Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 13:47

Στη Βρετανία ξεκινά η ενωτική καμπάνια #Lexit: για την αριστερή έξοδο από την ΕΕ

Joseph Choonara

Η Βρετανία θα δει μια ενωμένη αριστερή καμπάνια για την έξοδο από την Ε.Ε στις 23 Ιουνίου. Μια σειρά συλλογικοτήτων, μεταξύ των οποίων το Socialist Workers Party και το συνδικάτο RMT [Rail, Maritime and Transport], το Κομουνιστικό Κόμμα και το Counterfire, συμφώνησαν χτες, Τετάρτη 13/4, να ξεκινήσουν το #Lexit: Την καμπάνια για την αριστερή έξοδο.

Η πρωτοβουλία προσφέρει μια εναλλακτική λύση για εκείνους που αντιμετωπίζουν μια απαράδεκτη επιλογή ανάμεσα στη καμπάνια υπέρ των επιχειρήσεων του Ντέιβιντ Καμερον για την παραμονή στην Ε.Ε και στις υπάρχουσες καμπάνιες εξόδου, οι οποίες ηγεμονεύονται από την ξενοφοβική δεξιά.

Η ιδρυτική διακήρυξη της καμπάνιας - η οποία προγραμματίζεται να μοιραστεί αυτό το Σαββατο στη διαδήλωση της Λαϊκής Συνέλευσης στο Λονδίνο - παρουσιάζει μια σειρά από αριστερούς λόγους για να ψηφίσει κανείς την έξοδο. Σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονταιη υποστήριξη της Ε.Ε προς τηνΔιατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων [TTIP Translatlantic Trade and Investment Partneship], οι περιορισμοί για την επανα-εθνικοποίηση των τρένων ή της βιομηχανίας χαλυβουργίας, η επιβολή προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα και άλλες χώρες υπό την Τρόικα, ηαντιμετώπιση των μεταναστών εργατών, η καταστολή των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη και η έλλειψη δημοκρατίας.

Η πλειοψηφία των καπιταλιστών, εδώ και στο εξωτερικό υποστηρίζουν τη συμμετοχή της Βρετανίας στη Ε.Ε. Το ΔΝΤ είναι ο πιο πρόσφατος καπιταλιστικός θεσμός που προειδοποιεί για τους κινδύνους του Brexit. Αν οι καπιταλίστες πανικοβάλλονται με την πιθανή διάλυση της Ε.Ε, για τους Τόρις [Συντηρητικούς] η αίσθηση της κρίσης είναι ακόμα βαθύτερη.

Κόρμπιν

Γι' αυτό είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, που επιχειρηματολογούσε σθεναρά ενάντια στην Ε.Ε και ψήφιζε ενάντια στους πιο αδύναμους προκάτοχους της το 1975, σήμερα κάνει μια πολύ σημαντική ομιλία υπέρ της Ε.Ε για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Εργατικών. Αυτό θα βοηθήσει τον Κάμερον – και πραγματικά ο ίδιος βασίζεται στους Εργατικούς για να του προσφέρουν την ψήφο που χρειάζεται για να επιβιώσει.

Η καμπάνια τους Lexit απορρίπτει τον πεσιμισμό εκείνων που βλέπουν τις επιπτώσεις της εξόδου ως μια αυτόματη μετατόπιση προς τα δεξιά. Το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγήσει στην αποχώρηση του Κάμερον και σε μια ανεπανόρθωτα αποδυναμωμένη κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα, όμως, πολλοί απ' την αριστερά έχουν αντιτάξει ότι δεν υπάρχει μια ριζοσπαστική φωνή που να επιχειρηματολογεί για την έξοδο. Με την ίδρυση αυτής της νέας δύναμης στη καμπάνια του δημοψηφίσματος έχουμε μια ευκαιρία να το αλλάξουμε αυτό.

Το Lexit θα οργανώσει μια σειρά από συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στην πορεία για τις 23 Ιούνη.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP είπε σήμερα «Εμείς στο UKIP, όπως έχω πει από την αρχή, θα δουλέψουμε με οποιονδήποτε θέλει να φύγει από την Ε.Ε.» Δεν είναι αυτή η θέση του SWP. Δε θα δουλέψουμε μαζί με ρατσιστικές και υπέρ των αφεντικών δυνάμεις. Θέλουμε μια αντιρατσιστική, διεθνιστική και αντικαπιταλιστική καμπάνια.

Συμφωνούμε με την κριτική που προέρχεται από τη Συμμαχία Συνδικαλιστών και Σοσιαλιστών για την απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής να αναγκάσει την ομάδα «Ψηφίζουμε αποχώρηση», στην οποία κυριαρχούν Συντηρητικοί, να φύγει από την επίσημη οργάνωση για την έξοδο.

 

Μετάφραση: Μάνθος Ντράγκοβιτς.

 

Joseph Choonara, «Launch of united left campaign to leave the EU», Socialist Worker, 14 Απριλίου 2016

 

Η φωτογραφία συνοδεύει το άρθρο στην ιστοσελίδα του Socialist Worker, με τη λεζάντα: «Οι Έλληνες εργαζόμενοι αγωνίστηκαν ενάντια στη λιτότητα, αλλά ήταν αναγκασμένοι να φύγουν από την ΕΕ για να νικήσουν».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:25

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.