Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 14:40

Η Παλαιστινιακή Αρχή απαγορεύει την LGBT ομάδα «AlQaws», καλώντας σε καταστολή

AlQaws /القوس

Η Παλαιστινιακή Αρχή απαγορεύει την LGBT ομάδα «AlQaws», καλώντας σε καταστολή

Το Σάββατο, 17 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Παλαιστινιακής Αρχής,Λουάι Ιρζέκατ, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις δραστηριότητες του AlQaws στη Δυτική Όχθη. Αυτή η πρώτη ανακοίνωση σχετικά με το AlQaws δηλώνει ότι η αστυνομία της Παλαιστινιακής Αρχής θα απαγορεύσει κάθε εκδήλωση που διοργανώνεται ή διεξάγεται από το AlQaws για το Φύλο και τη Σεξουαλική Διαφορετικότητα στην Παλαιστινιακή Κοινωνία. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τις «παραδοσιακές παλαιστινιακές αξίες», κατηγορώντας μας ως «ξένους πράκτορες». Η ανακοίνωση προχωρά περισσότερο, καλώντας τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν για οποιεσδήποτε «ύποπτες» δραστηριότητες και για να διωχθούν το προσωπικό και οι ακτιβιστές του AlQaws.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μια εβδομάδα μετά τη διάσκεψη που διοργανώθηκε από την alQaws στη Ναμπλούς και τρεις εβδομάδες μετά το μαχαίρωμα Παλαιστίνιας κουήρ έφηβης και τις δράσεις του AlQaws που ακολούθησαν σχετικά μ' αυτό. Πριν από την ανακοίνωση του Ιρζέκατ, υπήρξε ένα κύμα πρωτοφανών επιθέσεων από δεκάδες ανθρώπους που συνέρευσαν στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του AlQaws, εξοργισμένοι από την αναγγελία της εκδήλωσής μας στη Ναμπλούς, που θεωρείται ιερή «παραδοσιακή» Παλαιστινιακή πόλη. Αυτά τα μηνύματα μίσους και οι δημοσιεύσεις απειλούσαν με βία και διώξεις, προωθώντας ψέματα για το AlQaws και τις δραστηριότητές μας, καθώς και παραμύθια για τα LGBTQ άτομα εν γένει.

Το AlQaws καταδικάζει τη χρήση διώξεων, εκφοβισμού και απειλών συλλήψεων, είτε από την αστυνομία είτε από μέλη της κοινωνίας. Το έργο μας είναι πάντα δημόσιο και προσβάσιμο, διατηρώντας έναν ενεργό ιστότοπο, παρουσία στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών. Ωστόσο, ποτέ πριν δεν έχουμε δεχτεί απειλές σε αυτό το βαθμό. Αυτή η αρνητική αντίδραση ανοίγει το δρόμο για τις ανήθικες πρακτικές των μέσων ενημέρωσης να αναπτυχθούν υιοθετώντας και τροφοδοτώντας τον βίαιο λόγο που κερδίζει έδαφος και νομιμοποίηση στα κοινωνικά μέσα. Πιστεύουμε ότι η αστυνομία και η παλαιστινιακή κοινωνία γενικά θα πρέπει να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της κατοχής και άλλων μορφών βίας που διαρρηγνύουν τον ευαίσθητο ιστό της κοινωνίας και των αξιών μας, αντί να διώκουν ακτιβιστές που δουλεύουν ακούραστα για να καταργήσουν όλες τις μορφές βίας.

Αυτή η πρόσφατη αρνητική αντίδραση έρχεται σαν απάντηση στη διάλυση της κοινωνικής άρνησης σχετικά με την ύπαρξη Παλαιστινίων LGBTQ! Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Alqaws και οι LGBTQ Παλαιστίνιοι αντιμετώπισαν μια άνευ προηγουμένου βία και προκλήσεις, που έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες. Ωστόσο, είναι σαφές ότι αυτή η αντίδραση είναι η απάντηση στα είκοσι και πλέον χρόνια επιτόπιας εργασίας. Είναι αυτό και η στρατηγική εστίαση του Alqaws τα τελευταία χρόνια στην αμφισβήτηση της κοινωνικής άρνησης μέσω διαφόρων εξειδικευμένων και κοινοτικών πρωτοβουλιών βάσης.

