Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 13:53

Δήλωση από μια ομάδα διεθνών σοσιαλιστριών φεμινιστριών σε αλληλεγγύη με τις γυναίκες του Ιράν

Δήλωση από μια ομάδα διεθνών σοσιαλιστριών φεμινιστριών σε αλληλεγγύη με τις γυναίκες του Ιράν

Εμείς, που υπογράφουμε αυτήν την δήλωση, αρνούμαστε να διαχωρίσουμε την αντίθεσή μας στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και σε κάθε ιμπεριαλιστική πολεμική παρέμβαση στο Ιράν, από την υποστήριξή μας στους προοδευτικούς και επαναστατικούς αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη των γυναικών του Ιράν, των εργαζομένων και των καταπιεσμένων μειονοτήτων ενάντια στο καθεστώς.

Ως σοσιαλίστριες φεμινίστριες, στηρίζουμε τις θαρραλέες γυναίκες του Ιράν που αφαιρούν δημόσια τις μαντίλες τους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο υποχρεωτικό χιτζάμπ στο Ιράν. Από τις 27 Δεκεμβρίου, δεκάδες γυναίκες έχουν αφαιρέσει τις μαντίλες τους σε δημόσιους χώρους και έχουν συλληφθεί ή έχουν προσωρινά απελευθερωθεί μετά την καταβολή υπέρογκων χρηματικών εγγυήσεων.

Αυτές οι γενναίες γυναίκες που πιστεύουν ότι η χρήση του χιτζάμπ πρέπει να είναι θέμα ατομικής επιλογής χωρίς καμία επιβολή από τα πάνω, αντικατοπτρίζουν τις επιθυμίες της πλειοψηφίας της ιρανικής κοινής γνώμης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του ίδιου του ιρανικού καθεστώτος.

Στην πραγματικότητα, από τις 28 Δεκεμβρίου του 2017, ένα κύμα λαϊκών διαδηλώσεων και απεργιών εξαπλώθηκε σε όλο το Ιράν εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Σε αυτές τις διαδηλώσεις πήραν μέρος μεγάλα τμήματα της ιρανικής εργατικής τάξης, γυναίκες και άνδρες, κυρίως νέοι/ες, και προηγήθηκαν και συνεχίζονται διαμαρτυρίες και απεργίες που περιλαμβάνουν εργαζόμενους/ες και άνεργες/ους, φοιτήτριες/ες, δασκάλους/ες, εργαζόμενες/ους στον τομέα της υγείας, συνταξιούχους/ες, απολυμένες/ους, πολιτικούς/ες κρατούμενους/ες και τις οικογένειες των πολιτικών κρατουμένων. Περιλαμβάνουν μέλη διαφόρων καταπιεσμένων εθνικών μειονοτήτων, όπως Άραβες, Κούρδοι και Αζέροι, καθώς και διωκόμενες θρησκευτικές μειονότητες όπως οι Μπαχάι.

Οι τελευταίες εκφράσεις της αντίθεσης προς το υποχρεωτικό χιτζάμπ από μεμονωμένες γυναίκες δεν ήταν μόνο μέρος αυτού του νέου κύματος λαϊκής διαμαρτυρίας, αλλά και μέρος μιας μακράς αντίστασης τεσσάρων δεκαετιών από γυναίκες του Ιράν εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και για τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρά την έντονη καταστολή, οι Ιρανές φεμινίστριες έχουν εκφραστεί μέσω μυθιστορημάτων, ιστολογίων, ιστοτόπων, ομαδικών συζητήσεων και μεταφράσεων έργων διεθνών φεμινιστριών.

Ορισμένοι σοσιαλιστές, εντός και εκτός του Ιράν, έχουν υποτιμήσει τις διαμαρτυρίες κατά της υποχρεωτικής μαντίλας ως «φιλελεύθερο φεμινισμό» και ότι «δεν είναι αρκετά ριζοσπαστικός». Σύμφωνα με τα λόγια μίας έμπειρης σοσιαλίστριας φεμινίστριας στο εσωτερικό του Ιράν, ωστόσο: «Σήμερα, οι Ιρανές γυναίκες χρειάζονται ελευθερία από μαντίλες, ολόσωμα πέπλα ή οποιοδήποτε κάλυμμα. Χρειάζονται τα πολιτικά δικαιώματα που τους έχουν στερήσει. Μόλις η εξάπλωση των διαδηλώσεων οδηγήσει στην πραγματοποίηση αυτών των ελευθεριών... ο αγώνας μπορεί να προχωρήσει παραπέρα και να γίνει η αρχή του αγώνα των γυναικών ενάντια στην πραγμοποίηση των κοινωνικών σχέσεων».

