Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 22:09

Για τη Helin Bölek των Grup Yorum

Για τη Helin Bölek των Grup Yorum

ΠΗΓΗ: https://selidodeiktis.edu.gr/

Μπορεί το να ζεις να είναι η πιο επαναστατική πράξη!
Αλλά μια επαναστάτρια πέθανε!
Helin Bölek των Grup Yorum

Ξεψύχησε ή… καλύτερα δολοφονήθηκε σήμερα 3/4/20 μετά από μια παρατεταμένη απεργία πείνας (288 ημερών) στα 28 της η Τουρκάλα αγωνίστρια-μουσικός Helin Bolek, μέλος του συγκροτήματος Grup Yorum γιατί ήθελε να τραγουδάει ελεύθερη, αντιστεκόμενη στην καταπίεση και τη φίμωση που επιβάλλει η κυβέρνηση Ερντογάν στους αγωνιστές και τους λαούς της Τουρκίας.

Το Grup Yorum ιδρύθηκε το 1985 στην Τουρκία. Σε μία περίοδο που συντελούνταν αλλεπάλληλες φυλακίσεις και εκτελέσεις φοιτητών, εργατών, καλλιτεχνών, κομμουνιστών, κούρδων και αλεβιτών. Μία περίοδο πραξικοπημάτων που ήδη δύο δεκαετίες, τότε, έπληττε «μετα»-ψυχροπολεμικά όλον τον κόσμο.

Τα τραγούδια τους, ταυτισμένα με την πολιτιστική παράδοση των λαών της Μέσης Ανατολής και διανθισμένα με την ποίηση, τη μουσική και την ιστορία τους, αποτελούν υπόδειγμα σύνδεσης μεταξύ τέχνης και πολιτικής.

Ίδρυσαν το πολιτιστικό κέντρο «Idil Kultur Merkezi». Εκεί γράφουν τα τραγούδια, όπου η λαϊκή παράδοση συναντά τη στρατευμένη τέχνη, γίνονται πρόβες και μαθήματα σε νεαρούς μουσικούς της γειτονιάς με κλασικά και παραδοσιακά όργανα και διαμορφώνονται σχήματα μικρών και μεγάλων μουσικών συνόλων, όπως χορωδία και ορχήστρα.

Μετά την εξέγερση του πάρκου Γκεζί το 2013, οι Γκρουπ Γιορούμ απέκτησαν ακόμα πιο ευρεία αποδοχή. Κατά την περίοδο αυτή έχουν δημιουργηθεί διάφορες ομάδες Γκρουπ Γιορούμ (χορωδίες και μικρά ή μεγάλα μουσικά σύνολα) και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας εκτός της Κων/πολης, καθώς επίσης και στην Ευρώπη.

Η λαϊκή μπάντα έχει εμφανιστεί σε διάφορες συναυλίες από τη δημιουργία της το 1985 και έχει κυκλοφορήσει 23 άλμπουμ. Ωστόσο απαγορεύτηκαν οι εμφανίσεις τους από το 2016, καθώς οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν τα μέλη ότι είναι μέλη της DHKP-C, μαχητικής μαρξιστικής ομάδας που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν εμφανιστεί και στην Ελλάδα μέλη της μουσικής κολεκτίβας που απέφυγαν τη σύλληψη σε συναυλίες διεθνιστικής αλληλεγγύης μαζί με Έλληνες καλλιτέχνες.

Οι Γκρουπ Γιορούμ μεγάλωσαν «επικίνδυνα»! Αυτό έφερε περισσότερες από δέκα επιθέσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Idil στο Okmeydanı της Κωνσταντινούπολης. Συνολικά 30 άτομα συνελήφθησαν σε αυτές τις επιδρομές και επτά μέλη της μπάντας παρέμειναν σε κράτηση.

Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, τα όργανα των μελών της ομάδας Yorum είτε ήταν σπασμένα είτε εξαφανίστηκαν, και τα μουσικά τους βιβλία καταστράφηκαν.

Μέλη του συγκροτήματος κάνουν απεργία πείνας από τις 17 Μαΐου του 2019, με τα εξής αιτήματα:

-Να αφεθούν ελεύθερα τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος GRUP YORUM
-Να μην γίνονται έφοδοι στο πολιτιστικό κέντρο IDIL
-Να καταργηθούν οι απαγορεύσεις των συναυλιών
-Να καταργηθούν οι “λίστες τρομοκρατών”
-Να ανακληθούν όλες οι ποινικές διώξεις που υπάρχουν εις βάρος τους

Η Helin Bölek -παράλληλα με τους συναδέλφους της Mustafa Kocak και İbrahim Gökçek- βρισκόταν σε διαλείπουσα απεργία πείνας.

