζει πώς φτάσαμε ως εδώ και τι πρέπει να περιμένουμε από τους επόμενους μήνες. Όπως συμβαίνει συχνά τον τελευταίο καιρό, το κόμμα των Τόρις έχει νέο ηγέτη και, ως εκ τούτου, η Βρετανία νέο πρωθυπουργό. Στην τελευταία αναμέτρηση για την ηγεσία, ο Ρισί Σουνάκ κατάφερε να χάσει από την ανίκανη ιδεοληπτική Λιζ Τρας, η οποία στη συνέχεια, μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, όταν προκλήθηκε από μια σκανδαλοθηρική εφημερίδα να ξεπεράσει (η κυβέρνησή της) το χρόνο ζωής ενός μαρουλιού, αυτή έχασε από το λαχανικό.
Από τις 29 Σεπτεμβρίου, στη Γαλλία παρατηρείται ένα πρώτο κύμα απεργιών και διαδηλώσεων κατά του πληθωρισμού και του υψηλού κόστους ζωής, καθώς και για αυξήσεις στους μισθούς. Υπήρξε μια πανεθνική ημέρα απεργίας στις 29 Σεπτεμβρίου, μια άλλη στις 18 Οκτωβρίου και μια πανεθνική πορεία κατά του υψηλού κόστους ζωής και της κλιματικής αδιαφορίας στις 16 Οκτωβρίου. Ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής έχουν γίνει σαφώς οι πρώτες προτεραιότητες των εργατικών τάξεων και του πληθυσμού γενικότερα, με πρώτη την έκρηξη των λογαριασμών ενέργειας, αλλά και των τιμών των τροφίμων, των ενοικίων και όλων των βασικών ειδών πρώτης ανάγκης.
Άλεξ Καλλίνικος: Πολλοί αναρωτιούνται αν το Brexit είναι η αιτία για την οικονομική και κοινοβουλευτική καταστροφή. Είναι το παράλογο και καταστροφικό μελόδραμα που εκτυλίσσεται στο Ουεστμίνστερ όλο συνέπεια του Brexit; Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα από ανθρώπους που απαντούν "ναι". Πολλοί που ψήφισαν υπέρ της παραμονής το 2016 αισθάνονται δικαιωμένοι από το χάος στο οποίο έχουν περιέλθει οι Συντηρητικοί. Υπάρχει ένα στοιχείο αλήθειας σε αυτό που λένε, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη. Από τότε που η Μάργκαρετ Θάτσερ εκδιώχθηκε από την εξουσία τον Νοέμβριο του 1990, οι Συντηρητικοί ήταν σφοδρά διχασμένοι όσον αφορά την Ευρώπη.
του Γιώργου Μητραλιά. H εκατοστή επέτειος της ανόδου του Μπενίτο Μουσολίνι στην εξουσία τον Οκτώβρη του 1922 θα συμπέσει με την άνοδο στην εξουσία της μετα-φασίστριας Τζόρτζια Μελόνι και των Fratelli d’Italia της, του κόμματος που δεν είναι παρά η συνέχεια του MSI που ίδρυσε και διηύθυνε ο Τζόρτζιο Αλμιράντε μαζί με άλλους αξιωματούχους της διαβόητης Repubblica di Salò, του τελευταίου φαντοματικού Κρατιδίου του Μουσολίνι, που ελεγχόταν εξάλλου από τους Γερμανούς ναζιστές !
Dave Kellaway Η Τζόρτζια Μελόνι, η αρχηγός του μεταφασιστικού Fratelli d’Italia (Αδέλφια της Ιταλίας), θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας. Το κόμμα της τα πήγε ακόμη καλύτερα από τις τελευταίες δημόσιες δημοσκοπήσεις πριν από μια εβδομάδα περίπου. Είναι η πολιτικός που φώναξε το παραδοσιακό φασιστικό σύνθημα Dio, Patria e Familgia (Θεός, Πατρίδα και Οικογένεια) στη νεοφασιστική συγκέντρωση του Vox πριν από ένα χρόνο στο ισπανικό κράτος. Η Μελόνι λέει ότι δεν είναι φασίστρια, αλλά θέλει μια παρόμοια προσέγγιση με τον Όρμπαν, τον ακροδεξιό ηγέτη της Ουγγαρίας. Λέει ότι ο Μουσολίνι έκανε κάποια άσχημα λάθη, όπως οι φυλετικοί νόμοι,…
Η ανησυχία και ο αποπροσανατολισμός που μπορεί να κυριεύσουν τον παρατηρητή μπροστά στις διάφορες κρίσεις (οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και ηθικές) που περνάει η ιταλική κοινωνία τα τελευταία τριάντα χρόνια, δεκαπλασιάζονται από την αίσθηση ότι απομακρύνεται ο ορίζοντας, ενώ δεν φαίνεται πλέον να υπάρχει κάποια ακτή για να γαντζωθεί κανείς. Η εικόνα ενός πλοίου που παρασύρεται, ή μιας βάρκας χωρίς κουπιά, είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές σε μια περίοδο όπου δεν φαίνεται πλέον να υπάρχει κανένα όραμα για το μέλλον. Βρισκόμαστε στις παραμονές των ιταλικών εκλογών - και η μαύρη παλίρροια του φασισμού εξακολουθεί να ανεβαίνει.
Σελίδα 1 από 29