Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 08 Ιουνίου 2019 22:41

Έκκληση για αλληλεγγύη στη Σουδανική εξέγερση που χτυπιέται από τη στρατιωτική κυβέρνηση

Έκκληση για αλληλεγγύη στη Σουδανική εξέγερση που χτυπιέται από τη στρατιωτική κυβέρνηση

Στις 3 Ιουνίου οι σουδανικές στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη στρατιωτική διοίκηση στο Χαρτούμ, όπου χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί από τις 6 Απριλίου για να ζητήσουν ειρηνική μετάβαση σε πολιτική κυβέρνηση μετά από μαζικές διαμαρτυρίες που ανέτρεψαν την 30χρονη δεσποτική κυριαρχία του Ομάρ αλ-Μπασίρ. Περισσότερα από 100 άτομα σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν, και ο καταυλισμός των συγκεντρωμένων πυρπολήθηκε.

Η αντεπανάσταση σήκωσε το αιματοβαμένο της κεφάλι στο Σουδάν, με τη δράση του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου. Αυτό το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Αλ-Μπουρχάν συντονίστηκε με τη Σαουδική Αραβία, τη σύμμαχο των ΗΠΑ και με άλλες περιφερειακές δυνάμεις που αναμφισβήτητα έδωσαν πράσινο φως σε αυτή την κλιμάκωση της βίας. Αυτό έγινε μετά από μια επιτυχημένη γενική απεργία δύο ημερών την περασμένη εβδομάδα, όπου πάνω από το 80% της χώρας ακινητοποιήθηκε απαιτώντας πολιτική κυβέρνηση.

Ο λαός του Σουδάν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για μια πολιτική γενική απεργία διαρκείας και για μαζική πολιτική ανυπακοή σε ολόκληρη τη χώρα για να ανατρέψει το καθεστώς και να φέρει δημοκρατία και άμεση πολιτική κυριαρχία. Είμαστε δίπλα στον σουδανικό λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία και τη δημοκρατία και ζητά να τερματιστεί η σφαγή, η καταστολή και η αντεπανάσταση στο Σουδάν.

Το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο έκοψε το διαδίκτυο στο Σουδάν μετά τη σφαγή που διέπραξε στη Γενική Διοίκηση και τις επιθέσεις εναντίον των καθιστικών διαμαρτυριών σε άλλες πόλεις, όπως το Αν-Νουχούντ, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου. Αυτό έγινε για να σταματήσει η επικοινωνία και η οργάνωση στη χώρα και να αποφευχθεί η διαρροή πληροφοριών σχετικά με τις σφαγές που συνεχίζουν να διαπράττουν ενάντια σε άοπλους διαδηλωτές.

Η Κεντρική Επιτροπή των Γιατρών του Σουδάν, μια κρίσιμη οργάνωση στην υποστήριξη της επανάστασης, είναι η βασική οργάνωση στη χώρα που εργάζεται τόσο για τη θεραπεία των τραυματισμένων, όσο και για τον εντοπισμό του αριθμού των νεκρών και των αιτιών θανάτου τους. Ο στρατός θεωρεί την οργάνωση αυτή πολύ επικίνδυνη και έχει στοχοποιήσει και σκοτώσει ορισμένα από τα μέλη της, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της εξέγερσης.

Ακολουθεί η τελευταία ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής των Γιατρών του Σουδάν. Παρακαλείσθε να τη διαδώσετε ευρέως σε ριζοσπαστικές οργανώσεις, αντιρατσιστικές οργανώσεις, προοδευτικούς πολιτικούς και ιδιαίτερα σε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση στον τομέα της υγείας και στον ιατρικό τομέα. Υπάρχει επίγουσα ανάγκη για ανακοινώσεις, διαδηλώσεις και άλλα γεγονότα αλληλεγγύης στη σουδανική εξέγερση.

(Η μετάφραση από τα αραβικά στα αγγλικά έγινε από τη Sara Abbas)

Το κείμενο στα αραβικά: https://www.facebook.com/Sudandoctorscommittee/photos/a.1775635796055662/2339643126321590/?type=3&theater

 

Κεντρική Επιτροπή των Γιατρών του Σουδάν

Αναφορά πεδίου

Η Κεντρική Επιτροπή των Γιατρών του Σουδάν έχει εντοπίσει 108 μάρτυρες που σκοτώθηκαν από τις πολιτοφυλακές Τζαντζαουΐντ και το Πραξικοπηματικό Στρατιωτικό Συμβούλιο μετά τη σφαγή έξω από Γενικής Διοίκησης [τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019] και τις δολοφονίες που ακολούθησαν σε συνοικίες και δρόμους στην πρωτεύουσα και στις περιοχές.

