Πάνω από 400.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Γαλλίας την Τρίτη διαδηλώνοντας ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του Μακρόν στον δημόσιο τομέα στο πλαίσιο της εθνικής απεργίας.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτυρήθηκαν για τα επικείμενα μέτρα, όπως το πάγωμα των μισθών και τις μειώσεις προσωπικού τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά και γενικότερα τις εργατικές αλλαγές.
Οι κινητοποίησεις σε όλη τη χώρα ήταν στην πλειοψηφία ειρηνικές. Ωστόσο, μία μικρή ομάδα ατόμων επιχείρησε να αμαυρώσει την απεργία, αφού συγκρούστηκε με αστυνομικούς στο τέλος της πορείας στο ανατολικό Παρίσι.
Στη γαλλική πρωτεύουσα διαμαρτυρήθηκαν 45.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το CGT, με την αστυνομία να μειώνει από την πλευρά της τον αριθμό σε 26.000. Συνολικά 130 διαδηλώσεις έγιναν σε διάφορες πόλεις.
Στη γενική εθνική απεργία συμμετείχαν εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, πολλές δημόσιες υπηρεσίες και την εναέρια κυκλοφορία.
Ήταν η πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια που όλα τα συνδικάτα είχαν καλέσει τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα να απεργήσουν και να δώσουν μαζικά το «παρών» στις κινητοποιήσεις κατά των απαράδεκτων μέτρων.
«Οι υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας βλάπτουν ήδη τους αποδέκτες των δημόσιων υπηρεσιών και θα μπορούσαν να απειλήσουν την δυνατότητα σπουδών» δήλωσε 20χρονος φοιτητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ο οποίος μιλώντας για τις κρατικές ενισχύσεις, τη φοιτητική στέγαση και τις υποτροφίες, τόνισε το εξής: «Μπορώ να σπουδάσω σήμερα επειδή υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες στη χώρα αυτή».
Το υπουργείο Εθνικής Παιδείας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην απεργία ανήλθε μόνο στο 17,5%, ωστόσο το συνδικάτο FSU υποστηρίζει ότι το ποσοστό ήταν 50%, δηλαδή ότι ένας στους δύο εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχε.
Σχετικά με τις εναέριες μεταφορές, το 30% των πτήσεων ακυρώθηκε για προληπτικούς λόγους επειδή απεργούσε το προσωπικό της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Η απεργία της Τρίτης έρχεται μετά από αρκετές άλλες μεγάλες διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον των προτεινόμενων τροποποιήσεων της εργατικής νομοθεσίας από τον Μακρόν, οι οποίες ισχύουν και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
efsyn, 10.10.2017