Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 11:41

Αλληλεγγύη στη λαϊκή εξέγερση στο Σουδάν

Αλληλεγγύη στη λαϊκή εξέγερση στο Σουδάν

 

Ανακοίνωση της Συμμαχίας Σοσιαλιστών/στριών της Μέσης Ανατολής

 

Εμείς η Συμμαχία Σοσιαλιστριών/στών της Μέσης Ανατολής υποστηρίζουμε τη συνεχιζόμενη εξέγερση που ξέσπασε στο Σουδάν από τις 19 Δεκεμβρίου 2018. Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από την άρση των επιδοτήσεων στο ψωμί, το σιτάρι και τον ηλεκτρισμό καθώς και για τον πληθωρισμό. Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού, δηλαδή 20 εκατομμύρια, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ωστόσο, τα αιτήματά τους είναι πολύ βαθύτερα και απαιτούν την πτώση του καθεστώτος του Ομάρ αλ-Μπασίρ εξαιτίας των δεκαετιών οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής καταστολής του. Ο δικτάτορας αλ-Μπασίρ βρισκόταν επίσης στα πρόθυρα της πραγματοποίησης συνταγματικών τροποποιήσεων που που θα του επέτρεπαν να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές το 2020.

Τα δημοφιλέστερα συνθήματα των διαδηλωτών στις πόλεις είναι «Ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη» και «Η επανάσταση είναι η επιλογή του λαού», αλλά και το διάσημο «Ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς». Σε πολλές πόλεις έχουμε δει τον λαό να αψηφά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σ’ αυτές. Αυτή η κατάσταση καταδεικνύει το βάθος της κρίσης και την απόρριψη του καθεστώτος του Μπασίρ.

Το καθεστώς που βρίσκεται στην εξουσία από το 1989 έχει ασκήσει ωμή βία εναντίον των σημερινών διαδηλωτών, χρησιμοποιώντας ελεύθερους σκοπευτές και κακοποιούς που σκότωσαν τουλάχιστον 39 άτομα και συνέλλαβαν περισσότερα από 2000, μεταξύ των οποίων και τις ηγεσίες φεμινιστικών, εργατικών και αριστερών ομάδων. Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν ο δωδεκάχρονος Σαούκι Ισάκ, ο οποίος έγινε σύμβολο της εξέγερσης.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν σε αγροτικές περιοχές και σε πόλεις όπως η Ατμπάρα, όπου υπάρχει ισχυρή παράδοση ανεξάρτητων συνδικάτων, την οποία ο Μπασίρ προσπάθησε να συντρίψει. Αυτά τα συνδικάτα, ειδικά ο Σύλλογος Επαγγελματιών του Σουδάν (SPA), συνέχισαν να είναι στην πρώτη γραμμή, ενισχύοντας τις φωνές στο δρόμο και χρησιμεύοντας ως οργανωτική ραχοκοκαλιά του κινήματος. Η συμμετοχή τους οδήγησε σε μαζικές συλλήψεις των στελεχών και των ηγετών τους, ανάμεσά τους και του δρ. Μουχάμμαντ Ναγκί αλ-Άσσαμ, μέλους της γραμματείας του SPA, του Άχμεντ Ραμπί, μέλους της Επιτροπής Σουδανών Εκπαιδευτικών και μέλους της γραμματείας του SPA, του δρ. Χουεϊντα Μουχάμμαντ αλ-Χάσαν, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας του Σουδάν, του δρ. Άχμεντ ασ-Σαΐχ, επικεφαλής της Ένωσης Ιατρών του Σουδάν, του δρ. Νατζίμπ Νατζμουντίν, αναπληρωτή επικεφαλής της Ένωσης Ιατρών του Σουδάν και του Αμπντουλλάχ αλ-Χάσαν, επικεφαλής της επιτροπής δασκάλων της πολιτείας Τζεζίρα.

Με την εξάπλωση των διαδηλώσεων και την εντατικοποίηση της καταστολής του καθεστώτος, ανεξάρτητα συνδικάτα υπό την ηγεσία της Ιατρικής Επιτροπής του Σουδάν ξεκίνησαν γενική απεργία. Μια ανεξάρτητη ένωση δημοσιογράφων προχώρησε σε τριήμερη απεργία. Η Κεντρική Επιτροπή Σουδανών Φαρμακοποιών ανακοίνωσε απεργία. Φοιτητές και καθηγητές έχουν συμμετάσχει σε απεργίες καθώς και σε διαδηλώσεις. Έχουν συλληφθεί έως είκοσι καθηγητές του Πανεπιστημίου του Χαρτούμ. Ορισμένοι απελευθερώθηκαν αργότερα εξαιτίας της εργατικής και πανεπιστημιακής πίεσης. Ανάμεσά τους ήταν ο δρ. Μοχάμμαντ Γιούσεφ, μέλος της γραμματείας του SPA και καθηγητής οικονομικών, ο δρ. Μοχάμμαντ Αμπντάλλα, καθηγητής θετικών επιστημών, ο δρ. Μαμντού Μοχάμμαντ αλ-Χάσσαν, καθηγητής λογοτεχνίας, ο δρ. Μοντασσέρ ατ-Ταγέμπ, καθηγητής ενδημικών παθήσεων, ο δρ Αλί Σεόρι, καθηγητής μηχανολογίας, ο δρ. Μοχάμαντ Γιούνες, καθηγητής λογοτεχνίας.

