Από διαδήλωση στη Σουουέιντα στις 22 Αυγούστου
William Christou
Η διαμαρτυρίες εξαπλώνονται στη Λαττάκεια της Συρίας, καθώς οι διαδηλώσεις εντείνονται στο νότο
«Μπασάρ αλ-Άσαντ ... αν είσαι άνδρας, έλα. Έλα εσύ ο ίδιος, μην στέλνεις τα σκυλιά σου ... Κανείς άλλος εκτός από εσένα και τη γυναίκα σου δεν έχουν κάνει τον [συριακό] λαό φτωχό», ανέφερε ένας κάτοικος της Λαττάκειας σε ένα βίντεο που χλευάζει τον Σύριο πρόεδρο.
Οι Σύριοι που ζουν στη Λαττάκεια, μια παραθαλάσσια πόλη που θεωρείται ότι γενικά υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ, χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις πολιτικές του αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ασυνήθιστες διαδηλώσεις[1] εντείνονται στις νότιες επαρχίες της χώρας.
Ο Αϊμάν Φάρες, κάτοικος της πόλης Μπανιάς, ακριβώς νότια της Λαττάκειας, ανήρτησε το Σάββατο ένα βίντεο στο οποίο διαμαρτύρεται για τις κακές συνθήκες διαβίωσης και προκαλεί τον πρόεδρο αλ Άσαντ να τον συλλάβει.
«Μπασάρ αλ Άσαντ ... αν είσαι άνδρας, έλα. Έλα εσύ ο ίδιος, μην στέλνεις τα σκυλιά σου ... Κανείς άλλος εκτός από εσένα και τη γυναίκα σου δεν έχει κάνει τον [συριακό] λαό φτωχό. Ξέρω ότι τα χρήματά σας βρίσκονται εκτός της χώρας», δήλωσε ο αλ-Φάρες σε ένα βίντεο στο Facebook στις 19 Αυγούστου.
Η παραθαλάσσια πόλη Λαττάκεια φιλοξενεί την ίδια θρησκευτική μειονότητα των Αλαουιτών στην οποία ανήκει ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και γενικά δεν βίωσε τις ίδιες διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την υπόλοιπη χώρα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011.
Ωστόσο, εκφράσεις δυσαρέσκειας έχουν εμφανιστεί ακόμη και σε περιοχές που κυριαρχεί το καθεστώς, όπως η Λαττάκεια, καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται σταθερά στη χώρα. Περίπου το 90% των Σύριων ζει σε συνθήκες φτώχειας και πάνω από το 60% όσων ζουν σε περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς θεωρούνται επισιτιστικά ανασφαλείς από τον ΟΗΕ.
Την περασμένη εβδομάδα, η συριακή λίρα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό 15.000 ανά δολάριο, σε σύγκριση με την προπολεμική αξία των 47 λιρών ανά δολάριο. Η κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης συνόδευσε την περικοπή των κρατικών επιδοτήσεων, προκαλώντας διαδηλώσεις στις νότιες επαρχίες Νταράα και Σουουέιντα.
Ένας άλλος κάτοικος της Λαττάκειας, ο Άχμαντ Ιμπραχίμ Ισμαήλ, γεωργικός εργάτης, συνελήφθη από τις υπηρεσίες ασφαλείας για μια ανάρτηση στο Facebook που επέκρινε την αύξηση του κόστους ζωής.
Μια πηγή που γνωρίζει την υπόθεση δήλωσε στο The New Arab ότι δεν δόθηκε κανένας λόγος για τη σύλληψη του Ισμαήλ, παρά μόνο ότι διέπραξε ένα «ηλεκτρονικό έγκλημα που έβλαψε το κράτος».
Η σύλληψή του προκάλεσε εκδήλωση αλληλεγγύης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag «Είμαστε όλοι Άχμαντ Ισμαήλ».
