Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να φωτίσει μια σχετικά άγνωστη πτυχή της Ελληνικής Επανάστασης: Τις αντιδράσεις και τον τρόπο με τον οποίο οι Οθωμανοί προσέλαβαν και ερμήνευσαν το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα των Ελλήνων.
Το θέμα έχει ξεπεράσει προ πολλού τη διαμάχη για τον πρύτανη και αφορά τη δημοκρατία και την ελευθερία στη χώρα. Χιλιάδες νέοι και νέες και μαζί τους εκπαιδευτικοί ξεχύθηκαν στις συνοικίες της Κωνσταντινούπολης κάνοντας πολλές μικρές πορείες. Η κυβέρνηση Ερντογάν απάντησε με συλλήψεις και αστυνομική βία. Κοινό το αντικοινωνικό όραμα των κυβερνήσεων στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Κοινά τα προβλήματα των λαών.
Όλα δείχνουν ότι αύριο θα είναι μια σημαντική μέρα! Φοιτητές και φοιτήτριες, εργαζόμενοι/ες θα βγουν στο δρόμο για τα δικαιώματά μας. Μηνύματα συμπαράστασης φτάνουν και από τη γειτονική Τουρκία από τους φοιτητές/τριες του παν/μιου Βοσπόρου που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα και δέχονται σκληρή καταστολή από την κυβέρνηση Ερντογάν. Σήμερα μάλιστα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο πανεπιστήμιό τους με κεντρικό ζήτημα την αλληλεγγύη στον αγώνα των φοιτητών/τριών στην Ελλάδα.
Μετά από 20 ώρες συνεδρίασης και με χιλιάδες γυναίκες, φεμινίστριες αλλά και αλληλέγγυους και αλληλέγγυες στο δρόμο εγκρίθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων. Οι δρόμοι του Μπουένος Άιρες πλημμύρισαν από γυναίκες που φορούσαν ένα πράσινο μαντίλι, σύμβολο του αγώνα τους, και κρατούσαν πανό στα οποία έγραφαν: «Νόμιμη άμβλωση τώρα, δωρεάν και στα νοσοκομεία!». Το νομοσχέδιο πέρασε με 131 ψήφους υπέρ και 117 ψήφισαν κατά. Είναι η ένατη φορά που κατατίθεται στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων.
Η αστυνομία στα Τίρανα πυροβόλησε και σκότωσε έναν 25χρονο άνδρα τα ξημερώματα της Τετάρτης επειδή δεν υπάκουσε σε εντολές. Το συμβάν έλαβε χώρα στην περιοχή Λαπράκε περίπου στις 1:45 π.μ. Αναφέρεται ότι ζήτησαν από τον 25χρονο Klodian Rasha να σταματήσει αλλά αυτός αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις εντολές.  Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών για να ζητήσουν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.
Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στη Γαλλία εναντίον του νέου νόμου βάσει του οποίου απαγορεύεται η δημοσίευση φωτογραφιών αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας και περιορίζεται το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας... Οι κινητοποιήσεις έγιναν το Σάββατο 28 Νοέμβρη, με την κεντρική πλατεία Place de la Republique στο Παρίσι να γεμίζει με διαδηλωτές. Κατά τη διάρκειά τους ξέσπασαν συγκρούσεις με τους διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα και την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών.
Σελίδα 1 από 23