Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 21:17

Καταλονία: Μια αμετάκλητη δημοκρατική διαδικασία Κύριο

Constant Kaimakis

Καταλονία: Μια αμετάκλητη δημοκρατική διαδικασία

Έως τώρα, ακούγαμε λίγα πράγματα για την κατάσταση που ζει η Καταλονία. Τα mainstream μίντια αρκούνταν να επαναλαμβάνουν τα στερεότυπα και τα κλασικά κλισέ για τη χώρα αυτή. Είναι αλήθεια ότι η Καταλονία, από την γεωπολιτική της θέση, από την ιστορία της, θέτει διάφορες πλευρές στη συζήτηση για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας, ή και αυτονομίας.

Καταρχάς, όμως, το να σκέφτεται κανείς την “Καταλονία” σαν μια “Περιφέρεια”, όπως οι δικές μας γαλλικές περιφέρειες, είναι τελείως λάθος.

Έχοντας συνεργαστεί, στην επαγγελματική μου ζωή, με την Πόλη της Βαρκελώνης και με την Generalitat [καταλανική διακυβέρνηση] από το 1975... μπορώ να μαρτυρήσω ότι δεν είναι εύκολο, σε πρώτη ματιά να κατανοήσει κανείς όλη την περιπλοκή της “καταλάνικης πραγματικότητας”.

Μια “αυτονομία” στην Ισπανία δεν είναι το ίδιο πράγμα με το αντίστοιχο σε μια γαλλική περιφέρεια. Ούτε πρόκειται για ένα Lander, όπως στη Γερμανία.

Δεκάδες ταξίδια μελέτης, γαλλο-καταλανικών ανταλλαγών, και δεκάδες συμπόσια ή σεμινάρια ή ημερίδες μελετών με τους καταλάνους φίλους και συνεργάτες μου, με έκαναν σιγά-σιγά να καταλάβω τις ιδιομορφίες και τα καταλανικά χαρακτηριστικά.

Πρώτα-πρώτα και ασφαλώς, η γλώσσα και η κουλτούρα... που υπήρξαν πολύ ισχυροί φορείς αντίστασης στον φρανκισμό, τόσο που έγιναν τα σύμβολα της αντιφρανκικής αντίστασης. Το να μιλάς καταλάνικα επί Φράνκο, ακόμα και μετά, ήταν μια πράξη αγώνα, μια πράξη δημιουργικής αντίστασης! Αυτό είναι που κάνει τους καταλάνους να λένε “SOM UNA NACIO”, είμαστε έθνος, (και όχι μια περιφέρεια...). Αυτό μοιάζει “επώδυνο” στον ξένο, όπως εμείς, αυτή η θέληση να μιλάν “ΜΟΝΟ” καταλάνικα και όχι ισπανικά... Αλλά επίσης να πούμε ότι είναι μια ζωντανή γλώσσα, που ριζώνει στην καθημερινή ζωή. Η τρομαχτική ανάπτυξη των καταλανικών σχολείων (σχολεία Besos, το κίνημα Rosas Sensat, κλπ.), σε αντιπαράθεση με τα ιδιωτικά θρησκευτικά σχολεία που ιδρύει η Opus Dei..., επέτρεψε μέσα σε λίγα χρόνια να “καταλανοποιηθεί” το 100% των παιδιών που ζουν στην Καταλονία. Τα καταλάνικα είναι επίσημη γλώσσα, είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται κάθε μέρα, στο σπίτι, στη δουλειά, στο δρόμο, κλπ... Η καταλανική κουλτούρα είναι ζωντανή: η σύγχρονη δημιουργία εκφράζεται καταλανικά:

Έχω ζήσει in situ, ιδιαίτερα στη Βαρκελόνη, την “επανιδιοποίηση” των καταλανικών ριζών και παραδόσεων (γιορτή της Merce, κλπ....). Καμία σχέση με παρελθοντολογικό φολκλόρ... Όχι! Είναι μια πραγματική βαθιά πολιτιστική ανάπτυξη, απολύτως σύγχρονη, και είναι αυτή που έχει προσφέρει στη χώρα μετά το 1975 χιλιάδες και χιλιάδες καλλιτέχνες, διεθνούς περιωπής.

Οι καταλανικοί θεσμοί, όπως η Generalitat, έχουν συμβάλει στη δημιουργία δικτύων καταλανικής πολιτιστικής ανάπτυξης. Και, προσοχή, δεν πρόκειται καθόλου για εθνοκεντρική αυτο-ανάπτυξη. Όχι, πρόκειται για μια κουλτούρα που ανοίγεται στις άλλες, στην Ευρώπης, στον Κόσμο. Και είναι η κύρια δύναμη της καταλανικής κουλτούρας, μιας ανοιχτής κουλτούρας που αντλεί τις ρίζες της στη βιώσιμη ανάπτυξη για τα αυριανά επίδικα.

