Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022 13:25

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Amazon πραγματοποιούν άγρια απεργία για μια εξοργιστική προσφορά μισθού

Ενημερωτικό δελτίο της Amazon που παρουσιάζει την προσφορά αμοιβής στο προσωπικό.

 

 

 

Simon Childs

Polly Smythe

 

 

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Amazon πραγματοποιούν άγρια απεργία για μια εξοργιστική προσφορά μισθού

 

 

Το Novara Media μίλησε με εργαζόμενους που συμμετείχαν στην αυθόρμητη καθιστική διαμαρτυρία.

 

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Amazon πραγματοποιούν άγρια απεργία για μια εξοργιστική και σοκαριστική[“Kick in the Teeth”] προσφερόμενη αύξηση μισθού 35 πένες την ώρα.

Οι εργαζόμενοι σε ένα τεράστιο συγκρότημα αποθηκών της Amazon στο Τίλμπερι του Έσσεξ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην καφετέρια και αρνήθηκαν να εργαστούν. Οι απεργίες ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης (3/8), αφού οι διευθυντές ανακοίνωσαν την αύξηση του μισθού, η οποία ισοδυναμεί με πραγματική μείωση των αποδοχών με βάση τον πληθωρισμό. Οι εργαζόμενοι στη νυχτερινή βάρδια συνέχισαν την απεργία. Το πρωί της Πέμπτης 4/8, περίπου 400 εργαζόμενοι της ημερήσιας βάρδιας συνέχισαν να διαδηλώνουν.

Στελέχη του συνδικάτου λένε ότι σε κάποια στιγμή την Πέμπτη 700 έως 1.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες στο χώρο εργασίας, όπου απασχολούνται περίπου 3.500 εργαζόμενοι.

Η απεργία έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Σε μια αποθήκη της Amazon στο Ράγκλεϊ, στο Στάφορντσαϊρ, οι εργαζόμενοι αποχώρησαν λόγω της προσφοράς μισθού 50 πένες.1 Ένας εργαζόμενος δήλωσε στη Birmingham Mail ότι η προσφορά ήταν «ντροπή».

Οι εργαζόμενοι μίλησαν στο Novara Media χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το εσωτερικό της αποθήκης στο Τίλμπερι, καθώς διαμαρτύρονταν. Μίλησαν ανώνυμα για το φόβο αντιποίνων από τη διοίκηση.

Ένας εργαζόμενος ανέφερε: «Εξακολουθούμε να διαμαρτυρόμαστε εδώ. Δεν μας ακούνε. Θέλουμε ο μισθός μας να είναι σύμφωνα με τον τρέχοντα πληθωρισμό. Οι 35 πένες είναι αδικία. Κανείς δεν συμφωνεί».

«Σταματήσαμε να δουλεύουμε και καθίσαμε σε μια από τις κεντρικές καντίνες εδώ στην αποθήκη της Amazon».

Ένας άλλος εργαζόμενος είπε: «Σε όλους υπήρχε το συναίσθημα ότι [η προσφορά μισθού] ήταν ένα σοκαριστική και εξοργιστική. Κατά τη διάρκεια του Covid έπρεπε να εξακολουθούμε να ερχόμαστε και να δουλεύουμε. Πολλοί άνθρωποι έκαναν θυσίες. Πολλοί εργαζόμενοι αισθάνθηκαν ότι ήταν ντροπή από την Amazon του Τίλμπερι. Πολλοί εργαζόμενοι είναι εκπαιδευμένοι σε πολλούς τομείς. Έτσι, μέσα σε μια μέρα ένας εργαζόμενος μπορεί να πηγαίνει στο πακετάρισμα, στη συνέχεια να στοιβάζει, στη συνέχεια να μαζεύει. Όλες αυτές οι επιπλέον δουλειές για μόλις 35 πένες παραπάνω».

Εικόνες από ένα εσωτερικό ενημερωτικό δελτίο της Amazon που είδε το Novara Media δείχνουν ότι στους χαμηλότερα αμειβόμενους «συνεργάτες» –όπως αποκαλεί η Amazon το προσωπικό της– προσφέρθηκε αύξηση 35 πένες από 11,10 σε 11,45 λίρες. Στους υψηλότερα αμειβόμενους «συνεργάτες επιπέδου 3» προσφέρθηκε αύξηση από 14,45 σε 14,90 λίρες.

Βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων να έχουν συγκεντρωθεί σε μια καντίνα και έναν διευθυντή της Amazon να τους παρακαλεί να σταματήσουν τη διαμαρτυρία τους: «Αυτό δεν πρόκειται να μας οδηγήσει πουθενά. Θέλατε να πείτε κάτι, το κάνατε», λέει ο διευθυντής.

«Πρώτα απ’ όλα, δεν είναι πολύ ασφαλές και δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια ωραία εμπειρία για κανέναν από εσάς», τους είπε.

Οι εργαζόμενοι απαντούν φωνάζοντας: «Είμαστε μια χαρά!»

Ο Στιβ Γκάρελικ, περιφερειακός οργανωτής του συνδικάτου GMB για τα logistics και τη gig economy, δήλωσε ότι οι μάνατζερ είπαν στους απεργούς εργαζόμενους: «“Κοιτάξτε, αν ένα άτομοπαρέμενε εκ μέρους όλων των άλλων θα του μιλούσαν”, και [οι εργαζόμενοι] ουσιαστικά είπαν, “άντε χάσου”».

Είπε ότι η διαμαρτυρία συνεχίζεται. «Η νυχτερινή βάρδια έρχεται ήδη για να διασφαλίσει ότι μπορούν να βρίσκονται στην καντίνα, ώστε η εταιρεία να μην κάνει κάποιο κόλπο και μετά να την κλειδώσει.

»[Η Amazon] ξέρει ότι κάνει λάθος, ξέρει ότι έχει αναστατώσει τον κόσμο και αντί να το παραδεχτεί και να πει, “ας το λύσουμε”, θέλει να προσπαθήσει να διαλύσει την όποια [διαμαρτυρία] υπάρχει, και αυτή είναι μια τυπικά αδαής συμπεριφορά κατά τη γνώμη μου».

Ένας εργαζόμενος δήλωσε στο Novara Media ότι η διοίκηση είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πληρωθούν σήμερα αν πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία και απείλησε το προσωπικό ότι αν συμμετάσχουν στην απεργία θα λάβουν προειδοποίηση στο «ADAPT» – το σύστημα που χρησιμοποιεί η Amazon για να παρακολουθεί την απόδοση των εργαζομένων.

Ο Γκάρελικ, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν απειληθεί με απόλυση2 επειδή διαμαρτύρονται. «Αν φύγουν από τις εγκαταστάσεις τους λένε ότι θα απολυθούν αυτή τη στιγμή», είπε. Ο Γκάρελικ δήλωσε ότι το προσωπικό του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού χτενίζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναζητώντας όσους διαμαρτύρονται. Όταν το Novara Media προσέγγισε για να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς, εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε: «Δεν υπήρξαν απολύσεις ή πειθαρχικές ενέργειες».

«Προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να το ελέγξουν αυτό», ανέφερε ο Γκάρελικ. Η GMB θα υποστηρίξει τους εργαζόμενους που θα υποβληθούν σε πειθαρχικές διώξεις

Η GMB έχει παρουσία στην αποθήκη του Τίλμπερι, αλλά δεν υπάρχει αναγνωρισμένο συνδικάτο. Στην απεργία συμμετέχουν τόσο μέλη του συνδικάτου όσο και μη μέλη. Ένας απεργός εργαζόμενος δήλωσε: «Δεν έχουμε κανένα συνδικάτο στην Amazon. Όλοι οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται».

Το κέντρο συσκευασίας στο Έσσεξ είναι το μεγαλύτερο στο Ηνωμένο Βασίλειο και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, με 2 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια. Αυτό είναι το ίδιο μέγεθος με 28 γήπεδα ποδοσφαίρου – τόσο τεράστιο που οι εργαζόμενοι πρέπει μερικές φορές να περπατήσουν μισό μίλι για να φτάσουν στην τουαλέτα.

Μεταξύ του 2017 και του 2019, υπήρξαν σχεδόν 50 σοβαροί τραυματισμοί3 που υπέστησαν εργαζόμενοι της Tilbury Amazon, συμπεριλαμβανομένων καταγμάτων δακτύλων και ποδιών. Μια μυστική έκθεση της Sunday Mirror το 2017 διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι στο Τίλμπερι αποκοιμιόντουσαν όρθιοι στη μέση της βάρδιας από την εξάντληση.4 Το 2021, ένας εργαζόμενος βρέθηκε νεκρός στις τουαλέτες του εργοταξίου.5 Το περιστατικό δεν σχετιζόταν με την εργασία.

