Ανακοίνωση της 4ης Διεθνούς για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Καταλονία
Χτες, 20 του Σεπτέμβρη, η Εθνοφυλακή (Guardia Civil) και η ισπανική Αστυνομία (Policia Nacional) συνέλαβαν 14 αξιωματούχους της Generalitat (καταλανικής κυβέρνησης) και επέδραμαν και σε 40 δημόσια κτήρια και ιδιωτικούς χώρους. Παράλληλα, σε αστυνομική επιχείρηση κατασχέθηκε προπαγανδιστικό υλικό της CUP (Candidatura de Unidad Popular [Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας], που είναι το κύριο κόμμα της ανεξαρτησιακής αριστεράς) και πολιορκήθηκαν τα γραφεία της όλη την μέρα, χωρίς καμία νόμιμη κάλυψη και χωρίς άλλο στόχο από την πρόκληση. Μετά τη εισαγγελική παραπομπή πάνω από 700 δημάρχων της Καταλονίας, που στηρίζουν το δημοψήφισμα της 1ης του Οκτώβρη και, μετά τις επανειλημμένες οχλήσεις κατά του Προεδρείου της Καταλανικής Βουλής, οι χτεσινές ενέργειες αποτελούν ποιοτικό άλμα στην κατασταλτική κλιμάκωση των ισπανικών κρατικών οργάνων κατά του δημοψηφίσματος για αυτοδιάθεση.
Κατασταλτική κλιμάκωση και επέμβαση της Generalitat
Σε αυτά προστίθεται η απόφαση του Ισπανού Υπουργού Οικονομικών να αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών της Generalitat, το οποίο ισοδυναμεί στην πράξη με κατάργηση της Αυτονομίας, μετά από πολλά χρόνια που τα δημόσια οικονομικά ήταν στον έλεγχο της Generalitat. Το πρόσχημα είναι η εξασφάλιση της επιβολής των πολιτικών λιτότητας, αλλά στην πράξη είναι η προσπάθεια να ακυρωθεί βαθμιαία η Αυτονομία από την κυβέρνηση της Μαδρίτης. Επιπλέον, η απόφαση του υπουργού Μοντόρο θέτει σε κίνδυνο πολλά από τα δημοσιονομικά κονδύλια (με πρώτο απ’όλα το πρόσφατα ψηφισθέν από τη Βουλή [της Καταλονίας] εισόδημα επανένταξης, το οποίο έχει για στόχο την ακραία φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό) και προκαλεί και αβεβαιότητα στους δημόσιους υπαλλήλους και στους εργαζόμενους του δημοσίου για τις αμέσως επόμενες αμοιβές τους.
Σύγκρουση νομιμοποιήσεων στην Καταλονία
Από τις 6 και 7 Σεπτεμβρίου -με την έγκριση του “Νόμου για το δημοψήφισμα” και του “Νόμου για την Αποδέσμευση” από την καταλανική Βουλή- υπάρχει μια κατάσταση δυαδικής νομιμοποίησης, καθώς υπάρχουν δύο νομικά συστήματα που δεν αλληλοαναγνωρίζονται. Ο πρώτος από αυτούς τους νόμους έχει για στόχο να διοργανώσει το δημοψήφισμα και ο δεύτερος αποτελεί ένα είδος “προσωρινού συντάγματος” έως μια Συντακτική Συνέλευση στην περίπτωση που θα επικρατούσε το “Ναι”. Και οι δύο νόμοι ακυρώθηκαν από το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά παραμένουν σε ισχύ από την πλευρά της κυβέρνησης της Generalitat και για την πλειονότητα του καταλανικού πληθυσμού, που θεωρούν ότι το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο δε διαθέτει καμία νομιμοποίηση για να τους ακυρώσει. Η κατάσταση αυτή εμπεριέχει δυνητικά μια πολιτική επανάσταση σε ένα τμήμα του ισπανικού κράτους και μία πρωτόγνωρη κρίση της μοναρχίας και του μετα-φρανκικού συντάγματος του 1978. Οι επόμενες ώρες και μέρες θα είναι κρίσιμες για το αποτέλεσμα.
Να στηριχτεί το δημοψήφισμα της αυτοδιάθεσης της 1ης του Οκτώβρη και οι κινητοποιήσεις κατά της καταστολής και για τα πολιτικά δικαιώματα
Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη και τα χτεσινά γεγονότα προαναγγέλλουν μια κλιμάκωση δράσης και αντίδρασης που τείνει να ξεφύγει από τα οριοθετημένα. Για την ώρα, η κατασταλτική μηχανή δεν έχει διασπαστεί (οι Mossos d’Esquadra, η καταλανική αστυνομία, δεν έχουν φτάσει σε ανυπακοή απέναντι στις εντολές των ισπανικών δικαστικών αρχών, αλλά προσπαθούν να κρατήσουν ένα χαμηλό προφίλ, έτσι ώστε να αποφύγουν την παραπομπή τους σε απείθεια), αλλά είναι απρόβλεπτο το τί θα συμβεί εάν υπάρξει ανοιχτή και μαζική καταστολή ενός πληθυσμού που κινητοποιείται ειρηνικά.