Οι Καταλάνοι είναι αληθινοί διεθνιστές και όχι μίζεροι εθνικιστές. Είναι αληθινοί ευρωπαίοι, αλλά καθόλου οπαδοί αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ξεφύγει νεο-φιλελεύθερα, αυτής της Ευρώπης των αφεντικών και των εμπόρων. Είναι Ευρωπαίοι που διεκδικούν μια Ευρώπη Λαών και Πολιτισμών, μια Ευρώπη κατ’εικόνα τους!

Μετά, βεβαίως, βρίσκουμε τους ίδιους ταξικούς διαχωρισμούς, όπως σε κάθε χώρα, οικονομικούς διαχωρισμούς, κοινωνικούς αγώνες που αντιπαρατάσσουν τους καταλάνους εργαζόμενους με την καταλανική εργοδοσία, την τόσο κλίνουσα προς έναν ορισμένο νεο-φιλελεύθερο αμερικανισμό! Αλλά, αυτό που παραμένει η κύρια καταλανική ιδιομορφία είναι αυτή η κλίση τους για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, που τόσο ακριβά κατακτήθηκε, αυτή η κλίση για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, που κερδήθηκε κατά του φρανκισμού, κατά του εθνικο-σοσιαλισμού!

Έτσι, σήμερα, όταν το Λαϊκό Κόμμα, που διοικεί την Ισπανία καταπατάει τα πιο στοιχειώδη δημοκρατικά τους δικαιώματα, το δικαίωμα έκφρασης, την ελευθερία απόφασης για το μέλλον τους, όταν στέλνει τους μπάτσους τούς πιο κατασταλτικούς να φυλακίσουν αγωνιστές και πολιτικούς αρμόδιους, να κατάσχουν καταλανικές εφημερίδες ή εκλογικό υλικό για το δημοψήφισμα της 1ης του Οκτώβρη, τότε ο ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ξεσηκώνεται και αρχίζει να ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ...

Στους δρόμους της Καταλονίας λένε ότι, εάν αυτός ο καταλανικός λαός κατάφερε να κλονίσει τον “καουντίγιο” [=Φράνκο]... δεν είναι η μαριονέτα ΡΑΧΟΪ που βρίσκεται στις νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές διαταγές των διάφορων Γιούνκερ που θα τους φιμώσει!

Αύριο, Κυριακή, παίζεται το μέλλον της Καταλονίας, της Ισπανίας και πολύ πιο πέρα και από την Ευρώπη.

Η μονομαχία που ξεκίνησε η αυταρχική και κατασταλτική δεξιά Ραχόι-Λαϊκό Κόμμα με τις λαϊκές και ανεξαρτησιακές δυνάμεις της Καταλονίας, που στηρίζονται και από τα δημοκρατικά τμήματα του ισπανικού πληθυσμού, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει, για πρώτη φορά, σε σύγκλιση των δύο μεγάλων μαζικών κινημάτων που προήλθαν από τη διεθνή κρίση και από την κρίση του καθεστώτος: το κίνημα των αγανακτισμένων και τη καταλανική διαδικασία ανεξαρτησίας. Αυτή η σύγκλιση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τις καταλανικές και ισπανικές αντικαπιταλιστικές δυνάμεις. Το κάλεσμα γενικής απεργίας από καταλανικά, αλλά και ισπανικά συνδικάτα, για τις 3 Οκτώβρη, ανοίγει το δρόμο σε ένα μέλλον που δεν έχει καμία σχέση, αντίθετα από αυτά που γράφουν τα τυφλωμένα μίντια, με εθνοκεντρικό εθνικισμό, πεπαλαιωμένου, ταυτοτικού ή φασιστικού τύπου!.

Νά γιατί πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε τα “ξαδέρφια” μας της Καταλονίας, να απαιτήσουμε να γίνουν σεβαστά τα στοιχειώδη δημοκρατικά τους δικαιώματα και να υποστηρίξουμε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, μόνη εγγύηση για τον αυτο-προσδιορισμό του καταλανικού λαού!

[Ο Κώστας Καϊμάκης -προφανώς, εξ ονόματος, ελληνικής καταγωγής- είναι ένας γάλλος αγωνιστής, από τη Νότιο Γαλλία, με πολιτιστική επαγγελματική καριέρα, που μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει επίσης μεγάλη δραστηριοποίηση στην κοινοποίηση της ελληνικής κατάστασης στη γαλλική κοινωνία.]

Μετάφραση e la libertà από τα γαλλικά, ανάρτηση στο facebook:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1961131894155028&set=a.1401457486789141.1073741828.100007747093374&type=3&fref=mentions

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:05

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.