Διαδήλωση κατά του καθεστώτος στο Ίντλιμπ, 25 Αυγούστου 2023 Πηγή: Omar Albam
Leila Al Shami
Συρία: Η επανάσταση αναγεννάται
Χθες, 25 Αυγούστου, η σημαία της επανάστασης κυμάτισε ψηλά σε χωριά, πόλεις και κωμοπόλεις σε ολόκληρη τη Συρία. Στη Σουέιντα, τη Ντάρα’α, το Χαλέπι, τo Ίντλιμπ, τη Ράκα, τη Χάσακα και στο Ντέιρ εζ-Ζορ, χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους ξαναζωντανεύοντας τα συνθήματα της επανάστασης.
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στο νότιο τμήμα της χώρας πριν από λίγες ημέρες, στη Σουουέιντα και τη Ντάρα’α που ελέγχονται από το καθεστώς. Προκλήθηκαν από την κρίση του κόστους ζωής, ιδίως από την πρόσφατη αύξηση των τιμών των καυσίμων, καθώς κόπηκαν οι επιδοτήσεις. Ο κόσμος αγωνίζεται να καλύψει τις βασικές του ανάγκες – ένας από τους λόγους που πολλοί εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τη χώρα. Περισσότερο από το 90% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το ήμισυ του πληθυσμού βρίσκεται σε επισιτιστική ανασφάλεια. Ένας Σύριος κρατικός υπάλληλος κερδίζει σήμερα περίπου 10 δολάρια το μήνα, ποσό που δεν επαρκεί ούτε κατά διάνοια για να συντηρήσει μια οικογένεια, καθώς οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής ανεβαίνουν κατακόρυφα. Το καθεστώς είναι αυτό που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Οι διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από κοινωνικοοικονομικά αιτήματα σύντομα κλιμακώθηκαν σε νέες εκκλήσεις για την πτώση του Άσαντ.
Στη Σουουέιντα, όπου πλειοψηφούν οι Δρούζοι, το ιερατικό κατεστημένο εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις, σηματοδοτώντας μια αλλαγή σε μια περιοχή που προηγουμένως διατηρούσε στάση ουδετερότητας κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Οι Δρούζοι διαδηλωτές τραγούδησαν επαναστατικά τραγούδια, «Η Συρία είναι δική μας, όχι του Άσαντ», φώναζαν. Φώναζαν επίσης το αντι-σεχταριστικό σύνθημα «Ένας, ένας, ένας, ο συριακός λαός είναι ένας» και οι Βεδουίνοι σουνίτες μέλη των φυλών τους ενώθηκαν μαζί τους στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ενότητας παρά τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του καθεστώτος να καλλιεργήσει το θρησκευτικό διχασμό. Μια συμβολική διαδήλωση ύψωσε μια σημαία της επανάστασης στον τάφο του Σουλτάνου Πράσα Αλ Ατράς, ενός Δρούζου ήρωα του αντιαποικιακού αγώνα κατά των Γάλλων. Οι Σύριοι αγωνίζονται και πάλι για την εθνική απελευθέρωση – από ένα εγκληματικό καθεστώς που δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση.
Από τις 16 Αυγούστου σε περισσότερες από 52 περιοχές στο νότο έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις και άλλες πράξεις πολιτικής ανυπακοής. Στις 20 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε μια γενική απεργία υπό την καθοδήγηση των οδηγών των μέσων μαζικής μεταφοράς, κατά την οποία έκλεισαν επίσης καταστήματα και επιχειρήσεις. Ορισμένα κτίρια του καθεστώτος δέχθηκαν επιθέσεις. Την Τετάρτη, εξαγριωμένοι διαδηλωτές λεηλάτησαν τα τοπικά γραφεία του κόμματος Μπάαθ στη Σουουέιντα. Εκτός από την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης την οργή τους κατά της ανεξέλεγκτης διαφθοράς και ζήτησαν την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών. Οι πολέμαρχοι και οι φίλοι του καθεστώτος συσσωρεύουν πλούτο και εξουσία μέσω του λαθρεμπορίου του Captagon που μοιάζει με αμφεταμίνη, γεγονός που έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο νότο.