Η καταστολή εναντίον του αγώνα για τη σεξουαλική απελευθέρωση και την απελευθέρωση των φύλων δεν είναι καινούρια. Σε όλη τη σύγχρονη ιστορία, χρησίμευσε ως το δυνατό χαρτί για καταπιεστικά καθεστώτα και κυβερνήσεις. Δυστυχώς, η ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής και οι επακόλουθες δημόσιες απαντήσεις είναι μια καλά προσαρμοσμένη τακτική στο παιχνίδι του πολιτικού κέρδους και ένα παραπέτασμα καπνού, που δεν περιορίζονται στην Παλαιστινιακή Αρχή ή σε αυτό το συγκεκριμένο γεγονός.

Ενώ αντιμετωπίζουμε ένα κύμα επιθέσεων και βίας, θέλουμε να αναδείξουμε την αγάπη και την εκτίμηση των πολλών υποστηρικτών/στριών και συμμάχων μας. Ειδικά εκείνους/ες που καταδίκασαν δημοσίως τη βία και τις διώξεις και ανέλαβαν ενεργό στάση υπέρ του AlQaws και των Παλαιστινίων LGBTQ. Τον περασμένο μήνα, οι σύμμαχοί μας έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της καταπολέμησης της κοινωνικής βίας και έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση για την υποστήριξη των LGBTQ ατόμων στην Παλαιστίνη.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας που απαγορεύει τις δραστηριότητες του AlQaws στη Δυτική Όχθη και ζητά τη δίωξη της ομάδας μας είναι απαράδεκτη. Επιπλέον, η κατηγορία ότι το AlQaws είναι ένας «ύποπτος οργανισμός» που εργάζεται για να διαλύσει την παλαιστινιακή κοινωνία είναι αβάσιμη και εντελώς αναληθής. Ως εκ τούτου, ζητάμε από την αστυνομία και τον εκπρόσωπο της, Ιρζέκατ, να διαβάσουν και να ενημερωθούν για τις αξίες και το έργο του AlQaws.

Είμαστε μια παλαιστινιακή αντιαποικιακή οργάνωση που δρα σε όλη την ιστορική Παλαιστίνη από το 2001 και αμφισβητεί την πατριαρχική, καπιταλιστική και αποικιακή καταπίεση. Έχουμε συνεργαστεί με δεκάδες άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για να δημιουργήσουμε προγραμματισμό και χώρους για να συζητήσουμε θέματα φύλου και σεξουαλικής πολυμορφίας. Για δύο δεκαετίες, το AlQaws εργάστηκε ακούραστα για να καταπολεμήσει τη βία της ισραηλινής κατοχής καθώς και την κοινωνική βία κατά των LGBTQ Παλαιστινίων ως μέρος του οράματός μας για μια απελευθερωμένη Παλαιστίνη. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, παρά τους αποικιακούς φραγμούς και τις απειλές δίωξης, με την ελπίδα να διευρυνθεί η συζήτηση γύρω από τη σεξουαλική και έμφυλη ποικιλομορφία.

Μετάφραση: e la libertà

«Palestinian Authority bans LGBT group, calls for repression», AlQaws (facebook), 18 Αυγούστου 2019  - Europe Solidaire Sans Frontières, 18 Αυγούστου 2019  - International Viewpoint, 21 Αυγούστου 2019

AlQaws /القوس

Πέντε τρόποι υποστήριξης των Παλαιστινίων Κουήρ

Στις 18 Αυγούστου, η Παλαιστινιακή Αστυνομία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία απαγορεύει τις δραστηριότητες του AlQaws για την Σεξουαλική και τη Έμφυλη Ποικιλομορφία στην παλαιστινιακή κοινωνία. Η ανακοίνωση ακολουθήθηκε από μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον του AlQaws στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ανακοίνωση προωθεί προκλήσεις εναντίον του AlQaws - και των LGBTQ Παλαιστινίων - ενθαρρύνοντας τα μέλη της κοινωνίας να αναφέρουν τις δραστηριότητες του AlQaws.

