Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 16:00

Γαλλία: Η ψήφος στον Πουτού, κραυγή κατά του συστήματος για να ετοιμάσουμε τη σύγκρουση Κύριο

Léon Crémieux

Γαλλία: Η ψήφος στον Πουτού, κραυγή κατά του συστήματος για να ετοιμάσουμε τη σύγκρουση

Ο Φιλίπ Πουτού και οι αγωνιστές του NPA [Nouveau Parti Anticapitaliste / Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα] δέχονται βροχή από μηνύματα συμπάθειας, στήριξης, είτε απευθείας είτε μέσω κοινωνικών δικτύων, για όλα όσα είπε και έκανε ο Πουτού στο πλατώ της “Μεγάλης Συζήτησης” την Τρίτη 4 Απριλίου 20171.

Πολλοί μάλιστα δημοσιογράφοι χαιρέτισαν την “κραυγή” αυτή ως υγιή, ως έναν αέρα οξυγόνου, που διαπέρασε, έτσι, τη συζήτηση. Αντίθετα, οι γνωστοί υπηρέτες του πολιτικού και μιντιακού κόσμου και των κωδίκων τους, ενδυματολογικά και γλωσσικά, κατάγγειλαν τις βλασφημίες2 που θα είχε διαπράξει έτσι ο Φιλίπ...

Από το λαϊκό θυμό...

Χαιρόμαστε για τις αποκαλυπτικές αυτές αντιδράσεις. Ο Φιλίπ απλώς είπε δυνατά αυτό που οι λαϊκές τάξεις σκέφτονται για τον πολιτικό κόσμο. Αυτή η τεράστια πλειονότητα που δεν έχει παρά το μισθό της ή τα μικρο-επιδόματα για να ζήσει απέναντι στην μικρή μειονότητα που ζει σε βάρος μας, είτε είναι καπιταλιστές, είτε εισοδηματίες ή και επαγγελματίες πολιτικοί...

Τα λόγια αυτά ήταν τα λόγια ενός εργάτη, ενός μισθωτού, που πετάει στην άκρη τους συμβατικούς σεβασμούς και βάζει στη θέση τους τους Φιγιόν, Μακρόν και Λεπέν. Η τελευταία μάλιστα επλήγη στην αχίλλειο πτέρνα του Εθνικού Μετώπου. Μεγάλη αστή, κόρη του εκατομμυριούχου Λεπέν, η υποτιθέμενη υποψήφια του λαού, των εργατών απέναντι στο σύστημα, μπήκε ευθέως στη θέση της, της αστής πολιτικού που επωφελείται από το πολιτικό σύστημα και από το δημόσιο χρήμα.

Ο Φιλίπ είναι ο εκφραστής της λαϊκής δυσαρέσκειας και εκατομμύρια άνθρωποι αναγνωρίστηκαν σε αυτόν για αυτό το λόγο. Αλλά δεν διεξάγει την καμπάνια μόνο για να είναι η φωνή του θυμού και της δυσαρέσκειας. Γιατί, πολύ συχνά για πολλά χρόνια, η άρχουσα τάξη και τα μίντια που ελέγχει αναπαράγουν την ιδέα ότι, ναι μεν, η απελπισία είναι μεγάλη, ότι οδηγεί συχνά στην απόρριψη της πολιτικής ή σε ψήφο για τους “λαϊκιστές”, αλλά ότι δεν θα υπήρχε εναλλακτική λύση για τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη, ότι το μόνο που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν να απαλυνθούν λίγο ή να μετατεθούν για λίγο καιρό.

...στις κοινωνικές κινητοποιήσεις

Αντίθετα από αυτά τα λόγια που σπέρνουν την ανημποριά, ο Φιλίπ Πουτού δίνει λόγο στους κοινωνικούς αγώνες, σε όλα τα μεγάλα κοινωνικά κινήματα, που ανοίγουν το δρόμο στη δράση, στη λαϊκή κινητοποίηση, όπως με τον πληθυσμό της Γουιάνας που ξανάπιασε το δρόμο που άνοιξαν το 2009 οι Αντίλες και που απηχεί και το ισχυρό κίνημα κατά του νόμου Ελ Κομρί. Εκεί όπου όλοι οι άλλοι υποψήφιοι μιλούν με το “εγώ” ή το “εγώ ως πρόεδρος”, ο Φιλίπ μιλάει για τη συλλογική δύναμη, για τη λαϊκή κινητοποίηση που μόνο αυτή μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Και είναι επίσης και αυτό που απέδειξαν, μόλις πρόσφατα, οι ισπανίδες και οι πολωνέζες εργάτριες, που μπλόκαραν τις αντιδραστικές επιθέσεις κατά του δικαιώματος στην έκτρωση, οι κινητοποιήσεις των πληθυσμών στη Ρουμανία και στην Κορέα κατά της διαφθοράς ή οι εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους της Βαρκελώνης που απαίτησαν την υποδοχή των προσφύγων.

