Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 16:44

Μια νέα γενιά της Αντίστασης

Yassmin Saleh

 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, η παλαιστινιακή νεολαία στη Δυτική Όχθη αξιοποιεί την πολιτική της δύναμη: καταστρέφει τμήματα του διαχωριστικού τείχους που περιβάλλει την πόλη του Abu Dis με ένα μεγάλο σφυρί, κινητοποιείται ενάντια στις επιθέσεις κατά Παλαιστινίων στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, και συγκρούεται με Ισραηλινούς στρατιώτες στα σημεία ελέγχου.

Το σημερινό κύμα διαμαρτυρίας της νεολαίας δεν είναι κάτι το αφύσικο για τον παλαιστινιακό αγώνα εναντίον της ισραηλινής κατοχής και του εποικισμού. Η παλαιστινιακή κοινωνία είναι μια νεολαιίστικη κοινωνία. Οι νέοι αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού, με τα άτομα ηλικίας μεταξύ δεκαπέντε και είκοσι εννέα ετών να αποτελούν το 30%. Στην Ιερουσαλήμ, το 35,2 % του πληθυσμού1 είναι κάτω από την ηλικία των δεκαπέντε. Και οι νέοι υπήρξαν η κινητήρια δύναμη πίσω από τις πρόσφατες εξεγέρσεις, όπως στην πρώτη Ιντιφάντα το 1987 - 1993 και στη δεύτερη Ιντιφάντα το 2000-05.

Η πρώτη Ιντιφάντα ήταν ένα ορόσημο στην ιστορία της αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή και χαρακτηρίστηκε από μαζικές μορφές λαϊκής αντίστασης. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και των κοινωνικών ομάδων ενώθηκαν σ' αυτό τον αγώνα ενάντια στην κατοχή.

Συνοικιακές επιτροπές άρχισαν να παρακολουθούν την ασφάλεια της κάθε γειτονιάς. Όταν σχολεία και πανεπιστήμια έκλεισαν με στρατιωτική διαταγή, οι εκπαιδευτικοί σε κάθε γειτονιά συγκέντρωσαν τους μαθητές για να συνεχίσουν τα μαθήματά τους. Επιτροπές αγροτικής βοήθειας, που ιδρύθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, άρχισαν να γράφουν φυλλάδια οδηγιών για αγροτικές καλλιέργιες στο σπίτι για να αντιμετωπιστούν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας που επέβαλε ο ισραηλινός στρατός σε τμήματα της Δυτικής Όχθης μερικές φορές για μήνες και για εβδομάδες.

Η μετάφραση της λέξης «Ιντιφάντα» είναι «εξέγερση».

Η εξέγερση σήμερα παίρνει νέες μορφές. Η έκρηξη του Διαδικτύου και η ευρεία χρήση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης έχουν βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να υπερβούν τα σύνορα που τους έχουν επιβάλει τόσο η γεωγραφία, όσο και οι Ισραηλινοί. Υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των απομονωμένων χώρων που έχει δημιουργήσει η κατοχή εδώ και αρκετά χρόνια: της Λωρίδας της Γάζας, του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης, αλλά και των ολοένα και πιο απομονωμένων περιοχών της Δυτικής Όχθης.

Αλλά αυτή η επικοινωνία δεν αφορά μόνο στη διοικητική υποστήριξη του συντονισμού ή στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις καθημερινές αλλαγές στους δρόμους. Αφορά επίσης, στην επικοινωνία για την δημιουργία μιας νέας γενιάς Παλαιστινίων με τα ιδεώδη της εθνικής απελευθέρωσης και της αντίστασης στην αποικιοκρατία, τόσο σε ολόκληρη την ιστορική Παλαιστίνη, όσο και στους ομογενείς.

