Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019 13:54

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και αντιδράσεις της δικτατορίας

Το βράδυ της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου έγιναν και πάλι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο. Αν και αυτή τη φορά το δικτατορικό καθεστώς ήταν πολύ πιο προετοιμασμένο για την αντιμετώπισή τους, δεν κατέφερε να επιβάλει κλίμα ολοκληρωτικής τρομοκρατίας. Πολύς κόσμος βγήκε και πάλι στους δρόμους, σε μια χώρα όπου η αστυνομικές δυνάμεις έχουν το απεριόριστο δικαίωμα να δολοφονούν διαδηλωτές και συλληφθέντες.

Στην ιστοσελίδα του Al Jazeera αναφέρεται:

«Διαδηλώσεις ξεσπούν σε όλη την Αίγυπτο ζητώντας την παραίτηση του Σίσι.

Οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους μετά τις προσευχές της Παρασκευής, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας αυξάνουν τους ελέγχους στο Κάιρο.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε μέρη της Αιγύπτου με τους διαδηλωτές να ζητούν την αποχώρηση του Προέδρου Αμπντέλ Φαττάχ ασ-Σίσι μέσα σε κλίμα συναγερμού υψηλής ασφάλειας.

Μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην περιοχή Ουάρρακ στην επαρχία της Γκίζας, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα που ζητούσαν την παραίτηση του Σίσι και καταδίκαζαν την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στη χώρα καθώς και την εξάπλωση της διαφθοράς.

Μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα για να διαλύσει μέχρι 1.000 διαδηλωτές που φώναζαν “Να φύγει ο Σίσι, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Εμφανίστηκαν επίσης διαδηλώσεις στους δρόμους των διοικητικών περιφερειών του Λούξορ και της Κένα.

Στο Κάιρο, οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν τις εισόδους στην πλατεία Ταχρίρ, το κέντρο της εξέγερσης του 2011 που ανέτρεψε τον πρώην ηγέτη Χόσνι Μπουμπάρακ. Υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία γύρω από την πλατεία και σε μερικές διασταυρώσεις στο κέντρο της πόλης.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις υπέρ του Σίσι στην Αλεξάνδρεια στη βόρεια Αίγυπτο.

Λεωφορεία μετέφεραν κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων εταιρείας από το Κάιρο και άλλες πόλεις στη συγκέντρωση, όπου το πλήθος κυμάτιζε αιγυπτιακές σημαίες και πορτραίτα του Σίσι. Η Delta Sugar Company, μια κρατική επιχείρηση, δήλωσε ότι είχε μεταφέρει με λεωφορεί εργαζόμενους από το εργοστάσιο της στο Δέλτα του Νείλου και από τα γραφεία της στο Κάιρο.

Στο τζαμί Αλ-Φάτεχ του Καΐρου, ένα σημείο εκκίνησης για τις διαδηλώσεις του 2011, δεκάδες αστυνομικοί, μερικοί με στολή και άλλοι με πολιτικά ρούχα με μάσκες και μεγάλα όπλα, στέκονταν κοντά στην έξοδο καθώς τελείωναν οι προσευχές. Τουλάχιστον 20 οχήματα ασφαλείας στάθμευαν γύρω από το τζαμί ή περιπολούσαν σε κοντινή απόσταση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας αύξησαν επίσης την παρουσία τους στις κεντρικές πλατείες των μεγάλων πόλεων και αστυνομικοί με πολιτικά έλεγχαν τα κινητά τηλέφωνα των οδηγών των αυτοκινήτων και των πεζών εάν υπήρχε πολιτικό περιεχόμενο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου υποβάθμισε τη σημασία των διαδηλώσεων ενάντια στην κυριαρχία του, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, ακόμη και τη στιγμή που ο στρατός και η αστυνομία είχαν εντείνει ακόμα περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής σε μια εκτεταμένη καταστολή μετά τις μικρές αλλά όχι συνηθισμένες διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας εναντίον του Σίσι, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα του 2013.

Σε μια σύντομη ανακοίνωση την Πέμπτη, το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσει κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κοινωνικής ειρήνης με σταθερότητα και αποφασιστικότητα».

(«Protests break out across Egypt demanding el-Sisi’s resignation», Al Jazeera, 28 Σεπτεμβρίου 2019.)

 

Απ’ ότι φαίνεται, η προσπάθεια της δικτατορίας να παρουσιάσει μια ψευδή εικόνα συγγκεντρώσεων υπέρ της, με εργαζόμενους που τους αναγκάζουν τα αφεντικά τους να συμμετέχουν, δεν είναι κάτι που έγινε για πρώτη φορά. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η αιγυπτιακή οργάνωση Επαναστάτες Σοσιαλιστές (Αλ-Ιστιρακιούν Ασ-Σαουριούν), το ίδιο έγινε τις προηγούμενες μέρες και στο εργοστάσιο Σεραμίκα Κλεοπάτρα στο Σουέζ, όπου ο ιδιοκτήτης, ο Αμπού ελ-Αϊνίν προσπάθησε να κατεβάσει τους εργάτες σε διαδήλωση υποστήριξης του Σίσι. Προς δυσάρεστη έκπληξή του όμως, οι εργάτες μόλις βρέθηκαν στο δρόμο άρχισαν να φωνάζουν «να φύγει» («ερχάλ») ο Σίσι.

الاشتراكيون الثوريون، “أبو العينين يحشد العمال لتأييد السيسي والعمال يهتفون ’’ارحل’’”، الاشتراكيون الثوريون، الثلاثاء 21 سبتمبر 2019

Δείτε το σχετικό βίντεο: عمال السويس أمروهم بالهتاف للسيسى فهتفوا ارحل ارحل


 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 12:44

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.