Σχεδόν πριν από 40 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλο το Ιράν, διαδήλωσαν για πέντε ημέρες από τις 8 έως τις 12 του Μάρτη του 1979 για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και να πουν όχι στην εντολή του Αγιατολάχ Χομεϊνί να γίνει η μαντίλα υποχρεωτική και να καταργηθούν τα περιορισμένα δικαιώματα που τους παρείχε ο νόμος περί προστασίας της οικογένειας βάσει του προηγούμενου καθεστώτος. Αυτές οι γενναίες γυναίκες του Ιράν που είχαν συμμετάσχει στην επανάσταση ενάντια στο καταπιεστικό καθεστώς του Σάχη Μοχάμαντ Ρέζα Παχλεβί, φώναζαν: «Δεν κάναμε μια επανάσταση για να πάμε προς τα πίσω».
Την εποχή εκείνη, ορισμένοι Ιρανοί σοσιαλιστές υποστήριζαν τις διαμαρτυρίες των γυναικών. Ωστόσο, οι περισσότεροι Ιρανοί σοσιαλιστές και σοσιαλιστικές οργανώσεις αντιτάχθηκαν στις διαμαρτυρίες και κάλεσαν τις γυναίκες να σταματήσουν τις πορείες τους και τις καταλήψεις, επειδή «αποπροσανατόλιζαν» τον αγώνα από τον κύριο στόχο της αντιπολίτευσης στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τη μοναρχία.

Όμως η διεθνής αριστερή φεμινίστρια, Κέιτ Μίλλετ, και σοσιαλίστριες και μαρξίστριες φεμινίστριες όπως η Κλοντίν Μουλάρ, η Λέιλα Σεμπάτ, η Σιμόν ντε Μποβουάρ, η Ράγια Ντουναγιέφσκαγια, υποστήριξαν τις Ιρανές με δηλώσεις υποστήριξης, άρθρα, ή, στην περίπτωση των συντροφισσών Μίλλετ και ντε Μποβουάρ, ταξιδεύοντας στο Ιράν για να συλλέξουν πληροφορίες να συναντηθούν και να διαδηλώσουν με γυναίκες του Ιράν. Αναγνώρισαν τη σημασία των διαδηλώσεων των γυναικών ενάντια στο υποχρεωτικό χιτζάμπ και τον αγώνα απελευθέρωσης των γυναικών εν γένει ως μια προσπάθεια εμβάθυνσης της επανάστασης και αμφισβήτησης της προσπάθειας του Χομεϊνί να επιβάλει την αντεπανάσταση.

Σήμερα, εμείς που υπογράφουμε αυτή τη δήλωση, αρνούμαστε να διαχωρίσουμε την αντίθεσή μας στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο εναντίον του Ιράν, από την υποστήριξή μας προς τους προοδευτικούς και επαναστατικούς αγώνες κοινωνικής δικαιοσύνης των γυναικών του Ιράν, των εργαζομένων και των καταπιεσμένων μειονοτήτων ενάντια στο καθεστώς.

Και εμείς υφιστάμεθα τον αυξανόμενο αυταρχισμό, τον δεξιό λαϊκισμό και τον νεοφασισμό στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Νότια Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία καθώς και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Στη Δύση, τα δικαιώματα των γυναικών που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες, στις λεγόμενες «φιλελεύθερες δημοκρατίες» δέχονται σοβαρές επιθέσεις. Ταυτόχρονα, το νέο κίνημα «και εγώ επίσης (‘‘#Me Too’’)» ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση και τη σεξουαλική κακοποίηση αναπτύσσεται και θέτει στο στόχαστρό του την κακοποίηση των γυναικών σε όλους τους τομείς: στην κυβέρνηση, στον ακαδημαϊκό κόσμο, στις τέχνες, στις επιχειρήσεις, στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες, στην οικογένεια. Οι Αφροαμερικάνες που βιώνουν πάντα την τριπλή καταπίεση του ρατσισμού, του σεξισμού και του καπιταλισμού εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν την πιο ριζοσπαστική διάσταση των αγώνων των γυναικών.