Το AlQaws έκτοτε έχει καταγγήλει αυτό το κλίμα φόβου από την Παλαιστινιακή Αρχή και κατέκρινε τις προσπάθειες να χαρακτηριστεί η οργάνωση «ξένος πράκτορας». Το AlQaws, τα μέλη του και οι ακτιβιστές αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών που εργάζεται τόσο για την υποστήριξη ομάδων LGBTQ στην παλαιστινιακή κοινωνία, και αγωνίζεται επίσης για την απελευθέρωση από την ισραηλινή κατοχή και τον αποικισμό. Το AlQaws αρνήθηκε την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του και σημείωσε ότι θα συνεχίσει τις εργασίες του για την καταπολέμηση της πατριαρχίας, της αποικιοκρατίας και της ομοφοβίας σε όλη την ιστορική Παλαιστίνη.

Είμαστε συγκλονισμένοι από την υποστήριξη που λάβαμε από την Παλαιστίνη και διεθνώς. Είναι σημαντικό για εμάς να αναδείξουμε πέντε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να παρουσιάσετε ή να υποστηρίξετε περισσότερο τους/τις Παλαιστίνιους/ες κουήρ και το AlQaws:

1) Επικεντρώστε στις φωνές των Παλαιστινίων LGBTQ στην παρουσίασή σας. Βρίσκουμε συνεχώς αναφορές για εμάς, αλλά οι φωνές μας ακούγονται σπάνια. Κατά την αναφορά σε θέματα που αφορούν τους/τις Παλαιστίνιους/ες LGBTQ, αναρωτηθείτε: στη φωνή ποιού επικεντρώνεται αυτή την ιστορία; Αν δεν επικεντρώνεται στις φωνές των Παλαιστινίων LGBTQ, τότε οι ενέργειές σας μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ζημιά ακόμη και αν οι προθέσεις σας είναι να βοηθήσουν. Ελάτε να μας μιλήσετε και να ακούσετε τη δικιά μας εκδοχή. Μην αντιγράφετε και δημοσιεύετε απλά μεταφρασμένα εβραϊκά/ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης για να πείτε την ιστορία μας. Οι ακτιβιστές και το προσωπικό του AlQaws δίνουν πάντα τα ονόματά μας όταν ρωτηθούν, οπότε αν διαβάσετε ένα άρθρο/δημοσίευμα με παράθεμα που μας αποδίδεται, χωρίς να δίνεται κανένα όνομα, πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι από εμάς.

2) Συνειδητοποιήστε ότι η αποικιοκρατία, η πατριαρχία και η ομοφοβία αποτελούν συνδεδεμένες μορφές καταπίεσης. Η απομόνωση των περιστατικών ομοφοβίας στην παλαιστινιακή κοινωνία σημαίνει άγνοια του ότι η πολυπλοκότητα του αποικισμού του Ισραήλ και της στρατιωτικής κατοχής, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην καταπίεση των Παλαιστίνιων LGBTQ. Ζούμε εδώ και περισσότερο από 7 δεκαετίες κάτω από στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ. Θεωρούμε ότι η ισραηλινή κατοχή της γης και των σωμάτων μας συνδέονται και ενισχύουν τις ποικίλες μορφές καταπίεσης που βιώνει κάθε κοινωνία σε όλο τον κόσμο. Το AlQaws πιστεύει ότι ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί πραγματικά η ομοφοβία στην Παλαιστίνη είναι η κατανόηση και η εφαρμογή του ευρύτερου πολιτικού πλαισίου σε όλες τις δραστηριότητες αλληλεγγύης. Ζητάμε να τοποθετήσετε την καταπίεση των Παλαιστίνιων LGBTQ στο ευρύτερο πλαίσιο της ισραηλινής κατοχής, της αποικιοκρατίας της και της ομοφοβίας γενικότερα.