Ο Φιλίπ Πουτού δεν είναι το “βασιστείτε σε μένα”, είναι το “να βασιστούμε σε εμάς”, να πάρουμε τις υποθέσεις στα χέρια μας, να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας, για την απασχόληση, για το άνοιγμα των συνόρων, κατά της αστυνομικής βίας και των άχρηστων έργων. Λόγια που όμως είναι ανυπόφορα για τα ταγιέρ “μπλε μαρίν” και τα κοστούμια “τριών κομματιών” που στοχεύουν για το προεδρικό μέγαρο.

Για να συγκρουστούμε με την πραγματική εξουσία, με το σύστημα

Δεν είναι για ένα επιφανειακό σκούπισμα που μάχεται ο Φιλίπ και το NPA. Το μήνυμα είναι σαφές: χρειάζεται γερό σκούπισμα για να τελειώσουμε με την κοινωνική αδικία και τη διαφθορά, με την εργοδοτική αυθαιρεσία, με τη ρατσιστική και αντιδραστική αναδίπλωση, με τις διακρίσεις, με τη σύλληψη του παραγόμενου πλούτου από μια μειονότητα. Το σκούπισμα αυτό απαιτεί να επιτεθούμε στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, στην ιδιωτική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, χωρίς τα οποία κάθε προσπάθεια για μεταρρύθμιση θα προσκρούσει στην αληθινή εξουσία, την εξουσία των καπιταλιστών και των τραπεζιτών.

Το πρόγραμμα που υπερασπίζεται ο Φιλίπ στην καμπάνια αυτή (και στα μίντια όταν του δώσουν την ευκαιρία...) ξαναπιάνει τις απαιτήσεις όλων των κοινωνικών κινημάτων που βρίσκονται αντιμέτωπα με το σύστημα, των γυναικών και των ανδρών που αγωνίζονται στους χώρους εργασίας και στις λαϊκές συνοικίες. Αλλά, και πιο πέρα, υπερασπίζεται την ανάγκη να οικοδομηθεί, ξεκινώντας από όλους αυτούς τους κοινωνικούς αγώνες, μια ισχυρή και ενιαία πολιτική δύναμη, όχι μόνο για να φωνάξουμε όλοι μαζί πιο δυνατά, αλλά κυρίως για να είναι τόσο ισχυρή που θα μπορέσει να επιβάλει το σκούπισμα που χρειαζόμαστε.

Την Κυριακή 23 Απριλίου, η ψήφος στον Πουτού θα έχει αυτό το νόημα, το νόημα μιας συμφωνίας με τις λαϊκές απαιτήσεις και με το πρόγραμμα αυτό, αλλά θα έχει επίσης και το νόημα μιας συλλογικής στράτευσης για να κινητοποιηθούμε, που θα λέει ότι, όλοι μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να συγκρουστούμε με το σύστημα.

Léon Crémieux, «Voter Poutou, un coup de gueule contre le système pour préparer l’affrontement», NPA, 12 Απριλίου 2017 και αγγλικά «Vote Poutou - and prepare for confrontation», International Viewpoint, 15 Απριλίου 2017.

 

Σημειώσεις

1 Η “Μεγάλη Συζήτηση” οργανώθηκε από την τηλεόραση ανάμεσα σε όλους του υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εκεί ο Πουτού τα έχωσε στην επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, την Μαρίν Λεπέν, καθώς και στον κύριο υποψήφιο της δεξιάς, τον Φρανσουά Φιγιόν, ιδιαίτερα για διαφθορά και για την κάλυψή τους από τις ασυλίες του συστήματος.

2 Αντίθετα από τους άλλους υποψηφίους (άντρες), ο Πουτού δεν φορούσε σακάκι ούτε γραβάτα, δεν ήταν φρεσκοξυρισμένος και απευθύνθηκε στους υποψηφίους με το επώνυμό τους χωρίς να το συνοδεύει από το “κυρία” ή το “κύριε”.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:12