Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 16:54

Συμμαχία Σύριων και Ιρανών Σοσιαλιστών για την επίθεση με χημικά από τον Άσαντ και τις τελευταίες αεροπορικές επιδρομές του Τραμπ Κύριο

Συμμαχία Σύριων και Ιρανών Σοσιαλιστών για την επίθεση με χημικά του Άσαντ και τις τελευταίες αεροπορικές επιδρομές του Τραμπ

Η βομβαρδισμός με χημικά αθώων αμάχων στη συριακή πόλη Χαν Σεϊχούν (επαρχία Ιντλίμπ) που έγινε από το καθεστώς Άσαντ και τους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν στις 4 Απριλίου, είναι ένα ακόμη βήμα της δολοφονικής εκστρατείας για να καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει από την λαϊκή αντίσταση στο καθεστώς του Άσαντ. Μετά την πολιορκία και την καταστροφή του Ανατολικού Χαλεπιού, του σημαντικότερου κέντρου της λαϊκής και δημοκρατικής αντιπολίτευσης, και τον εξαναγκασμό αυτών που επιβίωσαν από το Χαλέπι και από τις άλλες πολιορκημένες περιοχές της αντιπολίτευσης να πάνε στο Ιντλίμπ, το καθεστώς τώρα συγκεντρώνει τις δυνάμεις του στον βομβαρδισμό του άμαχου πληθυσμού στις επαρχίες του Ιντλίμπ και του Χαλεπιού.

Οι στοχευμένες επιθέσεις με πυραύλους από τη διοίκηση του Τραμπ στις 6 Απρίλη στη συριακή αεροπορική βάση από την οποία ξεκίνησε η επίθεση με χημικά, δεν αντανακλά οποιαδήποτε πραγματική ανησυχία για τον λαό της Συρίας. Δεν θα βοηθήσει τον αγώνα εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, της ISIS και της Αλ Κάιντα. Αντιθέτως, οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές αυτής της διοίκησης υποκινούνται από άλλους στόχους.

Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα η διοίκηση Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι προτεραιότητά της δεν ήταν η ανατροπή του Άσαντ. Ύστερα όμως από το πλήγμα που επέφερε στην αξιοπιστία του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ ο βομβαρδισμός με χημικά από το καθεστώς του Άσαντ, αποφασίστηκε το χτύπημα στην αεροπορική βάση του Άσαντ. Για να καθησυχάσει κάποιες διαφωνίες στο εσωτερικό της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο Τραμπ έπρεπε να δείξει ότι αυτός, σε αντίθεση με τον Ομπάμα, είχε μερικές «κόκκινες γραμμές».

Επιπλέον, λόγω των νέων καθημερινών αποκαλύψεων για τους στενούς δεσμούς της διοίκησης Τραμπ με τη Ρωσία του Πούτιν και τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι αποκαλύψεις έχουν πλήξει σοβαρά την αξιοπιστία της, ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών της, η πυραυλική επίθεση στη Συρία ήταν ένας τρόπος για αυτή τη διοίκηση να αποστασιοποιηθεί εν μέρει από τη Ρωσία. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, μπορούμε να πούμε ότι αυτή η επίθεση που είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων στη ρωσική κυβέρνηση, δεν επιφέρει καμία στρατηγική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με το μέλλον της Συρίας ή του καθεστώτος Άσαντ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να εστιάζει τις προσπάθειές της σε μια μετάβαση με την οποία ο πυρήνας του καθεστώτος Άσαντ δεν αμφισβητείται. Μια τέτοια πολιτική θα πρέπει να δικαιολογείται από τη σημερινή διοίκηση στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Σε γενικές γραμμές, από τότε που ήρθε στην εξουσία, η διοίκηση Τραμπ έχει προσφέρει κάθε είδους ενδείξεις ότι στόχος της είναι να στηρίξει τις αντιδημοκρατικές, ρατσιστικές, σεξιστικές ηγεσίες της Μέσης Ανατολής και να ενισχύσει το καταπιεστικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος ή οι σύμβουλοί του έχουν συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρόεδρο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον πρόεδρο της Αιγύπτου, στρατηγό Αμπνέτλ-Φατάχ ελ-Σίσι, τον Σαουδάραβα Αναπληρωτή Διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας. Στις 30 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, επισκέφτηκε την Τουρκία δίνοντας έγκριση στον Ερντογάν ο οποίος έχει συλλάβει πάνω από 70.000 ανθρώπους την προηγούμενη χρονιά, βομβαρδίζει συνεχώς τον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας και της Συρίας, και επιδιώκει να επεκτείνει κατά πολύ τις καταπιεστικές του δυνάμεις ενάντια σε κάθε μορφή διαφωνίας, μέσω ενός δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου. Η επίσκεψη του Τίλερσον οδήγησε επίσης σε ορισμένες αιφνιδιαστικές συμφωνίες κάτι το οποίο δεν αποτελεί καλό οιωνό για τους Κούρδους στην Τουρκία και τη Συρία.