3) Μείνετε μακρυά το ροζ ξέπλυμα. Η διαιώνιση βαρετών κοινοτοπιών που παρουσιάζουν τους Παλαιστίνιους ως εγγενώς καταπιεστικούς και το Ισραήλ ως φιλελεύθερο κράτος που προστατεύει τα LGBTQ δικαιώματα είναι αντιπαραγωγική και αληθινά αβάσιμη. Το Ισραήλ είναι ένα αποικιοκρατικό κράτος που δεν προσφέρει κανένα δικαίωμα στους Παλαιστίνιους, κουήρ ή διαφορετικούς. Ο αγώνας μας ως Παλαισίνιοι/ες είναι ενάντια στην ισραηλινή αποικιοκρατία, καθώς επίσης και ενάντια στην ομοφοβία και την πατριαρχία στην Παλαιστίνη. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τακτικές ροζ ξεπλύματος για να «σώσει» τους Παλαιστίνιους LGBTQ από την κοινωνία τους. Ζητάμε να μείνετε μακριά από αυτά τα ψέματα που τα χρησιμοποιούν σκόπιμα για να δικαιολογήσουν τον αποικισμό τους στην Παλαιστίνη. Το AlQaws και οι σύμμαχοί μας στην Παλαιστίνη θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε το μήνυμά μας και θα παράσχουμε προστασία και πολιτική στέγη για τους/τις LGBTQ Παλαιστινίους/ες. Οι ισραηλινές ομάδες LGBTQ δεν έχουν λόγο στη δουλειά που πρέπει να γίνει για την καταπολέμηση της πατριαρχίας και της ομοφοβίας στην Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που προωθούνται από την παλαιστινιακή αστυνομία.

4) Κατανοήστε τη δέσμευσή μας στην οργάνωση της τοπικής κοινότητας. Το AlQaws οργανώνεται από το 2001 στην ιστορική Παλαιστίνη για να εκπαιδεύσει την Παλαιστινιακή κοινωνία για τη σεξουαλική και έμφυλη ποικιλομορφία. Είμαστε μια μικρή ομάδα αφοσιωμένων ακτιβιστών που πιστεύουν ότι η αλλαγή προέρχεται από την εργασία μας στο τοπικό πλαίσιο. Καταβάλουμε τεράστιες, καθημερινές και στρατηγικής σημασίας προσπάθειες να οργανώνουμε την υποστήριξη μας από τα κάτω σε τοπικό επίπεδο μέσα στην Παλαιστίνη. Ως εκ τούτου, και ιδιαίτερα σε μια τέτοια κρίση, δίνουμε προτεραιότητα στην παροχή εκπαίδευσης και ασφάλειας στις κοινότητες μας πρώτα. Παρακαλούμε να είστε υπομονετικοί μαζί μας απαντώντας στα ερωτήματά σας.

5) Υποστηρίξτε το έργο και το όραμά μας Πιστεύουμε στη δύναμη των ανθρώπων να κάνουν εφικτή την κοινωνική αλλαγή. Μερικοί πρακτικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε να ενισχυθεί το όραμά μας για αλλαγή είναι να πληροφορηθείτε εσείς και τα δίκτυά σας σχετικά με το έργο που επιτελούμε στο AlQaws. Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μοιραστείτε τους πόρους μας, μιλήστε στους φίλους και την οικογένειά σας για τη σημασία της αντιμετώπισης της μισαλλοδοξίας απέναντι στα LGBTQ άτομα και βεβαιωθείτε ότι το όραμά σας για την απελευθέρωση και την ελευθερία στην Παλαιστίνη μας περιλαμβάνει όλους/ες.

Μετάφραση:e la libertà

«5 Ways to Support Palestinian Queers», AlQaws (facebook), 19 Αυγούστου 2019 - Europe Solidaire Sans Frontières, 18 Αυγούτσου 2019 - International Viewpoint, 21 Αυγούστου 2019

Το AlQaws for Sexual and Gender Diversity in Palestinian Society /القوس للتعددية الجنسية والجندرية في المجتمع الفلسطيني, είναι μια παλαιστινιακή οργάνωση βάσης που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων ΛΟΑΤΚΙΑ, αλλά και ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και διακρίσεων μέσα στην παλαιστινιακή κοινωνία. Ιδρύθηκε το 2007, από ακτιβιστές/στριες που δραστηριοποιούνταν οργανωμένα γι' αυτά τα ζητήματα από το 2001.

Η ιστοσελίδα τους είναι: القوس /AlQaws

http://www.alqaws.org/news

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:06

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.