Δεν πρόκειται για μια αναταραχή με κάποιον αρχηγό. Ανάμεσα σ' αυτούς που συμμετέχουν υπάρχουν νέοι που γεννήθηκαν λίγα χρόνια μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες ανάμεσα στην Παλαιστινιακή ηγεσία (ΟΑΠ) και την ισραηλινή κυβέρνηση: την Διακήρυξη Αρχών του Όσλο,2 η οποία υπεγράφη το 1993, και τη συμφωνία για την Παλαιστινιακή Ενδιάμεση Αυτοδιοίκηση, η οποία υπεγράφη το 1994. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν δει την Ιερουσαλήμ, και σχεδόν δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλη πόλη της Δυτικής Όχθης ή της Λωρίδας της Γάζας, ή ακόμα και στο εσωτερικό του Ισραήλ, χωρίς να αντιμετωπίζουν πολλαπλές μορφές καταπίεσης.

Η σημερινή νεολαιίστικη εξέγερση είναι μοναδική από την άποψη ότι οι νέοι που συμμετέχουν είναι σπουδαστές σε πανεπιστήμια και σχολεία. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ταξικό υπόβαθρό τους, αλλά πολλοί απ' αυτούς προέρχονται από τα στρατόπεδα προσφύγων στις παλαιστινιακές πόλεις – ανάμεσά τους νεαρά αγόρια από το στρατόπεδο Jalazon3, δίπλα στον οικισμό εποίκων στο Bet El και τη στρατιωτική περιοχή κοντά στην πόλη Al-Bireh στη Δυτική Όχθη.

Στη Λωρίδα της Γάζας, νεαρά αγόρια και άνδρες έχουν πάει στην περιφραγμένη περιοχή των συνόρων Nahal Oz για να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Ιερουσαλήμ και το Al-Aqsa. Πολλοί από αυτούς πυροβολήθηκαν - από την 1η Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει πάνω από σαράντα Παλαιστίνιους σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ, με τουλάχιστον δεκαεπτά να έχουν πυροβοληθεί και σκοτωθεί στις διαδηλώσεις.

Οι βασικές περιοχές αντιπαράθεσης, όπου οι νέοι πηγαίνουν για να συγκρουστούν με στρατιώτες (ρίχνοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ, χρησιμοποιώντας σφεντόνες) βρίσκονται στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, αλλού πραγματοποιούνται περισσότερες ακτιβίστικες ενέργειες. Σε διάστημα ενός μήνα, έχει υπάρξει μια παρατεταμένη παλαιστινιακή παρουσία στις σημαντικότερες περιοχές των σημείων ελέγχου, βοηθώντας να εξαπλωθεί το κύμα και σε άλλους τομείς, ανάμεσα στους οποίους και το εσωτερικό του Ισραήλ, μέσα στις γραμμές των νέων Παλαιστινίων ακτιβιστών.

Για πρώτη φορά, όλη η Παλαιστίνη ξεσηκώνεται ενάντια στις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες επιθέσεις των εποίκων σε παλαιστινιακά σπίτια και ενάντια στις επιθέσεις στην ύπαρξη των Παλαιστινίων της Ιερουσαλήμ. Και για πρώτη φορά, υπάρχει ένα ζήτημα που ενώνει τους Παλαιστινίους: η Ιερουσαλήμ. Οι νέοι που ξεσηκώνονται έχουν δώσει ελπίδα στην υπόλοιπη κοινωνία, δείχνοντας ότι δεν είναι εύκολο να συντριβούν οι Παλαιστίνιοι μπροστά στην αυξανόμενη ισραηλινή βία. Υπάρχουν πολιτικές κινητοποιήσεις στα μεγάλα παλαιστινιακά πανεπιστήμια, ειδικά σε εκείνα που υπάρχουν ισχυροί φοιτητικοί σύλλογοι από διάφορες παλαιστινιακές πολιτικές παρατάξεις.

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, ειδικότερα, έχουν νεαρούς οπαδούς που επιδεικνύουν τα συνθήματά τους πάνω στα παλαιστινιακά μαντίλια τους. Η Shabiba της Φατάχ [το κίνημα νεολαίας της Φατάχ] συμμετέχει στις συγκρούσεις.

