Mε αφορμή την κρατική δολοφονία στα Τέμπη το βράδυ της 28/02, μετανάστριες και μετανάστες από Ελλάδα, ενώσαμε τις φωνές μας σε 13 πόλεις του κόσμου. Διαδηλώσαμε για να καταγγείλουμε το δυστύχημα στα Τέμπη ως προαναγγελθείσα κρατική δολοφονία, αποτέλεσμα χρόνιων συστημικών πολιτικών υποστελέχωσης και απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών… Έτσι κι εμείς, ως συντονισμός συλλογικοτήτων σε όλη την Ευρώπη στεκόμαστε απέναντι σε αυτή τη συγκάλυψη. Οι κινητοποιήσεις μας είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς όσους, τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ελέγχουν την πληροφόρηση και στοχοποιούν αποκλειστικά τους/τις εργαζομένους/ες.
Ήμασταν σχεδόν εκατό άτομα σήμερα στην Ελληνική Πρεσβεία στις Βρυξέλλες για να διαμαρτυρηθούμε για το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, κυρίως νέους, και ενάντια στις πολιτικές που ακολουθούνται εδώ και χρόνια και ευθύνονται γι' αυτό το έγκλημα. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον ελληνικό λαό που συνεχίζει να κινητοποιείται και να διαδηλώνει στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, παρά την αστυνομική καταστολή και ενάντια στην κυβέρνηση που ενδιαφέρεται μόνο για τη διαχείριση του εκλογικού κόστους. Απαιτούμε δικαιοσύνη και ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς και υπηρεσίες προσβάσιμες σε όλους/ες! "Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές - εμείς μιλάμε για ανθρώπινες…
Marc Español Αν και ακόμη σε μεγάλο βαθμό απομονωμένες, μια σειρά από απεργίες αντιπροσωπεύουν την αυξανόμενη συλλογική κόπωση και οργή καθώς οι Αιγύπτιοι αντιμετωπίζουν την εκτίναξη του πληθωρισμού και τη βαθιά οικονομική κρίση της χώρας.
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και το Δίκτυο Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, διοργανώνουν προβολή ντοκιμαντέρ για το Ιράν, παρουσία των Ιρανών δημιουργών τους Talayeh & Taravat Atlasi, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, ώρα: 20:00 στο Studio new star art cinema. Μετά τις προβολές, θα ακολουθήσει συζήτηση με τις σκηνοθέτριες και παρεμβάσεις από τη Διεθνή Αμνηστία, την Μαρία Κομνηνού Πρόεδρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και από καλλιτέχνιδες. Στόχος είναι να αναδειχθούν οι επικρατούσες συνθήκες ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, αλλά και τους αγώνες των ανθρώπων για δικαιοσύνη και ελευθερία
Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού: Το ρωσικό πανκ συγκρότημα Pussy Riot κυκλοφόρησε ένα νέο τραγούδι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζήτησε να δικαστεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για τις πράξεις του. Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε μαζί με το κομμάτι, με τίτλο Mama, Don’t Watch TV, περιγράφουν την κυβέρνηση του Πούτιν ως «τρομοκρατικό καθεστώς»και τον πρόεδρο, τους αξιωματούχους του, τους στρατηγούς και τους προπαγανδιστές του ως «εγκληματίες πολέμου». Το συγκρότημα έγραψε στην ανακοίνωση: «… Αυτό το τραγούδι είναι η δήλωσή μας ενάντια στον πόλεμο που ξεκίνησε ο Πούτιν στην Ουκρανία.»
Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2022, ένα κύμα ερευνών και συλλήψεων ακτιβιστών του ανεξάρτητου συνδικαλιστικού κινήματος σάρωσε τη Λευκορωσία και τον Ιούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο εκκαθάρισε όλα τα δημοκρατικά συνδικάτα. Τουλάχιστον 37 συνδικαλιστές ηγέτες και ακτιβιστές είναι παράνομα φυλακισμένοι αυτή τη στιγμή, εκ των οποίων αρκετοί έχουν ήδη καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση. Στις 20 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η δίκη κατά των ηγετών της συνομοσπονδίας συνδικάτων "Λευκορωσικό Κογκρέσο Δημοκρατικών Συνδικάτων" (BKDP) στο δικαστήριο της πόλης του Μινσκ. Αφορά τον πρόεδρο του BKDP Αλιαξάντρ Γιαρασούκ, τον αναπληρωτή πρόεδρο Σιαρχέι Αντούσεβιτς και την λογίστρια της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας Ίρινα Μπουτ- Γκούσαϊμ.
Σελίδα 1 από 28