Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 10:10

Καθαρίζουν τη «ζούγκλα του Καλαί»

Ηλίας Παναγιωτίδης

Σε μια εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση

Το όνειρό τους να μεταβούν στη Βρετανία ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους μέσα από τις σήραγγες δεν θα γίνει πραγματικότητα. Τουλάχιστον επτά χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ένοικοι της επονομαζόμενης “ζούγκλας του Καλαί”, καλούνται από σήμερα να εγκαταλείψουν την παραγκούπολη της βόρειας Γαλλίας. Οι μετανάστες μεταφέρονται με πούλμαν προς οργανωμένα κέντρα υποδοχής στη Γαλλία, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Κι ενώ είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης της “ζούγκλας”, το Βέλγιο ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορά του.

Κουβαλώντας τα λιγοστά υπάρχοντά τους, οι ένοικοι του διαβόητου καταυλισμού της βόρειας Γαλλίας περνούν εθελοντικά για τελευταία φορά τις πύλες του.

Οι γαλλικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν τους ανθρώπους που παραμένουν στον καταυλισμό σε κέντρα υποδοχής σε όλη τη χώρα ή στο εξωτερικό στο πλαίσιο μιας «ανθρωπιστικής» επιχείρησης. Η εκκένωση του καταυλισμού αναμένεται να διαρκέσει μία εβδομάδα.

Εκατοντάδες μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Σουδάν και την Ερυθραία περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να επιβιβαστούν σε περίπου 60 διαθέσιμα λεωφορεία και να μεταφερθούν σε 450 κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Γαλλία. Εκφράζονται φόβοι ότι ορισμένοι από τους μετανάστες ενδέχεται να αρνηθούν να εγκαταλείψουν το χώρο. Χθες ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες και αστυνομικούς, καθώς αρκετοί δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το Καλαί, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να περάσουν στη Βρετανία, ενώ και στο Λονδίνο προκλήθηκε σάλος μετά τις καταγγελίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τον ανύπαρκτο σχεδιασμό υποδοχής ανηλίκων.

Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, τουλάχιστον 12 λεωφορεία με μετανάστες έχουν ήδη αποχωρήσει από την παραγκούπολη. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η διάλυση του καταυλισμού θα ξεκινήσει αύριο.

Στο μεταξύ, πάνω από 1.200 αστυνομικοί και άλλοι αξιωματούχοι βρίσκονται ήδη στην περιοχή για την εκκένωση του καταυλισμού που ήταν κοντά στο λιμάνι και στην είσοδο των σηράγγων της Μάγχης με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ να επισημαίνει ότι η αστυνομία θα επέμβει μόνο αν χρειαστεί.

Newreport.gr, 25 Οκτωβρίου 2016. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 15:50

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.