Σάββατο, 08 Ιουνίου 2019 13:12

Αλγερία: «Πολλές γυναίκες έχουν συνειδητοποιήσει την αξία της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους και απαιτούν το τέλος του συστήματος» Κύριο

Titi Haddad

Αλγερία: «Πολλές γυναίκες έχουν συνειδητοποιήσει την αξία της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους και απαιτούν το τέλος του συστήματος»

Συνέντευξη της Titi Haddad, ακτιβίστριας του φεμινιστικού κινήματος στην Αλγερία, στον Antoine Larrache

Antoine Larrache: Με ποιο τρόπο συμμετέχουν οι γυναίκες στο σημερινό κίνημα;

Titi Haddad: Από την αρχή αυτού του λαϊκού κινήματος, οι γυναίκες συμμετέχουν άμεσα στις διάφορες διαδηλώσεις. Βρήκαμε πολύ ισχυρή στήριξη ανάμεσα στις γυναίκες μετά από εκκλήσεις που ξεκίνησαν γυναικείες ομάδες, ιδιαίτερα στο Αλγέρι, τη Μπεάια και τη Μπουΐρα, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

Από κεί, πολλές άλλες γυναίκες συνειδητοποίησαν τη χρησιμότητα της οργάνωσης και του σχηματισμού ομάδων για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και ταυτόχρονα να απαιτήσουν το τέλος του συστήματος άμεσα, μαζί με τους Αλγερινούς συντρόφους τους όπως συνέβαινε κατά τον πόλεμο της εθνικής απελευθέρωσης.

Και ας θυμηθούμε, χάρη στην αποτελεσματική και ένδοξη συμμετοχή τους, μπορέσαμε να αντλήσουμε σημαντικά οφέλη, μεταξύ των οποίων και η απόρριψη του προσωπικού νόμου του 1966, που ήταν εμπνευσμένος από τη Σαρία, και άλλα δημοκρατικά και κοινωνικά επιτεύγματα όπως την εκπαίδευση και το δικαίωμα εργασίας.

Antoine Larrache: Σε σχέση με τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης διαδήλωσης, μπορείτε να μας πείτε γι’ αυτές και να εξηγήσετε τις αντιδράσεις;

Titi Haddad: Το πρωί της 29ης Μαρτίου στο Αλγέρι, οι γυναίκες μιας νεοσύστατης συλλογικότητας δέχτηκαν επίθεση από κάποιυς διαδηλωτές. Άλλες φεμινίστριες, οι οποίες δημοσίευαν άρθρα του Οικογενειακού Κώδικα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάσταση των γυναικών, υπέστησαν την ίδια τύχη. Δέχτηκαν προσβολές και κακοποιήθηκαν μπροστά στις υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες ούτε καν αντέδρασαν σε αυτή την καταδικαστέα πράξη.

Αυτό, φυσικά, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις: μερικοί άνθρωποι καταδίκασαν αυτές τις επιθέσεις, άλλοι χάρηκαν μ’ αυτή την τροπή των γεγονότων. Αυτό μας λέει πολλά για την ανησυχητική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Αλγερινές, η οποία είναι προϊόν της σκλήρυνσης των συντηρητικών και οπισθοδρομικών ιδεών και της ασυνέχειας των προοδευτικών αγώνων.

Antoine Larrache: Μπορείτε να εξηγήσετε τις επιπτώσης της Μαύρης Δεκαετίας και της παράδοσης στον αγώνα των γυναικών;

Titi Haddad: Με την άνοδο του ισλαμισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1980, παρατηρήθηκε καταφανής επιδείνωση της κατάστασης των γυναικών στην Αλγερία, αν και αντιστάθηκαν στη φονταμενταλιστική τρομοκρατία με εντυπωσιακές κινητοποιήσεις, όπως αυτή της 8ης Μαρτίου 1989. Ωστόσο, το γυναικείο κίνημα συνέχισε να υποχωρεί. Το τσουνάμι για το ισλαμικό FIS στις τοπικές εκλογές της 12ης Ιουνίου 1990 έβαλε τέλος σε αυτή τη δυναμική, εμφανίστηκε ένα τεράστιο κύμα οπισθοδρόμησης, με συνέπεια βίαιες επιθέσεις, μια μισογυνιστική τρομοκρατία και δολοφονίες.

Το γυναικείο κίνημα που βασίστηκε σε αιτήματα όπως η κατάργηση του Οικογενειακού Κώδικα και η ισότητα των φύλων στράφηκε προς την αντίσταση και την επιβίωση εναντίον της τρομοκρατίας, οπότε ο αγώνας των γυναικών έχασε τις ζωτικές δυνάμεις του. Κάποιες γυναίκες εγκατέλειψαν τη χώρα, άλλες προτίμησαν να παραμείνουν σιωπηλές από φόβο μήπως υποστούν την ίδια μοίρα με αυτή της δολοφονημένης ακτιβίστριας Ναμπίλα Τζανίνε ή της Κάτια Μπεν Γκανά, οι οποίες αμφισβήτησαν τις διαταγές των φονταμενταλιστών για το πώς να ντυθούν. Αλλά παρά όλες αυτές τις δυσκολίες, οι γυναίκες δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους, υπάρχει ακόμα έδαφος για ελπίδα.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια πραγματική επανάσταση που έχει ως στόχο τη διάλυση του υπάρχοντος συστήματος και να κινηθεί προς μια κυρίαρχη συντακτική συνέλευση, αντιπροσωπευτική των προσδοκιών των εργαζομένων, των φοιτητών, των ανέργων, των συνταξιούχων αλλά και των γυναικών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες αυτές οι κατηγορίες της κοινωνίας πρέπει να αυτο-οργανωθούν και να κάνουν τους αγώνες τους να συγκλίνουν για να επιτύχουν μια δίκαιη και εξισωτική κοινωνία.

Μετάφραση: e la libertà

Titi Haddad, «“Many women have become conscious of the value of claiming their rights and demanding the end of the system”», International Viewpoint, 17 Απριλίου 2019

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:09

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.