Την Παρασκευή, οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους με το σύνθημα «Παρασκευή της λογοδοσίας για τον Άσαντ». Σε σκηνές που θύμιζαν τις πρώτες ημέρες της επανάστασης, γυναίκες και άνδρες από όλα τα διαφορετικά κοινωνικά στρώματα ζητούσαν την πτώση του καθεστώτος. Πολλά συνθήματα και πανό απαιτούσαν επίσης την αποχώρηση των αυτοκρατορικών υποστηρικτών του Άσαντ – της Ρωσίας και του Ιράν. Οι διαδηλωτές στο βορρά φώναζαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συμπατριώτες τους στο νότο. Στο Ίντλιμπ και στο Ατάρεμπ στην ύπαιθρο του Χαλεπιού, μαζί με τη σημαία της επανάστασης υψώθηκαν και οι σημαίες των κοινοτήτων των Δρούζων και των Κούρδων. Και υπήρξαν πολυάριθμες εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς την ουκρανική αντίσταση. Στο στρατόπεδο Μάσχαντ Ρούχιν στο Ίντλιμπ, όπου ζουν τώρα οι εκτοπισμένοι από την τρομοκρατία του Άσαντ, τα πλήθη συγκεντρώθηκαν και φώναζαν «Ο Λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος». Τα παιδιά, που δεν είχαν καν γεννηθεί όταν ξεκίνησε η επανάσταση της Συρίας, γνώριζαν τους στίχους κάθε επαναστατικού τραγουδιού. Ακόμη και μέλη της κοινότητας των Αλαουιτών, της πιστής βάσης του Άσαντ, βγήκαν τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζοντας την οργή τους για το καθεστώς που κατέστρεψε τη χώρα.
Από το Ίντλιμπ: Σημαίες Δρούζων, Ασσυρίων και Κούρδων που σηματοδοτούν την επαναστατική ενότητα, Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023
Στη Σουουέιντα οι γυναίκες πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις που ζητούσαν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων – βασικό αίτημα όλων των Ελεύθερων Σύριων. Το καθεστώς έχει φυλακίσει ή εξαφανίσει με τη βία περισσότερα από 130.000 άτομα από το 2011. Τα πλακάτ ζητούσαν την απελευθέρωση του Αϊμάν Φάρες, παιδιού της Λαττάκειας, ο οποίος κυκλοφόρησε ένα βίντεο που έγινε viral πριν από λίγες ημέρες, στο οποίο επέκρινε το καθεστώς και συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στη Σουουέιντα. Το καθεστώς αντιμετωπίζει τη διαφωνία με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει – με σκληρή καταστολή. Τόσο στο Χαλέπι όσο και στη Ντάρα’α υπήρξαν αναφορές για πυρά των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών, ενώ αναφέρθηκε ότι δύο πολίτες σκοτώθηκαν στη συνοικία Αλ-Φαρντούς της πόλης του Χαλεπιού. Το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει ότι 57 πολίτες έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες. Και οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει. Μόλις σήμερα το πρωί τα πολεμικά αεροσκάφη του καθεστώτος και της Ρωσίας έβαλαν στο στόχαστρο δύο σχολεία στην επαρχία του Ίντλιμπ – συνεχίζοντας την ανελέητη εκστρατεία τους κατά των αμάχων με τη σιγουριά ότι η διεθνής κοινότητα θα αρνηθεί να αντιδράσει ουσιαστικά στα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου.
Διαδηλωτές στη Σουουέιντα ζητούν την απελευθέρωση των κρατουμένων, Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 Πηγή: Suwayda24
Τις τελευταίες ημέρες έχουν εμφανιστεί συντονισμένες εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με λίστα αιτημάτων και εκκλήσεις για κινητοποίηση. Μία από αυτές είναι το Κίνημα της 10ης Αυγούστου, το οποίο, μεταξύ άλλων, ζητά τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης σύμφωνα με την απόφαση 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον τερματισμό του θρησκευτικού διχασμού, τον τερματισμό της ξένης κατοχής και της εξωτερικής επέμβασης, την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και τη δίωξη των εγκληματιών πολέμου.
Αυτές οι θαρραλέες γυναίκες κι αυτοί οι θαρραλέοι άνδρες σε όλη τη χώρα απέδειξαν ότι το καθεστώς δεν μπορεί να βομβαρδίζει, να οδηγεί στη λιμοκτονία, να βασανίζει, να σκοτώνει με αέρια και να βιάζει τον συριακό λαό για να υποταχθεί. Παρά τα όσα έχουν περάσει και παρά την απουσία ουσιαστικής αλληλεγγύης στον αγώνα τους, το όνειρο μιας ελεύθερης Συρίας είναι ζωντανό. Ο κόσμος μπορεί να επιλέξει να εξομαλύνει τη σχέση του με τον Άσαντ, αλλά οι Ελεύθεροι Σύριοι έχουν ξεκαθαρίσει ξανά και ξανά ότι δεν θα αποδεχτούν ποτέ την κυριαρχία του.
Μετάφραση: elaliberta.gr
Leila Al Shami, “Syria: Revolution Reborn”, Leila’s blog, https://leilashami.wordpress.com/2023/08/26/revolution-reborn/. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article67636