Με δεδομένη την παγκόσμια φύση της επίθεσης κατά των γυναικών, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι γυναίκες που αντιτιθέμεθα στην καπιταλιστική ιμπεριαλιστική πατριαρχία, τον μισογυνισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία να ενώσουμε και να συνδέσουμε τους αγώνες μας για να βρούμε μια νέα κατεύθυνση προς τα εμπρός και να αναπτύξουμε έναν εναλλακτικό ανθρωπιστικό τρόπο παραγωγής, διαβίωσης, οργάνωσης και σχέσης με τους συνανθρώπους μας και τη φύση.

Για το σκοπό αυτό, χαιρετίζουμε τις Ιρανές αδελφές μας και εκφράζουμε σε αυτές την αλληλεγγύη μας. Καλούμε όσες συμφωνούν με αυτή τη δήλωση να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Υπογραφές:

Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε την υπογραφή σας παρακάτω, επικοινωνήστε με τη Συμμαχία των Σοσιαλιστών/ριών της Μέσης Ανατολής στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Abraham

Ammu

 

India

Afary

Mona

Psychologist

USA

Afary

Janet

Professor of Religious Studies and Feminist Studies, University of California, Santa Barbara

USA

Afary

Frieda

Alliance of Middle Eastern Socialists

USA

Afshar

Said

Iranian Journalist

Europe

Ajlyakin

Sara

Syrian activist

Brazil

Akhtar

Nazia

New India Fellow – 2017-2018, Hyderabad

India

Angeliki

Valsamaki

teacher, member of the Network for Social and Political Rights,

Greece

Anuradha

 

 

India

Ardalan

Parvin

Iranian Feminist Activist and journalist

Europe

Asadi

Leila

 

USA

Asadi

Pouran

 

Denmark

Asadpour

Roya

Member of the Swedish Left Party

Sweden

Ashrafi

Parvin

socialist activist and translator

Canada

Axletree

 

student, Marxist feminist

China

Ayoub

Joey

Founder of Hummus For Thought
Regional Editor at Global Voices Online for the MENA region

England

Aziz

Joana

Anarchist activist and feminist writer

USA

Azizi

Arash

Writer

USA

Barker

Lou-anne

 

Australia

Bhaiya

Abha

 

India

Biesecker

Adelheid

University of Bremen, Germany.

Germany

Bo

Chan

Chinese Marxist

China

Bruck

Dorothy

Emeritus Professor, Victoria University, Melbourne

Australia

Burmeister

Gayle

former organiser for the National Union of Workers, and longtime women’s rights activist

Australia

Burte

Aruna

 

India

Cal

Elena

 

Spain

Chakravarti

Uma

 

India

Chan

Shaun

Marxist feminist

Hong Kong

Chang Qi

Wei

Chinese college student(marxism-leninism)

China

Chelliah

Lalitha

socialist feminist unionist

Australia

Chenxing

Zhang

feminist

China

Chi Leung

Lam

revolutionary socialist

Hong Kong

Collins

Joan

member of the Irish Parliament

Ireland

Corriente Obrera Lit-Ci

 

Working-class internationalist immigrants in Los Angeles

USA

Daher

Joseph

Swiss-Syrian academic and activist

Switzerland

Daou

Bernadette

 

Lebanon

Dasgupta

Rajashri

 

India

Datar

Chhaya

 

India

Dehghan

Mahtab

 

Europe

Dehkordi

Sara

Manjanigh collective

Germany

Dewan

Ritu

President, Indian Association for Women’s Studies, Vice President, Indian Society of Labour Economics.

India

Di

Wang

Queer and Worker’s Service Center(volunteer),Marxist Feminist.

China

Epstein

Barbara

Professor Emerita, History of Consciousness Department, University of California, Santa Cruz.