«Ο Άχμαντ είναι φτωχός και δεν υποστηρίζεται από πουθενά και από κανένα πολιτικό κόμμα. Απλώς μιλούσε για τον πόνο του και τον πόνο των άλλων. Οι άνθρωποι τον υποστηρίζουν επειδή είναι ειλικρινής», δήλωσε η πηγή.
Σύμφωνα με το συριακό μέσο ενημέρωσης ‘Ενάμπ Μπαλάντι [Σταφύλια της Χώρας μου][2], στη Λαττάκεια έχει σημειωθεί κύμα συλλήψεων από τις 20 Αυγούστου, καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι οι ταραχές που έχουν κατακλύσει τον νότο της χώρας θα μπορούσαν να εξαπλωθούν ακόμη περισσότερο.
Ένα αποκεντρωμένο κίνημα διαμαρτυρίας έχει επίσης εμφανιστεί στα εδάφη που ελέγχονται από το καθεστώς, με την ονομασία «Κίνημα της 10ης Αυγούστου».
Το κίνημα ζητά τον τερματισμό «του εξευτελισμού, της ένοπλης [σύγκρουσης], του αίματος, του εξτρεμισμού και της διαίρεσης» εντός της Συρίας.
Το κίνημα χωρίς ηγέτη χαρακτηρίζεται από νεαρούς κυρίως διαδηλωτές που αναρτούν φωτογραφίες με συνθήματα διαμαρτυρίας βαθιά μέσα στην επικράτεια του καθεστώτος, όπως μπροστά από κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα Δαμασκό.
Φανερές διαδηλώσεις και βίαιη αντίδραση
Ενώ η υποβόσκουσα δυσαρέσκεια άρχισε να αναβλύζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα παράλια της Συρίας, ο νότος της χώρας έχει πλημμυρίσει από συνεχείς διαδηλώσεις από την περασμένη Πέμπτη.
Διαδηλωτές στη Ντάραα και τη Σουουέιντα έχουν καταλάβει δημόσιους χώρους, φωνάζοντας συνθήματα που ζητούν την πτώση του καθεστώτος και ανεμίζοντας τη συριακή επαναστατική σημαία.
Οι διαμαρτυρίες στο νότο ξεκίνησαν με τη μορφή γενικής απεργίας ως απάντηση στην καθοδική πορεία της λίρας, αλλά έκτοτε διευρύνθηκαν και με πολιτικά αιτήματα.
Την Τρίτη, 22 Αυγούστου, διαδηλωτές στην ανατολική Σουουέιντα εισέβαλαν στο τοπικό γραφείο του κόμματος Μπάαθ και αφαίρεσαν όλες τις πινακίδες που συνδέονται με το κόμμα, το οποίο κυβερνά τη χώρα[3].
«Οι διαδηλώσεις σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι και πάλι στο 2011, στην αρχή της επανάστασης. Δεν υπάρχει κανένας φόβος, κανένας δισταγμός. Αντίθετα, οι διαδηλωτές τραγουδούν με θυμό και βία», δήλωσε στο TNA ο Μάαν Χάντατζ, ακτιβιστής που συμμετείχε στις διαδηλώσεις, από τη Σουουέιντα.
Ο Χάντατζ δήλωσε ότι παρά την έλλειψη φόβου, γνωρίζει ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του καθεστώτος «κινούνται» και ότι περιμένει σύντομα μια αντίδραση.
Το βράδυ της Δευτέρας, οι δυνάμεις του καθεστώτος και οι τοπικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης αντάλλαξαν πυρά, αφού οι πρώτες πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών.
Στη συνέχεια οι στρατιωτικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη με όλμους[4], τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προκάλεσαν τραυματισμούς.
Οι διαδηλώσεις στη Ντάραα το καλοκαίρι του 2021 οδήγησαν σε σύγκρουση μεταξύ διαδηλωτών και μαχητών της αντιπολίτευσης από τη μία πλευρά και του καθεστώτος από την άλλη.