Είναι πρόωρο να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι πολιτικές πεποιθήσεις της νεολαίας που συμμετέχει στις διαδηλώσεις, γιατί υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αν υπάρξει δημόσια αποκάλυψη της πολιτικής δραστηριότητας, καθώς οι Ισραηλινοί κλιμακώνουν την εκστρατεία κρατήσεων και συλλήψεων. Πράγματι, σύμφωνα με την Al-Haq,

«Από την 1η Οκτωβρίου 2015, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις στα Κατεχόμενα, κατά την διάρκεια των οποίων λεηλάτησαν σπίτια και συνέλαβαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Παλαιστινίων Κρατουμένων, 800 Παλαιστίνιοι άμαχοι, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους ήταν παιδιά, έχουν συλληφθεί από την IOF [Israeli Occupation Forces] στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συλληφθέντες υπέστησαν διάφορα στα χέρια της IOF, όπως το να τους πυροβολούν και να καθυστερούν την ιατρική βοήθεια και να καθυστερούν σκόπιμα τις επισκέψεις των δικηγόρων τους.»4

Με άλλα λόγια, πρόκειται για πολιτική κινητοποίηση και απάντηση στην ισραηλινή καταπίεση. Δεν πρόκειται, όπως το παρουσιάζουν τα ισραηλινά και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, για συμμορίες αδίστακτα ταγμένες στη βία κατά των Ισραηλινών. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο σ' αυτό που συμβαίνει να είναι επικεφαλής τα ανώτερα στρώματα των πολιτικών παρατάξεων, ή να καθοδηγείται από αυτές.

Οι νέοι στους δρόμους έχουν επαναστατήσει ενάντια στις υποκριτικές φιλοδοξίες5 του μοντέλου του Όσλο για την ειρήνη και την ευημερία, και ενάντια στην αποτυχία της ηγεσίας να επανορθώσει αυτό το ψέμα. Δεν δέχονται πια τη μοίρα του σάκου του μποξ της Σιωνιστικής επέμβασης.

Αυτή η σιωνιστική επέμβαση πήρε εκ των προτέρων πολλές μορφές, και κορυφώθηκε από την πίεση στους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την Ιερουσαλήμ. Τα μέτρα περιλαμβάνουν υπέρογκους φόρους από τους Ισραηλινούς στις ιδιοκτησίες των Παλαιστινίων και κατάσχεση των γαιών υπό το πρόσχημα της έλλειψης επισήμων κρατικών αδειών. Η περίπτωση της Ιερουσαλήμ έχει επιτυχημένα χρησιμεύσει ως σημείο συσπείρωσης, λόγω της συνεχούς ταπείνωσης και των επιθέσεων εναντίον των Παλαιστινίων από τους παράνομους σιωνιστές εποίκους.

Η παλαιστινιακή ηγεσία έχει αναζητήσει την ειρήνη με την ισραηλινή κατοχή επίσημα και δραστήριο τρόπο, και όμως το Ισραήλ έχει παλέψει να στραγγαλίσει την παλαιστινιακή κοινωνία, προκειμένου να εμποδίσει τους Παλαιστίνιους να απελευθερώσουν τη γη τους από τη σιωνιστική επέκταση των εποικισμών. Μάλιστα, οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ξαναρχίσει συλλήψεις μερικών από τα μέλη της φοιτητικής νεολαίας του Συμβουλίου του Ισλαμικού Συνασπισμού στο Πανεπιστήμιο Birzeit στη Ραμάλα και αλλού.6

Για άλλη μια φορά, οι Παλαιστίνιοι παντού στην ιστορική Παλαιστίνη αισθάνονται ότι έχουν στριμωχτεί και πιέζονται για να παραμείνουν σιωπηλοί παρά τις επιθέσεις εναντίον της ύπαρξή τους. Αυτό που μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί άμεσα και μακροπρόθεσμα για τους Παλαιστινίους, είναι να ξαναχτίσουν τα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης σε κάθε τοπική κοινότητα. Και αυτό γιατί, η αντεπίθεση και η εύρεση ενός αποτελεσματικού δρόμου αντίστασης θα γίνεται σιγά-σιγά και σταδιακά, και μπορεί να συμβεί μόνο όταν υπάρχει ενότητα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, είδαμε εκδηλώσεις αλληλεγγύης κάθε φορά που υπήρχαν άμεσες συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό και τους εποίκους.