Το πιο σημαντικό, οι πρόσφατες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη Μοσούλη, το Χαλέπι και τη Ράκα οι οποίες υποτίθεται ότι επιδιώκουν να σταματήσουν την ISIS, έχουν προκαλέσει πολλούς θανάτους αμάχων. Ήταν από τις πιο θανατηφόρες από τότε που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, το 2014. Δείχνουν ότι μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους και καταστροφή. Ένας κάτοικος της Μοσούλης, στο Ιράκ ο οποίος ξέφυγε από την ISIS, σύγκρινε την καταστροφή που προκάλεσαν οι τελευταίες αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ στη Μοσούλη με τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.1 Σύμφωνα με το Airwars, μόνο τον μήνα Μάρτιο, περίπου χίλιοι άμαχοι σκοτώθηκαν από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία, στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».2

Αυτές οι αλήθειες δεν αποκαλύπτουν μόνο τα κίνητρα της διοίκησης του Τραμπ, αλλά μας υποχρεώνουν να καταδικάσουμε όλα τα κράτη που διεξάγουν πολέμους εναντίον αθώων αμάχων στη Μέση Ανατολή: τα καθεστώτα της Συρίας και του Ιράν, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ, όλα τα άλλα αυταρχικά καθεστώτα στην η περιοχή, την ISIS, την Αλ Κάιντα, καθώς και τις ρωσικές και τις δυτικές στρατιωτικές επεμβάσεις. Είναι όλα μέρος μιας ιμπεριαλιστικής λογικής και της λογικής της διατήρησης των αυταρχικών και άδικων συστημάτων. Όλοι αντιτίθενται στην αυτοδιάθεση των λαών της περιοχής και στους αγώνες τους για χειραφέτηση. Ως εκ τούτου, οι ακτιβιστές κατά του πολέμου είτε στη Μέση Ανατολή είτε τη Δύση πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες τις μορφές καταστολής και αυταρχισμού, και να καταδικάσουν κάθε μορφή ξένης επέμβασης ενάντια στα συμφέροντα των λαών της περιοχής, αντί να περιορίζουν την κριτική τους μόνο εναντίον της Δύση και του Ισραήλ.

Είναι σαφές, ότι ειρηνική και δίκαιη λύση στη Συρία δεν μπορεί να επιτευχθεί με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ και την κλίκα του στην εξουσία. Είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας στη Συρία και πρέπει να διωχθεί για τα εγκλήματα του και όχι να νομιμοποιούνται από τις διεθνείς και περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Είναι σαφές ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθηθούν οι Σύριοι και να αλλάξει η κακή εξέλιξη των γεγονότων στην περιοχή σήμερα, είναι εκείνοι οι Ιρανοί και οι Ρώσοι που αντιτίθενται στην στρατιωτική επέμβαση στη Συρία να χτίσουν ισχυρά κινήματα κατά του πολέμου που θα δείχνουν τις συνδέσεις μεταξύ της υποστήριξης που παρέχουν οι κυβερνήσεις τους στο καθεστώς Άσαντ και της επιδείνωσης της καταπίεσης και της εξαθλίωσης στο εσωτερικό των χωρών τους. Γιατί αυτό δεν συνέβη; Είναι η κρατική καταστολή στο εσωτερικό της Ρωσίας και του Ιράν ο μόνος λόγος;

Στη Ρωσία, την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των διεφθαρμένων πρακτικών του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και άλλων Ρώσων ολιγαρχών. Η κριτική εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων του Πούτιν όμως δεν αναδείχτηκε από τους περισσότερους οι οποίοι επικεντρώθηκαν στην εσωτερική διαφθορά των πλουσίων. Εάν αυτές οι διαδηλώσεις θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους, μένει να το δούμε.