Οι Bölek και Gökçek ήταν ανάμεσα σε αυτούς που συνελήφθησαν στις αρχές του 2019. Η Bölek απελευθερώθηκε στα τέλη του 2019 και συνέχισε την απεργία πείνας, ενώ ο Gökçek απελευθερώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 για ιατρικούς λόγους. Ωστόσο, και οι δύο συνελήφθησαν και πάλι στις 11 Μαρτίου και μεταφέρθηκαν στο Ümraniye Training and Research Hospital για να υποβληθούν σε αναγκαστική βίαιη σίτιση. Απελευθερώθηκαν ξανά στις 16 Μαρτίου.

Επείγουσα έκκληση έκανε η μητέρα της Helin Bölek Aygül Bilgi:

«Δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα, επειδή οι νευρικές της απολήξεις έχουν φλεγμονή, δεν μπορεί να κοιμηθεί επειδή υποφέρει από μεγάλους πόνους. Θέλω η κόρη μου να τραγουδήσει και πάλι λαϊκά τραγούδια. Δεν θέλω το παιδί μου να πεθάνει. Θέλετε να δείτε αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους πάλι στη σκηνή; Παρακαλώ, καθένας που ακούει τα λόγια μου. Κάντε κάτι, αλλά γρήγορα.”

Έκκληση που απηύθυναν οι φίλοι του Grup Yorum στις 19 Μαρτίου δήλωσε ότι ο Mustafa Kocak είχε μεταφερθεί στη φυλακή Kırklar της Σμύρνης, όπου αποφάσισε να ξεκινήσει έναν «γρήγορο θάνατο» όπως δήλωνε.

Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΙHD) και το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (TİHV) εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με την επικείμενη απώλεια της Helin Bölek.

“Λυπούμαστε για την εκπνοή της Helin Bölen, δεν είμαστε αρκετοί ως οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εφόσον δεν μπορούμε να αποτρέψουμε αυτήν την επικείμενη απώλεια”, ανέφεραν η İHD και η TİHV στην κοινή δήλωσή τους.

Έχουν επίσης “καλέσει την κυβέρνηση να αναλάβει γρήγορα δράση για την πρόληψη τυχόν περαιτέρω ζημιών και την επίλυση του προβλήματος ικανοποιώντας τις απαιτήσεις” των απεργών πείνας.

Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκέπασε!!!

Ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστές θα συνεχιστεί!!!

Η φωνή του Grup Yorum δεν θα πάψει!!!

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ, ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ.

Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών!

 

Πέθανε η απεργός πείνας Ηelin Bolek, μέλος του Grup Yorum στην Τουρκία στη 288η μέρα απεργίας πείνας της.

Το Grup Yorum ανακοίνωσε πως η Helin Bölek πέθανε σήμερα, στη 288η μέρα απεργίας πείνας της.

“Σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου για 288 μέρες, το μέλος του Grup Yorum Helin Bölek έπεσε μάρτυρας… Καλούμε τους πάντες στο σπίτι της αντίστασης για να αποτίσουμε τιμή στη μάρτυρά μας”, έγραψε ο επίσημος λογαριασμός του συγκροτήματος στο Twitter.

Η Helin Bölek μαζί με τον Ibrahim Gokcek, επίσης μέλος του συγκροτήματος, με την απεργία πείνας διεκδικούσαν την απελευθέρωση των κρατούμενων μελών του Grup Yorum, την άρση των εγγυήσεων αλλά και της διακοπής των συναυλιών τους καθώς και των επιθέσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο Idil.

Σε μήνυμά του ο İbrahim Gökçek, αναφέρει: «Σκοτώσατε μια 28χρονη μουσικό».

Στις 11 Μάρτη, δυνάμεις της αστυνομίας είχαν απαγάγει από το σπίτι της Αντίστασης του Grup Yorum στην Κωνσταντινούπολη, τον Ibrahim και την Helin και τους συνέλαβαν προκειμένου να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε αναγκαστική βίαιη σίτιση.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Idil στο Okmeydanı της Κωνσταντινούπολης έχει δεχτεί εισβολή της αστυνομίας πάνω από 10 φορές τα τελευταία 2 χρόνια. Κατά τη διάρκεια των εισβολών τα όργανα των μελών του Grup Yorum είτε καταστράφηκαν, είτε εξαφανίστηκαν και τα βιβλία μουσικής τους επίσης καταστράφηκαν. Από τις εισβολές υπήρξαν 30 συλλήψεις, ενώ 7 μέλη του συγκροτήματος παραμένουν ακόμη κρατούμενα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Λαϊκού Μέτωπου Τουρκίας, Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο (τομέας Ελλάδας)

