Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015 23:06

Το Ισλαμικό Κράτος, ή η κύρια αιτία για τα εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία

Κατηγορία Μέση Ανατολή

Joseph Daher

Η συντριπτική πλειοψηφία των τηλεοπτικών προγραμμάτων, των άρθρων και των λεγόμενων εμπειρογνωμόνων που μιλάνε για εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία λένε το ίδιο πράγμα: το πρόβλημα είναι το Ισλαμικό Κράτος (IS). Κάποιοι μάλιστα λένε ότι θα πρέπει να συντονιστούμε με το καθεστώς Άσαντ και τους συμμάχους του, τη Ρωσία και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν για να επιλυθεί και να τελειώσει το πρόβλημα του IS και κατά συνέπεια των προσφύγων. Χωρίς να εκπλήσσομαι μ' αυτές τις δηλώσεις, εξακολουθώ να είμαι λίγο απογοητευμένος.

Για να είμαστε σαφείς, το IS είναι μια εξαιρετικά αντιδραστική και βάρβαρη οργάνωση, που σκοτώνει και τρομοκρατεί ολόκληρους πληθυσμούς όλων των θρησκειών και των εθνοτήτων. Αυτή η εξαιρετικά αντιδραστική οργάνωση ανάγκασε σε εξορία εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ίσως περισσότερο ακόμη και από ένα εκατομμύριο, μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας1. Το κίνημα αυτό πρέπει να καταπολεμηθεί ανελέητα, καθώς και οι άλλες θρησκευτικές φονταμενταλιστικές οργανώσεις της περιοχής, όπως η Αλ Κάιντα και άλλες τζιχαντιστικές και σαλαφιτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις μοναρχίες του Κόλπου ή τα ιδιωτικά δίκτυα των χωρών αυτών, αλλά πριν καταλήξουμε στη λύση απέναντι σ' αυτές τις οργανώσεις, θα ήθελα απλώς να θυμίσω μερικά γεγονότα σχετικά με τις αιτίες της εξορίας εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Συρία.

ss-140508-homs-syria-ruins-03.nbcnews-ux-1280-900.jpg

Πρώτον, η ίδρυση του IS στη Συρία έγινε το φθινόπωρο του 2013 και ήδη πιο πριν εκατομμύρια Σύροι είχαν εκτοπιστεί εκτός και εντός της χώρας.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2013, η Ύπατη Αρμοστεία δήλωσε ότι ο αριθμός των Σύρων που αναγκάστηκαν να φύγουν σαν πρόσφυγες σε χώρες του εξωτερικού, από την αρχή της λαϊκής εξέγερσης στη Συρία τον Μάρτιο 2011 είχε υπερβεί το όριο των δύο εκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο περίπου 5.000 Σύροι έφευγαν σε καθημερινή βάση σε γειτονικές χώρες. Πάνω από το 97% των προσφύγων από τη Συρία φιλοξενήθηκε σε χώρες που βρίσκονται στη γύρω περιοχή. Επιπλέον, κάπου 4.250.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Συρίας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία με ημερομηνία 27 του Αυγούστου 2013 που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Στο σύνολό τους, τα στοιχεία αυτά ανεβάζουν τον αριθμό των εκτοπισμένων σε περισσότερα από έξι εκατομμύρια.

Οι λόγοι που οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ήταν το καθεστώς Άσαντ που σκότωσε, βομβάρδισε και κατέστειλε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της Συρίας ο οποίος είχε ξεσηκωθεί εναντίον της τυραννίας και της βαρβαρότητα του. Μερικά παραδείγματα.

Τον Οκτώβριο του 2012, ολόκληρη η γειτονιά αλ-Μάσαα αλ-Αρμπάιν στην πόλη της Χάμα, της οποίας οι κάτοικοι θεωρήθηκαν συμπαθούντες της αντιπολίτευσης του καθεστώτος της Δαμασκού, καταστράφηκε. Συνολικά καταστράφηκαν ολοσχερώς 3.256 κτίρια.

Τον Μάιο του 2013, η ιστορική γέφυρα πεζών πάνω από τον Ευφράτη στην πόλη Ντέιρ α-Ζορ βομβαρδίστηκε από το συριακό καθεστώς. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στην πόλη της Χάσακα. Η καταστροφή της, στέρησε την πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Syrian_refugees_at_Al_Zaatri_October_26_2012.jpg

Τον Ιούλιο του 2013, στην πόλη Χομς, που χαρακτηρίστηκε πρωτεύουσα της επανάστασης κατά την έναρξη της εξέγερσης, στην οποία ζούσαν περίπου 900.000 άνθρωποι στις αρχές του 2011, το 60-70% της περιοχής Χαλιντιγιέ είχε καταστραφεί, τα περισσότερα σπίτια ήταν ακατοίκητα, οι γειτονιές της παλιάς Χομς ήταν ερείπια και η καταστροφή των πολιορκημένων συνοικιών της Χομς έγινε με συστηματικό τρόπο, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η πόλη βρισκόταν υπό πολιορκία και βομβαρδιζόταν από τις δυνάμεις του καθεστώτος από το Φεβρουάριο του 2012.

