Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 11:15

Διαδικτυακό σεμινάριο για τον Λίβανο: Επανάσταση, Κρίση, Έκρηξη

 

 

Διαδικτυακό σεμινάριο για τον Λίβανο: Επανάσταση, Κρίση, Έκρηξη

 

 

Διαδικτυακό σεμινάριο για τον Λίβανο: Επανάσταση, Κρίση, Έκρηξη

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

7 μ.μ. ώρα Γενεύης [8:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας]

Σελίδα εκδηλώσεων στο Facebook: https://www.facebook.com/events/680059612590043?active_tab=about

Με την υποστήριξη της Συμμαχίας Σοσιαλιστών/στριών Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής

Στις 4 Αυγούστου, μια νέα τραγωδία έπληξε τον Λίβανο. Μια έκρηξη πρωτοφανούς μεγέθους στην ιστορία της χώρας έχει αφήσει περισσότερους από 170 νεκρούς (Λιβανέζους, Σύριους και από άλλες εθνικότητες), περισσότερους από 6.000 τραυματίες και 300.000 άστεγους. Δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και ολόκληρες περιοχές της Βηρυτού έχουν καταστραφεί.

Οι αιτίες αυτού του νέου δράματος στον Λίβανο βρίσκονται στο νεοφιλελεύθερο και σεχταριστικό πολιτικό σύστημα και στην κυριαρχία που ασκούν τα διαφορετικά τμήματα των κυρίαρχων τάξεων που το συνθέτουν. Αυτό δεν είναι απλώς ένα ατύχημα, αλλά ένα έγκλημα που απορρέει από τις πολιτικές αυτού του πολιτικού συστήματος με θανατηφόρες και καταστροφικές συνέπειες.

Για μια συζήτηση για την πολιτική και κοινωνικοοικονομική δυναμική μετά την τρομερή έκρηξη της 4ης Αυγούστου και εν μέσω της συνεχιζόμενης εξέγερσης του Λιβάνου από τον Οκτώβριο του 2019, η Συμμαχία των Σοσιαλιστών/στριών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής παρουσιάζει τους/τις ακόλουθους/ες ομιλητές/τριες:

Η Rima Majed είναι συγγραφέας, ακτιβίστρια και Επίκουρος Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού (AUB). Η έρευνά της επικεντρώνεται στα κοινωνικά κινήματα, τον θρησκευτικό σεχταρισμό, τις συγκρούσεις και τη βία στη Μέση Ανατολή. Έχει γράψει εκτενώς για την πολιτική οικονομία του σεχταρισμού, τις διαδηλώσεις και τις εξεγέρσεις στο Λίβανο και το Ιράκ, τους διαρθρωτικούς μετασχηματισμούς και την ανεργία στον μεταπολεμικό Λίβανο και τη σημασία της οργάνωσης της εργασίας. Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε πολλές ακαδημαϊκές πλατφόρμες και μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το Social Forces, το Mobilization, το Global Dialogue, το Idafat: The Arab Journal of Sociology, το Al Jumhuriya, το CNN, το Middle East Eyes, το OpenDemocracy και το Al Jazeera στα Αγγλικά. Η Rima εργάζεται σήμερα πάνω σε ένα βιβλίο που εξετάζει τον θρησκευτικό καπιταλισμό και τη μετατόπιση των θρησκευτικών ορίων στο Λίβανο.

Η Maya Zaybdawi, είναι Παλαιστίνια πολιτική ακτιβίστρια και μέλος του φοιτητικού κινήματος και της καμπάνιας «Εθνικοποίηση των Τραπεζών» [«Τά’αμιν αλ-Μασάρεφ»] στο Λίβανο.

Ο Joey Ayoub είναι Λιβανέζος συγγραφέας, ερευνητής και ακτιβιστής που ζει σήμερα στη Γενεύη. Έχει πτυχίο περιβαλλοντικής υγείας από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, μεταπτυχιακό στις Πολιτιστικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου και επί του παρόντος συνεχίζει το διδακτορικό του στην Πολιτιστική Ανάλυση στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, μέσω του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Εργάστηκε προηγουμένως ως συντάκτης στο MENA στο Global Voices και στο IFEX, ίδρυσε την ιστοσελίδα Hummus For Thought και φιλοξενεί ένα podcast που ονομάζεται The Fire These Times.

Ώρα και ημέρα: Τετάρτη 19 Αυγούστου: 8 μ.μ. ώρα Λιβάνου [και Ελλάδας], 6 μ.μ. ώρα Ηνωμένου Βασιλείου, 7 μ.μ. ώρα Γερμανίας.

Με την υποστήριξη της Συμμαχίας Σοσιαλιστών/στριών Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής

 

 

Μετάφραση: e la libertà

«Webinar on Lebanon: Revolution, Crisis, Explosion», Alliance of Middle Eastern and North African Socialists, 13 Αυγούστου 2020.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 12:21

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.