Δευτέρα, 21 Μαϊος 2018 12:20

Όχι στις ιμπεριαλιστικές πολεμικές πιέσεις του Τραμπ του Μπίν Σαλμάν, του Νετανιάχου, εναντίον του Ιράν. Υποστήριξη της προοδευτικής και επαναστατικής αντιπολίτευσης στο ιρανικό καθεστώς.

Frieda Afary

Όχι στις ιμπεριαλιστικές πολεμικές πιέσεις του Τραμπ του Μπίν Σαλμάν, του Νετανιάχου, εναντίον του Ιράν. Υποστήριξη της προοδευτικής και επαναστατικής αντιπολίτευσης στο ιρανικό καθεστώς.

Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ στις 8 Μαΐου ότι οι Η.Π.Α. αποσύρονται από το Κοινό Γενικό Σχέδιο Δράσης ή την Πυρηνική Συμφωνία με το Ιράν δεν ήταν έκπληξη. Ωστόσο, το πλήρες φάσμα των δυσοίωνων επιπτώσεων της, όχι μόνο για το Ιράν, αλλά και για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον κόσμο ολόκληρο, μένει να φανεί.

Για το Ιράν αυτό θα σημαίνει συντριπτικές κυρώσεις και άμεσο ή συνεχή έμμεσο πόλεμο που κηρύχθηκε από το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Για τη Μέση Ανατολή, αυτό θα σημαίνει περαιτέρω καταστροφή και περιφερειακό ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Για τον κόσμο, αυτό θα σημαίνει περαιτέρω διαίρεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περαιτέρω παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Ο Τράμπ και ο Νετανιάχου ισχυρίστηκαν ότι η ιρανική κυβέρνηση είχε παραβιάσει τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, διατηρώντας μυστικά σχέδια για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, προωθώντας πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και με την στρατιωτική επέμβαση της στη Συρία, την Υεμένη, το Λίβανο και το Ιράκ. Ενώ η πυρηνική συμφωνία δεν περιελάμβανε τα δύο τελευταία σημεία, είχε επιβάλει με επιτυχία ένα όριο στις πυρηνικές ικανότητες του Ιράν και ένα πρόγραμμα επαλήθευσης το οποίο το Ιράν τηρούσε σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, τα Ηνωμένα Έθνη και τους άλλους υπογράφοντες την πυρηνική συμφωνία (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα).

Η απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία και η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν θα τιμωρήσει όχι μόνο το Ιράν αλλά όλες τις τράπεζες που συνεργάζονται με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και όλες τις εταιρείες που συνεργάζονται με το Ιράν. Αυτές οι εταιρείες θα έχουν 90-180 ημέρες για να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράν ή αλλιώς θα αποβληθούν από το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Οι κυρώσεις για το πετρέλαιο απαιτούν από τις ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες να μειώσουν τις εισαγωγές τους από το Ιράν.

Προς το παρόν η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν δηλώσει ότι οι χώρες τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα παραμείνουν αφοσιωμένες στην πυρηνική συμφωνία αλλά θα προσπαθήσουν επίσης να επεξεργαστούν μια ευρύτερη συμφωνία με το Ιράν σχετικά με το θέμα της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και στρατιωτικών παρεμβάσεων στην περιοχή. Η κυβέρνηση του Ιράν έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα παραμείνει δεσμευμένη στην πυρηνική συμφωνία αν την τηρήσουν η Ευρώπη, η Κίνα και η Ρωσία.

Το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία υποστήριξαν με ενθουσιασμό την απόφαση του Τραμπ. Μέσα σε μια ώρα από την ανακοίνωση του Τραμπ, το Ισραήλ ξεκίνησε μια νέα πυραυλική επίθεση σε μια βάση της Συρίας που χρησιμοποιούσε το Ιράν. Το Ιράν απάντησε εκτοξεύοντας πυραύλους στα στρατιωτικά φυλάκια του Ισραήλ στα Υψώματα του Γκολάν. Το Ισραήλ, στη συνέχεια, ενημέρωσε τη Ρωσία πριν απαντήσει με αεροπορικές επιθέσεις σε 50 ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν στη Συρία. Ένας άμεσος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει ήδη αρχίσει.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από την Πυρηνική Συμφωνία του Ιράν στο πλαίσιο του Σαουδαραβικού και Ισραηλινού ανταγωνισμού με το Ιράν