Από το τέλος του καλοκαιριού του 2012, το καθεστώς άρχισε να βομβαρδίζει ορισμένες γειτονιές του Χαλεπίου.

Ο παλαιστινιακός προσφυγικός καταυλισμός του Γιαρμούκ στη Δαμασκό έχει υποστεί ένα σκληρό και αυστηρό αποκλεισμό με απαγόρευση της κυκλοφορίας των προσώπων και των τροφίμων, στις γειτονιές που προσχώρησαν στην εξέγερση νότια της Δαμασκού, ο οποίος επιβλήθηκε από το καλοκαίρι του 2013 από το καθεστώς Άσαντ και από παλαιστινιακές οργανώσεις που συνδέονται με το τελευταίο, ιδίως το Λαϊκό Μέτωπο της Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση (PFLP-GC), που ελέγχεται από τον Άχμαντ Τζιμπρίλ. Τον Νοέμβριο του 2014 υπήρχαν περίπου 15.000 με 20.000 άτομα στο στρατόπεδο, ενώ πριν από το 2011 το Γιαρμούκ είχε έναν συνολικό πληθυσμό 250.000 ανθρώπων.

Για να μην αναφέρουμε την μαζική χρήση του βιασμού από τις δυνάμεις ασφαλείας και τις παραστρατιωτικές ομάδες του καθεστώτος σε βάρος αντιπάλων, πολιτών γυναικών και άλλων ή τις χημικές επιθέσεις του καθεστώτος εναντίον ορισμένων περιοχών, όπως στην ύπαιθρο της περιοχής της Δαμασκού, Γούτα, τον Αύγουστο του 2013.

Αλλά τι γίνεται μετά την ίδρυση του IS τον Οκτώβριο του 2013 στη Συρία; Αυτά εξακολουθούν να ισχύουν; Ναι, απολύτα. Ας δούμε τα γεγονότα για τους πρώτους έξι μήνες του 2015. Τα ελικόπτερα του καθεστώτος Άσαντ έριξαν 10.423 βαρέλια βόμβες σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ οι δυνάμεις του καθεστώτος σκότωσαν σχεδόν το 90% του συνόλου των αμάχων νεκρών κατά την ίδια περίοδο, επτά φορές περισσότερο από το IS.

Τον Μάρτιο του 2015, ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διερεύνησαν τις τρομερές ωμότητες του καθεστώτος: σχεδόν 13.000 Σύριοι έχουν πεθάνει από τα βασανιστήρια στις φυλακές του από την αρχή της εξέγερσης. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι συνεχίζουν να σαπίζουν στις φυλακές του καθεστώτος, και πολλοί είναι αυτοί που εξαφανίστηκαν.

Τον Μάιο του 2015, περίπου εκατό άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν σε επιδρομή της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας σε μια αγορά στην πόλη Ντούμα.

Η βαρβαρότητα έχει πολλά πρόσωπα στη Συρία και το καθεστώς Άσαντ είναι το χειρότερο. Το καθεστώς του Άσαντ και οι σύμμαχοί τους (το Ιράν, η Ρωσία και η Χεζμπολάχ) ευθύνονται για τη συντριπτική πλειοψηφία των περισσότερων των 200.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν (περισσότερο από 300.000 σύμφωνα με ορισμένες πηγές) στη Συρία και των περίπου 10 εκατομμυρίων εξωτερικών και εσωτερικών προσφύγων από την αρχή της εξέγερσης τον Μάρτιο του 2011.

cebcceb5ceb3ceaccebbceb7-cebdce.jpg

Συμπέρασμα

Ποια είναι λοιπόν η λύση; Η λύση δεν βρίσκεται στη συνεργασία με αυταρχικά καθεστώτα όπως το καθεστώς του Άσαντ. Η λύση είναι φυσικά να αντιταχθούμε στο IS και στις άλλες αντιδραστικές και τζιχαντιστές δυνάμεις, τις οποίες -να θυμίσουμε- το καθεστώς Άσαντ είχε ενθαρρύνει την ανάπτυξή τους κατά την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης στη Συρία, ενώ σκότωσε και κατέστειλε τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις. Αλλάεπίσης, να αντιταχθούμε κυρίως στο βάρβαρο, εγκληματικό και αυταρχικό καθεστώς του Άσαντ. Το καθεστώς του Άσαντ είναι ο κύριος υπεύθυνος της καταστροφής στη Συρία και της εξορίας εκατομμυρίων Σύρων. Και οι δύο παράγοντες είναι βάρβαροι και τρέφουν ο ένας τον άλλον και ως εκ τούτου πρέπει να ανατραπούν για να ελπίζουμε ότι θα οικοδομήσουμε μια κοινωνία δημοκρατική, κοσμική και κοινωνική στη Συρία και αλλού.

