Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017 12:48

Μαρόκο: Η λαϊκή κινητοποίηση συνεχίζεται Κύριο

Στο Μαρόκο τους τελευταίους εννιά μήνες οι κινητοποιήσεις είναι ένα συχνό φαινόμενο. Οι λαϊκές μάζες απαντάνε σε κάθε πρόκληση του αυταρχικού καθεστώτος με κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, απεργίες και συγκρούσεις με την αστυνομία, σε μαζικότητα που ξεπερνάει τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων στο Μαρόκο στο ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οργισμένα πλήθη άρχισαν να διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα ενάντια στην αστυνομική καταστολή και τον κρατικό αυταρχισμό, ύστερα από τη δολοφονία ενός ψαρά από την αστυνομία (βλ. «Διαδηλώσεις οργής στο Μαρόκο»), μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο, όταν και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες Μαροκινοί πλημμύρισαν τους δρόμους των πόλεων, η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα εκτεταμένο πεδίο διαμόρφωσης μιας νέας ριζοσπαστικοποίησης. Μέσα σ’ αυτό το κίνημα, τα βασικά αιτήματα του οποίου εκτείνονται από τον εκδημοκρατισμό και τα κοινωνικά δικαιώματα, μέχρι την αντίσταση στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές που προωθεί η μοναρχία και οι κυβερνήσεις της, ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει το κίνημα για τα δικαιώματα των πληθυσμών των Βερβέρων (κίνημα Ριφ και Αμαζίγ), της εθνικής μειονότητας η οποία βιώνει στο πολλαπλάσιο της καταπίεση του μοναρχικού καθεστώτος και την οικονομική εκμετάλλευση. Τα αιτήματά αυτού του κινήματος καταλαμβάνουν μια υψηλή θέση στην ατζέντα του μαροκινού κινήματος, η δυναμική του οποίου ανατροφοδοτείται διαρκώς, ύστερα από κάθε πρόκληση του καθεστώτος.

Μόλις χτες, πραγματοποιήθηκαν και πάλι μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, ύστερα από τον θάνατο ενός διαδηλωτή, ο οποίος είχε χτυπηθεί στις κινητοποιήσεις του περασμένου Ιουνίου/Ιουλίου και βρισκόταν σε κώμα (βλ: «Οργή για το θάνατο διαδηλωτή στο Μαρόκο»).

Το άρθρο του Joseph Daher που μεταφράζουμε και δημοσιεύουμε αποτελεί μια συνοπτική περιγραφή των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στις αρχές αυτού του καλοκαιριού.

2 1577346 مسيرة فى الحسيمة للاحتجاج على مقتل بائع سمك

Joseph Daher

Μαρόκο: Η λαϊκή κινητοποίηση συνεχίζεται

Η λαϊκή κινητοποίηση στο Μαροκινό Ριφ που συνεχίστηκε τον Ιούνιο του 2017 και εξαπλώθηκε σε πολλές από τις πόλεις της χώρας, παρά την καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας και τις προσπάθειες του καθεστώτος να δυσφημίσει το κίνημα. Εν τω μεταξύ, αρκετές χιλιάδες αστυνομικοί στάλθηκαν στην Αλ-Χοσέιμα για να σταματήσουν τις διαδηλώσεις.

Στις 2 Ιουνίου ξεκίνησε μια γενική απεργία από την πόλη Αλ-Χοσέιμα με πρωτοβουλία του «Χιράκ»1, εναντίον των αυταρχικών πολιτικών της κυβέρνησης και για την απελευθέρωση των φυλακισμένων ακτιβιστών του κινήματος, ιδίως του Νάσερ Ζεφζαφί, λαϊκού ηγέτη που συνελήφθη στις 29 Μαΐου με το πρόσχημα ότι είχε διακόψει, τρεις ημέρες νωρίτερα, το κήρυγμα του ιμάμη στο τζαμί που αναμετάδιδε την προπαγάνδα του καθεστώτος και κατηγορούσε τους διαδηλωτές ότι σπέρνουν τη «φίτνα» [διχόνοια] στη χώρα. Από τότε οι διαδηλωτές έχουν μποϊκοτάρει τις προσευχές στα τζαμιά που είναι υπέρ του καθεστώτος. Αυτή η μέρα απεργίας σηματοδοτήθηκε από πολυάριθμες αντιπαραθέσεις μεταξύ διαδηλωτών και κατασταλτικών δυνάμεων του κράτους.

Στις 5 Ιουνίου συνελήφθησαν δύο ηγετικά στελέχη του «Hirak»: ο Ναμπίλ Αχαμτζίκ, που θεωρείται ο υπ’ αριθμόν δύο του κινήματος, και η Σίλια Ζιανί, μια από τις νέες προσωπικότητες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Η Νάουαλ Μπεν Αΐσα, μια προσωπικότητα με μεγάλο κύρος στο κίνημα, ανακρίθηκε επίσης από την αστυνομία στις 7 Ιουνίου. Ένας άλλος ηγέτης, ο Ελ Μορτάντα Αμραχάα, συνελήφθη στην Αλ-Χοσέιμα το βράδυ της 10ης Ιουνίου, πριν απελευθερωθεί με εγγύηση στις 23 Ιουνίου. Αρκετοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν. Μερικοί από τους κρατούμενους έχουν ξεκινήσει μια περιορισμένη απεργία πείνας.

