Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018 17:23

Αλληλεγγύη στο Αφρίν, στη Γούτα, στο Ιντλίμπ ενάντια σε όλες τις στρατιωτικές επιθέσεις Κύριο

Συμμαχία Σοσιαλιστών/τριών της Μέσης Ανατολής

Αλληλεγγύη στο Αφρίν, στη Γούτα, στο Ιντλίμπ ενάντια σε όλες τις στρατιωτικές επιθέσεις

Εμείς, η Συμμαχία Σοσιαλιστών/τριών της Μέσης Ανατολής, είμαστε ενάντια σε όλες τις στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Αφρίν, του Ιντλίμπ και της ανατολικής Γούτα και υποστηρίζουμε όλους τους αθώους πολίτες στη Συρία... Υπάρχει συναίνεση μεταξύ όλων των διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων ότι πρέπει να συντριβούν τα επαναστατικά λαϊκά κινήματα που ξεκίνησαν στη Συρία το Μάρτιο του 2011...

Αλληλεγγύη στο Αφρίν εναντίον της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης

Από τις 20 Ιανουαρίου του 2018, ο τουρκικός στρατός, με τη βοήθεια φιλοτουρκικών ομάδων πολιτοφυλακών της συριακής αντιπολίτευσης, έχουν εξαπολύσει μια μεγάλη αεροπορική και χερσαία επίθεση, την επονομαζόμενη «Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας» στην επαρχία Αφρίν που βρίσκεται στη βορειοδυτική Συρία όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Κούρδοι και ελέγχεται από το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Τουλάχιστον 30 πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης.

Το Αφρίν υποδέχτηκε πολλούς εσωτερικά εκτοπισμένους από άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που οδήγησε στον διπλασιασμό του πληθυσμού του στις 400.000 με 500.000, επειδή ήταν σχετικά προφυλαγμένο από τον πόλεμο και τις επιθέσεις των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ.

Η επίθεση αυτή γίνεται μετά από μήνες έντονων πιέσεων και επιθέσεων από τον τουρκικό στρατό ενάντια στο Αφρίν. Ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε ως πρόσχημα μια ανακοίνωση ενός στρατιωτικού εκπροσώπου του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (IS) για την δημιουργία συνοριακής δύναμης 30.000 υπό τη διοίκηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που καθοδηγούνται από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Κατά την άποψη της Άγκυρας, η απόφαση των ΗΠΑ σήμαινε ότι η συνεργασία ΗΠΑ- YPG δεν θα τελείωνε με την κατάρρευση του IS, όπως έλπιζε η τουρκική κυβέρνηση.

Η Άγκυρα θεωρεί τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και το PYD στη Συρία, επέκταση του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μετά την επιχείρηση Αφρίν θα ακολουθήσει μια άλλη εναντίον της Μανμπίτζ. Ο Ερντογάν απείλησε επίσης κάθε κριτική φωνή στην Τουρκία εναντίον του «Κλάδου Ελαίας», αναφερόμενος κυρίως στο φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ότι «αν βγείτε στους δρόμους οι δυνάμεις ασφαλείας μας θα σας πατήσουν στο λαιμό». Με εξαίρεση το HDP, τα υπόλοιπα βασικά κόμματα στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων το φασιστικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (γνωστό ως MHP) και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (γνωστό ως CHP), υποστηρίζουν τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας.

Παρά τη δήλωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών που εκφράζει «ανησυχία» και καλεί και τις δυο πλευρές «να επιδείξουν αμοιβαία αυτοσυγκράτηση», η Μόσχα, η οποία ελέγχει μεγάλα τμήματα του συριακού εναέριου χώρου, έδωσε πράγματι στην Τουρκία το πράσινο φως για την εισβολή αυτή και απέσυρε δυνάμεις από τις περιοχές στις οποίες κατευθύνονται οι τουρκικές δυνάμεις. Ρώσοι αξιωματούχοι ζήτησαν από το YPG να παραδώσει το Αφρίν στο καθεστώς της Συρίας για να «σταματήσει» τις τουρκικές επιθέσεις στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ παρέμειναν μάλλον παθητικές, προτρέποντας απλώς την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές της επιχειρήσεις θα παραμείνουν περιορισμένες ως προς το εύρος και τη διάρκεια. Την ίδια στιγμή, Ρώσοι, Ιρανοί και Τούρκοι διπλωμάτες συναντήθηκαν για να προετοιμαστούν για το Συριακό «Συνέδριο Εθνικού Διαλόγου» που θα διεξαχθεί στο Σότσι της Ρωσίας στις 30 Ιανουαρίου και θα επιδιώξει να εδραιώσει μια επονομαζόμενη ειρηνευτική διαδικασία με την οποία οι δομές του καθεστώτος Άσαντ θα διατηρηθούν.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός των Συριακών Επαναστατικών και Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων της Συρίας (γνωστός ως Etilaf), που αποτελείται κυρίως από φιλελεύθερες και συντηρητικές ισλαμιστικές και φονταμενταλιστικές ομάδες και προσωπικότητες, όχι μόνο υποστήριξε την τουρκική στρατιωτική επέμβαση και συνέχισε τις προηγούμενες σοβινιστικές πολιτικές του εναντίον των Κούρδων στη Συρία, αλλά συμμετέχει σε αυτήν την επιχείρηση καλώντας τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία να ενταχθούν στις συριακές ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης που πολεμάνε στο Αφρίν.

