Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 13:44

Ανακοίνωση των Comunistas για τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στην Κούβα

 

 

Comunistas

 

 

Ανακοίνωση των Comunistas για τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στην Κούβα

 Μετάφραση: elaliberta.gr

 

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στην Κούβα στις 29 Σεπτεμβρίου μοιάζουν με την αρχή του τέλους. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για τον Οικογενειακό Κώδικα που διεξήχθη την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου κατέδειξαν την ανεπαρκή πολιτική συγκρότηση της κουβανικής κυβέρνησης. Από τα 8 εκατομμύρια 447.467 ψηφοφόρους, μόνο 3 εκατομμύρια 950.288 υποστήριξαν την επίσημη πρόταση. Αν ο Οικογενειακός Κώδικας εγκρίθηκε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι 2 εκατομμύρια 195 681 άνθρωποι δεν ψήφισαν και 1 εκατομμύριο 959 097 ψήφισαν ΟΧΙ. Αυτό το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει κατανοητό με τους στενούς όρους των δικαιωμάτων της κοινότητας LGTBIQ. Ποτέ η συμμετοχή στις εκλογές δεν είχε πέσει κάτω από το 86% και η υποστήριξη προς την κυβέρνηση δεν είχε πέσει ποτέ κάτω από το 90%.

Αυτή τη φορά, η πρόταση της κυβέρνησης δεν έλαβε ούτε τις μισές ψήφους στις κάλπες. Στο τέλος των ημερών των εκλογών, η κουβανική κυβέρνηση διαπίστωσε τόσο χαμηλή συμμετοχή που αποφάσισε αφελώς να παρατείνει τις ώρες της ψηφοφορίας με το πρόσχημα των ισχυρών βροχοπτώσεων. Στις περισσότερες από τις επαρχίες που επιλέχθηκαν για την παράταση της εκλογικής διαδικασίας, δεν είχε βρέξει όλη την ημέρα.

Οι λαϊκές διαδηλώσεις κατέστησαν σαφές ότι η κυβέρνηση έχει ελάχιστη υποστήριξη. Όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του δημοψηφίσματος στις 26 Σεπτεμβρίου, ο κυκλώνας Ίαν διέλυε τη δυτική επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο. Την επόμενη ημέρα, το απαρχαιωμένο εθνικό σύστημα ηλεκτροδότησης κατέρρευσε, αφήνοντας ολόκληρη την Κούβα στο σκοτάδι. Πάνω από 30 ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ήταν το έναυσμα για διαδηλώσεις που είχαν την ιδιαιτερότητα να αποκόπτουν δρόμους και να επικεντρώνονται κυρίως στην Αβάνα. Οι διακοπές ρεύματος που προκλήθηκαν από τις βλάβες στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους.

 

 20221001 231150

 

Ενώ μεμονωμένες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν αρχικά σε μικρές κουβανικές πόλεις όπως το Λος Παλάσιος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μετά την καταστολή στο δήμο Νουεβίτας οι διαδηλώσεις φάνηκε να έχουν σταματήσει. Ωστόσο, αυτό που συνεχίστηκε ήταν οι μεγάλες διακοπές ρεύματος στις εσωτερικές επαρχίες της Κούβας. Η αλαζονεία της κουβανικής κυβέρνησης σήμαινε ότι δεν διέθετε καν τον πολιτικό καιροσκοπισμό να περιορίσει τις διακοπές ρεύματος την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα.

Μετά τη μακρά διακοπή ρεύματος στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 29 Σεπτεμβρίου. Αυτές οι διαδηλώσεις, αν και αρχικά δεν ήταν τόσο μαζικές όσο εκείνες της 11ης Ιουλίου, συγκεντρώνονται στην κουβανική πρωτεύουσα σε σταθερή βάση, με την ιδιαιτερότητα των αποκλεισμών των δρόμων.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, έλαβε χώρα ξανά ένα γεγονός παρόμοιο με εκείνο στο Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνιος στις 11 Ιουλίου 2021: όταν ο Κουβανός πρόεδρος προσπάθησε να μιλήσει στον πληθυσμό, ορισμένοι κάτοικοι τον αποδοκίμασαν. Στις 11 Ιουλίου ο Ντίας-Κανέλ προσπάθησε να ελέγξει τις διαδηλώσεις. Αυτή τη φορά, στην πόλη Μπαταμπανό, είχε προσπαθήσει να δώσει άκαρπες εξηγήσεις. Ο πρόεδρος αποφάσισε να αποχωρήσει παρά να υποστεί την ντροπή να τον υποδεχτούν με πλαστικά μπουκάλια, όπως είχε συμβεί στις 11 Ιουλίου [2021] στο Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνιος.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι διαδηλώσεις απέκτησαν δυναμική στην Αβάνα, μια επαρχία που δεν είχε πληγεί τόσο πολύ όσο η υπόλοιπη χώρα, όπου υπήρχαν καθημερινές διακοπές ρεύματος. Η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια που προκλήθηκε από 30 ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πυροδότησε τις διαδηλώσεις.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου, οι διαμαρτυρίες αυξάνονται και η κλίμακα των δράσεων αυξάνεται. Τα οδοφράγματα καθοδηγούνται κυρίως από γυναίκες που τολμούν να δείξουν το πρόσωπό τους σχηματίζοντας ανθρώπινους κλοιούς.