Αυτές οι συλλήψεις το μόνο που έκαναν ήταν να δώσουν περισσότερη τροφή στον θυμό των χιλιάδων διαδηλωτών που συναντιόνται κάθε βράδυ στην Αλ-Χοσέιμα και στη γύρω περιοχή. Υπήρξαν περισσότερες από 120 συλλήψεις από την αρχή της διαμαρτυρίας. 40 κρατούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης έως 18 μηνών και 18 άλλοι απελευθερώθηκαν με εγγύηση. Μια εισβολή δεκάδων αστυνομικών με εξοπλισμό κατά των ταραχών στις παραλίες του Αλ-Χοσέιμα για να αποτρέψουν τους λουόμενους να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του «Χιράκ», έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στα κοινωνικά δίκτυα.

Το κίνημα των λαϊκών διαδηλώσεων έχει εξαπλωθεί σε αρκετές άλλες πόλεις, όπως το Ραμπάτ, την Καζαμπλάνκα και την Ταγγέρη, με τη μορφή διαδηλώσεων και απεργιών την για καταγγελία κοινωνικής και οικονομικής περιθωριοποίησης, ύστερα από το κάλεσμα κάποιων πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο Ραμπάτ και σε άλλες μεγάλες πόλεις οργανώθηκαν επίσης διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς το λαϊκό κίνημα του Ριφ και τα αιτήματά του. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε μια έκκληση για πρωτοβουλία συγκώντρωσης στο Ραμπάτ με το σύνθημα «Είμαστε μία χώρα, ένας λαός, όλοι εναντίον του Hogra»2. Αυτή η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων από ακτιβιστές του κοινωνικού κινήματος, της μη κυβερνητικής αριστεράς, των ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων, της ανεξάρτητης ισλαμικής αντιπολίτευσης, των ενώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, των τοπικών συντονισμών υποστήριξης των κινημάτων Ριφ και Αμάζιγ.

Ο στόχος ήταν να εξουδετερωθεί η προπαγάνδα του καθεστώτος που κατηγορεί το κίνημα του Ριφ ως αποσχιστικό και να επικεντρωθεί ο αγώνας στα ζητήματα του «Χόγκρα» και στα κοινωνικά ζητήματα, στην αλληλεγγύη με τη λαϊκή κινητοποίηση στο Ριφ, στο αίτημα απελευθέρωσης των πολιτικών κρατουμένων και το τέλος της καταπίεσης. Εκτός από αυτούς τους στόχους, στην ημερήσια διάταξη ήταν επίσης η ευκαιρία να οικοδομηθεί ένα κίνημα σε εθνική κλίμακα. Η διαδήλωση που διοργάνωσε η επιτροπή των οικογενειών των κρατουμένων ήταν μια πραγματική επιτυχία με συμμετοχή 100-150.000 ανθρώπων. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε τον τεράστιο ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στις κινητοποιήσεις.

Η εξέγερση δε θα σταματήσει γρήγορα και οι διαδηλωτές στο Ριφ διατηρούν την αποφασιστικότητά τους. Η αλληλεγγύη αναπτύσσεται σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα, παρά τις προσπάθειες της μαροκινής μοναρχίας να αποτρέψει το φαινόμενο της χιονοστιβάδας στη χώρα. Η επέκταση είναι το κλειδί για την επιτυχία και την επιβίωση του κινήματος.

Επιπλέον, σε αυτό το κλίμα συνέχισης των λαϊκών κινητοποιήσεων, οι δυνάμεις της τάξης έχουν ξεκινήσει μια «σταδιακή» απόσυρση από τους συμβολικούς δημόσιους χώρους στο Αλ-Χοσέιμα και το Ιμζουρέν, που ερμηνεύονται ως ένδειξη κάποιας χαλάρωσης από τις αρχές.

Αλληλεγγύη στους αγώνες για ελευθερία και αξιοπρέπεια!

Μετάφραση: e la libertà

Joseph Daher, «Morocco. Popular mobilisation continues», International Viewpoint, 18 Ιουλίου 2017. Αναδημοσίευση: سوريا الحرية للأبد - Syria Freedom Forever, 18 Ιουνίου 2017. 

Διαβάστε επίσης:

«Διαδηλώσεις οργής στο Μαρόκο» 

«Οργή για το θάνατο διαδηλωτή στο Μαρόκο»

3 asset.dr.dk

Οι φωτογραφίες είναι από διαδηλώσεις της περιόδου Νοέμβριος 2016 – Αύγουστος 2017. Η τρίχρωμη σημαία είναι του κινήματος του Ριφ.

4 2017 06 04t010323z 1574985409 rc18e4e60360 rtrmadp 3 morocco protests 05 marruecos 0

Σημειώσεις

1 Το κίνημα Hirak συγκροτήθηκε μετά τη δολοφονία του Μουχσίν Φικρί απ’ την αστυνομία στις 28 Οκτωβρίου 2016. Το Χιράκ ξεκίνησε από το Ριφ, με αίτημα τη διερεύνηση της δολοφονίας του Μουχσίν Φικρί, αλλά και την αποστρατικοποίηση του Ριφ, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και των συλληφθέντων στις κινητοποιήσεις 2016-2017, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την περιοχή του Ριφ (την πιο φτωχή του Μαρόκου) και κατασκευή νοσοκομείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κτλ σ’ αυτή την περιοχή.

2 Όρος που χρησιμοποιείται για την απέχθεια του καθεστώτος προς το λαό. Είναι συνώνυμο της βίας και των καταχρήσεων της κρατικής εξουσίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:27

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.