Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021 23:58

«ΩΣ ΔΑΜΕ»-10.000 διαδήλωσαν κατά του αυταρχισμού και της διαφθοράς στη Λευκωσία

 

«ΩΣ ΔΑΜΕ»-Μαζική πορεία κατά του αυταρχισμού και της διαφθοράς στη Λευκωσία

Δελτίο Τύπου - Ως Δαμέ!

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους/ις περίπου 10,000 συμμετέχοντες/χουσες στη μεγαλειώδη πορεία που διοργανώσαμε ενάντια στην διαφθορά και τον αυταρχισμό του κρατικού μηχανισμού. Χαιρετίζουμε όλα τα οργανωμένα σύνολα και τους πολίτες που συμπορεύτηκαν μαζί μας σεβόμενα το πολιτικό πλαίσιο της εκδήλωσης, τα προτάγματα και τα συνθήματα της ενάντια στην διαφθορά και ενάντια στην διαχείριση της πανδημίας με όρους καταστολής και υπέρ της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας και όχι των αστυνομικών και στρατιωτικών εξοπλισμών.

Ευχαριστούμε επίσης τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που μας συμπαραστάθηκαν με πληθώρα μηνυμάτων κατά τη διάρκεια της βδομάδας και τους/ις διαδηλωτές/διαδηλώτριες που με πολλά πανό και που αναγράφονταν και στην τουρκική γλώσσα, διατράνωσαν την λαϊκή επιθυμία για την επανένωση της Κύπρου.

Η σημερινή μεγαλειώδης πορεία στην Λευκωσία έδειξε ακριβώς τι εννοούμε όταν φωνάζουμε Ως Δαμέ! στην κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποία έχει πλήρως απωλέσει την όποια νομιμοποίηση διέθετε και οφείλει να παραιτηθεί. Έδωσε επίσης την απάντηση στην Αστυνομία που επιχείρησε να τρομοκρατήσει τον κόσμο με διαρροές για δήθεν ταραχοποιά στοιχεία που θα έκαναν επεισόδια. Οι διοργανωτές και οι 10,000 συμμετέχοντες/χουσες ουσιαστικά έδιωξαν την Αστυνομία από τους δρόμους, οι οποίοι άνοιξαν διάπλατα για την έκφραση της κοινωνικής οργής και διατήρησαν τον απόλυτα ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας, όπως είχαμε εξαγγείλει.

Μιας οργής που πήρε σαφή πολιτική μορφή, έστειλε το έτσι κι αλλιώς αντισυνταγματικό διάταγμα απαγόρευσης συναθροίσεων στον κάλαθο των αχρήστων και βροντοφώναξε πως οι μέρες της αφθονίας τους είναι όντως μετρημένες!

Συντονιστικό Ως Δαμέ! #ωςδαμε20_2 #enough20_2

 

https://dialogos.com.cy

 

L20 14

L20 3

L20 4

 

L20 5

L20 6

L20 2

L20 8

L20 9

L20 10

L20 11

 

L20 22

 

L20 21

 

L20 20

 

L20 19

 

L20 18

 

L20 17

L20 16

 

L20 15

 

 

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

 

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

 

 

Gate 9 (Official)