Το καθεστώς κατέστειλε βίαια τις διαδηλώσεις και επέβαλε αυστηρότερο έλεγχο στην ανήσυχη νότια επαρχία, ξεκινώντας μια νέα «διαδικασία διευθέτησης» για τον έλεγχο των πρώην μαχητών της αντιπολίτευσης.
Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν παρέμβει μέχρι στιγμής στις διαδηλώσεις στη Σουουέιντα και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν σχολιάσει την κατάσταση.
Μετάφραση: elaliberta.gr
William Christou, “Dissent spreads to Syria’s Latakia as protests intensify in the south”, The New Arab, 22 Αυγούστου 2023, https://www.newarab.com/news/dissent-spreads-latakia-protests-rage-south-syria.
Λαΐθ Άμπι Νάντερ
Οι διαδηλώσεις στη Σουουέιντα αποκτούν δυναμική την τρίτη τους μέρα
Χιλιάδες Σύριοι συγκεντρώθηκαν σε πολλές πόλεις και χωριά στο Κυβερνείο της Σουουέιντα, στο νότιο τμήμα της χώρας, ζητώντας την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, την τρίτη ημέρα του διευρυνόμενου κύματος διαδηλώσεων στη νότια Συρία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος.
Ακτιβιστές είπαν στο Αλ-Αράμπι Αλ-Τζαντίντ ότι η απεργία στις εργασίες και στο εμπόριο στη Σουουέιντα συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, που συμπίπτει με το ξέσπασμα διαμαρτυριών σε μεγάλο αριθμό περιοχών, εν μέσω εκκλήσεων για εξάπλωση των διαμαρτυριών και αλλού.
Το Αλ-Αράμπι Αλ-Τζαντίντ παρακολούθησε, πριν από ώρες σήμερα το πρωί, ότι οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στον διεθνή δρόμο, Σουουέιντα-Δαμασκός, και μπλόκαραν τον κεντρικό δρόμο στην πόλη Σαλίμ, ταυτόχρονα με διαδηλώσεις και κίνημα διαμαρτυρίας στους δρόμους σε 40 κωμοπόλεις, χωριά και πόλεις.
Χθες, Δευτέρα, πραγματοποιήθηκαν λαϊκές διαδηλώσεις σε 35 σημεία, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός διαδηλωτών κατευθύνθηκε στην πλατεία Ασ-Σίιρ Αλ-Κάραμα στην πόλη Σουουέιντα, το κέντρο του κυβερνείου.
Οι διαδηλωτές ζητούν την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των διεθνών λύσεων που έχουν προταθεί για τη διάσωση του συριακού λαού, μέσω μιας πολιτικής μετάβασης που θα εγγυάται τη σταθερότητα και την ανοικοδόμηση. Κρατούσαν πανό που ζητούσαν την εφαρμογή της απόφασης 2254 του ΟΗΕ.
Η σπίθα για τις κινητοποιήσεις που επεκτάθηκαν, πυροδοτήθηκε όταν το συριακό καθεστώς εξέδωσε διατάγματα για αύξηση μισθών και άρση των συνολικών και μερικών επιδοτήσεων στη βενζίνη και το «ντίζελ» (καύσιμα), που οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών.
Η επαρχία Σουουέιντα, και όλη η νότια Συρία, βρίσκονται υπό την κυριαρχία του καθεστώτος Άσαντ, σχεδόν 14 χρόνια μετά το ξέσπασμα της συριακής επανάστασης και της διάλυσης της χώρας, ως αποτέλεσμα της βίαιης κατασταλτικής εκστρατείας υπό την ηγεσία του τελευταίου.
Ωστόσο, αυτή η λαβή δεν εμπόδισε την εμφάνιση διαμαρτυριών και ανανεωμένων εκκλήσεων για ανατροπή του καθεστώτος, υπό το φως της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας και της υποχρεωτικής στράτευσης σε όλες τις περιοχές υπό τον έλεγχό του.