USA

Erika

   

China

Eveleth

Ann

writer and activist, member, Anti-War Committees in Solidarity with the Struggles for Self-Determination

USA

Fake

Jin

Marxist feminist,Member of Klub Pervyi luch

China

Feng

Shuning

Stony Brook University, left-winged non-partisan

China

Ferguson

Ann

Professor Emeritus of Philosophy &Women, Gender & Sexuality Studies, Univ. of Massachusetts Amherst

USA

Flatschart

Elmar

University of Vienna

Austria

Friar

Zhang

Amateur squash athlete,Trotskyist feminist,bisexual,

China

G

Shahrbanoo

 

Iran

Galyon

Shiyam

Syrian American feminist and campaigner

USA

Ghazzawi

Razan

Syrian Palestinian scholar and activist

Europe

Golkar

Niloofar

Political Science PhD student, York University, Toronto

Canada

Gonick

Cy

Publisher, Canadian Dimensions Magazine

Canada

González

Ana Isabel

anthropologist, Universidad de Buenos Aires

Argentina

Guizhen

 

student

China

Hale

Sondra

Research Professor,Anthropology and Gender Studies, Univ. of California, Los Angeles

USA

Haug

Frigga

Professor Emerita in Sociology and Social Psychology, Univ. for Economics and Politics, Hamburg

Germany

Hawk

Victoria

lesbian

China

Hawk

Gloria

lesbian

China

Hayati

Malihe

Iranian women’s rights activist

Europe

Hensman

Rohini

writer and independent scholar

India

Hill

Monica

Managing Editor of the Freedom Socialist,Voice of revolutionary feminism

USA

Hilt

Kathryn

 

Australia

Holmstrom

Nancy

Prof Emerita Philosophy, Rutgers University

USA

Hongxv

Fei

graphic designer, undergraduate student, Levellers

China

Hosseinzadeh

Sima

feminist-activist, social researcher, Toronto

Canada

Husky

 

student, feminist,pansexual

China

Irani

Sholeh

Journalist

Sweden

Irelia

Im

Student

China

Juarez

Elizabeth

Latina Feminist and Independent Activist in U.S. and member of Feminicidos en Mexico: Esta Es La Verdad Que Se Oculta (Femicide in Mexico: This is the Hidden Truth)

Mexico

Katrinaki

Sylvia

college student, member of the Red Fractal collectivity

Greece

Katsimatidou

Chrysa

trade unionist in the field of retired bank employees – editorial team of elaliberta

Greece

Kazu

Kusumoto

Japanese ttransboy, Volunteer at Beijing LGBT Center, Intern at Beijing Gender, group member of BCome and Japanese translator of QAF Chinese site.

Japan

Kerala

Maya S

 

India

Keyan

Hau

communist, internationalist

China

Khaleqi

Roya

 

France

Kiani

Neda

 

France

Kidwai

Ayesha

 

India

Kjerst

Grinde

 

Norway

Konstantina

Doganou

College student, member of the Red Fractal collectivity,

Greece

Koskosi

Efi

trade unionist teacher

Greece

Lilith

 

social worker with focus on sexual issues

China

Lily

 

doctor

China

Lin

Sang

Maxist feminist, Postgraduate

China

Liu

Yaxuan

Marxist feminist, genetic nihilism

China

Liu

Chihyen

Secretary of Queer and Worker’s Sercives Center, Gay, Feminist

China

Liu Yan

Gian

Student

China

Lundy

Colleen

Professor Emeritus, Social Work,Carleton University Ottawa

Canada

Luozhi

 

feminist, support Iranian women’s movement

China

Lyu

Shiyao

Chinese Revolutionary Marxist

China

Maestro

Erie

Canada Philippines Solidarity for Human Rights

Canada

Mahloujian

Azar

writer

Sweden

Majed

Rima

Sociology professor

Lebonon

Maki

Chnoor

 

Sweden

Maki

Sheler

 

Sweden

Manchanda

Rita

 

India

Masjedi

Fati

Researcher

Netherlands

Masri

Maya

   

Mehra

Madhu

 

India

Melabianaki

Zetta

trade unionist teacher, editorial team of elaliberta

Greece

Meng

Sixie

founder of LGBT Equal Rights Board ,Marxist feminist, gender Queer

China

Ming

Xue

Trotskyist Feminist in China

China

Moein

Yasamin

Master student, Human Rights Law, Istanbul Bilgi University

Turkey

Momo

 

Trotskyist feminist in China

China

Moon

Terry

Managing Editor, News and Letters

USA

Mos

Athena

sketcher, former trade unionist in the press, member of OKDE -Spartakos

Greece

Mrie

Loubna

Syrian civil rights activist and journalist

USA

Mukherji

Rina

Independent Journalist/Academic researcher

India

Murphy

Robynne

Chairperson, Jobs for Women Film Producers Group

Australia

Nasser

Afrah

Journalist and activist

Yemen

Nikpour

Zahra

 

Italy

   

 

 