10 χιλιάδες Λαού έσπασαν τον τρόμο.
Βροντερή απάντηση ενάντια στην αστυνομική βία, τα ταξικά ημίμετρα, τη διαφθορά και τον κρατικό αυταρχισμό, έδωσε ο ανυπότακτος Λαός σήμερα στη Λευκωσία. Εκεί που πριν 1 εβδομάδα το κράτος άνοιγε κεφάλια, συλλάμβανε και έβγαζε μάτια, σήμερα περήφανα διαδήλωσαν χιλιάδες νέοι, μεσήλικες, ηλικιωμένοι, εργάτες, άνεργοι, ντόπιοι και μετανάστες. Στο κενό έπεσαν οι προβλέψεις αστυνομίας και Μ.Μ.Ε για τυχόν επεισόδια αφού ο Λαός έδειξε πειθαρχία και δεν έδωσε το δικαίωμα στην αστυνομία να ξεπλύνει την καταστολή της περασμένης εβδομάδας.
Εκεί και οι περήφανοι Θυραεννιώτες ξανά στην πρωτοπορία του κινήματος, εκεί που η ιστορία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, του 1948 και της ΘΥΡΑ 9 προστάζει να βρίσκονται, με πέραν των 2000 να ακολουθούν το μπλόκ μας. Ένα μεγάλο μπράβο σε αυτόν τον περήφανο Λαό που αψήφισε το φόβο, τα διατάγματα, τα πρόστιμα, την καταστολή και διαδήλωσε βροντοφωνάζοντας ότι η δική μας Κύπρος είναι η Κύπρος που αντιστέκεται. Απόψε μετά από καιρό κοιμόμαστε ήσυχοι και υπερήφανοι. Ραντεβού στους αγώνες του μέλλοντος.

L20 U9

 

 Gate 9 (Official)-TO BINTEO ΤΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ

 

 

 

Dinos Agiomamitis

ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ

Πάνω απο 8,000 κόσμος συμμετείχε σήμερα στην πορεία ενάντια στη διαφθορά και τον αυταρχισμό. Ενα ατέλειωτο ποτάμι ξεχείλισε στους δρόμους της Λευκωσίας, κυρίως νεολαία, αλλά και μεσήλικες, ηλικιωμένοι, ακόμη και οικογένειες με παιδιά. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στις οδηγίες των διοργανωτών και φορούσε μάσκες και κρατούσε τις αποστάσεις. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο για να ακουστεί πιο δυνατά από κάθε προηγούμενη φορά το Αναστασιάδη παραιτήσου.

Ήταν η πιο μεγάλη αντικυβερνητική εκδήλωση των τελευταίων χρόνων. Ηταν μια ενωτική παρέμβαση όσων έχουν αηδιάσει από τη διαφθορά και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει την οποιαδήποτε κριτική και διαφωνία με καταστολή. Κόσμος ανένταχτος ή που προέρχεται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους ενώθηκε κάτω από ένα ξεκάθαρο πολιτικό σύνθημα που είναι το ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΤΕ. Ακούστηκαν βέβαια και άλλα συνθήματα αλλά αυτό ήταν που κυριάρχησε σε όλη την πορεία.

Πάνω σε αυτό είναι που πρέπει να κτίσουμε για τη συνέχεια. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πανδημία για να καταπατά συνταγματικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες και θυσίες, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Αν συνεχίσει θα πρέπει να έχει μια ακόμη πιο δυνατή απάντηση την επόμενη φορά. Αν χρειαστεί θα πρέπει να μας βρίσκει μπροστά της ακόμη και κάθε Σάββατο.

Έχουμε όμως μπροστά μας και την καθιερωμένη εκδήλωση ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή που κάνουμε κάθε χρόνο με την ευκαιρία της διεθνούς μέρας κατά του ρατσισμού που γιορτάζεται στις 21 Μάρτη. Θα πρέπει να αρχίσουμε να κτίζουμε γι αυτή την εκδήλωση αξιοποιώντας τις εμπειρίες της σημερινής εκπληκτικής εκδήλωσης. Θα πρέπει να είναι μια μαζική και δυναμική εκδήλωση με ξεκάθαρο αντιφασιστικό και αντικυβερνητικό περιεχόμενο. Προς αυτή τη κατεύθυνση θα πρέπει να ξεκινήσουμε δουλειά από αύριο. Ενωτικά και συντονισμένα όπως το κάνουμε τα τελευταία χρόνια μαζί με την ΠΕΟ, τις οργανώσεις της αριστεράς και άλλες αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις.

L20 ED

 

L20 23

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 23:05

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.