Όταν οι άνθρωποι ενώνονται, μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν και να βοηθήσουν να επεκταθεί γρήγορα η αντίσταση. Ένα βασικό παράδειγμα είναι το χωριό του Silwad, στο κυβερνείο της Ραμάλα. Εκεί, οι άνθρωποι έφεραν μια μπουλντόζα για να απομακρύνουν από την είσοδο του χωριού τους τσιμεντόλιθους που είχε τοποθετήσει ο στρατός μετά από συγκρούσεις μεταξύ των νέων και του στρατού. Στην απάντηση των χωρικών σε αυτή τη συλλογική τιμωρία, μπορούμε να δούμε ένα συλλογικό πνεύμα υπό διαμόρφωση.

Η πρόσφατη εξέγερση δείχνει σαφώς ότι οι Παλαιστίνιοι εναντιώθηκαν και θα συνεχίσουν να εναντιώνονται στον Σιωνισμό. Θα πρέπει να εξαρτόμαστε πρώτα απ' όλα από τους εαυτούς μας για την απελευθέρωση της γης και την καταπολέμηση της συνεχιζόμενης αποανθρωποποίησης. Η κεντρικότητα της Ιερουσαλήμ και του Al-Aqsa θα πρέπει να κατανοηθούν υπό αυτό το πρίσμα - όχι ως ένα θρησκευτικό ζήτημα, αλλά ως πολιτική απάντηση στην ισραηλινή προσπάθεια για την εξάλειψή τους από τη φαντασία μας, ως την πρωτεύουσά μας.

Η απάντησή μας δείχνει ότι αυτό δεν θα κρατήσει.

 

Μετάφραση: e la libertà

 

Πηγή: Yassmine Saleh, «A New Generation of Resistance», Jacobin, 19 Οκτωβρίου 2015.

Η Γιασμίν Σάλεχ είναι αιγυπτιακής και παλαιστινιακής καταγωγής (από το Al-Bireh της Ραμάλα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη) και έχει κάνει σπουδές στην ιστορία και στην αραβική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Georgetown και στο Bard College.

 

Σημειώσεις

2 «Israel-Palestine Liberation Organization Agreement: 1993», Yale Law School, Lillian Goldman Law Library.

4 «Al-Haq Field Information October 2015», Al-Haq, 18 Οκτωβρίου 2015. 

5 Adam Hanieh, «The Oslo Illusion», Jacobin, τ. 10, Απρίλιος 2013.

6 Dalia Hatuqa, «Hamas slams Palestinian Authority over members' arrests», Al Jazeera, 16 Οκτωβρίου 2015. 

 

 Φωτογραφίες2 خ01110812224399غف80 2045F33F75 C116 43DC A9B5 B37BAA013468 mw1024 mh1024 s2015 09 29 RTS29AG.jpg 12015 09 29 RTS29DG.jpg 12015 09 29 RTS29K6.jpg 12015 09 29 RTS29KA.jpg 12015 09 29 RTS29M9.jpg 12015 09 29 RTS29Q9.jpg 12015 09 29 RTS29SS.jpg 12015 09 29 RTS29ZRdrjg8je78vjt8turt.jpg 12015 09 29 RTS29Zrjg8je78vjt8tuS.jpg 1

