Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2017 13:48

Παλαιστίνη: Απόλυτη φυλακή για 11 μέρες καθώς οι Ισραηλινοί πάνε διακοπές

Farah Najjar

Παλαιστίνη: Απόλυτη φυλακή για 11 μέρες καθώς οι Ισραηλινοί πάνε διακοπές

Οι σιωνιστές αναδημιουργούν το τεράστιο «στρατόπεδο συγκέντρωσης που μοιάζει με γκέτο της Βαρσοβίας» τον Οκτώβριο του 2017

Το Ισραήλ σφραγίζει τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα για 11 ημέρες και παγιδεύουν στα σύνορα 4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους για τις εβδομαδιαίες Εβραϊκές διακοπές.

Οι Παλαιστίνιοι απαγορεύεται να εισέλθουν στο Ισραήλ, ακόμα και αν έχουν άδειες εργασίας, με κινδυνο να χάσουν τα προς το ζην για τις επόμενες 10 ημέρες

Οι ισραηλινές αρχές έχουν σφραγίσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την ήδη πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας για 11 ημέρες, καθώς αρχίζουν οι εβραϊκές εορταστικές εκδηλώσεις για τις διακοπές του Sukkot.

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όλα τα σημεία διέλευσης στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας έκλεισαν σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζούν σε αυτά τα εδάφη.

Αλλά ο Kamal Haddad, ένας τοπικός αξιωματούχος στο Beit Iksa, ένα χωριό βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στην περιοχή έχουν ήδη αποκλειστεί απο την είσοδο στο Ισραήλ και στις εγκαταστάσεις κατασκευής οικισμών για αρκετές ημέρες.

«Αυτοί [Ισραηλινοί στρατιώτες] περιπλανιούνται γύρω από εργοταξιακούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και αν βλέπουν κάποιον εκεί, τον στέλνουν αμέσως πίσω στο χωριό του», ανέφερε.

Η Al-Haq, μια ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στη Ραμάλα, δήλωσε ότι το κλείσιμο θεωρείται παράνομο σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και μπορεί να αποτελεί έγκλημα πολέμου.

«Το κλείσιμο όχι μόνο απαγορεύει στους Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο Ισραήλ. Τους απαγορεύει επίσης την πρόσβαση στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και θέτει εμπόδια παρεμποδίζοντας την μετακίνηση των Παλαιστινίων στο εσωτερικό της Δυτικής Όχθης», δήλωσε ο Maha Abdullah, νομικός ερευνητής στην Al-Haq.

Περιγράφοντας το κλείσιμο ως συλλογική τιμωρία, ο Abdullah ανέφερε ότι η κίνηση «έχει σοβαρές επιπτώσεις στα μέσα διαβίωσης των Παλαιστινίων και παραβιάζει το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, τις εγκαταστάσεις υγείας και το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση».

Το κλείσιμο θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, αλλά θα επιτρέψει την περάτωση ανθρωπιστικών και ιατρικών περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης, δήλωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας τη Δευτέρα.

«Συλλογική τιμωρία»

Το Sukkot, γνωστό και ως «The Feast of Tabernacles», είναι ένα γεωργικό φεστιβάλ και μία από τις τρεις εορταστικές διακοπές των Εβραίων.

Το Ισραήλ συχνά σφραγίζει τα εδάφη για εβραϊκές διακοπές, αλλά για εβδομαδιαίες εορταστικές εκδηλώσεις όπως η Sukkot, ο στρατός συνήθως σφραγίζει μόνο τις συνοριακές διαβάσεις για την πρώτη και τελευταία ημέρα των διακοπών.

Η απόφαση παράτασης του κλεισίματος σε 11 ημέρες εγκρίθηκε από τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Avigdor Lieberman, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Η σπάνια κίνηση έρχεται μετά από μια επίθεση που άφησε τρεις Ισραηλινούς νεκρούς και ένα τέταρτο τραυματία στις 26 Σεπτεμβρίου στο Har Adar, έναν παράνομο οικισμό στη Δυτική Όχθη. Ο επιτιθέμενος, 37χρονος Nimer Mahmoud Jamal, από το γειτονικό χωριό Beit Surik, διέθετε άδεια εργασίας για τον οικισμό.

Μετά την επίθεση στο Har Adar, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις επέβαλαν ένα γενικό κλείσιμο του Beit Surik και εννέα άλλων γύρω πόλεων. Η ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων B'tselem χαρακτήρισε το συνεχιζόμενο κλείσιμο του συνόλου των χωριών ως πράξη «συλλογικής τιμωρίας».

Υπολογίζεται ότι 120.000 Παλαιστίνιοι εργάζονται για Ισραηλινούς. Περίπου 58.000 από αυτούς έχουν άδειες εργασίας στο Ισραήλ, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είτε διέσχισαν χωρίς άδεια είτε εργάζονταν σε παράνομους οικισμούς της Δυτικής Όχθης και σε άλλες βιομηχανικές ζώνες.

Σύμφωνα με τον Haddad, το ήδη υπάρχον φράγμα στην είσοδο του χωριού Beit Iksa εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία σε τακτική βάση.

«Κατά τη διάρκεια των Εβραϊκών διακοπών, αυτό ενισχύεται,» είπε.

Οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας επηρεάζονται επίσης από το κλείσιμο, αν και όχι τόσο έντονα.

Ο Μάχαρ αλ Τάμπα, επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γάζας, δήλωσε ότι το κλείσιμο θα επηρεάσει ως επί το πλείστον την πρόσβαση της Γάζας στα καύσιμα.

«Η ανάγκη για καύσιμα στη Γάζα καθορίζεται σε καθημερινή βάση, οπότε το κλείσιμο θα σημαίνει ότι πιθανότατα θα μείνουν ελάχιστα ή καθόλου καύσιμα που απαιτούνται για τις γεννήτριες», δήλωσε στο Al Jazeera.

Η Λωρίδα της Γάζας έχει υποστεί μια δεκαετή πολιορκία που επέβαλε το Ισραήλ μετά την εκλογική νίκη της Χαμάς και την επακόλουθη κυριαρχία της στην Γάζα το 2007.

Με αυστηρούς περιορισμούς στην είσοδο τροφίμων και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, η Γάζα έχει ονομαστεί η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή στον κόσμο.

Ο πληθυσμός της Γάζας, που αριθμεί περίπου δύο εκατομμύρια, έχει εξοικειωθεί με την περιοδική τροφή και τις ιατρικές ελλείψεις.

 

 

Πηγή: Athens Indymedia, 6 Οκτωβρίου 2017. https://athens.indymedia.org/post/1578605/

Farah Najjar, «Palestine a total Prison for 11 Days as Israelis take a Holiday», The Free, 6 Οκτωβρίου 2017. https://thefreeonline.wordpress.com/2017/10/06/palestine-a-total-prison/

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 17:07

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.