Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 00:13

Γαλλία / Μετά τη δολοφονία του Νάελ: δεν υπάρχει ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη!

 

 

Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA)

 

Μετά τη δολοφονία του Νάελ: δεν υπάρχει ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη!

 

 

Δελτίο τύπου του NPA

 

Δύο ημέρες μετά το θάνατο του νεαρού Νάελ, ο οποίος δολοφονήθηκε από αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας στη Ναντέρ, η οργή είναι υπαρκτή και εκδηλώνεται.

Οργή για ένα ακόμη ρατσιστικό έγκλημα που διαπράχθηκε από την αστυνομία, το οποίο ευτυχώς βιντεοσκοπήθηκε, αλλιώς τα αστυνομικά ψέματα θα είχαν έρθει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο.

Οργή για μια δολοφονία που για άλλη μια φορά δείχνει, στην πιο βάναυση μορφή της, την καθημερινή βία της αστυνομικής μεταχείρισης των εργατικών γειτονιών και των φυλετικοποιημένων πληθυσμών.

Οργή για μια κυβέρνηση που, ενώ αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι η εκδοχή της αστυνομίας δεν ευσταθεί, αναπτύσσει χιλιάδες επιπλέον αστυνομικούς για να καταστείλει τη διαμαρτυρία.

Η οργή είναι νόμιμη, είτε παίρνει τη μορφή συλλαλητηρίων, διαδηλώσεων, σιωπηλών πορειών είτε εξεγέρσεων στις πόλεις.

Η εξέγερση είναι νόμιμη απέναντι σε μια κατάσταση καταπίεσης που διαρκεί πάρα πολύ καιρό, στην οποία ο κοινωνικός και χωρικός υποβιβασμός συνδυάζεται με την προκατάληψη και τη συστημική ρατσιστική βία.

Η άρνηση της προτροπής να «ηρεμήσουμε» είναι νόμιμη όταν η απαίτηση προέρχεται από εκείνους των οποίων οι πολιτικές αυταρχισμού, αντικοινωνικότητας και διακρίσεων κακοποιούν καθημερινά εκατομμύρια από εμάς.

Η δολοφονία του νεαρού Νάελ δεν ήταν ατύχημα, αντίθετα με ό,τι θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ο Μακρόν όταν ισχυρίζεται ότι ήταν ένα «ανεξήγητο» γεγονός.

Δυστυχώς, η εξήγηση είναι γνωστή: η αστυνομική βία, συμπεριλαμβανομένης της ρατσιστικής εγκληματικότητας, αποτελεί βασικό συστατικό της αυταρχικής διακυβέρνησης μιας εξουσίας που πιστεύει ότι η κοινωνική αντιπαράθεση αντιμετωπίζεται με τη βία.

Και είναι η ατιμωρησία που καλλιεργείται από νόμους και θεσμούς που δίνουν όλο και μεγαλύτερες ελευθερίες στους αστυνομικούς, οι οποίοι γνωρίζουν ότι, εκτός σπάνιων εξαιρέσεων, θα καλύπτονται από τους ανωτέρους τους, αυτή που επιτρέπει τη διάπραξη δολοφονιών όπως αυτή του νεαρού Νάελ.

Το NPA επαναλαμβάνει την ανάγκη αφοπλισμού της αστυνομίας που έρχεται σε επαφή με τον πληθυσμό, σε αντίθεση με ό,τι έκανε η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2017, ενισχύοντας τις εξουσίες της, συμπεριλαμβανομένης της εξουσίας να σκοτώνει – οι επόμενες κυβερνήσεις δεν ανέτρεψαν την τάση, το αντίθετο μάλιστα.

Το NPA προσφέρει για άλλη μια φορά την αμέριστη αλληλεγγύη του στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος και την υποστήριξή του στις οικογένειες των θυμάτων αστυνομικής βίας και στις συλλογικότητες που αγωνίζονται για δικαιοσύνη και αλήθεια.

Το NPA απαιτεί να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι όσοι συνελήφθησαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και να αποχωρήσουν από τις γειτονιές οι αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί εκεί.

Το NPA θα είναι παρόν στη σιωπηλή πορεία που διοργανώνεται αυτή την Πέμπτη στη Ναντέρ, καθώς και στις επόμενες πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για να απαιτηθεί δικαιοσύνη και αλήθεια για τον Νάελ και για όλα τα θύματα της αστυνομικής βίας.

 

Μοντρέιγ, 29 Ιουνίου 2023

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Nouveau Parti anticapitaliste (NPA), « Après le meurtre de Nahel : pas de justice, pas de calme ! », NPA (Nouveau Parti anticapitaliste), 29 Ιουνίου 2023, https://nouveaupartianticapitaliste.org/communique/apres-le-meurtre-de-nahel-pas-de-justice-pas-de-calme.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Ιουλίου 2023 22:38

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.