Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 13:13

Γάζα, οι πορείες συνεχίζονται... Η καταστολή επίσης Κύριο

Το άρθρο του Joseph Daher γράφτηκε για το ελβετικό σοσιαλιστικό περιοδικό solidaritéS και γι’ αυτό εστιάζει στη στάση του ελβετικού κράτους και τη συνεργασία του με το ισραηλινό κράτος.

Joseph Daher

Γάζα, οι πορείες συνεχίζονται... Η καταστολή επίσης

Εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, οι Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται κάθε Παρασκευή στην προστατευτική ζώνη που δημιουργούν οι ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Ο στρατός κατοχής συνεχίζει να καταστέλλει βίαια αυτές τις διαδηλώσεις πυροβολώντας άοπλους διαδηλωτές. Σχεδόν 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 14.000 τραυματίστηκαν από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στις 30 Μαρτίου. Από την άλλη πλευρά, κανένας Ισραηλινός δεν σκοτώθηκε.

Οι κινητοποιήσεις, που ονομάστηκαν από τους διοργανωτές Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής, απαιτούν το τέλος του οικονομικού και πολιτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Κράτος του Ισραήλ, αλλά κυρίως το δικαίωμα επιστροφής για οικογένειες που εκδιώχτηκαν εδώ και γενιές από τα σπίτια τους. Παραδοσιακές Παλαιστινιακές πολιτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, συμμετέχουν σε αυτές τις διαμαρτυρίες, αλλά κυρίως είναι δίκτυα νέων ακτιβιστών που ξεκίνησαν και που διατύπωσαν τα αιτήματα και συνοδεύτηκαν από συνδικάτα και από ενώσεις πολιτών.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το καθεστώς ελέγχου που επιβάλλει το Ισραήλ στη Γάζα είναι από πολλές απόψεις πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο, με ορισμένους ακαδημαϊκούς να το αποκαλούν «ψηφιακή κατοχή». Τα τηλεχειριζόμενα πολυβόλα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολουθούν και ελέγχουν αυτό το μικροσκοπικό έδαφος, το οποίο εκτείνεται σε 360 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η πρόσβαση στη Γάζα είναι τόσο πολύπλοκη και περιφρουρούμενη που το Ισραήλ μετράει κάθε θερμίδα και ελέγχει κάθε χημική ένωση που εισέρχεται στην επικράτεια.

Εάν το Ισραήλ μπορεί να συνεχίζει ατιμώρητα τον αποκλεισμό και τα εγκλήματα εναντίον του παλαιστινιακού λαού, αυτό γίνεται επίσης χάρη στην υποστήριξη των μεγάλων διεθνών δυνάμεων, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια συνένοχη Παλαιστινιακή Αρχή

Την ίδια περίοδο, στις 13 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση περίπου 100 ατόμων στην κατεχόμενη πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης για να διαμαρτυρηθούν για τις ενέργειες της Παλαιστινιακής Αρχής εναντίον της Λωρίδας της Γάζας. Το κίνημα αυτό καταστάλθηκε επίσης βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας της Π.Α. Μια δεκάδα διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, συνελήφθησαν.

Εκτός από τον αποκλεισμό που επιβάλλει το Ισραήλ, η Παλαιστινιακή Αρχή επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Τον Απρίλιο του 2017, η Παλαιστινιακή Αρχή είχε ήδη μειώσει δραστικά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στη Γάζα, επιδεινώνοντας τις δυσκολίες που προκάλεσε η ισραηλινή πολιορκία. Πέρυσι, κάλεσε επίσης το Ισραήλ να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα, προκαλώντας σημαντική επιδείνωση σε μια ήδη άθλια ανθρωπιστική κατάσταση.

Ο στόχος της ΠΑ είναι να ασκήσει πιέσεις στη Χαμάς για να ανακτήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, τον οποίο έχασε το 2007. Επιπλέον, αρκετές προοδευτικές και δημοκρατικές ομάδες νέων επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο η Παλαιστινιακή Αρχή διαχειρίζεται τις σχέσεις της με το Ισραήλ, κατηγορώντας την ότι συμπεριφέρονται σαν «υπεργολάβος της κατοχής».