 

Καυτό απεργιακό καλοκαίρι

Η απεργία έρχεται εν μέσω ενός νέου κύματος απεργιακών κινητοποιήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.6 Καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύεται στα ύψη, προκαλώντας κρίση κόστους ζωής, η αναταραχή εξαπλώνεται από κλάδο σε κλάδο.

Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν μεγάλες απεργίες στον δημόσιο τομέα από σιδηροδρομικούς, οδηγούς λεωφορείων και ταχυδρομικούς υπαλλήλους. Αναταραχή σημειώθηκε επίσης σε χώρους εργασίας με λιγότερη συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Την περασμένη εβδομάδα, μη συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι σε εργοστάσιο τροφίμων στο Μπέρι πραγματοποίησαν στάση εργασίας για τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς.7

Το βρετανικό παράρτημα της Amazon είχε έσοδα 20,63 δισ. στερλίνες το 2020.8 Η Amazon UK Services, η οποία διαχειρίζεται τις αποθήκες και τα logistics της, πλήρωσε μόλις 18,3 εκατ. λίρες σε φόρους παρά την εκτίναξη των πωλήσεων.

Η Amazon, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, έχει επανειλημμένα επικριθεί για τις συνθήκες εργασίας της, με τους επιθετικούς στόχους παραγωγικότητας και την παρακολούθηση των επιδόσεων των εργαζομένων να δημιουργούν έναν αδυσώπητο ρυθμό με τον οποίο πρέπει να ολοκληρώνονται οι εργασίες.

Η εταιρεία έχει επίσης μακρά ιστορία εχθρότητας προς τα συνδικάτα. Το 2001, κατηγορήθηκε για απόλυση συνδικαλιστικών ακτιβιστών και για κυκλοφορία αντι-συνδικαλιστικού υλικού9 σε μια διαμάχη με την Ένωση Γραφικών, Χάρτου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης / Graphical, Paper and Media Union (που αργότερα συγχωνεύτηκε στην Unite) σε ένα κέντρο διανομής στο Μίλτον Κέινς του Μπάκιγχαμσαϊρ.

Από το 2013, το συνδικάτο GMB οργανώνεται στις αποθήκες της Amazon. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Amazon έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να εμποδίσει τους διοργανωτές της GMB να στρατολογήσουν νέα μέλη και να κάνουν πικετοφορίες στις εγκαταστάσεις της Amazon, ιδίως κατά τη διάρκεια της Prime Day και της Black Friday.10 Το συνδικάτο έχει λάβει πολλαπλές νομικές ειδοποιήσεις σχετικά με «εικαζόμενη καταπάτηση» και απειλές για ασφαλιστικά μέτρα για «παράνομη καταπάτηση» εάν επιχειρήσουν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις.

Στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, η Amazon ζήτησε από τους αξιωματούχους της πόλης να αλλάξουν τα μοτίβα των φωτεινών σηματοδοτών έξω από την αποθήκη του Μπέσεμερ για να εμποδίσουν τα συνδικάτα να κάνουν καμπάνια στους εργαζόμενους, ενώ αυτοί περίμεναν στα κόκκινα φανάρια.11 Η εσωτερική εφαρμογή συνομιλίας των εργαζομένων της Amazon μπλοκάρει και επισημαίνει λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με συνδικάτα.12

Τον Απρίλιο, οι εργαζόμενοι στην αποθήκη JFK8 στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, έγιναν οι πρώτοι εργαζόμενοι της Amazon στην Αμερική που συνδικαλίστηκαν. Οι εργαζόμενοι ισχυρίστηκαν ότι η Amazon συνωμότησε με την αστυνομία της Νέας Υόρκης για να απολύσει και να συλλάβει εργαζόμενους που τάσσονται υπέρ του συνδικάτου κατά την προετοιμασία των συνδικαλιστικών εκλογών.13

Όταν ζητήθηκε σχόλιο από το Novara Media, εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε: «Ο αρχικός μισθός για τους υπαλλήλους της Amazon θα αυξηθεί σε ένα ελάχιστο ποσό μεταξύ 10,50 και 11,45 λιρών ανά ώρα, ανάλογα με την τοποθεσία. Αυτό ισχύει για όλες τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, μερικής απασχόλησης, εποχικές και προσωρινές θέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

»Εκτός από αυτή την ανταγωνιστική αμοιβή, στους εργαζόμενους προσφέρεται ένα ολοκληρωμένο πακέτο παροχών που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ιδιωτική ιατρική ασφάλιση, ασφάλεια ζωής, προστασία εισοδήματος, επιδοτούμενα γεύματα και έκπτωση για τους εργαζόμενους, τα οποία σε συνδυασμό αξίζουν χιλιάδες ευρώ ετησίως, καθώς και ένα εταιρικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.»