Ωστόσο, αυτή η κυριαρχία δεν εμπόδισε την εμφάνιση διαμαρτυριών και ανανεωμένων εκκλήσεων για ανατροπή του καθεστώτος, μετά την επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας και της υποχρεωτικής στρατολόγησης σε όλες τις περιοχές υπό τον έλεγχό του.
Οι διαδηλώσεις στη Σουουέιντα συνοδεύτηκαν από άλλες παρόμοιες διαδηλώσεις στη γειτονική Ντάραα, με αίτημα την ανατροπή του καθεστώτος.
Ο Χάμζα Αλ-Μαρούφι, διευθυντής του τοπικού δικτύου Αλ-Ρασίντ, είπε ότι το δίκτυο κατέγραψε 23 σημεία κινητοποιήσεων σήμερα Τρίτη, αναφερόμενος στις εκκλήσεις για κινητοποιήσεις σε πολλά χωριά, συμπεριλαμβανομένων των Ουμμ Αζ-Ζαϊτούν, Λαχίθα, Σάχουα Αλ-Μπάλατα, Αθ-Θάλα, Αλ-Χάρσα, Ουμ Αρ-Ρουμμάν, Σαλχάντ και Σάχμπα.
Ο Αλ-Μαρούφι είπε στο Αλ-Αράμπι Αλ-Τζαντίντ ότι ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς τα χωριά ενώνονται διαδοχικά στις διαδηλώσεις, προσθέτοντας ότι οι διαδηλωτές έκλεισαν τα κεντρικά γραφεία του δήμου της Ντούμα και τα κεντρικά γραφεία παραρτήματος του Κόμματος Μπάαθ, και ότι οι εργαζόμενοι δεν πήγαν για δουλειά όπως και άλλοι σε όλη την επαρχία.
Πηγές είπαν στο Αλ-Αράμπι Αλ-Τζαντίντ ότι οι μηχανισμοί ασφαλείας του καθεστώτος κινητοποιήθηκαν πλήρως πριν από τρεις ημέρες και το προσωπικό τους μοιράστηκε στα κυβερνητικά ιδρύματα με το πρόσχημα της φύλαξής τους.
Ένας υπάλληλος της Εταιρείας Πόσιμου Νερού και Αποχέτευσης αποκάλυψε ότι υπήρχε προσωπικό ασφαλείας μέσα στα γραφεία της εταιρείας, αν και οι διαδηλωτές δεν έφτασαν σε αυτά.
Το καθεστώς υπέστη ένα οδυνηρό πλήγμα, καθώς μεγάλος αριθμός μελών του Κόμματος Μπάαθ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε κίνηση κατά των διαδηλωτών, ενώ μερικοί από αυτούς συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής ενός κομματικού παραρτήματος στο χωριό Σάχουα Αλ-Μπάλατα, ενώ τα μέλη του κόμματος διαδήλωσαν στο χωριό Χάρσα της περιοχής Λατζάτ το βράδυ της περασμένης Κυριακής.
Το γεγονός ότι ο γραμματέας του παραρτήματος του Κόμματος Μπάαθ, Φάουζατ Σουκάιρ, εμποδίστηκε να εγκαταλείψει την πόλη Αλ-Κάρια και αναγκάστηκε να μιλήσει με τους διαδηλωτές από την πόλη του, είχε σημαντικό αντίκτυπο για το σπάσιμο του φράγματος του φόβου.
Ο πολιτικός ακτιβιστής Σάρι Αλ-Χάμαντ είπε ότι το καθεστώς πιστεύει ότι ο παράγοντας του χρόνου και το πέρασμα των ημερών μπορεί να οδηγήσει τις διαδηλώσεις σε υποχώρηση χωρίς να έχουν πετύχει κάποιο αποτελέσματα.
Παρ’ όλες τις στρατιωτικές ενισχύσεις που έφερε το καθεστώς στην επαρχία πριν από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, δεν τις έχει χρησιμοποιήσει για καταστολή μέχρι τώρα, από το φόβο ότι μπορεί να υπάρξουν θάνατοι, και συνεπώς να εξεγερθούν οι υπόλοιπες επαρχίες.
