Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 21:03

Πολύνεκρες διαδηλώσεις και απεργίες στο Ιράν για τον βάναυσο θάνατο της Μάχσα Αμινί μέσα σε αστυνομικό τμήμα

Φοιτητές/τριες έξω από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης αντιμετωπίζουν τις δυνάμεις ασφαλείας διαμαρτυρόμενοι/ες για το θάνατο της Μάχσα Αμινί. / CC: Maysam Bizaer Twitter

 

 

The New Arab

 

 

Ιράν: Οι διαδηλώσεις για τον άγριο θάνατο νεαρής γυναίκας πληθαίνουν, καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται

 

 

Η βάναυση δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί προκάλεσε διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις εκτεταμένες ταραχές που ακολούθησαν.

 

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι τρεις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός μέλους των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών που σαρώνουν τη χώρα, καθώς η οργή για το θάνατο μιας γυναίκας υπό αστυνομική κράτηση πυροδότησε διαδηλώσεις για πέμπτη ημέρα.

Ομάδες δικαιωμάτων ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα ακόμη άτομο σκοτώθηκε την Τρίτη, γεγονός που θα ανέβαζε τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον επτά.

Ο θάνατος την περασμένη εβδομάδα της 22χρονης Μάχσα Αμινί, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία των ηθών στην Τεχεράνη για «ακατάλληλη ενδυμασία», πυροδότησε την υποβόσκουσα οργή για θέματα όπως οι ελευθερίες στην Ισλαμική Δημοκρατία και η οικονομία που ταλανίζεται από τις κυρώσεις.

Αφού ξεκίνησαν το Σάββατο από την κηδεία της Αμινί στην επαρχία Κουρδιστάν του Ιράν, οι διαδηλώσεις έχουν κατακλύσει μεγάλο μέρος της χώρας, προκαλώντας συγκρούσεις καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να τις καταστείλουν.

Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δεν αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις –μερικές από τις σοβαρότερες αναταραχές στο Ιράν μετά τις συγκρούσεις στους δρόμους πέρυσι για την έλλειψη νερού– κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Τετάρτη για τον εορτασμό του πολέμου Ιράν-Ιράκ το 1980-88.

Ένας κορυφαίος σύμβουλος του Χαμενεΐ εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια της Αμινί αυτή την εβδομάδα, υποσχόμενος να παρακολουθήσει την υπόθεση και λέγοντας ότι ο Ανώτατος Ηγέτης συγκλονίστηκε και πόνεσε από τον θάνατό της.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι ένας «βοηθός της αστυνομίας» πέθανε από τραύματα την Τρίτη στη νότια πόλη Σιράζ.

«Ορισμένοι άνθρωποι συγκρούστηκαν με αστυνομικούς με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους βοηθούς της αστυνομίας. Στο περιστατικό αυτό τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις αστυνομικοί«, ανέφερε το IRNA. Αξιωματούχος που επικαλείται το IRNA δήλωσε ότι 15 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Σιράζ.

Στην Κερμανσάχ, ο εισαγγελέας της πόλης δήλωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη σε ταραχές.

«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό έγινε από αντεπαναστατικά στοιχεία, διότι τα θύματα σκοτώθηκαν από όπλα που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τον μηχανισμό ασφαλείας», ανέφερε ο εισαγγελέας Σαχράμ Καραμί, όπως αναφέρει το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Δύο κουρδικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων –η Hengaw και το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν– δήλωσαν ότι ένας 43χρονος άνδρας σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας την Τρίτη στην Ουρμίγια, μια πόλη στη δυτική επαρχία του Αζερμπαϊτζάν.

Δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση του θανάτου αυτού.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα και πέθανε ενώ περίμενε μαζί με άλλες γυναίκες που κρατούνταν από την αστυνομία ηθικής τάξης, η οποία επιβάλλει αυστηρούς κανόνες στην Ισλαμική Δημοκρατία που απαιτούν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φορούν φαρδιά ρούχα δημοσίως.

Ο πατέρας της δήλωσε ότι δεν είχε προβλήματα υγείας και ότι υπέστη μώλωπες στα πόδια της κατά τη διάρκεια της κράτησης και θεωρεί την αστυνομία υπεύθυνη για τον θάνατό της. Η αστυνομία αρνήθηκε ότι της έκανε κακό.

Οι γυναίκες είχαν έντονη παρουσία στις διαδηλώσεις, με πολλές να ανεμίζουν ή να καίνε τα πέπλα τους ή να κόβουν τα μαλλιά τους δημοσίως.

Βίντεο που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν επίσης διαδηλωτές να καταστρέφουν σύμβολα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ένα από αυτά έδειχνε έναν άνδρα να σκαρφαλώνει την πρόσοψη του δημαρχείου στη βόρεια πόλη Σάρι και να γκρεμίζει μια εικόνα του Αγιατολάχ Χομεϊνί, ο οποίος εγκαθίδρυσε την ισλαμιστική κυβέρνηση του Ιράν μετά την επανάσταση του 1979.

