Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 17:25

Αίγυπτος: ο λαός ξανά στους δρόμους

Χιλιάδες άνθρωποι – κυρίως νέοι, ξεχύθηκαν χτες στους δρόμους του Καΐρου σε μια οργισμένη διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής καταστολής. Οι διαδηλώσεις ήταν η αυθόρμητη απάντηση στη δολοφονία ενός μικροπωλητή από έναν αστυνομικό. Ο αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον μικροπωλητή (τραυματίζοντας και δύο άλλους ανθρώπους), επειδή δεν συμφωνούσε για την τιμή του τσαγιού που αγόρασε...

Στην πραγματικότητα το έγκλημα αυτό αποτελεί απλώς μια τυπική εκδήλωση της αστυνομικής αυθαιρεσίας και της ατιμωρησίας των αστυνομικών εγκλημάτων, που πραγματοποιούνται συστηματικά. Στην Αίγυπτο, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον δικτάτορα Σίσι, συντελείται μια αντεπανάσταση, στόχος της οποία είναι να συντριβεί το επαναστατικό πνεύμα των λαϊκών μαζών και να αποκατασταθεί η κλονισμένη εξουσία του στρατού και η κυριαρχία της αιγυπτιακής αστικής τάξης που αμφισβητήθηκε από την επανάσταση του 2011. Η αστυνομία είναι ο βασικός πυλώνας της αντεπαναστατικής καταστολής, κάτι το οποίο οδηγεί στην απόλυτη αστυνομική ασυδοσία, αφού το σύνολο των κρατικών μηχανισμών συντάσσονται μαζί της εξασφαλίζοντας την ατιμωρισία της.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές της επανάστασης του 2011 βρίσκονται στη φυλακή όπου υφίστανται συστηματικά βασανιστήρια ή έχουν δολοφονηθεί.

Η δολοφονία του μικροπωλητή τσαγιού ήταν λοιπόν μια ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση της αστυνομικής βαρβαρότητας, εναντίον της οποίας είχαν ξεσηκωθεί οι αιγυπτιακές λαϊκές μάζες το 2011 – ξεκινώντας έτσι την αιγυπτιακή επανάσταση.

Μόλις έγινε γνωστή η δολοφονία του μικροπωλητή, διαδηλωτές στο Κάιρο επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και πυρπόλησαν αυτοκίνητα της αστυνομίας, φωνάζοντας το σύνθημα “οι αστυνομικοί είναι αλήτες”.

Δυο εβδομάδες πιο πριν, μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά την προσευχή της Παρασκευής, στο Κάιρο (στην περιοχή της Γκίζας), στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες πόλεις εναντίον της συμφωνίας-παραχώρησης στη Σαουδική Αραβία δύο ακατοίκητων νησίδων που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα, κατά την επίσκεψη του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν στην Αίγυπτο. Η Σαουδική Αραβία είναι ο βασικός υποστηρικτής και χρηματοδότης της δικτατορίας του Σίσι στην Μεση Ανατολή (φυσικά δεν είναι ο μόνος: η δικτατορία του Σίση έχει ισχυρούς συμμάχους: τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την ΕΕ, μεταξύ της οποίας και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Έτσι λοπιπόν η παραχώρηση των νησίδων της Ερυθράς Θάλασσας, είχε τη μορφή δώρου της αιγυπτιακής δικτατορίας προς τον σύμμαχό της στην περιοχή για την υποστήριξη που προσφέρει στην καταστολή της επανάστασης στην Αίγυπτο· και έτσι το ερμήνευσαν και οι ίδιες οι αιγυπτιακές λαϊκές μάζες που διαδήλωσαν ενάντια στη συμφωνία, φωνάζοντας ξανά τα συνθήματα της επανάστασης του 2011 και απαιτώντας, όχι μόνο την ακύρωση της συμφωνίας αλλά και την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Σίσι (“Σίσι – Μουμπάρακ δε σας θέλουμε – να φύγετε”).

Το δικτατορικό καθεστώς αντιμετώπισε με καταστολή αυτές τις διαμαρτυρίες (επιθέσεις της αστυνομίας με χημικά και συλλήψεις περίπου 80 διαδηλωτών), επιχειρώντας όμως ταυτόχρονα να κάνει μια επίδειξη... λαϊκής υποστήριξης: οργάνωσε συγκέντρωση υποστηρικτών του στην Αλεξάνδρεια, οι οποίοι κρατούσαν πορτραίτα του Σίσι και φώναζαν το σύνθημα: “Σίσι σ' αγαπάμε”... Ενδεικτικό της “λαϊκής απήχησης” είναι ότι δεν μπόρεσε να μαζέψει περισσότερους από 500 υποστηρικτικές.

Αυτές οι κινητοποιήσεις στρέφονται απευθείας εναντίον του καθεστώτος, δημιουργούν ρωγμές στο κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλει και διατηρούν ζωντανό το αγωνιστικό πνεύμα της νεολαίας και των εργαζόμενων. Πριν από δύο μήνες χιλιάδες γιατροί οργάνωσαν την «ημέρα αξιοπρέπειας» (διαδηλώσεις στους δρόμους και δωρεάν παροχή ιατρικής φροντίδας στα νοσοκομεία), ως απάντηση στον ξυλοδαρμό δύο συναδέλφων τους από την αστυνομία.

Η αιγυπτιακή επανάσταση έχει ηττηθεί, αλλά δεν έχουν συτριβεί οι κοινωνικές της δυνάμεις και δεν έχουν εξαλειφθεί οι αιτίες που τη γέννησαν. Οι λαϊκές μάζες της χώρας επιχειρούν μέσα απ' αυτές τις κινητοποιήσεις να ξαναπιάσουν τα νήματά της...

 Κώστας Κούσιαντας

Πηγές:

Protest in Cairo over policeman killing of tea vendor”, al Jazeera, 19 Απριλίου 2016

Hundreds of Egyptians stage anti-Sisi protest”, al Jazeera, 15 Απριλίου 2016

Αίγυπτος: Χιλιάδες γιατροί στους δρόμους κατά της αστυνομίας”, e la libertà, 15 Φεβρουαρίου 2016.

Sameh Naguib, “Η αιγυπτιακή αντεπανάσταση”, e la libertà, 27 Μαρτίου 2016.

c66fc2de2ab54f8e8c19174a0c9a0f13 18

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:38

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.