Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016 21:54

Η σφαγή στην πλατεία Rabaa, 14 Αυγούστου 2013 (βίντεο του Al Jazeera)

Μετά το πραξικόπημα της 3ης Ιουλίου του 2013, με το οποίο ο στρατός στην Αίγυπτο ανέτρεψε τον Μόρσι (ο οποίος είχε εκλεγεί πρόεδρος της χώρας ένα χρόνο πριν), εκατομμύρια υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας βγήκαν στο δρόμο. Στο Κάιρο οι διαδηλωτές κατέλαβαν κεντρικές πλατείες και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία.

Η κατάληψη των πλατειών Ράμπα’α αλ-Ανταουίγια και αν-Νάχντα διαρκούσε ήδη έξι εβδομάδες, όταν η δικτατορία αποφάσισε να τις διαλύσει. Στις 14 Αυγούστου η αστυνομία προσπάθησε να αποκλείσει αρχικά την προσέλευση προς την πλατεία, προκειμένου να διαλύσει την καθιστική διαμαρτυρία, αλλά χιλιάδες κόσμου άρχισαν να συρρέουν για να υποστηρίξουν τους συγκεντρωμένους.

Στη συνέχεια οι δυνάμεις καταστολής περικύκλωσαν την πλατεία χωρίς να αφήσουν εξόδους διαφυγής και ξεκίνησαν την επίθεση με βαρύ οπλισμό και κάνοντας χρήση πραγματικών πυρών. Στις γύρω στέγες των πολυκατοικιών τοποθετήθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβολούσαν όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να απωθήσουν την πρώτη επίθεση της αστυνομίας και πολλοί κατέφυγαν στο πρόχειρο νοσοκομείο που είχε στηθεί δίπλα στην πλατεία. Στη συνέχεια όμως έγινε επιδρομή και στο νοσοκομείο, το οποίο στο τέλος η αστυνομία το έκαψε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι νεκροί ήταν περίπου 600. Σύμφωνα με την Human Rights Watch, οι νεκροί στην πλατεία Ράμπαα αλ-Ανταουίγια μπορεί να φτάνουν τους 1000. Όμως την ίδια ώρα έγινε μαζική σφαγή και στην πλατεία αν-Νάχντα καθώς και σε άλλες πόλεις, οπότε, οι νεκροί είναι πολλοί περισσότεροι. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και ο συνασπισμός Αντιδικτατορική Συμμαχία (Εθνική Συμμαχία Υπεράσπισης της Νομιμότητας) εκτιμούν ότι μόνο στην πλατεία Ράμπα’α αλ-Ανταουίγια οι νεκροί ήταν 2.600. Στην πόλη Γκίζα αναφέρθηκαν περίπου 200 απανθρακωμένα πτώματα.

Κατά τη διάρκεια της σφαγής, τέσσερις δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν και πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν.

Την ίδια μέρα η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ παρείχαν πλήρη πολιτική υποστήριξη στη δικτατορία του Σίσι, προβαίνοντας απλώς σε υποκριτικές ανακοινώσεις, με τις οποίες... συνιστούσαν αυτοσυγκράτηση και στις δυο πλευρές. Η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον σε δήλωσή της μετά τη σφαγή ανέφερε ότι η βία δεν αποτελεί μέσο επίλυσης πολιτικών προβλημάτων και ζήτησε από τους πολίτες της Αιγύπτου να καθίσουν ήσυχοι: «Καλώ... όλους τους Αιγυπτίους πολίτες να αποφύγουν περαιτέρω προκλήσεις και κλιμάκωση»!!! (Για την αιγυπτιακή επανάσταση, την αντεπανάσταση και τον ρόλο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, βλ.: Sameh Naguib, «Η αιγυπτιακή αντεπανάσταση», e la libertà, 27 Μαρτίου 2016 )

Στο άρθρο του Al Jazeera που παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ αναφέρεται:

«Τρία χρόνια μετά από τη δραματική διάλυση της καθιστικής διαμαρτυρίας στην πλατεία Rabaa al-Adawiya από τον αιγυπτιακό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας, οι μνήμες εκείνης της μέρας παραμένουν το ίδιο οδυνηρές για όσους υπήρξαν μάρτυρες των γεγονότων, ιδιαίτερα για τους γιατρούς που εργάζονταν στο νοσοκομείο που είχε στηθεί στη Rabaa.