Η σουδανική αριστερά συνεχίζει να υποστηρίζει ολόψυχα και να συμμετέχει στην εξέγερση. Απορρίπτει την πρόταση «εξομάλυνσης» των ισλαμιστικών αντιπολιτευτικών κομμάτων και των κυβερνώντων κομμάτων που υποστηρίζονται από τη διεθνή κοινότητα, με την οποία οι ομάδες της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης και οι ηγέτες φατριών μέσα από τον κυβερνώντα συνασπισμό θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αποτυχημένες πρακτικές ασφάλειας και οικονομικές πρακτικές υπέρ της διεθνούς κοινότητας. Η υποστήριξη της αριστεράς στην εξέγερση οδήγησε σε μαζικές συλλήψεις και επιθέσεις εναντίον αριστερών στελεχών και ηγετών. Ανάμεσά τους είναι ο Χαναντί Φαντλ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουδάν (SCP), ο Κεμάλ Τζαρράρ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του SCP, ο δρ. Μασούντ Μουχάμμαντ αλ-Χάσσαν, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής SCP και της Ένωσης Επαγγελματιών Ιατρικής και Υγείας - Σουδάν, η Μπατούλ Ριφά’ι ως αντίποινα για τον πατέρα της Αμπντουλφαττάχ Ριφά’ι μέλος του SCP και πυροβολήθηκε επίσης ο Γιάσερ ασ-Σιρ Άλι, μέλος του SCP, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Ένωση Σουδανών Γυναικών (SWU) και άλλες φεμινιστικές ομάδες ανέλαβαν ενεργό ρόλο στην ηγεσία της εξέγερσης, παραμένοντας στο προσκήνιο, όπως και σε προηγούμενες διαμαρτυρίες ενάντια σε πρακτικές μισογυνισμού και διακρίσεων σε βάρος των γυναικών από το καθεστώς του Αλ-Μπασίρ και τους προκατόχους του. Ως αποτέλεσμα, το καθεστώς έχει φυλακίσει αρκετές από τις σημαντικότερες ηγέτιδες, μεταξύ των οποίων την Αντιλάχ Ζί’μπακ, ηγέτιδα της SWU, την Μουνίρα Σαγίντ Άλι, ηγέτιδα της Ένωσης Δημοκρατικών Γυναικών του Σουδάν, την Χανάν Μουχάμμαντ Νουρ, μέλος του SWU, του SCP και της Σουδανικής Επιτροπής Αλληλεγγύης, την ποιήτρια Σουμάιντα Ισάκ, την Χανάν Χάσσαν Αλγκαντί, δικηγόρο και μέλος της SWU, και την Αμάλ Τζαμπράλλα μέλος της SWU και του SCP.

Το καθεστώς έχει ασκήσει δεκαετίες πολιτικής καταστολής χρησιμοποιώντας τις φυλετικές και εθνοτικές προκαταλήψεις και τις πολιτικές διαιρέσεις εντός της σουδανικής κοινωνίας και μεταξύ των αντιπάλων του καθεστώτος. Αυτό συνέβαλε στην αποσύνθεση της χώρας και στη δημιουργία ενός πολιτικού κενού που δεν μπορεί να καλυφθεί από την αναξιόπιστη και απονομιμοποιημένη ηγεσία του αντιπολιτευόμενου ισλαμιστικού Κόμματος Εθνική Ουμμά (NUP). Το NUP, υπό την ηγεσία του Σαντίκ αλ-Μάχντι, προσπάθησε να πατήσει επάνω στη διαμαρτυρία για να πάρει την εξουσία. Αυτό συχνά επέτρεψε στο καθεστώς να διαστρεβλώσει και να υπονομεύσει τις ριζοσπαστικές διεκδικήσεις του δρόμου.

Επισημαίνουμε ότι ο στρατός είναι ένας ουσιαστικός εταίρος στις ευνοιοκρατικές πρακτικές του κυβερνώντος καθεστώτος και ο ουσιαστικός του βραχίονας στην καταστολή και την πολιτική αστάθεια τόσο εντός της χώρας όσο και στο Νότιο Σουδάν και την Υεμένη. Εκείνοι που τον παρουσιάζουν ως ανεξάρτητο θεσμικό όργανο που έχει τη δυνατότητα να σταθεί δίπλα στον λαό θα πρέπει να πάρουν υπόψη τον αντεπαναστατικό ρόλο του στρατού στην Αίγυπτο και τις ανακοινώσεις του ίδιου του σουδανικού στρατού προς υποστήριξη του καθεστώτος.