Όταν στις 29 Σεπτεμβρίου στη διασταύρωση των οδών Καλζάδα ντε Μπεχουκάλ και Μαρτί, στο Αρρόγιο Ναράνχο, ένα φορτηγό της αστυνομίας προσπάθησε να σπάσει το οδόφραγμα, δεκάδες άνθρωποι ενώθηκαν με εκείνους που επέμεναν και διατήρησαν το οδόφραγμα.

Τη νύχτα της 30ής Σεπτεμβρίου οι διαδηλώσεις έφτασαν στην κεντρική λεωφόρο 31, στο δήμο Playa. Τη νύχτα της 1ης Οκτωβρίου, ομάδες διαδηλωτών διέκοψαν την κυκλοφορία στην επίσης κεντρική λεωφόρο Λινέα, στο Ελ Βεντάδο. Δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες σε κανένα από αυτά τα μέρη στις 11 Ιουλίου [2021].

Οι διαδηλώσεις σταματούν και μετά ξαναρχίζουν. Εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται σε έναν δήμο της Αβάνας και όταν φαίνεται να τελειώνει, αρχίζει μια άλλη διαδήλωση σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας. Οι ηγέτες, χωρίς λαϊκή υποστήριξη, αποδοκιμάζονται όταν προσπαθούν να μιλήσουν στους διαδηλωτές. Οι εξηγήσεις που δίνουν οι γραφειοκράτες είναι οι ίδιες που ακούνε εδώ και μήνες όσοι πλήττονται από τις διακοπές ρεύματος, σε μια οικονομική κρίση που διαρκεί πάνω από ένα χρόνο και χειροτερεύει. Οι πληγέντες από τον κυκλώνα Ίαν δεν άφησαν τους εκπροσώπους του Κομμουνιστικού Κόμματος να μιλήσουν.

Η απομάκρυνση της κυβέρνησης από τις ανάγκες της εργατικής τάξης είναι τόσο μεγάλη που ενώ ξέσπασαν νέες διαδηλώσεις στο Ελ Βεντάδο, η επίσημη σελίδα της προεδρίας στο Twitter ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει «το 50% των τιμών των οικοδομικών υλικών, των δεξαμενών [νερού] και των στρωμάτων που πωλούνται στον πληθυσμό που επλήγη από τον τυφώνα [Ιαν]». Η οικονομική κρίση, οι ανάγκες, ο πληθωρισμός, οι ελλείψεις τροφίμων σημαίνουν ότι τα περισσότερα από τα θύματα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε το 50% των υλικών.

Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Ίσως οι διαδηλώσεις να σταματήσουν από μόνες τους, αλλά το γεγονός και μόνο ότι δεν έχουν κατασταλεί –πέρα από τη συνεχή επίδειξη δύναμης και τις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος στο διαδίκτυο τις νύχτες 29-30 Σεπτεμβρίου– τις έχει κάνει να εξαπλώνονται και να διατηρούνται όλο και περισσότερο στην Αβάνα. Αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να τις καταστείλει, θα έχει πετάξει ένα σπίρτο σε μια θάλασσα από πετρέλαιο.

Η εργατική τάξη αποδεικνύει όλο και περισσότερο ότι είναι αυτή που αποφασίζει πότε θα ξεκινήσει διαδηλώσεις. Αν και στην Κούβα η εργατική τάξη βρίσκεται χωρίς επαναστατικές οργανώσεις που να ηγούνται των διαδηλώσεων, είναι το ίδιο το ταξικό της πνεύμα που την κάνει να βγαίνει στους δρόμους. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει τους γραφειοκράτες, αλλά τα πρόσωπά τους στις χοντροκομμένες εξηγήσεις τους στον Τύπο ή στους διαδηλωτές δείχνουν ότι δεν ξέρουν πώς να χειριστούν την κατάσταση και πόσο έκπληκτοι είναι που ο λαός δεν τους λατρεύει.

