Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 18 Μαϊος 2016 08:28

Ηφαίστειο η Γαλλία: Οδομαχίες στο Παρίσι -Απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτιβιστές [ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ]

Νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων σαρώνει την Γαλλία παρόλο που το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά επικυρώθηκε, χωρίς ψηφοφορία, σε πρώτη ανάγνωση, από την κάτω Βουλή.

Δεν έλιψαν όμως και τα σοβαρά επεισόδια λόγω των συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών μ΄ αποτέλεσμα στους δρόμους στο Παρίσι να επικρατεί χάος. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα ης κυβέρνησης.

2 ciqhzh7uuaabozp.jpglarge3 ciqmkzoxeaak63j4 paris tera gas5

Εν τω μεταξύ, σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της αστυνομίας που απαγορεύει σε ακτιβιστές που είχαν λάβει μέρος σε προηγούμενες διαδηλώσεις (στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν επεισόδια) να λάβουν μέρους στις σημερινές κινητοποιήσεις.

1a8a3d1146da209b347cd40287bd75ef XL

Σύμφωνα με έγγραφο της Αστυνομίας, που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του λογαριασμού της στο facebook η ανταποκρίτρια του Mega στο Παρίσι κυρία Μαρία Δεναξά, απαγορεύεται «σε συγκεκριμένα άτομα, που είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενες διαδηλώσεις» την πρόσβαση στα σημεία των συγκεντρώσεων, σύμφωνα και με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έτσι κι αλλιώς ισχύει στη Γαλλία.

screenshot 123CipHzCmVEAAmjda

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ δήλωσε νωρίτερα ότι «καλύτερα δυσάρεστος, παρά άπραγος» σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την αντεργατική νομοθεσία, την ώρα κατά την οποίαν τα συνδικάτα (το μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι το CGT) διοργάνωναν την έκτη διαδήλωση σε διάστημα δύο μηνών.

CUNATEn

Διαδηλώσεις αναμένεται να διοργανωθούν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Στο Παρίσι, στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων ήταν το 7ο και το 14ο διαμέρισμα. Επίσης κινητοποιήσεις πραγματοποιεί το συνδικάτο των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών σε Νάντη, Μασσαλία, Μπορντώ.

Στη Νάντη, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών.

gallia sigrouseis2

Οδηγοί φορτηγών προχώρησαν την Τρίτη σε αποκλεισμούς αυτοκινητόδρομων σε ολόκληρη γη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για τον νέο εργασιακό νόμο.

Οι αντιδράσεις έγιναν ακόμα πιο έντονες όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει τον νέο εργασιακό νόμο με προεδρικό διάταγμα.

Το σχέδιο νόμου, πρέπει πάντως να επικυρωθεί στις 28 Ιουνίου και από τη Γερουσία και να επιστρέψει στην κάτω Βουλή, πριν την οριστική επικύρωσή του, που δεν αναμένεται, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πριν τα τέλη Ιουλίου.

newego LARGE t 1101 54663683

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν το σχέδιο ως εξαιρετικά γενναιόδωρο προς την εργοδοσία και καθόλου προστατευτικό απέναντι στους εργαζόμενους, καθώς, μεταξύ άλλων, τοποθετεί τις επιχειρησιακές συμβάσεις πάνω από τις κλαδικές. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν δηλώσει την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες, παρά τις απαγορεύσεις και την καταστολή κατά τις κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου τις προηγούμενες εβδομάδες.

Βίντεο:

«France: Protesters besiege office of Hollande's Socialist Party in Rouen»

«LIVE: French trade unions return to the streets to protest labour reforms» 

Πηγή:

Hit&Run, 17/05/2016

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 18:32