Η σημερινή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Αφρίν και το πρόσφατο αποτυχημένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν στο ιρακινό Κουρδιστάν έδειξαν ότι οι διεθνείς και οι περιφερειακές δυνάμεις δεν έχουν καμιά διάθεση να δουν να πραγματοποιείται οποιαδήποτε κουρδική εθνική ή αυτονομιστική διεκδίκηση. Είναι προφανές ότι η προηγούμενη υποστήριξη της Μόσχας και της Ουάσινγκτον στο YPG και η υποστήριξη του YPG στη ρωσική αεροπορική και στρατιωτική εκστρατεία μαζί με το καθεστώς του Άσαντ που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015 δεν εμπόδισαν τη στρατιωτική επίθεση της Άγκυρας εναντίον του Αφρίν.

Γενικότερα, η επιχείρηση Αφρίν αντικατοπτρίζει την αδυναμία όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών στοιχείων της Συρίας απέναντι στην καταστροφή της συριακής επανάστασης από το καθεστώς του Άσαντ και τους συμμάχους του και τη συνακόλουθη ανανέωση της ισχύος αυτού του καθεστώτος, που έγινε αποδεκτό από όλους τους διεθνείς παράγοντες.

Αλληλεγγύη στο Ιντλίμπ και τη Γούτα εναντίον των επιθέσεων των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ και των Ρώσων συμμάχων του

Ταυτόχρονα, καταδικάζουμε τις επιθέσεις του καθεστώτος Άσαντ στην Ανατολική Γούτα και το Ιντλίμπ, περιοχές οι οποίες υποτίθεται ότι θεωρούνται «ζώνες αποκλιμάκωσης» σύμφωνα με τις διαπραγματεύσεις «ειρήνης» που έγιναν στην Αστάνα, με επικεφαλείς τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία.

Από τα μέσα Νοεμβρίου του 2017, περίπου 400.000 άνθρωποι στην Ανατολική Γούτα έχουν υποστεί αεροπορικές επιδρομές και σχεδόν καθημερινούς βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του καθεστώτος και τους συμμάχους του. Τουλάχιστον 21 άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος και βομβαρδισμούς στην Ανατολική Γούτα μεταξύ 20 και 22 Ιανουαρίου, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 200 άμαχους από τότε που το καθεστώς κλιμάκωσε την επίθεση του ενάντια στην περιοχή αυτή, στις 29 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την τοπική πολιτική άμυνα στις 20 Ιανουαρίου στην πόλη Ντούμα, οι δυνάμεις του καθεστώτος έριξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα βλήματα που υπάρχουν υποψίες ότι διέθεταν αέριο χλωρίου και τραυμάτισαν 21 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή αυτή πολιορκείται από το καθεστώς της Συρίας και τις συμμαχικές πολιτοφυλακές από το 2013.

Οι ομάδες της αντιπολίτευσης στη Γούτα βομβάρδισαν επίσης διάφορες περιοχές της Δαμασκού, με αποτέλεσμα τη δολοφονία και τραυματισμό δώδεκα αμάχων τις τελευταίες εβδομάδες.

Εκτός από αυτό, μετά την προέλαση του καθεστώτος, στο νότιο Ιντλίμπ και την βόρεια αγροτική Χάμα, περισσότεροι από 200.000 άμαχοι έχουν εκτοπιστεί τον περασμένο μήνα, ενώ περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών.

Τόσο στο Ιντλίμπ όσο και στη Γούτα, οι σοσιαλιστές πρέπει να είναι αλληλέγγυοι στους πολίτες ενάντια στην αυταρχική κυριαρχία των σαλαφιστικών και τζιχαντιστικών κινημάτων, του Χα’ιάτ Ταχρίρ ασ-Σαμ και του Τζάις αλ-Ισλάμ αντίστοιχα.

Υπάρχει συναίνεση μεταξύ όλων των διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων ότι πρέπει να συντριβούν τα επαναστατικά λαϊκά κινήματα που ξεκίνησαν στη Συρία το Μάρτιο του 2011 και να σταθεροποιηθεί το δολοφονικό και αυταρχικό καθεστώς στη Δαμασκό με επικεφαλής τον Μπασάρ αλ-Άσαντ στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Αυτή η συναίνεση έδωσε την τελευταία «λευκή επιοταγή» για αυτά τα εγκλήματα.

Απεναντι σ’ αυτή την αντεπαναστατική συναίνεση, αυτό που χρειάζεται κατεπιγόντως είναι η αλληλεγγύη μεταξύ όλων των επαναστατών (των Αράβων, των Κούρδων και όλων των άλλων εθνοτικών μειονοτήτων) που είναι ενάντια στο καθεστώς Άσαντ και όλες τις περιφερειακές και διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και υποστηρίζουν τους αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη, τα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα των καταπιεσμένων μειονοτήτων.

Η Συμμαχία Σοσιαλιστών της Μέσης Ανατολής υποστηρίζει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του κουρδικού λαού στη Συρία και τις άλλες χώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε μια κριτική στάση σχετικά με τις πολιτικές των κουρδικών κομμάτων που βρίσκονται στην ηγεσία αυτών των αγώνων, είτε πρόκειται για το PYD είτε για το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα είτε για άλλους, κυρίως όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον αμάχων.

Ενάντια σε όλες τις μορφές σεκταρισμού και ρατσισμού

Τα πεπρωμένα μας είναι κοινά

Συμμετοχή στην εκστρατεία της Συμμαχίας για αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατουμένους στη Μέση Ανατολή.

Μετάφραση: e la libertà

Alliance of Middle Eastern Socialists, «Solidarity with Afrin, al-Ghouta, Idlib Against All Military Attacks», Alliance of Syrian and Iranian Socialists, 24 Ιανουαρίου 2018 και سوريا الحرية للأبد - Syria Freedom Forever

كل التضامن مع عفرين والغوطة وإدلب، ضد كل الهجمات العسكرية» - تحالف الاشتراكيين/ات في الشرق الأوسط»

24 Ινουαρίου 2018, Syria Freedom Forever –سوريا الحرية للأبد  και المصدر

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:23

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.