Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016 12:04

Αλληλεγγύη στον αγώνα του συριακού λαού

Joseph Daher

Αλληλεγγύη στον αγώνα του συριακού λαού

Η θηλιά συνεχίζει να σφίγγει τις συνοικίες του Χαλεπιού, με συνεχείς επιθέσεις από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν το καθεστώς του Άσαντ και από τους συμμάχους του. Η πτώση του Χαλεπιού θα σηματοδοτήσει μια δραματική τροπή για τη συριακή εξέγερση, σε στρατιωτικό, καθώς και σε πολιτικό επίπεδο.

Ξεκίνησε στις 15 Νοέμβριο με αεροπορικές επιθέσεις με βαρέλια εκρηκτικών υλών και με σχεδόν αδιάκοπους βομβαρδισμούς, με την επίθεση των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων που αποτελούνται από εκατοντάδες επίλεκτους της Προεδρικής Φρουράς και την 4η συριακή μονάδα, αλλά κυρίως από τους χιλιάδες ξένους μαχητές που πλαισιώνονται από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, οι οποίοι βοήθησαν πρόσφατα στην ανακατάληψη του περισσότερου από το 60% του ανατολικού τμήματος του Χαλεπιού.

Οι Πολιορκημένοι στο Χαλέπι αντιστέκεται

Περίπου 30.000 με 50.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει από τις 26 Νοεμβρίου τις πολιορκημένες γειτονιές καθώς για περισσότερο από τέσσερις μήνες, τα τρόφιμα και τα αποθέματα σε καύσιμα έχουν εξαντληθεί, ενώ όλα τα νοσοκομεία καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα των αεροπορικών βομβαρδισμών από τον Άσαντ και τον Πούτιν. Από τις 15 Νοεμβρίου, τουλάχιστον 310 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Ανατολικό Χαλέπι, μεταξύ των οποίων και 42 παιδιά, ενώ στα δυτικά τμήματα της πόλης, 69 άμαχοι μεταξύ των οποίων 28 παιδιά, σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης.

Στο Ανατολικό Χαλέπι οι ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες ενώθηκαν υπό μια ενιαία διοίκηση της αντιπολίτευσης που ονομάζεται «στρατός του Χαλεπιού», δήλωσαν την άρνησή τους να εγκαταλείψουν τον πολιορκημένο θύλακα τους, και ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζεται παρά την «έκκληση» της Μόσχας και τις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για την απόσυρση όλων των μαχητών των ένοπλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης από το Ανατολικό Χαλέπι. Αντίθετα, το στρατιωτικό καθεστώς έχει δηλώσει ότι θέλει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Χαλεπιού μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η αντιδραστική επίθεση του καθεστώτος και των φονταμενταλιστών

Οι επιθέσεις των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων δεν περιορίζονται στο Χαλέπι. Έχουν καταληφθεί επίσης αρκετές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Δαμασκό, μετά από επιμέρους συμφωνίες με ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης. Περίπου 2.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών της αντιπολίτευσης και των οικογένειών τους, εγκατέλειψαν την Παρασκευή την πόλη της Αλ-Ταλ, βόρεια της Δαμασκού, στην επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τη συμμαχία Τζάις Αλ Φατάχ, μια στρατιωτική συμμαχία στην οποία κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της Τζάμπχατ αν-Νούσρα και οι σαλαφιστές του Άχραρ α-Σαμ. Αυτή είναι η έκτη πόλη και που εκκενώθηκε μέσα σε τρεις μήνες. Αυτές οι εκκενώσεις έχουν καταγγελθεί από ΜΚΟ και από τον ΟΗΕ ως στρατηγική εξαναγκαστικής εκκένωσης. Στην επαρχία του Ιντλίμπ, 73 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στην βομβιστική επίθεση της ρωσικής αεροπορίας και του καθεστώτος Άσαντ.

Πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε διάφορες απελευθερωμένες πόλεις (στην επαρχία της Δαμασκού, στη Σάκμπα, και στην επαρχία του Ιντλίμπ) για την υποστήριξη των κατοίκων του Ανατολικού Χαλεπιού και για την ενοποίηση των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης υπό μια διοίκηση. Στην πόλη Ιντλίμπ, η διαδήλωση υπέρ του Χαλεπιού δέχθηκε επίθεση από έναν τζιχαντιστή μαχητή που έσκισε τη σημαία της συριακής επανάστασης. Οι ισλαμικές φονταμενταλιστικές δυνάμεις στην πραγματικότητα συνεχίζουν να εφαρμόζουν αντιδραστικά και αυταρχικά μέτρα εναντίον πολιτών και ακτιβιστών στις απελευθερωμένες περιοχές.

Να σταματήσει ο πόλεμος, υποστήριξη του αγώνα του συριακού λαού

Υπάρχει μια γενική τάση σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία θέλει να «διαλύσει» τη συριακή επανάσταση και τις δημοκρατικές προσδοκίες της στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ ενισχύει αυτή την τάση, καθώς αυτός έχει πράγματι επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να συνάψει συμφωνία με τον Πούτιν για τη Συρία. Τον Οκτώβριο του 2015, εγκωμίασε την άμεση παρέμβαση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας για την υποστήριξη του καθεστώτος της Δαμασκού. Είναι αλήθεια όμως ότι, λόγω των ποικίλων και αντιφατικών δηλώσεων του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο πιο πρόθυμες μπορεί να είναι πραγματικά η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν στον υποτιθέμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», στην ενίσχυση και την περαιτέρω νομιμοποίηση του καθεστώτος Άσαντ και άλλων αυταρχικών κυβερνήσεων. Ως εκ τούτου, το καθεστώς στη Δαμασκό και οι Ρώσοι και Ιρανοί σύμμαχοί του επιταχύνουν την επίθεσή τους στη Συρία προκειμένου να επιτευχθεί ένα τετελεσμένο γεγονός κατά την έναρξη της νέας προεδρίας στην Ουάσιγκτον στις 20 Ιανουαρίου του 2017.

Απέναντι στον ατέρμονο πόλεμο του καθεστώτος Άσαντ και των συμμάχων του εναντίον του συριακού λαού, απέναντι στην αυξανόμενη επιθυμία των ισχυρών να διαλύσουν τις δημοκρατικές προσδοκίες της συριακής επανάστασης, θα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την υποστήριξή μας στον αγώνα του συριακού λαού για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα, ενάντια σε όλες τις μορφές θρησκευτικών διαχωρισμών και ρατσισμού. Γι’ αυτό, θα πρέπει πρώτα να σταματήσει ο πόλεμος, ο οποίος συνεχίζει να δημιουργεί τεράστια δυστυχία, εμποδίζει την επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων, και ωφελεί μόνο τις αντεπαναστατικές δυνάμεις και στις δυο πλευρές

Μετάφραση: e la libertà

Joseph Daher, «Solidarité avec la lutte du peuple syrien», NPA (Nouveau Parti Anticapitaliste), 7 Νοεμβρίου 2016. και سوريا الحرية للأبد - Syria Freedom Forever, 7 Δεκεμβρίου 2016.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:32

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.