Το Ιράν εξακολουθεί να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής μετά την Τουρκία και μια κυβέρνηση με έναν βαθμό περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δράσης που ανταγωνίζεται τη Σαουδική Αραβία (την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στη Μέση Ανατολή). Ενώ η αντίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον δυτικό ιμπεριαλισμό και στο Ισραήλ της έδωσαν πολύ αίγλη μεταξύ των Σιιτών και των Σουνιτών Μουσουλμάνων για χρονικό διάστημα από την δημιουργία της, η στρατιωτική παρέμβαση του Ιράν στη Συρία για τη στήριξη του δολοφονικού καθεστώτος του Μπασάρ Ασάντ έκανε να χαθεί μεγάλο μέρος αυτής της αίγλης. Αυτή η παρέμβαση και άλλες παρεμβάσεις στο Λίβανο και το Ιράκ έχουν επίσης οδηγήσει το Ιράν σε οικονομική χρεοκοπία.

Η πρόσφατη συμμαχία του Ιράν με την Τουρκία σε ανταγωνισμό με τη Σαουδική Αραβία και το νέο σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας, το Ισραήλ, δείχνει και πάλι ότι ο αγώνας εξουσίας στην περιοχή ξεπερνά το χάσμα των Σιιτών-Σουνιτών και τώρα ακόμη και το μουσουλμανικό-εβραϊκό χάσμα. Περιλαμβάνει έναν αγώνα για τον έλεγχο του κεφαλαίου και τη στρατηγική γεωπολιτική επιρροή στην περιοχή και δεν περιορίζεται στην εξαγωγή της σιτικής σκληροπυρηνικής ισλαμιστικής ιδεολογίας.

Η σημερινή οικονομική πτώχευση του Ιράν και η αυξανόμενη ιρανική λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία, ωστόσο, δημιούργησαν μια κατάσταση που η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ βρίσκουν κατάλληλη για να απαλλαγούν από το ιρανικό καθεστώς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση Ομπάμα.

Οι ΗΠΑ διαχωρίζονται περαιτέρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βοηθούν έμμεσα την Κίνα και τη Ρωσία

Ωστόσο, η σημερινή θέση των Η.Π.Α. όχι μόνο τις θέτει σε αντίθεση με τους πρώην ευρωπαίους συμμάχους της, αλλά μπορεί να ενισχύσει τους παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς αντιπάλους της, τη Ρωσία και την Κίνα.

Σύμφωνα με τη Σούζαν Ράις, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα: «Το κόστος για την αμερικανική παγκόσμια ηγεσία είναι υπερβολικό. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες καταργούν μονομερώς μια διεθνή συμφωνία χωρίς να υπάρχει καμία παραβίαση, υπονομεύουμε τις διεθνείς αντιλήψεις για την αξιοπιστία και την ευθύνη μας. Αυτό ακριβώς πράξαμε ήδη με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και την εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού. Αλλά η παραβίαση της συμφωνίας του Ιράν είναι πολύ πιο επικίνδυνη». (New York Times, 9 Μαΐου 2018)

Η Κίνα, η οποία είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους του Ιράν και ο μεγαλύτερος προμηθευτής εισαγόμενων αγαθών, θα συνεχίσει να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο και να πληρώνει με αγαθά και κατασκευαστικά έργα. Η Ρωσία, η οποία πωλεί όπλα στο Ιράν και ασχολείται με τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στο Ιράν, έχει ήδη ανακοινώσει ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία θα βοηθήσει πραγματικά τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Vladimir Yermakov, υψηλόβαθμο εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, «Η απόσυρση των ΗΠΑ θα μας βοηθήσει οικονομικά, διότι δεν θα υπάρξουν πλέον περιορισμοί στην οικονομική συνεργασία με το Ιράν. Θα συνεχίσουμε τις διμερείς σχέσεις μας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των μεταφορών, της υψηλής τεχνολογίας...» («Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επεκτείνει τις σχέσεις του με το Ιράν μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών», زمانه 14 اردیبهشت 1394)

Ανάγκη για αλληλεγγύη με την προοδευτική και επαναστατική αντιπολίτευση στο Ιράν

Αυτές που θα υποφέρουν περισσότερο θα είναι οι ιρανικές λαϊκές μάζες. Όχι μόνο θα αντιμετωπίσουν ακόμα πιο δυσβάσταχτες κυρώσεις. Οι Ιρανοί αντιμετωπίζουν τώρα και την ισχυρή πιθανότητα άμεσου πολέμου στο ιρανικό έδαφος που θα ξεκινήσουν το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ.