Paranjape

Swatija

 

India

Patrícia

Trópia

Professor, Social Science Institute, University of Uberlândia, Minas Gerais

Brazil

Paya

Reza

 

Germany

Pennell

Miranda

 

UK

Pervyi luch

Klub

NGO organizer

China

Phadke

Sandhya

 

India

Politi

Leda

postgraduate student of Art History, Aristotelio University of Thessaloniki

Greece

Price

Susan

Co-Convenor, Socialist Alliance

Australia

Quiquivix

Linda

Writer and translator

Guatemala & USA

R

Farzaneh

 

Iran

Ramachandran

Vimala

 

India

Räthzel

Nora

Umeå University, Sweden

Sweden

Ren

TianXiang

student ,Trotskyist-Feminist

China

Rezaei

Roghayeh

Researcher, and activist in the field of Women in the Middle East

UK

Rizzo

Mary

translator-activist and blogger, Italy

Italy

Rosas

Trece

agrupación de género de Razón y Revolución

Argentina

Roshanaei

Nassim

Journalist

Europe

Roueiha

Fouad

Syrian-Italian journalist

Italy

Ruo-ming

Gao

Student

China

Sadr

Elahe

 

Germany

Sáenz

Charlotte María

California Institute of Integral Studies, San Francisco

USA

Salleh

Ariel

University of Sydny

Australia

Salwan-Daher

Paola

Lebanese feminist

Switzerland

Samanpour

Morteza

Researcher and Translator

Europe

Schyman

Gudrun

Party leader, Feministiskt Initiativ/Sweden

Sweden

Seelhoff

Cheryl

Writer and activist

USA

Shanmugasundaram

Anandhi

Professor, Madras Institute of Development of Studies, Chennai

India

Shen

JiaLe

Student

China

Shora

Shehla Rashid

Philosophy student

India

Shuang

Hua

Marxist feminist

China

Shurmand

Azadeh

Women’s Studies Scholar

Eurppe

Silvestre

Helena

National Coordinator of the Luta Popular Movement

 

Brazil

Socialist Alliance

   

Australia

Socialist Forum

   

Lebanon

Sohrabi

Hamid

Socialist feminist activist

Europe

Taheri

Farah

Journalist

Canada

Tohidi

Nayereh

Professor of Gender and Women’s Studies and Director of Middle Eastern and Islamic Studies, California State University, Northridge

USA

Tree

 

Lesbian Feminist

China

Tully

John

Honorary Professor, College of Arts and Education, Victoria University, Melbourne

Australia

Vandekerckhove

Ashley

grassroot feminist activist and student Master Gender and Diversity

Belgium

WeSpeakOut

 

 

India

Xianglong

Liu

member of Sunflower LGBT in Hangzhou,Marxist Feminist.

China

Xiaohe

Luo

Queer and Worker’s Service Center(secretary) , Marxist Feminist, gender Queer,Chinese translator of Socialist and Gay Liberation (SWP.1995)

China

Xin

Chi

Chinese Trotskyist

China

Xingdou

Nantian

Marxist Leninist

China

Xiong

Xiong Qin

Student, Socialist feminist

China

Yao

Wesley

Student

China

Yazdi

Fathieh

Human rights activist

England

Yin

Suhe

college student, Marxist sympathizer,support of socialism and the feminist movement

China

Yubai

Cheng

Chichao reading club, Marxist

China

Yucheng

Yang

Chinese Marxist Feminist, MLMist.

China

Yunxue

Suxia

Chinese Trotskyist

China

Yuval-Davis

Nira

Professor Emeritus, Cemtre for Migration, Refugees and Belonging, University of East London. X Nira

UK

Yuyang

Zheng

Student

China

Zekavat

Sina

anti-War Committees In Solidarity with The Struggles for Self-Determination

USA

Zhanghao

Wu

Marxist Feminist

China

Zuur

Cheryl

former President, American Federation of State, County & Municipal Employees, Local 444, U.S.

USA

Μετάφραση: e la libertà

«Statement from a group of international socialist feminists in solidarity with Iranian women», Alliance of Syrian and Iranian Socialists, 18 Φεβρουαρίου 2018.

Η ανακοίνωση στα Τουρκικά:

«Uluslararası bir grup sosyalist feministten İranlı kadınlarla dayanışma bildirisi», Çatlak Zemin, 25 Φεβρουαρίου 2018.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:23

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.