Σάββατο, 01 Ιουλίου 2023 10:40

Αστυνομία του εγκλήματος, συστημικός ρατσισμός, αντικοινωνικές πολιτικές: Στην υποστήριξη μιας νόμιμης εξέγερσης

 

 

Olivier Besancenot

Christine Poupin

Philippe Poutou

Pauline Salingue

 

Αστυνομία του εγκλήματος, συστημικός ρατσισμός, αντικοινωνικές πολιτικές: Στην υποστήριξη μιας νόμιμης εξέγερσης

 

 

Υπογράφεται από τους Olivier Besancenot, Christine Poupin, Philippe Poutou και την εκπρόσωπο της NPA Pauline Salingue.

 

 

Μετά το θάνατο του νεαρού Νάελ, οι γειτονιές της εργατικής τάξης έχουν κινητοποιηθεί. Αυτή η κινητοποίηση είναι νόμιμη. Και η πηγή της βίας είναι η αστυνομία, ο Νταρμανέν και ο Μακρόν, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση.

 

Μια αντιρατσιστική, αντιαυταρχική εξέγερση

Εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση ενισχύει το αστυνομικό και ρατσιστικό οπλοστάσιό της: η αστυνομική βία γίνεται όλο και πιο συστηματική και θανατηφόρα, σε διαδηλώσεις και σε εργατικές συνοικίες. Με σπάνιες εξαιρέσεις, οι δράστες αυτής της βίας απολαμβάνουν οργανωμένης ατιμωρησίας.

Στην αστυνομία, η ακροδεξιά δίνει τον τόνο. Θυμηθείτε ότι οι «οργισμένες» αστυνομικές οργανώσεις διαδήλωσαν στα Ηλύσια Πεδία και ότι εξακολουθούν να απαιτούν περισσότερη ελευθερία να σκοτώνουν.

Ο Μακρόν και ο Νταρμανέν συνεργάζονται και συμβάλλουν σε όλα αυτά υποστηρίζοντας και ενισχύοντας αυτή την ατιμωρησία, καθώς και με τους πολλούς ρατσιστικούς και καταστροφικούς για την ελευθερία νόμους που ενισχύουν την αστυνομία και την ακροδεξιά: τον νόμο περί αυτονομίας, τους νόμους περί ασφάλειας κ.ο.κ. Για να μην αναφέρουμε την αυταρχική διαχείριση του Covid και την καταστολή των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινημάτων.

Η κινητοποίηση των εργατικών γειτονιών είναι μια ευκαιρία για τις εργατικές τάξεις στο σύνολό τους και για τον κόσμο της εργασίας: ανοίγει το δρόμο για μια κοινωνική κινητοποίηση για τη δικαιοσύνη, ενάντια στην αστυνομική καταστολή, ενάντια στην αυταρχική εξουσία που εκφράστηκε επίσης με τις αντιδημοκρατικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του κινήματος για τις συντάξεις, με το άρθρο 49-3, το 47-1 κ.λπ. Αυτός ο αυταρχισμός λειτουργεί εδώ και χρόνια, με απαγορεύσεις διαδηλώσεων, βίαιες καταστολές και τη διάλυση του CCIF και του Soulèvements de la Terre.

 

Δικαιοσύνη για όλους και όλες!

Δικαιοσύνη σημαίνει πρωτίστως δικαιοσύνη για τον Νάελ, για τον Ζιέντ και τον Μπούνα, για τον Ανταμά, για τον Αλχουσεΐν, για τους τρεις νέους στο 20ό διαμέρισμα του Παρισιού που χτυπήθηκαν από περιπολικό, για όλα τα θύματα της αστυνομικής βίας, για όσους ακρωτηριάστηκαν στις διαδηλώσεις. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν και τα θύματα και οι οικογένειές τους πρέπει να αποζημιωθούν.

Πρέπει να σταματήσει η προληπτική κράτηση και να απελευθερωθούν οι νέοι που φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των τελευταίων νυχτών. Ας μην ξεχνάμε ότι όλη η ευθύνη για τα γεγονότα αυτά ανήκει στην κυβέρνηση.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες πρέπει να αποκατασταθούν στις γειτονιές και πρέπει να απορριφθεί κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η αστυνομία πρέπει να αφοπλιστεί αμέσως.

Και ο Νταρμανέν πρέπει να παραιτηθεί.

Πέρα από αυτό, χρειαζόμαστε κοινωνική δικαιοσύνη: η οργή που βλέπουμε σήμερα είναι ταυτόχρονα η έκφραση μιας πολύ βαθύτερης εξέγερσης, κατά του ρατσισμού, κατά του στιγματισμού των ανθρώπων που ζουν στις εργατικές συνοικίες, κατά των ρατσιστών, κατά της ισλαμοφοβίας, κατά της φτώχειας που αυξάνεται, ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού, των χαμηλών μισθών, της εργασιακής ανασφάλειας, των επιθέσεων στην ασφάλιση ανεργίας, της καταστροφής των δημόσιων υπηρεσιών…

 

Να υποστηρίξουμε και να εξαπλώσουμε την εξέγερση

Ας μην γελιόμαστε: ενώ η κυβέρνηση Μακρόν γίνεται όλο και πιο κατασταλτική, δεν είναι η μόνη στον κόσμο που ενεργεί με αυτόν τον τρόπο. Η καταστολή είναι η μόνη απάντηση των κυβερνώντων στην οικονομική, οικολογική, κοινωνική και πολιτική κρίση στην οποία έχουν βυθίσει τον κόσμο.

Το NPA καλεί τον κόσμο να κινητοποιηθεί μαζί με τους οργισμένους νέους, να συγκεντρωθεί μπροστά στα δημαρχεία, αν χρειαστεί κάθε βράδυ, για να εκφράσουμε την οργή μας και τα αιτήματά μας. Καλεί τις οργανώσεις του εργατικού κινήματος, τα συνδικάτα, τις συλλογικότητες και τα κόμματα να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό για να συζητήσουν πώς θα οργανώσουμε μια κινητοποίηση σε έκταση και με μορφές που θα ενισχύσουν τη σημερινή εξέγερση, θα αποδώσουν δικαιοσύνη και θα εξαπολύσουν αντεπίθεση ενάντια στην αντιδημοκρατική και αντικοινωνική εξουσία του Μακρόν και της κυβέρνησής του.

 

Οι Olivier Besancenot, Christine Poupin, Philippe Poutou και Pauline Salingue είναι εκπρόσωποι του NPA.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Olivier Besancenot, Christine Poupin, Philippe Poutou, Pauline Salingue, « Police criminelle, racisme systémique, politiques antisociales: soutenir une légitime révolte », Nouveau Parti anticapitaliste (NPA), 30 Ιουνίου 2023, https://nouveaupartianticapitaliste.org/actualite/antiracisme/police-criminelle-racisme-systemique-politiques-antisociales-soutenir-une.

 

 

 

 

 

 

 

                                 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Ιουλίου 2023 22:37

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.