 2015 09 22 Rock throwrjg8je78vjt8tuer5612efe6arjg8je78vjt8tuce045612efe143224 large5612efed89rjg8je78vjt8tube55612eff2a7e2c the start of a third intifada hasn5612eff2a7erjg8je78vjt8tu2c5612eff2a7e2c zxw5612f00495edd5612eff923fe05612effe12fe75612f02944ffb5613f013c0cd961510140727 west bank gaza protests 1021a 04edc2be2e346a3aed1b6413f0d179ea151012 protest jpo 351a ab58fc085d9b540a76dc6e224c5023ab.nbcnews fp 1200 800Al Aqsa mosque compound Sept. 30 2015. Flash90A female demonstrator poses ahead of clashes with Israeli forces in Beit El. Thomas Coex AFP Getty ImagesA masked Palestinian protester is seen during clashes with Israeli troops near the Jewish settlement of BeiMohamad Torokmant El near the West Bank city of RamallahMohamad Torokman ReutersA member of Israeli security forces stands guard as tear gas rains down on in front of Palestinian stone throwers in the West Bank city of BethlehemMusa al Shaer AFPA Palestinian protester pulls a burning tyre during clashes with Israeli security forces near the Jewish settlement of Beit El just north of the West Bank city of RamallahAbbas Momani AFPA Palestinian protester uses a slingshot to throw stones at Israeli soldiers after tearing down a section of a border fence between Israel and the Gaza StripMohammed Abed AFPA Palestinian protester uses a sling to hurl stones toward Israeli troops near the Jewish settlement of Bet El near the occupied West Bank city of Ramallah OctA Palestinian student from Hebron UniversityWest Bank city of Hebron

A Palestinian with blood on his clothes clashes with Israeli troops near the border between Israel and the central Gaza StripIbraheem Abu Mustafa ReutersA Palestinian woman hurls stones at Israeli troops during clashes in the West Bank city of HebronMussa Qawasma ReutersA Palestinian youth holds a national flag during clashes with Israeli security forces near the Jewish settlement of Beit El north of the West Bank city of RamallahAbbas Moman AFPA protester sits on a chair during clashes with Israeli troops near the Jewish settlement of Bet El October 11 2015. Mohamad Torokman ReutersA protester takes a selfie during clashes with Israeli forces near the border fence between Israel and the Gaza Strip October 11 2015. Mohammed Abed AFP Getty ImagesA wounded protester is evacuated after being shot by Israeli troops near the border between Israel and Central Gaza Strip October 13 2015. Ibraheem Abu Mustafa ReutersA young Palestinian demonstrator with his national flag holds a sling shot en route to clashes with Israeli soldiers in Bethlehem October 13 2015. Thomas Coex AFP Getty ImagesA young woman shows stones during clashes with Israeli forces in Hebron October 7 2015. Hazem Bader AFP Getty ImagesBethlehem. Thomas Coexrjg8je78vjt8tubethlehem clashes 100615e4ac4111da8718be5cd0d5d7c524019deu fearforthirdintifada800filistin indifada960x540high.palestinian demos oct07image.adapt.959.high.palestinian demos oct07 23aimage.adapt.959.high.palestinian demos oct07 25aimage.adapt.959.high.palestinian violence oct09 36ainti.high.palestinian demos oct07