Κοιμήσου, κόκκινη αδελφή της Επανάστασης.
Μην πικραίνεσαι
που ’ναι τα μάτια μας λιγάκι κόκκινα.
Δεν είναι από το κλάμα,
μα απ’ την οργή κι απ’ την αγρύπνια,
απ’ την αγρύπνια στο πρώτο χαράκωμα,
εκεί πού στάθηκες πάντα,
εκεί πού έπεσες.
Κοιμήσου ήσυχα, συντρόφισσα. (Γ.Ρίτσος ποίημα για την Ηλέκτρα Αποστόλου)

Σήμερα, 3/4/2020, το πρωί, πέθανε, η συντρόφισσα Helin Bölek , απεργός πείνας, μέλος του μουσικού επαναστατικού συγκροτήματος Grup Yorum, μέσα στο σπίτι της Αντίστασης, στην Αρμουτλού.

H συντρόφισσα μας έπεσε μάρτυρας, στα 28 της χρόνια, τη 288η μέρα απεργίας, αντιστεκόμενη στο φασιστικό καθεστώς του ΑΚΡ, στην καταπίεση και τη φίμωση που αυτό επιβάλλει στους αγωνιστές και τους λαούς της Τουρκίας.

Έπεσε μάρτυρας αγωνιζόμενη για τα δίκαια αιτήματα της απεργίας πείνας του Grup Yorum , για να αρθεί η απαγόρευση των συναυλιών τους, για να σταματήσουν οι συνεχόμενες επιθέσεις στο πολιτιστικό τους κέντρο Idil, για να αφαιρεθούν από τη λίστα επικύρηξης, της τούρκικης “αντι”τρομοκρατικής, τα μέλη του συγκροτήματος, για να σταματήσουν οι διώξεις εις βάρος τους και να αποφυλακιστούν όλα τα μέλη του συγκροτήματος

.‘Επεσε μάρτυρας για να μπορούν να παίζουν τα τραγούδια τους, σε δημόσιους χώρους χωρίς να συλλαμβάνονται και να βασανίζονται.

Σάρκα από τη σάρκα των λαϊκών και ταξικών αγώνων στην Τουρκία, η φωνή της είναι η φωνή των καταπιεσμένων, των εργαζομένων, της νεολαίας, των ξεριζωμένων, των μεταναστών, των πολιτικών κρατουμένων, των αγωνιστών, των αντιιμπεριαλιστών, των διεθνιστών και των ανταρτών ανα τον κόσμο. Γι’ αυτό και δε θα μπορέσουν όσο και να το θέλουν οι δολοφόνοι της, να σιωπήσουν τη φωνή της και τη φωνή του Grup Yorum.

Γιατί εδώ και 4 δεκατίες, παρά τις επιθέσεις, την καταστολή τις φυλακές και τα βασανιστήρια, δεν καταφέρανε να το σταματήσουν. Γιατί το Grup Yorum, πηγάζει από το λαό, τον διαπαιδαγωγεί και τον παροτρύνει σε αγώνα. Αυτή η αδιάρρηκτη σχέση είναι που μετατρέπει τα τραγούδια τους σε ύμνο των αντιστεκόμενων, σε μουσική υπόκρουση των απεργιών, των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων και εν τέλει σε ζωντανή αφήγηση των αγώνων του εργαζόμενου λαού και των θυσιών του.

Η φωνή της θα συνεχίσει να υπάρχει ανάμεσά μας, οδηγός στις καλές και δύσκολες στιγμές του αγώνα.

Γιατί η συντρόφισσα Helin Bölek, έδωσε τη ζωή της, για την ελευθερία της έκφρασης εναντιώμενη στο φασισμό, την ιμπεριαλιστική και ταξική εκμετάλλευση. Πάλεψε με πίστη και υπομονή, με απόλυτη ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση για την οικοδόμιση του νέου κόσμου και του νέου ανθρώπου...Και έτσι θα καταγραφεί στην ιστορία...

ΩΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΟΣΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.
ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΟΡΚΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΚΔΙΚΗΣΗ...ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
HELİN BÖLEK ΑΘΑΝΑΤΗ!
HELİN BÖLEK ÖLÜMSÜZDÜR!

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ İBRAHİM GÖKÇEK, ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ 291Η ΜΈΡΑ.

Λαϊκό Μέτωπο Τουρκίας, Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο (τομέας Ελλάδας)

https://alterthess.gr/

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 23:51

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.