Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 13:24

Καταλήψεις γης στη Βραζιλία από το κίνημα ακτημόνων αγροτών Κύριο

Βραζιλία: Διεφθαρμένοι, δώστε πίσω τη γη μας!

Καταλαμβάνοντας αγροκτήματα των Temer, Blairo Maggi και Ricardo Teixeira, το Κίνημα των Χωρίς Γη στα πλαίσια της καμπάνιας «Ημέρα αγώνων», απαιτεί την αγροτική μεταρρύθμιση και καταγγέλλει τους διεφθαρμένους γαιοκτήμονες που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Καταλαμβάνοντας αγροκτήματα των Temer, Blairo Maggi και Ricardo Teixeira, το Κίνημα των Χωρίς Γη στα πλαίσια της καμπάνιας «Ημέρα αγώνων», απαιτεί την αγροτική μεταρρύθμιση και καταγγέλλει τους διεφθαρμένους γαιοκτήμονες που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον γεωργικό τομέα καταλαμβάνουν αγροκτήματα γαιοκτημόνων που συνδέονται με υποθέσεις διαφθοράς ή είναι ιδιοκτησία διεφθαρμένων, απαιτώντας την κατανομή της γης για τις οικογένειες των ακτημόνων. Το MST θέτει επίσης το ζήτημα της εκδίωξης των πραξικοπηματιών απ’ το Planalto (προεδρικό μέγαρο) και το αίτημα για άμεσες εκλογές ως προϋπόθεση για να ξαναρχίσει η Αγροτική Μεταρρύθμιση.

Από το πρωί της Τρίτης (25) Ιούλη, Ημέρα του εργάτη γης, κατελήφθησαν αγροκτήματα του υπουργού Blairo Maggi, στο Μάτο Γκρόσο, του πρόεδρου πραξικοπηματία Michel Temer στο Ντουαρτίνα-Σαο Παολο, και του πρώην πρόεδρου της Βραζιλιάνικης Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (CBF), Ricardo Teixeira, στη Μάνσα, και στο Σουλ Φλουμινένσε. Άλλες καταλήψεις πραγματοποιούνται στο Νότο και στα βορειοανατολικά.

Οι ιδιοκτήτες που κατέχουν αυτές τις περιοχές κατηγορούνται για μη τήρηση του λειτουργήματος τους στις δημόσιες υπηρεσίες, για διαφθορά, όπως ξέπλυμα χρήματος, παράνομη ευνοιοκρατία, υπεξαίρεση και άλλα. Το MST απαιτεί επίσης την άμεση αποχώρηση του Michel Temer από την Προεδρία (ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία κατηγορείται επίσημα για διαφθορά από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα - PGR) και τη διενέργεια άμεσων εκλογών για να εκλεγεί ο/η επόμενος/η που θα καταλάβει τη θέση της εκδιωχθείσας πρώην προέδρου Ντίλμα.

Υπάρχει σαφής σχέση των μεγάλων επιχειρήσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων με τη δωροδοκία, την εξαγορά βουλευτών, το ξέπλυμα χρήματος, ακόμα και συμμετοχή σε διακίνηση ναρκωτικών. Η τελευταία περίπτωση είναι αυτή, στην οποία έχει εντοπιστεί ένα αεροπλάνο γεμάτο κοκαΐνη να απογειώνεται από αγροτικές εκτάσεις που ανήκουν στον εν ενεργεία υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, του βασιλιά της σόγιας Blairo Maggi, κάτι που αποδεικνύει τις σχέσεις που υπάρχουν με τους ιδιοκτήτες της βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Για να συνδέσει την ατζέντα του αγώνα για τη γη και την αγροτική μεταρρύθμιση με την εθνική ατζέντα και να επηρεάσει τη συνολική καμπάνια «Έξω ο Τεμέρ», το MST οργάνωσε στις 25 Ιούλη την Εθνική Ημέρα του Αγώνα για την Αγροτική Μεταρρύθμιση. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Παρανά, το Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Μάτο Κρόσο, Σεργκίπε, Ρίο Γκράντε ντο Νόρτε, Πιαουί και Μαρανάο.

Minas Gerais

Για την αγροτική μεταρρύθμιση στη χώρα των διεφθαρμένων, το MST κατέλαβε εκτάσεις του Eike Batista

Οι δραστηριότητες της εταιρείας MMX μπορεί να οδηγήσουν σε μια κρίση υδροδότησης στη μητροπολιτική περιοχή του Μπέλο Οριζόντε.

Περίπου 200 οικογένειες που ανήκουν στο κίνημα των Χωρίς Γη (MST), κατέλαβαν νωρίς την Τετάρτη (26 Ιούλη) μία έκταση περίπου 700 (επτακοσίων) στρεμμάτων στο Σάο Χοακίν ντε Μπίκας, κοντά στην Ναζαρέτ, στην μητροπολιτική περιοχή του Μπέλο Οριζόντε.

Οι εκτάσεις αποτελούν μέρος της υπό πτώχευση εταιρείας MMX, του Eike Batista. Η κατάληψη είναι μέρος της Εθνικής Ημέρας Αγώνα για την Αγροτική Μεταρρύθμιση - «Διεφθαρμένοι Φέρτε πίσω τη γη μας».

Τα καταλυμένα εδάφη βρίσκονταν σε κατάσταση εγκατάλειψης λόγω περιβαλλοντικών εγκλήματων που τελέστηκαν σε αυτά εξ αιτίας της ανεξέλεγκτης εξόρυξης μεταλλευμάτων. Το MST απευθύνεται στις περιβαλλοντικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες να προχωρήσουν σε δημοσιοποίηση και σε έλεγχο, καθώς οι παραβιάσεις στον τομέα αυτό είναι μέρος μιας εκτεταμένης λίστας εγκλημάτων του Eike Batista.

Από τις 8 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, 600 οικογένειες κατέλαβαν το αγρόκτημα Σάντα Τερεζίνα, στο δήμο της Ιτατιαϊούτσου, του ίδιου επιχειρηματία. Ο καταυλισμός Maria da Conceição - 8 Μαρτίου στο Ιτατιαϊούτσου, συνεχίζει να αντιστέκεται στην απειλή της έξωσης.

Ο Eike Batista έχει περίπου 10.000 εκτάρια γης στην μητροπολιτική περιοχή του Μπέλο Οριζόντε. Συνελήφθη, και κατηγορείται για διαφθορά, και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στην έπαυλή του. Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι της Βραζιλίας εξακολουθούν να υποφέρουν από την ανεργία, την έλλειψη στέγης και την έλλειψη γης.

Πηγή: Athens Indymedia, 26 Ιουλίου 2017

«MST: Corruptos, devolvam nossas terras!», MST [Movimento Sem Terra], 25 Ιουλίου 2017 

«Por Reforma Agrária nas terras dos corruptos, MST ocupa mais uma área de Eike Batista», MST [Movimento Sem Terra], 26 Ιουλίου 2017.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 17:54

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.