Επιπλέον, ο πολιτικός ακτιβιστής Αντνάν Μααρούφ από την περιοχή Αλ-Λάουα, βόρεια της Σουουέιντα, είπε ότι μεγάλες ενισχύσεις κατευθύνονταν προς το κυβερνείο, αλλά στη μέση της διαδρομής τους, γύρισαν πίσω ύστερα από απειλές από τον κόσμο.
Ο ακτιβιστής δήλωσε ότι ο κεντρικός δρόμος μεταξύ Δαμασκού και Σουουέιντα ελέγχεται πλήρως από τους επαναστάτες της περιοχής.
Σύμφωνα με ακτιβιστές, αυτό που είναι αξιοσημείωτο σε αυτές τις λαϊκές διαδηλώσεις είναι η τοποθέτηση υπέρ του λαϊκού κινήματος, του Σεΐχη του δόγματος των Δρούζων, Χικμάτ αλ-Χίτζρι, το σπίτι του οποίου δέχτηκε χιλιάδες ανθρώπους που υποστήριξαν την τοποθέτησή του.
Σε προηγούμενη δήλωση, ο Αλ-Χίτζρι είπε: «Η χώρα και οι πόροι της είναι δικαίωμα του λαού και δεν υπάρχει εξουσιοδότηση για κανέναν, ανεξάρτητα από το ποιος είναι, να πουλήσει, να υποθηκεύσει ή να μισθώσει αυτούς τους πόρους», κάνοντας μια συγκαλυμμένη αναφορά στον αρχηγό του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ.
Μετάφραση: elaliberta.gr
" سورية: الاحتجاجات في السويداء تكتسب زخماً أكبر في يومها الثالث " , ث أبي نادر,
Αυγούστου 22, 2023 , العربي الجديد
Συμπλήρωμα του elaliberta: Σύμφωνα με τον Έρνεστ Χουρί, δημοσιογράφο του Αλ-Αράμπι Αλ-Τζαντίντ (η αραβόφωνη έκδοση του The New Arab), σε άρθρο του στις 23 Αυγούστου: «Αυτή τη φορά, μια πιο ριζοσπαστική φάση διαφαίνεται στον ορίζοντα της Σουουέιντα. Αν πιστέψουμε τοπικές πηγές που μίλησαν στους ανταποκριτές του Αλ-Αράμπι Αλ-Τζαντίντ στην περιοχή, “τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί συνέδριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι οργανωτές του λαϊκού κινήματος στην επαρχία, από το οποίο θα προκύψουν οργανωτικά όργανα για να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της επαρχίας σε διάφορες πτυχές”».
جديد في السويداء " , أرنست خوري"
Αυγούστου 22, 2023 , العربي الجديد
https://www.alaraby.co.uk/opinion/%D8%AC%D8%AF%D9%8A%D8%AF-%D9%81%D9%8A-%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%88%D9%8A%D8%AF%D8%A7%D8%A1
Από διαδήλωση στη Σουουέιντα στις 22 Αυγούστου
Σημειώσεις
[1] William Christou, “Protests against declining living conditions spread across Syria”, The New Arab, 18 Αυγούστου 2023, https://www.newarab.com/news/protests-against-living-conditions-spread-across-syria [William Christou, «Οι διαδηλώσεις κατά της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης εξαπλώνονται σε όλη τη Συρία», e la libertà, 20 Αυγούστου 2023, https://www.elaliberta.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE/9091-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CF%8C%CE%BB%CE%B7-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82].
[2] https://www.enabbaladi.net/archives/655847 , عنب بلدي
[3] https://twitter.com/suwayda24/status/1693950504693358889, @suwayda24 / السويداء 24
[4] تجمع أحرار حوران - Horan Free, https://www.facebook.com/HoranFreeMedia/posts/pfbid02jcdY7FanHt7284gcHcCdW1ucmh5PpiK8zboxY7ES955FGniBJyRB5ZLWfQfvS2enl