Παναγιώτης Ξοπλίδης Η εργατική τάξη ξυπνά στην Ιταλία. Μετά από ένα λήθαργο δεκαετιών, όπου το συνδικαλιστικό κίνημα στη γειτονική χώρα έφτασε σε πλήρη εκφυλισμό, εργατικοί αγώνες ξεσπούν και πετυχαίνουν νίκες. Η σχεδόν ολοκληρωτική διάλυση της ιταλικής αριστεράς και η επικράτηση της λογικής του συνεργατισμού και της κοινωνικής ειρήνης μέσα στα επίσημα συνδικάτα, είχε οδηγήσει την εργατική τάξη να ζει και να δουλεύει σε συνθήκες μεσαίωνα. Στην Ιταλία υπάρχει ακόμα βαριά βιομηχανία, ενώ και ο κλάδος των υπηρεσιών είναι υπερανεπτυγμένος. Οι μεγάλες βιομηχανικές πολυεθνικές μεταφέρουν σταδιακά την παραγωγή τους σε φτηνότερες περιοχές, απολύουν μαζικά εργάτες, μειώνουν μισθούς, κόβουν ασφαλιστικά δικαιώματα.
Καλούμε την ΕΕΥ να αποσύρει άμεσα την δίωξη ενάντια στον Γιώργο Γαβριήλ, η οποία είναι προγραμματισμένη να εξεταστεί στις 6 Οκτωβρίου. Διαβεβαιώνουμε ότι θα σταθούμε αλληλέγγυοι στον διωκόμενο εικαστικό και εκπαιδευτικό, τόσο στις 6 Οκτωβρίου, όσο και σε οποιαδήποτε περίσταση χρειαστεί στο μέλλον. Τα συστήματα παιδείας σε νότο και βορρά αποτελούν βασική αιτία διαιώνισης του διχασμού μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Απαιτούμε να αφαιρεθεί κάθε στοιχείο κατήχησης σε θρησκείες και εθνικισμούς ένθεν και ένθεν της Πράσινης Γραμμής, ώστε να επιτραπεί στις μελλοντικές γενιές αυτού του τόπου να καταφέρουν να ζήσουν ειρηνικά σε όλη την Κύπρο μακριά από μισαλλοδοξίες και φανατισμούς.
Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 16:24

Αντίο Richard Lewontin - Γιώργος Ράγκος

Ο Richard C. Lewontin που πέθανε σε ηλικία 92 ετών, στις 4 Ιουλίου, συγκαταλέγεται (μαζί με τους S. Rose, R. Levins και S. Jay Gould) στους μεγάλους θεωρητικούς της εξελικτικής βιολογίας. Από το 1952 μέχρι το 2014, είχε δημοσιεύσει εκατοντάδες θεωρητικές και πειραματικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και σημαντικά βιβλία βιολογίας και γενετικής. Στη δεκαετία του ‘70, βάζει στο στόχαστρο τον λεγόμενο “γενετικό ντετερμινισμό” και καταπιάνεται σε μεγάλο βαθμό με την εξελικτική γενετική του ανθρώπινου είδους.
Ο 37χρονος Αντίλ Μπελκαντίμ, εργαζόμενος και συντονιστής του συνδικάτου Si Cobas Novara, σκοτώθηκε μπροστά από τις αποθήκες της Lidl, κατά τη διάρκεια εθνικής απεργίας στον τομέα των logistics στις 18 Ιουνίου. Χτυπήθηκε και σύρθηκε από ένα φορτηγό στο πλαίσιο οργανωμένης απεργοσπαστικής προσπάθειας καθώς υπερασπίζονταν τα δικαιώματά του και αυτά των συναδέλφων του. Ο νεκρός απεργός, με καταγωγή από το Μαρόκο, ήταν συντονιστής της SiCobas στη Νοβάρα, συμμετείχε στην περιφρούρηση της πανεθνικής 24ωρης απεργίας στον κλάδο των logistics και μαζί με άλλους συναδέλφους του προσπάθησε να μπλοκάρει την πύλη εισόδου των προμηθευτών. O δράστης προσπάθησε να μπει στο εσωτερικό του πολυκαταστήματος παρά…
Στηρίζουν και συνυπογράφουν: Αερικό, Antifa Aradippou, antifa λευkoşa, ANTIfa – Oroklini, Αντιφασιστική Συλλογικότητα ΔρόμοΣ, Αριστερη Κινηση - Θελουμεν Ομοσπονδια, Avli, Δέφτερη Ανάγνωση, Δίκτυο Δράσης για την Στέγαση και την Πόλη, Egomio Cultural Centre , Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο & περιοδικό Μήνυμα Αντίστασης, Εργατική Δημοκρατία, Fabrika KollektiV, G/c and T/c Teachers' Platform "United Cyprus", Θεατρική ομάδα ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ, Νέα Διεθνιστική Αριστερά - Yeni Enternasyonalist Sol, Cyprus Natural Coastline - Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις, Racism Watch: Πρωτοβουλία Κατά του Ρατσισμού στην Κύπρο, Σπιριθκιά, Συσπείρωση Ατάκτων/ Sispirosi Atakton, Tesura Cyprus
Μέσα στην ερχόμενη βδομάδα (10-15 Μάη) θα λάβουν χώρα δυο δίκες που αφορούν συντρόφους που διώκονται για συμμετοχή ή/και προτροπή σε διαδηλώσεις εν καιρώ πανδημίας. Με αφορμή τις δίκες αυτές, οι οποίες είναι δυο μόνο από τις πολλές που αντιμετωπίζουν συντρόφισσες/οι για την απόφασή τους να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία, ξεκινούμε μια εκστρατεία ενημέρωσης γύρω από το ζήτημα της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, της κρατικής κατασταλτικής στρατηγικής και της αντισυνταγματικότητας των μέτρων που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο.
Σελίδα 1 από 25