Η ενοχή της Ελβετίας

Κατά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή, ο Ομοσπονδιακός Σύμβουλος Ιγκνάσιο Κάσις (επικεφαλής του FDFA / Ομοσπονδιακό Υπουργείου Εξωτερικών) επιτέθηκε με δριμύτητα στην UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένη με τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, κατηγορώντας την ότι «ήταν μέρος του προβλήματος» και όχι λύση, καθώς συντηρεί την ψευδαίσθηση σε πέντε εκατομμύρια Παλαιστίνιους για επιστροφή στη γη τους.

Η UNRWA έχει περίπου 700 σχολεία που εξυπηρετούν περίπου 525.000 παλαιστίνιους μαθητές στην περιοχή και η Ελβετία έχει συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό υποστήριξή της στην οργάνωση περίπου 23 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα ετησίως έως το 2020. Αυτή η κριτική του Ομοσπονδιακού Συμβούλου αποτελεί μέρος μιας σειράς επιθέσεων εναντίον της UNRWA για αρκετούς μήνες από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ακροδεξιά ισραηλινή και την αυταρχική κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε την «διάλυσή» της, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ πήρε την απόφαση να μειώσει τη συνεισφορά των ΗΠΑ κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα, από 300 εκατομμύρια στα 60 εκατομμύρια δολάρια. Μια άνευ προηγουμένου απόφαση του μεγαλύτερου ιστορικού συνεργάτη αυτού του οργανισμού. Ο Ιγκνάσιο Κάσις δήλωσε ότι «κατανοεί» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μειώσει την υποστήριξή της. Πρόσθεσε ότι δεν αντιτίθεται στην ιδέα ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να πάρει και Ελβετία, λέγοντας ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να «μετατοπιστούν».

Σε άρθρο του εφημερίδας Le Temps, ένας επικεφαλής του FDFA αναπαράγει με τη σειρά του την ισραηλινή προπαγάνδα, λέγοντας ότι πέρα από τη συγκεκριμένη περίπτωση της UNRWA, η κύρια αιτία της συνέχισης της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης βρίσκεται στην στάση των αραβικών χωρών, που δεν αποδέχονται την ύπαρξη του Ισραήλ. Μήπως πρέπει να θυμίσουμε στον Κάσις και στο τμήμα του τον αριθμό των πολέμων, την κατοχή γης και την επιθετικότητα από το Ισραήλ εναντίον του λαού της περιοχής;

Το Ισραήλ, η πηγή του προβλήματος

Το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα που έχει υιοθετηθεί με ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία φαίνεται να έχουν ξεχάσει ο Κάσις και το τμήμα του. Μετά τα σχόλιά του, το ομοσπονδιακό συμβούλιο, μέσω του προέδρου Αλέν Μπερσέ, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στις πολιτικές έναντι της UNRWA. Αυτό όμως δεν αρκεί.

Οι πηγές της συνέχισης της διαμάχης μέχρι σήμερα προέρχονται μάλλον από τη φύση του ισραηλινού ρατσιστικού και αποικιακού κράτους απαρτχάιντ, από το οποίο πηγάζουν οι θανατηφόρες πολιτικές του. Δεν μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς να καταργηθεί αυτή η εγκληματική κατάσταση και να ικανοποιηθούν όλα τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Η Ελβετία επιδεικνύει και πάλι την πολιτική της συνεργασίας με ένα εγκληματικό κράτος, όπως και με άλλα περιφερειακά κράτη όπως τη Σαουδική Αραβία ή την Τουρκία, χωρίς σεβασμό στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών.

Μετάφραση: e la libertà

Joseph Daher, «Gaza, les marches continuent… La répression aussi», solidaritéS, 21 Ιουνίου 2018 και سوريا الحرية للأبد – Syria Freedom Forever, 24 Ιουνίου 2018

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:16