Δευτέρα, 17 Μαϊος 2021 13:13

Παλαιστίνη: Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά

 

Ahmed Abu Artema

 

Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά

 

Καθώς γράφω, το κτίριο στο οποίο μένω εδώ στη Γάζα τρέμει συνεχώς. Από πάνω μας, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη F-16 μας χτυπούν με ένα ατελείωτο καταιγισμό βομβών που μοιάζει ατελείωτος.

Γράφω εν μέσω μιας ραγδαίας ροής εξελισσόμενων γεγονότων, οπότε είναι βέβαιο ότι μέχρι τη στιγμή που θα δημοσιευτεί αυτό, πολλά πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει, αλλά προσπαθώ να τονίσω τα γενικά χαρακτηριστικά αυτού του σημερινού γύρου κλιμάκωσης στην Παλαιστίνη.

Η κλιμάκωση ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, με μια σειρά προκλήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές.

Η πρώτη σε αυτή τη σειρά ήταν η απόφαση να εμποδίσουν τους Παλαιστίνιους να συγκεντρωθούν στη Μπαμπ αλ-Αμούντ (Πύλη της Δαμασκού) στην Ιερουσαλήμ στα τέλη Απριλίου. Αυτό προκάλεσε μια σειρά από διαδηλώσεις που τελικά ανάγκασαν το Ισραήλ να ανακαλέσει τη διαταγή.

Μια άλλη –συνεχιζόμενη– πρόκληση, η οποία τράβηξε κάποια διεθνή προσοχή, είναι οι επικείμενες διαταγές έξωσης παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους στο Σέιχ Τζάρραχ, τα οποία έχουν παραχωρήσει ισραηλινά δικαστήρια σε ισραηλινούς εποίκους.

Μια τρίτη ισραηλινή πρόκληση ήταν η εισβολή στο τέμενος Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια της προσευχής το πρωί της Παρασκευής 7 Μαΐου. Οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν δακρυγόνα και μεταλλικές σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ εναντίον πιστών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 200 άτομα.

Σε μια τέταρτη πρόκληση, οι έποικοι ανακοίνωσαν ότι στις 10 Μαΐου θα διαδήλωναν στην Ιερουσαλήμ για να γιορτάσουν αυτό που ονομάζουν Ημέρα της Ιερουσαλήμ. Η πρόθεση ήταν να διαδηλώσουν κοντά στο τέμενος Αλ-Άκσα.

Αυτή η πορεία κλιμακώθηκε με πέμπτη πρόκληση το πρωί της 10ης Μαΐου, καθώς, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο τέμενος Αλ-Άκσα, επιτέθηκαν σε πιστούς που προσεύχονταν μέσα σε αυτό και λεηλάτησαν τον ιερό χώρο. Περισσότεροι από 300 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

Ένα κύμα οργής

Οι προκλήσεις αυτές συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού και προκάλεσαν ένα κύμα οργής που συνεπήρε τους Παλαιστίνιους σε όλη την πατρίδα τους. Διαμαρτυρίες ξέσπασαν στη Χάιφα, τη Γιάφα, τη Ραμάλα και τη Γάζα.

Στη Γάζα, οι διαδηλωτές κάλεσαν τις Ταξιαρχίες Κάσσαμ, την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, να επέμβουν. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υποστήριξαν σθεναρά την ανάγκη μιας γρήγορης απάντησης από τις παρατάξεις της αντίστασης για αντίποινα στις παραβιάσεις στην Ιερουσαλήμ.

Διάβασα κάτι που έμοιαζε με εκατοντάδες μηνύματα από ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ρωτούσαν τη Χαμάς γιατί αργεί να προβεί σε αντίποινα. Ταξιτζήδες και καταστηματάρχες, απλοί άνθρωποι στο δρόμο: Όλοι έθεταν το ίδιο ερώτημα.

Τελικά, η Κάσσαμ εξέδωσε μια προειδοποίηση ότι τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν δύο ώρες για να εκκενώσουν την Αλ-Άκσα, να άρουν την πολιορκία των μουραμπιτούν –των πιστών που παραμένουν στον χώρο όλο το εικοσιτετράωρο για να τον προστατεύσουν με την παρουσία τους– και να απελευθερώσουν όλους τους κρατούμενους.

Καθώς η προθεσμία έληγε και το Ισραήλ δεν ανταποκρίθηκε, η Κάσσαμ εκτόξευσε μια σειρά ρουκετών προς την Ιερουσαλήμ.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε βομβαρδίζοντας την πόλη Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, σκοτώθηκαν εκεί καθώς ετοιμάζονταν να τελειώσουν τη νηστεία τους.

Οι μαχητές της ελευθερίας της Γάζας συνέχισαν τα αντίποινα και το Ισραήλ επέκτεινε τους βομβαρδισμούς του σε κατοικίες.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία κατέστρεψε αρκετούς ουρανοξύστες με κατοικίες, που φιλοξενούσαν επίσης δεκάδες γραφεία μέσων ενημέρωσης και εμπορικά καταστήματα.

Το Ισραήλ επιτέθηκε επίσης σε γραφεία της αστυνομίας και αρκετά κυβερνητικά κτίρια, όλα πολιτικοί στόχοι.