Για την ώρα η καταλανική κυβέρνηση κρατάει το κάλεσμα για δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου, παρόλο που ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες η Guardia Civil έχει κατασχέσει μεγάλο τμήμα του προεκλογικού προπαγανδιστικού υλικού, ψηφοδέλτια και εκλογικούς καταλόγους σε διάφορες εκδοτικές επιχειρήσεις σε όλη την Καταλονία.
Η κατασταλτική κλιμάκωση του ισπανικού Κράτους, που έρχεται στη συνέχεια του περίφημου “νόμου φίμωτρο” (που έχει ήδη περιορίσει σοβαρά τα δημοκρατικά δικαιώματα για να αντιμετωπίσει τα κινήματα στις πλατείες και τους αγανακτισμένους) έχει δημιουργήσει μια de facto κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατά την οποία πλήττονται σοβαρά τα βασικά δικαιώματα και η οποία απειλεί, όχι μόνο το μέλλον των καταλανικών θεσμών, αλλά και με την πιο σοβαρή πολιτική οπισθοδρόμηση μετά το πραξικοπηματικό εγχείρημα της 23 Φεβρουαρίου του 1981.
Η αντίδραση του καταλανικού λαού, μαζί και με σημαντικούς τομείς του οργανωμένου εργατικού κινήματος, ήταν μια τεράστια κινητοποίηση στη Βαρκελώνη και σε όλη την Καταλονία που συνάντησε τη μαζική αλληλεγγύη κατά της καταστολής και για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στις κύριες πόλεις σε όλο το ισπανικό κράτος. Υπάρχουν συζητήσεις για τη διοργάνωση γενικής απεργίας κατά της καταστολής και οι λιμενεργάτες της Βαρκελώνης αποφάσισαν να σαμποτάρουν τα κρουαζιερόπλοια που έχουν αγκυροβολήσει στο λιμάνι για να στεγάσουν τους σχεδόν 5.000 αστυνομικούς και της Guardia Civil που έστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών στην Καταλονία για να καταστείλει το δημοψήφισμα.
Τις επόμενες μέρες, θα υπάρχει αναμέτρηση ανάμεσα αφενός στις καταλανικές λαϊκές και ανεξαρτησιακές δυνάμεις, με τη στήριξη και των δημοκρατικών τμημάτων του ισπανικού λαού, και αφετέρου στους δελεασμούς αδράνειας και αυταρχισμού του ισπανικού κράτους, που έχουν κληροδοτηθεί από τα σαράντα χρόνια της φρανκικής δικτατορίας.
Επιπλέον, φαίνεται ότι για πρώτη φορά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια αντικειμενική σύγκλιση των δύο μεγάλων μαζικών κινημάτων που δημιούργησε η παγκόσμια κρίση και η καθεστωτική κρίση στο ισπανικό κράτος και που ώς τώρα είχαν παραμείνει απόμακρα και επιφυλακτικά μεταξύ τους: το κίνημα των indignados [αγανακτισμένων] που γεννήθηκε στις 15 Μαΐου του 2011 και το αποκαλούμενο ως “διαδικασία καταλανικής ανεξαρτησίας” που είχε δημιουργηθεί ένα χρόνο νωρίτερα. Μια τέτοια σύγκλιση διαθέτει μια τεράστια στρατηγική δυναμική ρήξης που οι, καταλανικές και ισπανικές, αντικαπιταλιστικές και επαναστατικές δυνάμεις πρέπει να στηρίξουν και να αναπτύξουν. Η ίδια η πίεση των γεγονότων σπρώχνει προς μια αντικειμενική σύγκλιση: απέναντι στην καταστολή, εργατικά και λαϊκά τμήματα συνειδητοποιούν αυτό που διακυβεύεται και, με τη σειρά τους, τα εθνικά ρεύματα αναζητούν αλληλεγγύη στις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του ισπανικού κράτους στο σύνολό του.
Επείγουσα διεθνής αλληλεγγύη
Σε αυτό το πλαίσιο, η διεθνής κινητοποίηση παίζει βασικό ρόλο στη διένεξη. Μια νίκη στην Καταλονία θα είναι νίκη για όλες τις λαϊκές, επαναστατικές και δημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη και στον κόσμο. Μια ήττα θα οδηγούσε σε σοβαρή υποχώρηση της δημοκρατίας και της πάλης των τάξεων στην Καταλονία, το Ισπανικό Κράτος και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η 4η Διεθνής καλεί τις εθνικές της οργανώσεις να οργανώσουν την αλληλεγγύη σε όλες τις χώρες και να διοργανώσουν συγκεντρώσεις μπροστά από τις ισπανικές πρεσβείες ή προξενεία, υπέρ του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και κατά της καταστολής απέναντι σε κάθε νέα κατασταλτική ενέργεια που θα επιχειρήσει το Ισπανικό Κράτος.
Ζήτω το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της Καταλονίας!
Όλη μας η υποστήριξη στο δημοψήφισμα της αυτοδιάθεσης της 1ης Οκτώβρη!
Κάτω η καταστολή, ο περιορισμός των ελευθεριών και η πολιτική οπισθοδρόμηση!
Το Εκτελεστικό Γραφείο της 4ης Διεθνούς
21 Σεπτεμβρίου 2017
Στα ισπανικά: «Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya», Anticapitalistas, 21 Σεπτεμβρίου 2017. Και στα αγγλικά: Fourth International Bureau, «Defend the righ to self-determination in Catalonia!», International Viewpoint, 22 Σεπτεμβρίου 2017.