Ο Αλεξέι Γκορίνοφ δήλωσε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 15 Μαρτίου ότι η Ρωσία διεξάγει επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ένας περιφερειακός σύμβουλος της Μόσχας καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών επειδή επέκρινε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε μια υπόθεση που ένας δικηγόρος επικριτής του Κρεμλίνου δήλωσε ότι είναι η πρώτη περίπτωση που κάποιος οδηγείται στη φυλακή βάσει του νέου νόμου για τις "ψευδείς πληροφορίες".
Μόλις λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο βάζει τέλος στη συνταγματική προστασία των αμβλώσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο δίνοντας το δικαίωμα οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε πολιτειακό επίπεδο, ξέσπασε ένας ορυμαγδός αντιδράσεων, στην πλειονότητά τους καταδικαστικές για τη σκοταδιστική απόφαση που γυρνά τις ΗΠΑ δεκαετίες πίσω. Την ίδια στιγμή, όμως, η απόφαση αυτή θέτει αυτομάτως σε κίνηση ακραίους, συντηρητικούς κύκλους στη χώρα, με στόχο να απαγορευτούν ή να περιοριστούν δραματικά οι αμβλώσεις σε αρκετές Πολιτείες.
"Πίσω Ρωσία!" - είναι το τέταρτο τραγούδι μας από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Είχαν προηγηθεί τα "Δεν χρειαζόμαστε πόλεμο!", "Το γράμμα Ζ" και "Γενιά Ζ". Το 100% του μουσικού υλικού που δημιούργησε το συγκρότημα τους τελευταίους δύο μήνες είναι αφιερωμένο σε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει άλλο. Δεν είναι το κύριο, είναι το μοναδικό. Αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε το "Back to Russia!" στις 9 Μαΐου, την Ημέρα της Νίκης, και αυτό ήταν μια συνειδητή απόφαση.
Και σήμερα θυμόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη τον Αντρέι Σαχάρωφ, που αποτελεί αντικείμενο φλογερού μίσους του δικτάτορα Πούτιν και των ομοίων του. Έτσι, με πόνο στην καρδιά, αναγκαζόμαστε να αντιδράσουμε έντονα στις προθέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου του Ιβανο-Φρανκίβσκ να στερήσουν την πόλη από τη μνήμη του Σαχάρωφ, μετονομάζοντας την οδό με το όνομα του. Για έναν και μόνο λόγο: ότι ο Σαχάρωφ ήταν Ρώσος. Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο και τον δήμαρχο να αλλάξουν το σχέδιο της απόφασης. Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα ήταν μια πράξη από το οπλοστάσιο του σημερινού αυταρχικού κράτους της Μόσχας.
Στις 8 Μάρτη, οι ελληνόφωνες ομάδες συμμετείχαμε σε φεμινιστικές κινητοποιήσεις στις πόλεις μας και συντονίσαμε τη δράση μας μέσω ενός κοινού κειμένου για την έμφυλη βία και ενός κολλαζ φωτογραφιών που ετοιμάστηκε με φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις των ελληνόφωνων ομάδων σε διάφορες πόλεις. Οι πρωτοβουλίες: Reinform – Oλλανδία, SO.U.RE.A.L – Mόναχο, Göteborgs Grekiska Solidaritetsrörelse – Γκέτεμποργκ, Greek Migrants Solidarity Initiative Scotland – Εδιμβούργο, GR Solidarity Initiative – Βαρκελώνη, Greek Solidarity Network – Ηνωμένο Βασίλειο, Ιnitiative des travailleur.euses et étudiant.es grec.ques à Paris – Παρίσι, Grec.ques solidaires de Belgique – Βέλγιο
Στις 14/1, Τίρανα, μια φεμινιστική ομάδα μετονόμασε 20 δρόμους της αλβανικής πρωτεύουσας δίνοντάς τους τα ονόματα είκοσι αλβανικής καταγωγής γυναικών που δολοφονήθηκαν εντός του 2021. Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να δώσουν δημόσια διάσταση στο ζήτημα των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: Σε μια κοινωνία όπου η δομική/συστημική και πατριαρχική βία μετατρέπει τις γυναίκες σε θύματα και τους άντρες σε εγκληματίες, όπου το έγκλημα δικαιολογείται και τα θύματα μονίμως κατηγορούνται, μία μαζική αντίδραση προς έναν ριζοσπαστικό μετασχηματισμό είναι αναγκαία…
Σελίδα 1 από 26