Στις 14 Αυγούστου 2013, οι κατασκηνώσεις των διαδηλωτών στην πλατεία και το νοσοκομείο είχαν ισοπεδωθεί και πάνω από χίλιοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε διάστημα δέκα ωρών.

Η Human Rights Watch δήλωσε ότι ήταν μία από τις μεγαλύτερες δολοφονίες διαδηλωτών μέσα σε μία μόνο ημέρα στην πρόσφατη ιστορία και ότι ήταν μια βίαιη καταστολή προγραμματισμένη στα υψηλότερα επίπεδα της αιγυπτιακής κυβέρνησης . Οι Ειδικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν την επίθεση στην πλατεία Rabaa al-Adawiya με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μπουλντόζες, χερσαίες δυνάμεις και ελεύθερους σκοπευτές.

Οι δυνάμεις ασφαλείας υποστήριζαν πάντα ότι μερικοί από τους διαδηλωτές ήταν οπλισμένοι και ότι ανάμεσά τους υπήρχαν κάποιοι αποκαλούμενοι τρομοκράτες. Ο Ομάρ Σακίρ παρατηρητής της Human Rights Watch λέει ότι η ερευνητική του ομάδα ήταν εκεί, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στο νοσοκομείο Rabaa, στη συνέχεια κατέλαβαν το κτίριο, διέταξαν το ιατρικό προσωπικό, τις οικογένειες και τους τραυματίες να βγουν έξω από το νοσοκομείο, και αυτή η δομή αργότερα πυρπολήθηκε .

Παρά την πληθώρα των αδιάσειστων στοιχείων που εμπλέκουν τον αιγυπτιακό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας στη δολοφονία διαδηλωτών, κανείς δεν έχει ποτέ προσαχθεί σε δίκη και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμα διερευνήσει ανοιχτά το περιστατικό. Το αιγυπτιακό Εθνικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκπονήσει έκθεση σχετικά με τα γεγονότα, αλλά τα συμπεράσματά του έρχονται σε αντίθεση τόσο με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και με τους μάρτυρες σε αυτήν την ταινία.

Η δρ. Χανάν αλ-Αμίν, μια από τους γιατρούς που εφημέρευαν εκείνη την ημέρα, αγωνίστηκε για ώρες προσπαθώντας να αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιπτώσεις τραυματιών, αλλά στις 16:00 βρισκόταν ανάμεσα σε αυξανόμενο αριθμό πτωμάτων. Καθώς περιποιούταν τρεις τραυματίες ταυτόχρονα, ένας αξιωματικός της έδωσε εντολή να φύγει από το νοσοκομείο. Όταν διαμαρτυρήθηκε, τους πυροβόλησε και τους σκότωσε όλους και της είπε ότι θα ήταν η επόμενη αν δεν υπακούσει στις εντολές του να φύγει. Λίγο αργότερα, το νοσοκομείο και το τζαμί πυρπολήθηκαν.

Η ταινία εξετάζει αυτά τα γεγονότα μέσα από τα μάτια των επιζώντων, του ιατρικού προσωπικού και των δημοσιογράφων. Συνδυάζει προσωπικές μαρτυρίες με αποσπάσματα ημερολογίων, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό για να αφηγηθεί την ιστορία της διάλυσης , κατά την οποία περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 10.000 τραυματίστηκαν και 21.000 συνελήφθησαν.» («Massacre in Rabaa»,  Al Jazeera, 17 Αυγούστου 2016).

Massacre in Rabaa - Al Jazeera World

 

« Massacre in Rabaa - Al Jazeera World», You Tube , 16 Αυγούστου 2016 (με αγγλικούς υπότιτλους). 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:35