Τη στιγμή που ένα κύμα εργατικών διαμαρτυριών και απεργιών έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, οι οποίες ζήτησαν την ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας και τον τερματισμό της παρέμβασής της στη Συρία και το Λίβανο, οι κυρώσεις και ένας πιθανός άμεσος πόλεμος θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα. Θα επιτρέψουν στο καθεστώς να χαρακτηρίσει κάθε γνήσια προοδευτική ή επαναστατική αντιπολίτευση ως έκφραση υποστήριξης προς τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Θα ενισχύσει επίσης τα εθνικιστικά αισθήματα και θα συγκεντρώσει δυνάμεις πίσω από το καθεστώς. Οι νέοι που διαμαρτύρονται τώρα στους δρόμους θα στρατολογηθούν ως στρατιώτες.

Ακόμη και αν το καθεστώς δεν είναι σε θέση να συσπειρώσει αρκετές δυνάμεις πίσω από τον εαυτό του για να νομιμοποιηθεί, ο πόλεμος και η ιμπεριαλιστική επέμβαση θα καταστήσουν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση για τις προοδευτικές και επαναστατικές δυνάμεις.

Μέσα από τις σειρήνες του πολέμου, είναι η έκκληση μιας ηγέτιδας εργατριών, της Παρβίν Μοχαμμαντί, που οι προοδευτικοί και οι σοσιαλιστές σε όλο τον κόσμο πρέπει να δημοσιοποιήσουν: «Η ιρανική κυβέρνηση έχει μεγάλο προϋπολογισμό και τεράστια περιουσιακά στοιχεία... Το σημαντικότερο μέρος τους αποτελείται από μεγάλα κεφάλαια που διατίθενται σε στρατιωτικά και θρησκευτικά ιδρύματα εντός της χώρας και σε δαπάνες για τον πόλεμο στη Συρία, το Λίβανο, τη Χαμάς, την Υεμένη κλπ. Για να μην αναφέρουμε ούτε τα δισεκατομμύρια που έχουν κλαπεί και υπεξαιρεθεί... Μια κυβέρνηση που απαντά σε πεινασμένους εργαζόμενους με δυνάμεις καταστολής, φυλάκιση και απέλαση, έχει μόνο ένα μήνυμα. Το μήνυμά της είναι ότι δεν έχει πρόταση για την επίλυση των προβλημάτων και του οικονομικού αδιεξόδου και αθλιότητας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι... Το καθήκον που έχουμε είναι να αντιμετωπίσουμε τις χαμένες ζωές εκατομμυρίων νοικοκυριών της εργατικής τάξης και να τους προσφέρουμε την ευημερία, την υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση, την εκπαίδευση, με μια λέξη, μια ζωή αντάξια ενός ανθρώπου στον 21ο αιώνα.» (http://ettehad-e.com)

Όσοι αντιτίθενται στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και σε όλες τις παγκόσμιες και περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, πρέπει να εκφράσουν την υποστήριξή τους για τις προοδευτικές και επαναστατικές δυνάμεις που μετέχουν θαρραλέα στο εργατικό, φεμινιστικό, φοιτητικό και πνευματικό αντιπολιτευτικό κίνημα του Ιράν.

10 Μαΐου 2018

Μετάφραση: e la libertà

Frieda Afary, «No to Trump’s, Netanyahu’s, Bin Salman’s Imperialist War Drive Against Iran. Support Progressive and Revolutionary Opposition to Iranian Regime», Alliance of Middle Eastern Socialists, 11 Μαΐου 2018, https://www.allianceofmesocialists.org/no-to-trumps-netanyahus-bin-salmans-imperialist-war-drive-against-iran-support-progressive-and-revolutionary-opposition-to-iranian-regime/

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:18

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.