Ο κόσμος διαδήλωσε και πάλι την Τετάρτη στην Τεχεράνη, με εκατοντάδες να φωνάζουν «θάνατο στον δικτάτορα» στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπως έδειξε ένα βίντεο που κοινοποίησε το 1500tasvir.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τη γνησιότητα των βίντεο.

Η Hengaw, η κουρδική ομάδα δικαιωμάτων, δήλωσε ότι το διαδίκτυο είχε διακοπεί εντελώς στην επαρχία του Κουρδιστάν, όπου οι διαδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες και οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έχουν ιστορικό καταστολής των ταραχών.

Ανέφερε επίσης τον θάνατο ενός άλλου άνδρα που σκοτώθηκε την Τρίτη στο Πιρανσάχρ, επίσης στη δυτική επαρχία του Αζερμπαϊτζάν, ενώ ανέφερε ότι άλλος ένας πέθανε από τραύματα που υπέστη τη Δευτέρα στο Σακκέζ, τη γενέτειρα της Αμινί.

Δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση αυτών των θανάτων.

Η Hengaw δήλωσε ότι όλοι οι άμαχοι που ανέφερε ότι σκοτώθηκαν ήταν Κούρδοι.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Κουρδιστάν επέρριψε την ευθύνη για τον θάνατο τριών ανδρών στην επαρχία του Κουρδιστάν σε απροσδιόριστες τρομοκρατικές ομάδες. Η Hengaw δήλωσε ότι σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ.

Ο κυβερνήτης της Τεχεράνης δήλωσε ότι οι αρχές έχουν εντοπίσει 1.800 άτομα με «ιστορικό συμμετοχής σε προηγούμενες ταραχές, συμπεριλαμβανομένων 700 που έχουν βαρύ μητρώο σε διάφορα τμήματα της αστυνομίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης».

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“Iran: Protests over brutal death of young woman intensify as death toll rises”, The New Arab, 21 Σεπτεμβρίου, 2022, https://english.alaraby.co.uk/news/iran-protests-over-brutal-death-young-woman-intensify.

 

 

 000 32JP8JA 1659x2500

 

 

Γενική απεργία στο Κουρδιστάν του Ιράν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία της Μάχσα Αμινί από την «αστυνομία ηθών»

 

 

Κατά τη διάρκεια δημόσιων διαδηλώσεων κατά του θανάτου του Μάχσα Αμινί, ένας Ιρανός Κούρδος διαδηλωτής σκοτώθηκε, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν, σύμφωνα με κουρδικές πηγές.

 

Οι Κούρδοι του Ιράν ξεκίνησαν γενική απεργία κατά του τραγικού θανάτου της Μάχσα (Ζίνα) Αμινί, μιας Κούρδισσας από το Σακκέζ, η οποία πέθανε τρεις ημέρες αφότου ξυλοκοπήθηκε άγρια από την αστυνομία ηθών του Ιράν επειδή δεν φορούσε «κατάλληλο χιτζάμπ».

Η 22χρονη Αμινί βρισκόταν σε επίσκεψη με τον αδελφό της στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη όταν συνελήφθη την Τρίτη. Πέθανε την Παρασκευή αφού νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο μετά από ξυλοδαρμό από την αστυνομική μονάδα που είναι υπεύθυνη για την επιβολή του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα του Ιράν για τις γυναίκες, ο οποίος περιλαμβάνει την υποχρεωτική χρήση μαντίλας σε δημόσιους χώρους.

Το απόγευμα του Σαββάτου, μετά την κηδεία της, οι γυναίκες στη γενέτειρα της Αμινί, τη Σακκέζ, έβγαλαν τις μαντίλες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία. Οι δημόσιες διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν την Κυριακή.

Οι Κούρδοι σε πολλές πόλεις του ιρανικού Κουρδιστάν πραγματοποίησαν γενική απεργία τη Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι.

Οι ιρανικές υγειονομικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι η Αμινί έπασχε από επιληψία, αλλά ο πατέρας της αρνήθηκε τον ισχυρισμό, τονίζοντας ότι η κόρη του υπέστη σωματικό τραύμα στο κεφάλι.

«Δεν είναι σαφές πώς ξυλοκοπήθηκε. Οι γυναίκες που ήταν στο ασθενοφόρο είπαν ότι χτυπήθηκε στο κεφάλι», δήλωσε ο Αμτζάντ Αμινί, πατέρας της Μάχσα, στο Rudaw τη Δευτέρα.

Πρόσθεσε ότι οι ιρανικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να του δώσουν την έκθεση αυτοψίας για τον θάνατο της κόρης του.

«Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Σακκέζ το Σάββατο ενάντια στη δολοφονία της Αμινί, 33 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της αστυνομικής καταστολής του Ιράν, πέντε άνθρωποι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση οι οποίοι μεταφέρθηκαν αργότερα σε νοσοκομεία της Ταμπρίζ. Άλλοι δεκατέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επαρχία του Σαναντάτζ. Αλλά κανένας άνθρωπος δεν σκοτώθηκε», δήλωσε στην εφημερίδα The New Arab ο επικεφαλής της οργάνωσης Hengaw για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αρσαλάν Γιαραχμεντί.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μέχρι στιγμής 20 άτομα έχουν συλληφθεί από την ιρανική ασφάλεια στο Σακκέζ και περισσότερα από 10 άτομα έχουν συλληφθεί στο Σαναντάτζ. Οι άνθρωποι στις κουρδικές πόλεις Σακκέζ, Σαναντάτζ, Μαριουάν, Μπάνεχ, Ντιβανταρέχ, Σνο, Μαχαμπάντ, Μποκάν, Ουρμίγια και Σαρντάστ προχώρησαν σε γενική απεργία κλείνοντας καταστήματα και αγορές ως σύμβολο διαμαρτυρίας κατά των ιρανικών αρχών», πρόσθεσε.

Το Συντονιστικό Κέντρο των Κομμάτων του Ιρανικού Κουρδιστάν σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, αντίγραφο της οποίας εστάλη στο The New Arab, καλούσε στην απεργία.

«Καλούμε όλο τον λαό του Κουρδιστάν να εκφράσει τη διαμαρτυρία του ενάντια στις απάνθρωπες πολιτικές του [ιρανικού] καθεστώτος και για την προστασία της αξιοπρέπειας των Κουρδισσών κοριτσιών και γυναικών, καθώς και των γιων του κουρδικού λαού, να κλείσουν τα καταστήματα και τις αγορές τους τη Δευτέρα πραγματοποιώντας γενική απεργία», αναφέρεται σε απόσπασμα της ανακοίνωσης.

«Ένας Κούρδος ακτιβιστής έπεσε ως μάρτυρας όταν το ισλαμικό καθεστώς κατέστειλε διαδηλωτές στην κηδεία της Αμινί το Σάββατο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από νοσοκομεία του Σακκέζ, περισσότεροι από 20 ακτιβιστές τραυματίστηκαν», δήλωσε στο The New Arab ο Χαλίντ Ουανάουσα, μέλος της κεντρικής επιτροπής του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Ιράν (KDPI).

«Η γενική απεργία σε όλες τις κουρδικές πόλεις είναι μια κρίσιμη και μεγάλη αποδοκιμασία του κουρδικού λαού του ιρανικού Κουρδιστάν ενάντια στις πολιτικές καταπίεσης του ισλαμικού καθεστώτος, χειροκροτούμε τον λαό μας», πρόσθεσε.

Οι γυναίκες στο ιρανικό Κουρδιστάν βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο των κατασταλτικών πολιτικών της Τεχεράνης. Στις 3 Σεπτεμβρίου, η Σλέρ Ρασουλί, μια Κούρδισσα από την πόλη Μαριουάν, πήδηξε από το παράθυρο του κτιρίου ενός γειτονικού σπιτιού αφού ένας άνδρας προσπάθησε να τη βιάσει.

Μια εβδομάδα αργότερα, πέθανε στο νοσοκομείο.

Το Συντονιστικό Κέντρο των Κομμάτων του Ιρανικού Κουρδιστάν περιέγραψε τον δράστη ως «μισθοφόρο του ισλαμικού καθεστώτος».

«Μια γυναίκα που πεθαίνει μετά τη σύλληψή της εξαιτίας του τρόπου που ήταν ντυμένη είναι απόδειξη εξωφρενικής διαφθοράς. Η διεξαγωγή μιας διαφανούς έρευνας, η απόδοση των ευθυνών στους υπεύθυνους για το θάνατο της Μάχσα και η παροχή αποζημιώσεων στην οικογένειά της είναι απολύτως αναγκαία», έγραψε η Τάρα Σεπεχρί Φαρ, ερευνήτρια για το Ιράν στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αλλά οι ιρανικές αρχές θα πρέπει επίσης να καταργήσουν αμέσως τον νόμο για το υποχρεωτικό χιτζάμπ και να καταργήσουν ή να μεταρρυθμίσουν άλλους νόμους που στερούν από τις γυναίκες την αυτονομία και τα δικαιώματά τους», πρόσθεσε η ίδια.

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“General strike launched in Iran’s Kurdistan to protest killing of Mahsa Amini by ‘morality police’”, The New Arab, 19 Σεπτεμβρίου, 2022, https://english.alaraby.co.uk/news/iranian-kurds-strike-protest-mahsa-aminis-death.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 21:38

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.