 

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Simon Childs and Polly Smythe, “Hundreds of Amazon Workers Stage Wildcat Strike Over ‘Kick in the Teeth’ Pay Offer”, Novara Media, 4 Αυγούστου 2022, https://novaramedia.com/2022/08/04/hundreds-of-amazon-workers-stage-wildcat-strike-over-kick-in-the-teeth-pay-offer/.

 

 

Ο Σάιμον Τσάιλντς είναι επιμελητής και δημοσιογράφος του Novara Media. Η Polly Smythe είναι ανταποκρίτρια του Novara Media για το εργατικό κίνημα.

 

 

 

Σημειώσεις

1 Jordan Reynolds, “Amazon Rugeley workers ‘walk out over 50p pay rise offer’”, Birmingham Live, 4 Αυγούστου 2022, https://www.birminghammail.co.uk/black-country/amazon-rugeley-workers-walk-out-24669588?utm_source=linkCopy&utm_medium=social&utm_campaign=sharebar.

2 Steve Garelick, “Amazon Update workers threatened to be sacked if they are caught filming…”, Twitter, 4 Αυγούστου 2022, https://twitter.com/steve_garelick/status/1554940103864246277.

3 Matthew Young, “Amazon workers suffer broken bones amid ’appalling’ conditions at UK warehouses”, Mirror, 20 Οκτωβρίου 2019, https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/amazon-workers-suffer-broken-bones-20662417.

4 Alan Selby, “Timed toilet breaks, impossible targets and workers falling asleep on feet: Brutal life working in Amazon warehouse”, Mirror, 25 Νοεμβρίου 2017, https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/timed-toilet-breaks-impossible-targets-11587888.

5 “Amazon worker dies at Tilbury distribution centre”, BBC, 8 Νοεμβρίου 2021, https://www.bbc.com/news/uk-england-essex-59206681.

6 Strike Map UK, Moya Lothian-McLean, “Everything You Need to Know About Hot Strike Summer”, Novara Media, 13 Ιουλίου 2022, https://novaramedia.com/2022/07/13/everything-you-need-to-know-about-hot-strike-summer/.

7 Neal Keeling, “Wildcat strike at Bury food firm as staff clash with management over pay and conditions”, Manchester Evening News, 28 Ιουλίου 2022, https://www.manchestereveningnews.co.uk/news/greater-manchester-news/wildcat-strike-bury-food-firm-24609809

8 “Amazon UK arm pays £3.8m more corporation tax despite £1.9bn sales rise”, The Guardian, 7 Σεπτεμβρίου 2021, https://www.theguardian.com/technology/2021/sep/07/amazon-uk-arm-pays-38m-more-corporation-tax-despite-19bn-sales-rise.

9 Kevin Maguire, “Amazon accused in row over ballot”, The Guardian, 11 Σεπτεμβρίου 2001, https://www.theguardian.com/technology/2001/sep/11/news.tradeunions.

10 Amnesty International, “Amazon, let workers unionize! Respect for workers’ rights is not a choice”, Amnesty International, 27 Νοεμβρίου 2020, https://www.amnesty.org/en/documents/pol40/3275/2020/en/.

11 More Perfect Union, “NEWS: A Jefferson County public official has confirmed that Amazon asked for the traffic light patterns to be altered outside its Alabama warehouse.”, Twitter, 17 Φεβρουαρίου 2021, https://twitter.com/MorePerfectUS/status/1361819139866828803.

12 Ken Klippenstein, “Leaked: New Amazon Worker Chat App Would Ban Words Like ‘Union,’ ‘Restrooms,’ ‘Pay Raise,’ and ‘Plantation’”, The Intercept, 4 Απριλίου 2022, https://theintercept.com/2022/04/04/amazon-union-living-wage-restrooms-chat-app/.

13 “Amazon Colludes with NYPD to Arrest and Intimidate Workers”, More Perfect Union, 28 Μαρτίου 2022, https://perfectunion.us/amazon-colludes-with-nypd-to-arrest-and-intimidate-workers/.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 13:00

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.