Στις 14/1, Τίρανα, μια φεμινιστική ομάδα μετονόμασε 20 δρόμους της αλβανικής πρωτεύουσας δίνοντάς τους τα ονόματα είκοσι αλβανικής καταγωγής γυναικών που δολοφονήθηκαν εντός του 2021. Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να δώσουν δημόσια διάσταση στο ζήτημα των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: Σε μια κοινωνία όπου η δομική/συστημική και πατριαρχική βία μετατρέπει τις γυναίκες σε θύματα και τους άντρες σε εγκληματίες, όπου το έγκλημα δικαιολογείται και τα θύματα μονίμως κατηγορούνται, μία μαζική αντίδραση προς έναν ριζοσπαστικό μετασχηματισμό είναι αναγκαία…
Στις 18 Δεκεμβρίου, φωνάζουμε ξανά "Ως Δαμέ" και διεκδικούμε: Τέλος στη συνεχιζόμενη διαχείριση της πανδημίας με όρους καταστολής αντί περίθαλψης και φροντίδας. Πραγματικές επενδύσεις στη δημόσια και δωρεάν υγεία για ολόκληρο τον πληθυσμό, ντόπιους και μετανάστες…Τέλος στον πόλεμο ενάντια στους μετανάστες: Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Άμεση και δίκαιη εξέταση όλων των αιτήσεων ασύλου, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για όλους. Τέλος στη διχοτομική πολιτική και στις πολιτικές Νουρή πίσω από τις οποίες κρύβεται η διαφθορά και η οικονομική αφαίμαξη του τόπου. Αφαίρεση των συρματομπλεγμάτων που τοποθέτησε το ΥΠΕΣ στην Πράσινη Γραμμή και της σιδερένιας καγκελόπορτας στο οδόφραγμα Λήδρας/Lokcmaci…
Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021 20:52

ΩΣ ΔΑΜΕ: Η αλληλεγγύη θα νικήσει! 

Ο κρατικός μηχανισμός έχει κάνει ξεκάθαρη τη στόχευσή του: τον απασχολεί αποκλειστικά το εθνικιστικό ακροατήριο, η αβέβαιη πορεία προς τη διχοτόμηση αλλά και η συγκάλυψη όλων των οικονομικών εγκλημάτων που η συμμορία διέπραξε στις πλάτες του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια.Απέναντι στη θαλάσσια και χερσαία θανατοπολιτική του κράτους - που κατ'ευφημισμόν ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία αφου ούτε κυπριακή αλλά ούτε δημοκρατία κατάντησε να είναι- εμείς θα στεκόματε σταθερά και σθεναρά απέναντι. Ραντεβού και πάλι σύντομα λοιπόν! Η αλληλεγγύη θα νικήσει.
Παναγιώτης Ξοπλίδης Η εργατική τάξη ξυπνά στην Ιταλία. Μετά από ένα λήθαργο δεκαετιών, όπου το συνδικαλιστικό κίνημα στη γειτονική χώρα έφτασε σε πλήρη εκφυλισμό, εργατικοί αγώνες ξεσπούν και πετυχαίνουν νίκες. Η σχεδόν ολοκληρωτική διάλυση της ιταλικής αριστεράς και η επικράτηση της λογικής του συνεργατισμού και της κοινωνικής ειρήνης μέσα στα επίσημα συνδικάτα, είχε οδηγήσει την εργατική τάξη να ζει και να δουλεύει σε συνθήκες μεσαίωνα. Στην Ιταλία υπάρχει ακόμα βαριά βιομηχανία, ενώ και ο κλάδος των υπηρεσιών είναι υπερανεπτυγμένος. Οι μεγάλες βιομηχανικές πολυεθνικές μεταφέρουν σταδιακά την παραγωγή τους σε φτηνότερες περιοχές, απολύουν μαζικά εργάτες, μειώνουν μισθούς, κόβουν ασφαλιστικά δικαιώματα.
Καλούμε την ΕΕΥ να αποσύρει άμεσα την δίωξη ενάντια στον Γιώργο Γαβριήλ, η οποία είναι προγραμματισμένη να εξεταστεί στις 6 Οκτωβρίου. Διαβεβαιώνουμε ότι θα σταθούμε αλληλέγγυοι στον διωκόμενο εικαστικό και εκπαιδευτικό, τόσο στις 6 Οκτωβρίου, όσο και σε οποιαδήποτε περίσταση χρειαστεί στο μέλλον. Τα συστήματα παιδείας σε νότο και βορρά αποτελούν βασική αιτία διαιώνισης του διχασμού μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Απαιτούμε να αφαιρεθεί κάθε στοιχείο κατήχησης σε θρησκείες και εθνικισμούς ένθεν και ένθεν της Πράσινης Γραμμής, ώστε να επιτραπεί στις μελλοντικές γενιές αυτού του τόπου να καταφέρουν να ζήσουν ειρηνικά σε όλη την Κύπρο μακριά από μισαλλοδοξίες και φανατισμούς.
Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 16:24

Αντίο Richard Lewontin - Γιώργος Ράγκος

Ο Richard C. Lewontin που πέθανε σε ηλικία 92 ετών, στις 4 Ιουλίου, συγκαταλέγεται (μαζί με τους S. Rose, R. Levins και S. Jay Gould) στους μεγάλους θεωρητικούς της εξελικτικής βιολογίας. Από το 1952 μέχρι το 2014, είχε δημοσιεύσει εκατοντάδες θεωρητικές και πειραματικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και σημαντικά βιβλία βιολογίας και γενετικής. Στη δεκαετία του ‘70, βάζει στο στόχαστρο τον λεγόμενο “γενετικό ντετερμινισμό” και καταπιάνεται σε μεγάλο βαθμό με την εξελικτική γενετική του ανθρώπινου είδους.
Σελίδα 1 από 25