image.adapt.960.high.palestinian demos oct06 01aimage.adapt.960.high.palestinian demos oct06 05aimage.adapt.960.high.palestinian demos oct06 06aimage.adapt.960.high.palestinian demos oct07 21aimage.adapt.960.high.palestinian demos oct07 22aimage.adapt.960.high.palestinian demos oct07 24aimage.adapt.960.high.palestinian violence oct09 32aimage.adapt.960.high.palestinian violence oct09 33aimage.high.palestinian demos oct07image2high.palestinian demos oct07image22A wounded Palestinian protester Abu Mustafa Reutersimage22ghtuetuee2high.palestinian demos oct07image22high.palestinian demos oct07image321xhigh.palestinian demos oct07image635gvwhigh.palestinian demos oct07image21212high.palestinian demos oct07imagec54fce5qhigh.palestinian demos oct07imagec54Ραμάλα AP Photo Majdi Mohammedimagef63wfwuhigh.palestinian demos oct07imagevardydhigh.palestinian demos oct07imagex32rhigh.palestinian demos oct07Jerusalem October 5 2015. Ammar Awad ReutersJerusalén 13 102015high.palestinian demos oct07La crainte d une nouvelle intifada a RamallahLa crainte d une nouvelle intifada a Ramallah3g65g7365La crainte d une nouvelle intifada a Ramallah6hb65La crainte d une nouvelle intifada a Ramallah53La crainte d une nouvelle intifada a Ramallah54wvresLa crainte d une nouvelle intifada a Ramallah673gvrtLa crainte d une nouvelle intifada a Ramallah867ohnoLa crainte d une nouvelle intifada a Ramallahf2256qfcLa crainte d une nouvelle intifada a Ramallahq3c4reaLa crainte d une nouvelle intifada a Ramallahv62v7Palestinian stone thrower West Bank Oct. 8 2015. Ilia Yefimovich Getty ImagesPalestinians carry the body of Ahmad Jammal Salah wrapped in a Hamas flag during his funeral in Shuafat refugee camp in Jerusalem Saturday OctPalestinian protesters clash with Israeli forces in Gaza October 13 2015. Mohammed Abeda AFP GettyPalestinian protestors run for cover from tear gas fired by Israeli security forces after the demonstrators tore down a section of a border fence between Israel and the central Gaza StripMohammed Abed AFPPalestinian students cover their faces and hold up axes as a fellow protester waves a national flag during an anti Israel protest in the southern Gaza Strip town of RafahSaid Khatib AFPPal AFP 1915Pengunjuk Palestina bentrok dengan pasukan Israel dekat pemukiman yahudi Bet El Ramallah Palestina Sabtu 10 10. REUTERS Mohamad TorokmanPengunjuk Palestina bentrok dengan pasukan Israel dekat pemukiman yahudi Bet El Ramallah Palestina Sabtu 10 10. REUTERS Mohamad TorokmanPengunjuk Palestina bentrok dengan pasukan pendudukan Israel di dekat kamp pengungsian Shuafat Jerusalem Palestina Jumat 9 10. REUTERS Ammar AwadPengunjuk Palestina bentrok dengan pasukan pendudukan Israel di Hebron Palestina Sabtu 10 10. REUTERS Mussa QawasmaPengunjuk Palestina bentrok dengan pasukan pendudukan Israel di Hebron Palestina Sabtu 10 10. REUTERS Mussa QawasmaPengunjuk Palestina bentrok dengan pasukan pendudukan Israel di Hebron Palestina Sabtu 10 10. REUTERS Mussa QawasmaPengunjuk rasa perempuan Palestina mengambil posisi di dekat pemukiman yahudi Bet El Tepi Barat Palestina Sabtu 10 10. REUTERS Mohamad TorokmanPengunjuk rasa perempuan Palestina menyiapkan batu saat bentrok dengan pasukan Israel dekat pemukiman yahudi Bet El Ramallah Palestina Sabtu 10 10. REUTERS Mohamad Torokmanpg 22 israel 1 reutersProtesters clash with Israeli forces near the border fence between Israel and the Gaza Strip October 11 2015. Mohammed Abed AFP Getty Imagesramallah 2 0Ramallah. Abbas Momani 06 10 2015Ramallah October 6 2015. REUTERS Mohamad TorokmanRamallah West Bank Monday OctRamallah West Bank Saturday Oct. 10 2015rts4y7eThe latest round of clashes between Israelis and Palestinians consists of many young people who are angry but mostly unorganized. Hazem Bader AFP Getty ImagesUn Palestinien jette des pierres sur des troupes israéliennes Crédits photo MUSSA ISSA QAWASMA REUTERSYoung Palestinians carry a protester wounded in clashes with Israeli troops near the Jewish settlement of Bet El near Ramallah October 8 2015. Mohamad Torokman ReutersYouths with toy guns attend the funeral of Ahmad Sharake who was shot during clashes with Israeli forces Sunday in Jelazun refugee camp October 12 2015. Ilia Yefimovich Getty ImagesYouth holds stone as Palestinians clash with IDF in the West Bank. photo credit REUTERS Sept 2015zicdtdvk88yrjufcxgxqΠετροπόλεμος στη Ραμάλα AP Photo Majdi Mohammedω Gaza dengan Israel Sabtu 10 10. REUTERS Yasser Gdeeh

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:41

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.