Γιατί είναι διαφορετικά

Η σημερινή κλιμάκωση διακρίνεται από το γεγονός ότι ο παλαιστινιακός λαός απαίτησε μια απάντηση στις πρακτικές της ισραηλινής κατοχής. Η Χαμάς, απαντώντας, θεωρείται ηρωική.

Δεν υπάρχει δημόσια κριτική ή καταδίκη της απόφασης της Χαμάς να αντιδράσει, ακόμη και όταν οι πολίτες πληρώνουν το πιο σκληρό τίμημα της ισραηλινής επιθετικότητας, χάνοντας τους αγαπημένους τους και τα σπίτια τους.

Είναι σαφές στη Γάζα ότι οι Παλαιστίνιοι παραμένουν σταθεροί στην πίστη τους στην αντίσταση ως το δρόμο για την απελευθέρωση από την κατοχή.

Αυτός ο γύρος μαχών είναι επίσης σημαντικός επειδή ήρθε ως απάντηση στις συνεχείς παραβιάσεις στην Ιερουσαλήμ.

Όλοι οι προηγούμενοι γύροι κλιμάκωσης της Χαμάς προκλήθηκαν από την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Έτσι, όταν η Ιερουσαλήμ ζήτησε τη βοήθεια της Γάζας και η Γάζα ξεσηκώθηκε για να υπερασπιστεί την Ιερουσαλήμ, αυτό ενίσχυσε την αναδυόμενη αίσθηση της παλαιστινιακής εθνικής ενότητας και απελευθέρωσε την παλαιστινιακή αντίσταση από την απομόνωσή της στη Γάζα.

Είτε στη Γάζα είτε οπουδήποτε αλλού στην Παλαιστίνη, οι Παλαιστίνιοι αγωνίζονται ενάντια στην κατοχή, οι επιθέσεις και οι παραβιάσεις της οποίας τους επηρεάζουν παντού.

Αυτή η κλιμάκωση χαρακτηρίζεται επίσης από ένα αυξανόμενο πνεύμα ανυπακοής εντός των παρατάξεων της αντίστασης. Η ακύρωση της πορείας για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» ήταν μια πρώτη νίκη.

Η πραγματικότητα του πόνου και της τραγωδίας είναι πάντα παρούσα στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. Παρόλα αυτά, αυτή τη φορά, η κλιμάκωση μοιάζει ουσιαστική, μοιάζει ηρωική.

Οι άνθρωποι σε όλη την Παλαιστίνη χρειάζονταν απεγνωσμένα κάποιον που να τους κάνει να νιώθουν ότι τους υποστηρίζει και τους υπερασπίζεται. Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να νιώσουν ότι δεν πληρώνουν το τίμημα μόνοι τους. Είναι επομένως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η αντίσταση έχει ξεσπάσει σε όλη την ιστορική Παλαιστίνη.

Το Ισραήλ έχει αποφασίσει να καταστρέψει την παλαιστινιακή ταυτότητα, ιδιαίτερα στις σκόπιμα οικονομικά υποβαθμισμένες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά εντός των συνόρων του 1948 – τις περιοχές όπου το κράτος του Ισραήλ ανακηρύχθηκε εκείνο το έτος, κατά τη διάρκεια της Νάκμπα, της εθνοκάθαρσης της Παλαιστίνης.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες σε αυτές τις περιοχές, οι πυρπολήσεις αστυνομικών τμημάτων και η αντικατάσταση των ισραηλινών σημαιών με παλαιστινιακές σημαίες, όλα μοιάζουν με μια νέα αναβίωση του παλαιστινιακού πνεύματος.

Οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να είναι βαθιά ριζωμένοι στη γη τους, προσκολλημένοι στην ταυτότητά τους, η βαθιά αίσθηση της ενότητάς τους είναι πιο σημαντική από κάθε παράγοντα που μπορεί να διχάζει, και η ικανότητά τους να επιβιώνουν από την τρομοκρατία και τα εγκλήματα του Ισραήλ δεν παύει ποτέ να εκπλήσσει.

Το Ισραήλ διαθέτει ένα ισχυρό οπλοστάσιο πυραύλων, και σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπρέπεια μπροστά στην παλαιστινιακή αντίσταση, το Ισραήλ συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα εναντίον αμάχων στη Γάζα.

Ωστόσο, η ισραηλινή ισχύς δεν εξασφαλίζει τη νομιμοποίηση ή τη σταθερότητα. Το σιωνιστικό σχέδιο στην Παλαιστίνη είναι ξένο προς αυτή τη γη και όλες οι προσπάθειες εξουδετέρωσης ή εκδίωξης της παλαιστινιακής παρουσίας έχουν αποτύχει για περισσότερα από 70 χρόνια.

Ο παλαιστινιακός λαός μπορεί να αποδυναμωθεί, αλλά δεν θα πεθάνει. Έχει τη θέληση να αγωνιστεί μέχρι τέλους και τη βεβαιότητα της νίκης.

 

 

Ο Ahmed Abu Artema είναι συγγραφέας που ζει στη Γάζα και ερευνητής στο Κέντρο Πολιτικών και Αναπτυξιακών Μελετών.

 

Μετάφραση: e la libertà

Ahmed Abu Artema, «This time it’s different»,The Electronic Intifada, 14 Μαΐου 2021.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Μαϊος 2021 10:51

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.