Αυτό προϋποθέτει την υποστήριξη των δημοκρατικών και λαϊκών κινημάτων που αντιτίθενται σ' αυτές τις δύο αντεπαναστατικές δυνάμεις και στις διαφορετικές μορφές ιμπεριαλισμού (τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Ρωσία) και στους υπο-περιφερειακούς ιμπεριαλισμούς (το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία) που όλοι πολεμάνε ενάντια στα συμφέροντα του λαού που αγωνίζεται στην περιοχή. Στη Συρία εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα οι ακτιβιστές που αγωνίζονται καθημερινά, παρά τις δυσκολίες, εναντίον του καθεστώτος Άσαντ και των ισλαμικών φονταμενταλιστικών δυνάμεων2. Ας εξετάσουμε για παράδειγμα την περίπτωση του Ιράκ, της χώρα από την οποία προέρχεται το IS. Τις τελευταίες εβδομάδες το λαϊκό κίνημα αναπτύχθηκε και επεκτάθηκε, αμφισβητώντας το καθεστώς της Βαγδάτης, που υποστηρίζεται από το Ιράν. Αυτές οι μαζικές διαδηλώσεις απαιτούσαν ένα κοσμικό κράτος ενάντια στο θρησκευτικό κράτος, ενάντια στον διαχωρισμό μεταξύ Σουνιτικών και Σιιτικών πληθυσμών, απαιτούσαν δικαιωμάτα και ισότητα για τις γυναίκες, και καταδίκαζαν με σαφήνεια τα θρησκευτικά πολιτικά κόμματα. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης ότι οι πολιτικές του ιρακινού θρησκευτικού καθεστώτος έχουν μερίδιο ευθύνης για την ανάπτυξη του IS, όπως μπορούσε να διαβάσει κανείς σε μερικά πανό που έγραφαν ότι «Το Κοινοβούλιο και το Ισλαμικό Κράτος είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» και «Ο Daech γεννήθηκε από την διαφθορά σας».

Πέρα από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον αρνητικό ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυτικών κρατών σε αυτή την κατάσταση. Οι ρατσιστικές πολιτικές ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση είναι επίσης υπεύθυνες για τα καθημερινά δράματα των προσφύγων στους δρόμους, στη στεριά και στη θάλασσα, προς την Ευρώπη. Οι πολιτικές των κλειστών συνόρων αναγκάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που δραπετεύουν από τον πόλεμο και τη δυστυχία να χρησιμοποιούν παράνομα και επικίνδυνα μέσα για να προσπαθήσουν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να καταδικάσουμε επίσης τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές των χωρών της ΕΕ και τον πόλεμο που προκαλείται από αυτές, για την ευθύνη τους για τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που αποτελούν επίσης αιτίες για την εκτόπιση πληθυσμών και, ως εκ τούτου για τη δημιουργία περισσότερων προσφύγων.

Κατανοώντας αυτό, μπορούμε να βγούμε από τον εφιάλτη των δικτατοριών και των φονταμενταλισμών κάθε είδους και κυρίως, να επιτρέψουμε σε εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μια αξιοπρεπή και ελεύθερη ζωή.

 

Μετάφραση: e la libertà

 

Joseph Daher, «The Islamic State, or the main reason for the millions of refugees from Syria?», Σουρία αλ-Χουρία λιλ-Άμπαντ - Syria Freedom Forever, 9 Σεπτεμβρίου 2015.

deir-ez-zor-destruction-8.jpg

Σημειώσεις

1 Βλέπε τα άρθρα σε αυτό το blog (στο «Σουρία αλ-Χουρία λιλ-Άμπαντ - Syria Freedom Forever») τα οποία πάντα καταδίκαζαν το Ισλαμικό Κράτος ή τις άλλες θρησκευτικές φονταμενταλιστικές οργανώσεις της περιοχής.

2 Βλ. πολλά άρθρα και δημοσιεύσεις σε αυτό το blog (στο «Σουρία αλ-Χουρία λιλ-Άμπαντ - Syria Freedom Forever») που δείχνουν αυτή την λαϊκή αντίσταση.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015 23:28
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.