Αφού αποδείχθηκε πρόθυμος συνεργάτης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και αξιόπιστος σύμμαχος της αυτοκρατορίας σε μια περιοχή που απορρίπτει τους τυραννικούς ηγέτες της, το ένταλμα σύλληψης του Μπασίρ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ έχει εξασθενίσει και υπονομευθεί, καθώς αυτός αποκαθιστά τις σχέσεις του με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κέρδισε την υποστήριξη του συναδέλφου του εγκληματία πολέμου και εγκατεστημένου από τις ΗΠΑ, Προέδρου του Νότιου Σουδάν του Σάλβα Κιίρ, απέναντι στην σουδανική εξέγερση.

Το καθεστώς Μπασίρ επέκτεινε και κλιμάκωσε τον εμφύλιο πόλεμο, χρησιμοποιόντας σαν όπλο τον θρησκευτικό και ρατσιστικό φανατισμό για τη γενοκτονική εξτρατεία του ενάντια στο Νότιο Σουδάν και το Νταρφούρ, με απώλειες που εκτιμάται ότι ξεπέρασαν συνολικά το ένα εκατομμύριο. Το καθεστώς του Μπασίρ έχει μετατρέψει σε ένοπλο εργαλείο την εμπειρία που απέκτησε από την εξόντωση του δικού του λαού στέλνοντας στην Υεμένη ως μισθοφόρος στρατιωτικούς ηγέτες που κατηγορούνται για βιασμούς και δολοφονίες. Αυτό μας υπενθυμίζει ότι η καταστολή του καθεστώτος Μπασίρ, όπως και κάθε άλλου, έχει περιφερειακή διάσταση και ξεπερνάει τα σύνορα.

Επιπλέον, το καθεστώς Μπασίρ έχει παίξει με επιτυχία και με άλλες περιφερειακές και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για να παραμείνει στην εξουσία. Με την έναρξη της σημερινής εξέγερσης, ο Μπασίρ επισκέφθηκε τον Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Δαμασκό, ανακοινώνοντας την υποστήριξή του και λέγεται ότι ενεργούσε ως πιθανός πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας. Διατηρώντας παράλληλα τη μακρόχρονη συμμαχία με το Κατάρ, εδραίωσε τη σχέση του με τη Σαουδική Αραβία και συνεργάστηκε στα εγκλήματά της για να σταθεροποιήσει την κυριαρχία του. Αυτό οδήγησε σε επιδείξεις υποστήριξης από τα εγκληματικά καθεστώτα και των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένου του εμίρη του Κατάρ Ταμίμ Αθ-Θάνι, του κυβερνώντος ΑΚΡ στην Τουρκία, και του υπουργού εξωτερικών και επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου. Επιπλέον, έχει συνταχθεί με άλλα καθεστώτα για τη λήψη μέτρων για την δημόσια εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, με τον Νετανιάχου να διακηρύσσει την δυνατότητα της ισραηλινής κρατικής αεροπορικής εταιρείας El Al να πραγματοποιεί πτήσεις στον εναέριο χώρο του Σουδάν.

Σήμερα, οι Σουδανοί διαδηλωτές έχουν απαρρίψει την θρησκευτική σεχταριστική πολιτική του καθεστώτος του Μπασίρ και την αλληλεγγύη του με όλες τις περιφερειακές τυραννικές συμμαχίες, καθώς και τις αποτυχημένες πολιτικές φτώχειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Έχουν ανακοινώσει μια γενική απεργία από μια κοινωνία των πολιτών και ένα εργατικό κίνημα που έχει επιβιώσει από το κλιμακούμενο κύμα του νεοφιλελευθερισμού και της καταστολής.

Λαμβάνοντας υπόψη τις γενναίες δράσεις των διαδηλωτών του Σουδάν για την αντιμετώπιση των αδίστακτων δυνάμεων του καθεστώτος και λαμβάνοντας υπόψη την περιφερειακή και διεθνή συναίνεση που κράτησε τον Μπασίρ στην εξουσία για δεκαετίες, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε και να προσφέρουμε υποστήριξη και αλληλεγγύη στην εξέγερση του λαού και στον αγώνα του για κοινωνική δικαιοσύνη, κάτω από το λαϊκό σύνθημα: «Η ελευθερία, η ειρήνη, η δικαιοσύνη και η επανάσταση είναι η επιλογή του λαού».

Συμμαχία Σοσιαλιστών/ριών της Μέσης Ανατολής

Μετάφραση: e la libertà

Alliance of Middle Eastern Socialists, «Alliance statement: Solidarity with the popular uprising in Sudan», Alliance of Middle Eastern Socialists, 8 Ιανουαρίου 2019· Europe Solidaire Sans Frontières, 8 Ιανουαρίου 2019· International Viewpoint, 16 Ιανουαρίου 2019

Στα αραβικά:

تحالف الاشتراكيين/ات في الشرق الأوسط

«كل التضامن مع الانتفاضة الشعبية في السودان»

 11 Ιανουαρίου 2019 ,المنشور

Στα γαλλικά: Alliance des socialistes au Moyen-Orient, «Solidarité totale avec le soulèvement populaire au Soudan», Europe Solidaire Sans Frontières, 8 Ιανουαρίου 2019 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:13

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.