Ήδη από το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου, οι διαδηλωτές είχαν φτάσει στο σημείο να εμποδίσουν τη διέλευση ενός τρένου. Κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας, τμήματα των σημαντικών λεωφόρων Καλζάδα ντελ Κέρρο και Μπογιέρος είχαν αποκλειστεί. Τη νύχτα της 30ής Σεπτεμβρίου, οι διαδηλωτές είχαν διακόψει την κυκλοφορία στη λεωφόρο Λινέα. Μεταξύ της νύχτας της 1ης Οκτωβρίου και των πρώτων πρωινών ωρών της 2ας Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες απομακρυσμένες περιοχές της πρωτεύουσας, μεταξύ άλλων με καμένα ελαστικά. Από τις 29 του μηνός είχαν στηθεί οδοφράγματα σε διάφορα σημεία της Αβάνας.

Με εξαίρεση την 11η Ιουλίου [2021], η κυβέρνηση της Κούβας δεν έχει ποτέ αμφισβητηθεί τόσο έντονα και δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια οδοφράγματα, πόσο μάλλον σε τέτοια διάρκεια. Οι διαδηλώσεις έχουν φτάσει στην πρωτεύουσα και αυξάνονται σε αυτήν.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, εκατοντάδες νεαροί στρατιωτικοί έχουν επιστρατευτεί για να καταστείλουν τους διαδηλωτές.

 

Αν η κουβανική κυβέρνηση συνεχίσει να δίνει άστοχες εξηγήσεις- αν τα στοιχειώδη προβλήματα παραμείνουν άλυτα- αν οι διαμαρτυρίες κατασταλούν- αν δεν γίνουν πειστικές αλλαγές, η κουβανική γραφειοκρατία θα μπορούσε να καταρρεύσει. Ήδη σήμερα φαίνεται αδύνατο να ελεγχθούν οι συνεχείς αποκλεισμοί δρόμων που δυναμώνουν και κλείνουν όλο και περισσότερους πολύ σημαντικούς δρόμους στην Αβάνα.

Φαίνεται ήδη αδύνατο να σταματήσουμε και να ξέρουμε σε ποια γειτονιά θα ξεσπάσει σήμερα μια νέα διαμαρτυρία. Χωρίς επαναστατική οργάνωση δεν υπάρχει επανάσταση και θα μπορούσε να συμβεί ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η κουβανική γραφειοκρατία τελικά θα ελέγξει τις διαδηλώσεις ή ότι η κυβέρνηση θα πέσει και θα επιστρέψουμε στον παλιό καπιταλισμό, όπου θα επιβληθεί μια νεοφιλελεύθερη και αντικομμουνιστική δικτατορία.

Οι αποκλεισμοί των δρόμων πρέπει να συνεχιστούν, οι διαδηλώσεις πρέπει να συνεχιστούν- αλλά κατά τη διάρκεια και μετά από αυτές, οι πρωταγωνιστές τους, δηλαδή τα χαμηλά στρώματα της κουβανικής εργατικής τάξης, πρέπει να οργανωθούν ώστε να έχουν μια σταθερή πρόταση που να αποτελεί το αντίπαλο δέος όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στη δεξιά πτέρυγα που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια.Μόνο η εργατική τάξη μπορεί να σώσει την εργατική τάξη.

Μόνο στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού υπάρχει ο δρόμος προς την ελευθερία και μόνο στον κομμουνισμό θα εξαφανιστούν όλα τα είδη καταπίεσης: δεν θα υπάρχει κράτος και, επομένως, δεν θα υπάρχουν κοινωνικές τάξεις.

Αν σε αυτές τις στιγμές της κρίσης η κουβανική εργατική τάξη το ξεχάσει αυτό, η καπιταλιστική πρόταση θα επιβληθεί, είτε από τη γραφειοκρατία είτε από τη δεξιά αντιπολίτευση.

Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί στην Κούβα αυτή την εβδομάδα.

Ζήτω η κουβανική εργατική τάξη!

Κάτω κάθε είδους καπιταλισμός!

Προς τον κομμουνισμό!

Κάπου στην εξεγερμένη Κούβα

Νωρίς το πρωί της Κυριακής 2 Οκτωβρίου 2022

Κομμουνιστές Εργαζόμενοι, εργαζόμενοι, βοηθήστε διαδίδοντας αυτή την ανακοίνωση!

Comunistas

Comunistas, «Comunicado de Comunistas ante las actuales protestas», Comunistas, 1 Οκτωβρίου 2022, https://www.comunistascuba.org/2022/10/comunicado-de-comunistas-ante-las.html.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022 11:51

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.