Από αυτούς τους ήρωες, καταφέραμε να μετρήσουμε περισσότερα από 40 σώματα που είχαν βγει από το Νείλο χθες. Ένας αριθμός μαρτύρων ξαναβρέθηκε στον Νείλο σήμερα. Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό και έτσι δεν συμπεριλήφθηκαν στα στατιστικά στοιχεία.

- 64 μάρτυρες καταμετρήθηκαν στα διάφορα νοσοκομεία του Σουδάν τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στις περιφέρειες

- 4 μάρτυρες σκοτώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά μπροστά στη μητέρα τους, καθώς και ο υπάλληλος αεροναυτιλίας καθηγητή Μοχάμμεντ Άχμεντ Αμπντουλκαγιούμ.

- Υπάρχουν περισσότερα από 500 άτομα με τραύματα από σφαίρες σε διάφορα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και των περιφερειών. Η κατάσταση των περισσότερων από αυτούς είναι σοβαρή και απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

- Το ιατρικό προσωπικό αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στα νοσοκομεία που έχουν γεμίσει από τους τραυματίες και τους πληγωμένουςμε τον μικρό αριθμό γιατρών και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν για την πρόσβαση στα νοσοκομεία, τις δυσκολίες υλικοτεχνικής υποστήριξης που σχετίζονται με την έλλειψη τραπεζών αίματος, τη δυσκολία των [αιμοδοτών] να μπορέσουν να φτάσουν στο κεντρικό εργαστήριο και στις τράπεζες αίματος των νοσοκομείων, εκτός από την έλλειψη βοήθειας έκτακτης ανάγκης, κλινών εντατικής θεραπείας και αναισθησίας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την απώλεια περισσότερων ανθρώπων.

Επιβεβαιώνουμε πάντοτε ότι ο αριθμός των μαρτύρων είναι μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέραμε παραπάνω και ότι συνεχίζουμε να διερευνούμε συνεχώς για τους αγνοούμενους, παρά τους ασφυκτικούς περιορισμούς ασφαλείας και τη δυσκολία της επικοινωνίας στη χώρα και την πλήρη διακοπή της υπηρεσίας Διαδικτύου στο Σουδάν.

Η σουδανική επανάσταση είναι νικηφόρα, οι τυράννοι και οι Τζαντζαουΐντ καταρρέουν.

Η Κεντρική Επιτροπή των Γιατρών του Σουδάν

5 Ιουνίου 2019

Μετάφραση: e la libertà

«Appeal for Solidarity with Sudanese Uprising Being Crushed by Military Government», Alliance of Middle Eastern Socialists, 6 Ιουνίου 2019

 

 

 

لجنة أطباء السودان المركزية

تقرير ميداني

رصدت لجنة أطباء السودان المركزية عدد (١٠٨) شهيد تم قتلهم بواسطة مليشيات الجنجويد والمجلس العسكري الانقلابي منذ مجزرة القيادة العامة واستمرار القتل بعد ذلك في الأحياء والطرقات، في العاصمة والأقاليم حتى الآن.

من بين هؤلاء الأبطال استطعنا حصر ما يزيد عن (٤٠) من أجساد الشهداء الطاهرة تم إخراجها من النيل بالأمس، كما تم انتشال عدد من الشهداء من النيل نهار اليوم لا نعلم عددهم ولم يتم إدراجهم في هذه الإحصائية.

(٦٤) شهيد تم حصرهم في مستشفيات السودان المختلفة في العاصمة والأقاليم

(٤) شهداء تم قتلهم بالرصاص، داخل منازلهم بينهم ثلاثة أطفال أمام ناظري والدتهم، إضافة لموظف الملاحة الجوية الأستاذ محمد أحمد عبدالقيوم.

-يوجد عدد يفوق ال (٥٠٠) من الإصابات بالرصاص بالمستشفيات المختلفة في العاصمة والأقاليم حالة معظمهم خطرة استدعت التدخل الجراحي.

تواجه الكوادر الطبية صعوبات بالغة في المستشفيات المكتظة بالمصابين والجرحى من حيث قلة عددهم وصعوبة وصولهم للمستشفيات، وصعوبات لوجستية متعلقة بشح بنوك الدم وصعوبة وصول المتبرعين إلى المعمل المركزي وبنوك دم المستشفيات، إضافة لقلة معينات الطوارئ وأسرّة العناية المركزة والتنويم مما قد يؤدي لفقدان مزيد من الشهداء.

نؤكد دوماً أن عدد الشهداء أكبر من ذلك وما زلنا في تحري مستمر حول المفقودين رغم التضييق الأمني الخانق وصعوبة التواصل الميداني والاسفيري وانقطاع خدمة الانترنت عن السودان نهائياً.

الثورة السودانية منتصرة، والطغاة والجنجويد ساقطون

إعلام اللجنة
٥ يونيو ٢٠١٩

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:09