Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2019 23:01

Δήλωση αλληλεγγύης στις εξεγέρσεις του Σουδάν και της Αλγερίας

Δήλωση αλληλεγγύης στις εξεγέρσεις του Σουδάν και της Αλγερίας

Πολλοί παρακολουθούν με αυξανόμενη έκπληξη καθώς οι εξεγέρσεις του Σουδάν και της Αλγερίας ξέσπασαν τους τελευταίους μήνες, αψηφώντας το αντεπαναστατικό κύμα που σάρωσε την περιοχή μετά τις εξεγέρσεις της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής το 2011. Κατά ειρωνικό τρόπο, η τελευταία διεθνής επίσκεψη του Ομάρ αλ-Μπασίρ ήταν στον Μπασίρ αλ-Άσαντ της Συρίας για να δείξει την υποστήριξή του στο παλαιό καθεστώς που επιβίωσε και το οποίο φαίνεται να έχει ξεπεράσει τη θύελλα, για να επιστρέψει σε μια εξέγερση που αμφισβήτησε τα πάντα, από τα μέτρα λιτότητας του ΔΝΤ μέχρι την αυταρχική και πατριαρχική φύση του καθεστώτος. Αν και οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται εδώ και αρκετούς μήνες, τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης μόλις άρχισαν να τις αντιλαμβάνονται. Η αδιαφορία τους αγνόησε επίσης τους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που διαμαρτύρονται στο Μαρόκο τους τελευταίους μήνες και τις διακυμάνσεις της εξέγερσης και της καταστολής σε ολόκληρη την περιοχή.

Το επίπεδο της πολυπλοκότητας της οργάνωσης και στις δύο εξεγέρσεις, στο Σουδάν και στην Αλγερία, επαναφέρει την ελπίδα ότι ένα νέο κύμα εξέγερσης θα μπορέσει να επιτύχει τις αρχικές διεκδικήσεις των επαναστατικών διαδικασιών που ξεκίνησαν το 2011 στην επιδίωξή τους για αξιοπρέπεια, ισότητα και ελευθερία. Η σουδανική και η αλγερινή διασπορά διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της επανάστασης πέραν των εθνικών τους συνόρων, καλώντας ενωθούν μαζί τους όλους όσους πιστεύουν ότι ο αγώνας θα πρέπει να είναι διεθνής.

Κατά τη στιγμή που γράφεται αυτή η ανακοίνωση, η σουδανική εξέγερση έχει ήδη καταφέρει να ανατρέψει και να φυλακίσει τον Ομάρ αλ-Μπασίρ, ο οποίος καταζητείται από το 2009 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία. Καθώς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία, ο διάδοχός του, ο υπολοχαγός του στρατού Αουάντ Ιμπν Αούφ, δεν δεν κατάφερε ούτε αυτό να διατηρήσει το αξίωμα για περισσότερο από είκοσι τέσσερις ώρες. Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης από τον διάδοχο τού Ιμπν Αούφ, τον στρατηγό Άμπντελ Φάτταχ Μπουρχάν, να αποσυρθεί και να επιβλέπει τη μετάβαση στην πολιτική εξουσία.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες νωρίτερα, οι μαζικές διαμαρτυρίες στη Αλγερία ανάγκασε τον Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί και δεν θα είναι υποψήφιος για πέμπτη θητεία, οδηγώντας στην αντικατάστασή του από μια προσωρινή κυβέρνηση, η οποία είναι μια φτυστή εικόνα του παλαιού καθεστώτος της Μπουτεφλίκα.

Και στις δύο χώρες, η ανατροπή των αρχηγών του καθεστώτος, ως ατόμων, θεωρείται ότι δεν επαρκεί. Η έκκληση είναι να συνεχιστούν και να εμβαθυνθούν οι εξεγέρσεις μέχρι να γίνουν θεμελιώδεις πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές αλλαγές υπέρ των λαϊκών τάξεων, αντικαθιστώντας εντελώς τα παλαιά καθεστώτα και τους ηγεμόνες τους.

Οι διαδηλωτές του Σουδάν και της Αλγερίας έμαθαν από τους παλαιότερους επαναστατικούς τους αγώνες και από τα γειτονικά αντεπαναστατικά καθεστώτα ότι μόνο με τη λαϊκή αντίσταση, τη μαζική συμμετοχή και την αυτοοργάνωση θα μπορέσουν να επιτύχουν ριζικές αλλαγές και δημοκρατικά και κοινωνικοοικονομικά δικαιώματα.

Διάφορα δικτατορικά καθεστώτα, περιφερειακές και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν δει με φόβο τις εξελίξεις αυτών των τελευταίων λαϊκών εξεγέρσεων, θεωρώντας τες ως απειλή για τα δικά τους συμφέροντα και εξουσίες. Απαντώντας, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους αρχηγούς του στρατού του Σουδάν και της Αλγερίας και τους ενθάρρυναν να διατηρήσουν τον έλεγχο. Παράλληλα με αυτές τις προσκλήσεις, αυτοί οι περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες προειδοποίησαν άμεσα ή έμμεσα κατά της συνέχισης και της εμβάθυνσης της επαναστατικής διαδικασίας.

Δηλώνουμε τη συνεχή μας αλληλεγγύη στις λαϊκές τάξεις του Σουδάν και της Αλγερίας, καθώς και της υπόλοιπης περιοχή. Οι αγώνες τους αποτελούν έμπνευση για όλους εκείνους που αγωνίζονται για τη χειραφέτηση και την απελευθέρωση των καταπιεσμένων σε όλο τον κόσμο.

Υπό αυτήν την προοπτική, παροτρύνουμε τις αριστερές και προοδευτικές οργανώσεις και δίκτυα σε όλο τον κόσμο να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα νέα κύματα εξεγέρσεων στο Σουδάν και την Αλγερία και στη συνεχή αντίσταση στην περιοχή. Οργανώστε διαδηλώσεις στις αντίστοιχες χώρες σας μπροστά σε πρεσβείες, προξενεία και εκπροσώπους του κράτους σε συνεργασία με τις επαναστατικές διασπορές που συνοδεύουν την εξέγερση. Συνεχίστε να ακολουθείτε τα γεγονότα καθώς ξετυλίγονται, για να αναλάβετε δράση εάν τα κινήματα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα επίπεδα καταστολής. Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, μόνο η πίεση του δρόμου, μέσα και έξω από το Σουδάν, την Αλγερία, το Μαρόκο και πέρα από αυτό, μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία του δεύτερου κύματος των εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Για να υπογράψετε τη δήλωση επισκεφτείτε το σύνδεσμο

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd2lsgXbqtLArebWpBgCqfUV-cnV9VmW_PAG9E-A1g9zp4-Sw/viewform?fbclid=IwAR0ukQy6f12roQiu9KvxVtXQVuEzvgzRLuDikRl4yH9NcMATimEbgdBB2FY

 

Μετάφραση: e la libertà

Το κείμενο στα αγγλικα:

Statement of solidarity with the Sudanese and Algerian Uprisings”, Alliance of Middle Eastern Socialists, 20 Απριλίου 2019, https://www.allianceofmesocialists.org/statement-of-solidarity-with-the-sudanese-and-algerian-uprisings/

Στα αραβικά:

بيان تضامني مع انتفاضتي السودان والجزائر", المنشور"

https://www.al-manshour.org/node/8072?fbclid=IwAR3xPBGiLIMEkiCCl9nN155pUyf72Zn_Uqvy8_6qtAWgvBLg7jot2fNJxKk

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:10

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.