Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023 12:52

Θα μπορούσε να παραταθεί η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα;

Σύμφωνα με τους όρους της εκεχειρίας, 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και 50 Ισραηλινοί όμηροι πρόκειται να απελευθερωθούν [Getty]

 

 

Θα μπορούσε να παραταθεί η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα;

 

The New Arab

 

 

Μετά από εβδομάδες έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, την Παρασκευή τέθηκε σε ισχύ τετραήμερη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, συνολικά 78 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και 26 Ισραηλινοί είχαν αφεθεί ελεύθεροι από τις αντίστοιχες πλευρές.

Αλλά με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα να παραμένει τόσο απελπιστική, το βασικό ερώτημα τώρα είναι: θα μπορούσε η συμφωνία να παραταθεί;

Το The New Arab εξετάζει τους διάφορους παράγοντες που παίζουν ρόλο και θα μπορούσαν να καθορίσουν αν η εκεχειρία θα παραταθεί ή όχι.

 

Θέλει το Ισραήλ παράταση;

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα παρατείνει την εκεχειρία κατά μία ημέρα για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνει η Χαμάς.

Ωστόσο, προς μεγάλη απογοήτευση των οικογενειών των ομήρων, το Ισραήλ έχει επίσης δηλώσει ότι η κύρια προτεραιότητά του εξακολουθεί να είναι η διεξαγωγή πολέμου κατά της Χαμάς «μέχρι τη νίκη».

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου συγκρατείται από ακροδεξιούς υπουργούς, όπως ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, οι οποίοι αντιτάχθηκαν όλοι στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και επιθυμούσαν να συνεχίσει το Ισραήλ να επιτίθεται στη Γάζα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την ημέρα που ανακοινώθηκε η εκεχειρία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι «η εξάλειψη της Χαμάς» και «η διασφάλιση ότι μετά τη Χαμάς δεν θα υπάρχει καμία απειλή για το Ισραήλ» παραμένουν οι κύριοι στόχοι του Τελ Αβίβ καθώς διεξάγει πόλεμο στη Γάζα.

Βραχυπρόθεσμα, θα είχε νόημα για το Ισραήλ να προσπαθήσει να παρατείνει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πέραν του σημερινού τετραήμερου ορίου, καθώς η επιστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων ομήρων στην πατρίδα θα ήταν μια ανάσα για την εξαιρετικά αντιδημοφιλή κυβέρνηση του Νετανιάχου.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες, όπως η επιβλαβής επίδραση που έχει ο πόλεμος στην οικονομία του Ισραήλ και το γεγονός ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι συντριπτικά αντίθετη με τις βάναυσες τακτικές τους στη Γάζα.

Υπάρχουν επίσης ισχυροί εσωτερικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο για τον Νετανιάχου.

Αν θεωρηθεί ότι άφησε πίσω του έναν αριθμό ομήρων, ενώ η απελευθέρωσή τους ήταν μια πιθανότητα, οι αντιδράσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο τέλος του ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του.

 

Η Χαμάς θέλει παράταση;

Η Χαμάς φαίνεται να είναι πολύ πιο ευέλικτη σε αυτό το ζήτημα από το Ισραήλ. Εκτός από την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των γυναικών και των παιδιών που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, η Χαμάς μπορεί να χρησιμοποιήσει την παράταση για να εξασφαλίσει ότι η αναγκαία βοήθεια θα φτάσει στον πληθυσμό της Γάζας, ενώ τα καύσιμα μπορούν να επαναφέρουν ό,τι έχει απομείνει από τις κατεστραμμένες υποδομές της Γάζας.

Η Χαμάς έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να απελευθερώσει κάθε Ισραηλινό όμηρο με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει κάθε Παλαιστίνιο κρατούμενο – μια προσφορά που έκανε την Κυριακή ο Γαζί Χαμάντ, ηγετικό μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, σε συνέντευξή του στο Al Jazeera.

Αν και πρόκειται για μια μη ρεαλιστική απαίτηση, σχόλια όπως αυτό από τη Χαμάς μπορεί να στείλουν μηνύματα στο Ισραήλ όχι μόνο για περιορισμένες παρατάσεις της κατάπαυσης του πυρός, αλλά για μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός.

Η Χαμάς θα μπορούσε ουσιαστικά να διαφημίσει το γεγονός ότι θα ήταν ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για την επιστροφή όλων των ομήρων, πιθανότατα για ένα τίμημα μικρότερο από την απελευθέρωση κάθε Παλαιστίνιου που είναι φυλακισμένος από το Ισραήλ.

Η Χαμάς γνωρίζει ότι οι όμηροι αποτελούν το μοναδικό μοχλό πίεσης όταν πρόκειται να διαπραγματευτεί κατάπαυση του πυρός ή ανθρωπιστικές παύσεις με το Ισραήλ. Δεν θα θελήσουν να εγκαταλείψουν αυτό το μοχλό πίεσης ελαφρά τη καρδία, γνωρίζοντας ότι αν το έκαναν, η Γάζα θα μπορούσε να χτυπηθεί ακόμη πιο σκληρά.

Οι κύριες επιλογές της Χαμάς, όπως φαίνεται, είναι να ελπίζει ότι μπορεί να εξασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων ή να ωθήσει την υπάρχουσα κατάπαυση του πυρός στα όριά της, ώστε να μπορέσει να εισέλθει όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.

 

Τι γίνεται με τους παγκόσμιους και περιφερειακούς παράγοντες;

Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Ισραήλ, διατηρούν μια αντιφατική γραμμή σε αυτό το θέμα. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο ότι οι «πιθανότητες είναι πραγματικές» για την παράταση της τρέχουσας τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να γίνει μακροπρόθεσμη, λέγοντας ότι «ο υπόλοιπος αραβικός κόσμος και η περιοχή ασκούν επίσης πίεση σε όλες τις πλευρές για να επιβραδύνουν αυτό το γεγονός, να το τερματίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Ωστόσο, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι ο στόχος του Ισραήλ να «εξαλείψει τη Χαμάς» είναι «νόμιμος», γεγονός που δεν υπονομεύει απαραίτητα μια παράταση της τρέχουσας εκεχειρίας, αλλά θα απέκλειε μια σημαντική παράταση.

Η Αίγυπτος δήλωσε την ίδια ημέρα ότι έλαβε «θετικά μηνύματα από όλες τις πλευρές» σχετικά με την παράταση της κατάπαυσης του πυρός «για μία ή δύο ημέρες».

Επιπλέον, μια αντιπροσωπεία από το Κατάρ προσγειώθηκε στο Ισραήλ το Σάββατο για να συζητήσει την τρέχουσα συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ντόχα, καθώς και πιθανές μελλοντικές παρατάσεις ή ξεχωριστές συμφωνίες.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“Could the Israel-Hamas truce in Gaza be extended?”, The New Arab, 27 Νοεμβρίου 2023, https://www.newarab.com/news/could-israel-hamas-truce-gaza-be-extended.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023 12:56

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.