Στο Ιράν, δεν περνά μέρα χωρίς εργατικές διαδηλώσεις σε διάφορα μέρη της χώρας. Αυτές οι διαδηλώσεις έχουν επικεντρωθεί στην μη καταβολή των μισθών, τις απολύσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου χωρίς δικαιώματα ή παροχές, την «ιδιωτικοποίηση» των κυβερνητικών εργασιών, την έλλειψη εργασίας και τους κανονισμούς ασφάλειας, τη μη καταβολή των συντάξεων και τον πολύ χαμηλό κατώτατο μισθό (240 δολάρια τον μήνα, σε μια χώρα στην οποία το ελάχιστο που χρειάζεται για να επιβιώσει μια τετραμελή οικογένεια στην πόλη είναι 1.000 δολάρια κάθε μήνα).

Είναι ευθύνη των Ιρανών σοσιαλιστών να αναδείξουν τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της επιδείνωσης των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών για τους Ιρανούς εργάτες, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες και της καπιταλιστικής, μιλιταριστικής και ιμπεριαλιστικής πολιτικής του Ιράν στη Συρία και συνολικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η αποτυχία να αναδειχθούν αυτές οι συνδέσεις πηγάζει εν μέρει από τη δύναμη της προπαγάνδας του ιρανικού καθεστώτος το οποίο παρουσιάζει την συριακή αντιπολίτευση στο καθεστώς Άσαντ ως εξ ολοκλήρου αποτελούμενη από την ISIS και την Αλ Κάιντα. Ο εθνικισμός εκείνων των Ιρανών αριστερών που ρητά ή σιωπηρά υποστηρίζουν το καθεστώς του Άσαντ και του Πούτιν, έχει βοηθήσει επίσης την ιρανική κυβέρνηση.

Ως Συμμαχία Σύριων και Ιρανών Σοσιαλιστών, έχουμε κάνει προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα μέσα από τις αναλύσεις μας και τη διάδοση των απόψεων εκείνων των Ιρανών που αντιτίθενται στη στρατιωτική επέμβαση της κυβέρνησής τους στη Συρία. Επικροτούμε τις περισσότερες ιδέες και τα σχόλια εκείνων που αντιπροσωπεύουν ΤΟ ΑΛΛΟ ΙΡΑΝ και οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν ένα αντιπολεμικό κίνημα που θα σταματήσει την υποστήριξη του Ιράν προς το καθεστώς του Άσαντ.

Συμφωνούμε με τους Παλαιστίνιους που διαδήλωσαν στη Ραμάλα, στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη, ενάντια στους βομβαρδισμούς από το συριακό καθεστώς με χημικά στο Χαν Σεϊχούν και φώναζαν: «Δεν είναι αριστεροί, δεν είναι αριστεροί, εκείνοι που υποστηρίζουν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ.»

Joseph Daher και Frieda Afary

Συμμαχία Σύριων και Ιρανών Σοσιαλιστών

Μετάφραση: e la libertà

«On Assad’s Chemical Bombing & Trump’s Latest Airstrikes», Alliance of Syrian and Iranian Socialists, 7 Απριλίου· سوريا الحرية للأبد - Syria Freedom Forever και International Viewpoint, 9 Απριλίου 2017.

 

Σημειώσεις

1 Βλέπε: Tim Arango, «Civilian Deaths Rising in Iraq and Syria as Battles Intensify in Dense City Areas.» New York Times, 28 Μαρτίου 2017

2 «More Than 1,000 Civilians Reportedly Killed by U.S.-Led Airstrikes as Trump Expands War on Terror», Democracy Now!, 27 Μαρτίου 2017. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:29

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.