Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017 17:02

Μαρόκο: Διαδήλωση για δουλειές και τήρηση μέτρων ασφαλείας

Γράφτηκε από

Νάσος Μπράτσος

Μαρόκο: Διαδήλωση για δουλειές και τήρηση μέτρων ασφαλείας

Το εργατικό δυστύχημα σε παράνομο ορυχείο άνθρακα στο βορειοανατολικό Μαρόκο, οδήγησε σε διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων που απαίτησαν «δουλειές» και «ανάπτυξη».

Χωρίς μέτρα ασφαλείας, δύο αδέρφια, ο Χουσίν και ο Τζεντουάν, 23 και 30 ετών αντίστοιχα, έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για το μεροκάματο και την επιβίωση.

Διατρανώνοντας πως θέλουν από τις αρχές να προσφέρουν μια «οικονομική εναλλακτική λύση» και φωνάζοντας συνθήματα όπως «όχι στην περιθωριοποίηση», οι διαδηλωτές, νέοι στην πλειονότητά τους, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης για να εκφράσουν την οργή τους για τον θάνατο των δύο αδελφών την Παρασκευή.

«Ζητάμε από το κράτος να βρει λύσεις στα προβλήματά μας, στην ανεργία των νέων, στους πολύ υψηλούς λογαριασμούς του νερού και του ηλεκτρικού», είπε ο Αμπντεσαμίχ, ένας 23χρονος διαδηλωτής.

«Οι νέοι κατεβαίνουν στις στοές των ανθρακωρυχείων με κίνδυνο της ζωής τους διότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Ζητάμε από τις αρχές να βρουν εναλλακτική λύση», πρόσθεσε.

Μετά το κλείσιμο του ορυχείου, που αποτελούσε τη μεγαλύτερη επιχείρηση στην Τζαράντα, η πόλη «δεν διαθέτει άλλους πόρους, δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας, δεν υπάρχουν βιομηχανικές μονάδες. Ο κόσμος ζει στην αβεβαιότητα», εξήγησε στέλεχος της Ένωσης του Μαρόκου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (AMDH).

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους ανέμιζαν ή είχαν τυλιχτεί με σημαίες του Μαρόκου, κατήγγειλαν ότι παράγοντες της περιοχής έχουν άδειες εξόρυξης άνθρακα και «φτιάχνουν τους νόμους» κατά βούληση.

Ο Χασάν, φοιτητής, 25 ετών, κατηγόρησε, όπως και πολλοί άλλοι διαδηλωτές, ισχυρούς παράγοντες της περιοχής, ανάμεσά τους και εκλεγμένους πολιτικούς, ότι αγοράζουν τον άνθρακα που εξορύσσεται παράνομα σε «εξευτελιστικές τιμές» και κατόπιν τον μεταπωλούν σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων του Μαρόκου, ο Αζίζ Ραμπάχ, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι υπηρεσίες του δεν διστάζουν «να ανακαλέσουν οποιαδήποτε άδεια εξερεύνησης ή εκμετάλλευσης» κοιτασμάτων γαιάνθρακα «σε περίπτωση παραβίασης των κανονισμών ή καταχρήσεων», είτε «στη Τζαράντα ή αλλού». Ο Ραμπάχ διαβεβαίωσε ότι «το 2017 ανακλήθηκαν πάνω από 1.400 άδειες» λειτουργίας ορυχείων συνολικά στο βασίλειο.

Παρά το κλείσιμο, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, του μεγαλύτερου ορυχείου στην Τζαράντα, που απασχολούσε περίπου 9.000 ανθρώπους, εκατοντάδες ανθρακωρύχοι συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά εξορύσσοντας άνθρακα παράνομα.

Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι που επιδίδονται σε αυτή τη δραστηριότητα προσβάλλονται από πνευμονοκονίαση, μια πάθηση που προκαλείται από την εισπνοή πολύ λεπτών κόκκων άνθρακα.

Η Τζαράντα, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, είναι σήμερα μια από τις φτωχότερες πόλεις του Μαρόκου, κατά τα επίσημα, κυβερνητικά στοιχεία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΕΡΤ, 28 Δεκεμβρίου 2017

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 15:42

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.