Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019 14:05

Να αντιταχθούμε στις συνεχιζόμενες επιθέσεις στο Ιντλίμπ και στους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία

Συμμαχία Σοσιαλιστών/στριών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής

Να αντιταχθούμε στις συνεχιζόμενες επιθέσεις στο Ιντλίμπ και στους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία

Εμείς, η Συμμαχία των Σοσιαλιστών/στριών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αντιτασσόμαστε στις στρατιωτικές επιθέσεις στην περιοχή Ιντλίμπ και στη βόρεια Χάμα καθώς και στις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον των βορειοανατολικών περιοχών της Συρίας. Υποστηρίζουμε όλους τους αθώους πολίτες στη Συρία.

Αλληλεγγύη στο Ιντλίμπ ενάντια στις επιθέσεις των δυνάμεων του καθεστώτος του Άσαντ και των Ρώσων συμμάχων του.

Μετά από μήνες επιθέσεων του καθεστώτος Άσαντ και ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή Ιντλίμπ και στη βόρεια Χάμα, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ανακατέλαβαν τον Χαν Σεϊχούν, μια πόλη στην νότια επαρχία του Ιντλίμπ, και τώρα σχεδόν εντελώς εγκαταλελημμένη καθώς οι κάτοικοί της εκκένωσαν την πόλη και έφυγαν βορειότερα. Η πόλη είναι στρατηγικής σημασίας δεδομένου ότι βρίσκεται εκεί όπου κάποτε ήταν ένας εμπορικός αυτοκινητόδρομος ζωτικής σημασίας που συνδέει τη μεγάλη βόρεια πόλη του Χαλεπιού με την πρωτεύουσα της Δαμασκού. Η πόλη είναι επίσης σημαντική από συμβολική άποψη. Το Χαν Σεϊχούν κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα τον Απρίλιο του 2017 όταν μια επίθεση με αέριο σαρίν από το καθεστώς σκότωσε περίπου 90 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Από τα τέλη Απριλίου 2019 έχουν δολοφονηθεί περίπου 880 άμαχοι, κυρίως ως αποτέλεσμα της ανελέητης εκστρατείας αεροπορικών επιθέσεων από το συριακό καθεστώς και τους Ρώσους συμμάχους του. Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κατευθυνόμενοι σε στρατόπεδα εκτόπισης όπου δεν υπάρχει επαρκές φαγητό, νερό, φάρμακα ή ακόμα και καταφύγια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος προειδοποιεί για μια ανθρωπιστική «καταστροφή».

Με τα κοντινά τουρκικά σύνορα κλειστά για τους πρόσφυγες, πολλοί από τους εκτοπισμένους ζουν τώρα σε ελαιώνες και μένουν κάτω από τα δέντρα. Ταυτόχρονα, τουλάχιστον 47 ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν βομβαρδιστεί και έχουν δολοφονηθεί 30 εργαζόμενοι/ες της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η επαρχία του Ιντλίμπ, που φιλοξενεί σήμερα περίπου 3 εκατομμύρια άτομα –εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο είναι εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα– ελέγχεται κυρίως από τον τζιχαντιστικό συνασπισμό Χαγιάτ Ταχρίρ ασ-Σαμ (ΧΤΣ, υπό την ηγεσία της Τζάμπχατ αν-Νούσρα που επίσημα στο παρελθόν συνδεόταν με την Αλ-Κάιντα) ο οποίος έχει επιβάλει τα δικά του θεσμικά όργανα και καταστέλλει βίαια τα δίκτυα των ακτιβιστών/τριων και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Επιβεβαιώνοντας την αντίθεσή τους στον τζιχαντιστικό συνασπισμό του ΧΤΣ και στις άλλες αντιδραστικές ένοπλες ομάδες στο Ιντλίμπ, οι προοδευτικοί άνθρωποι αντιτίθενται επίσης στους βομβαρδισμούς και στη στρατιωτική επίθεση του καθεστώτος και των ξένων συμμάχων του, της Ρωσίας και του Ιράν. Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στους αμάχους στο Ιντλίμπ ενάντια σε αυτές τις στρατιωτικές απειλές, οι οποίες έχουν ήδη δημιουργήσει μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Επαναλαμβάνουμε επίσης την υποστήριξή μας στη λαϊκή κυριαρχία από τα κάτω, των λαϊκών τάξεων της Συρίας ενάντια σε όλους τους παράγοντες, είτε τους ντόπιους είτε τους ξένους, που τους εμποδίζουν να αποφασίσουν για το δικό τους πεπρωμένο και να επιτύχουν τους αρχικούς στόχους της εξέγερσης: δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

Αλληλεγγύη στις βορειοανατολικές περιοχές ενάντια στις τουρκικές στρατιωτικές απειλές.

Εδώ και μήνες, ο τουρκικός στρατός απειλεί και επιτίθεται εναντίον των βορειοανατολικών περιοχών της Συρίας που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες διευθύνεται από την στρατιωτική πτέρυγα του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Στα μέσα Αυγούστου του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία συνήψαν συμφωνία για τη δημιουργία μιας λεγόμενης «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία. Οι λεπτομέρειες της λεγόμενης ζώνης ασφαλείας δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί και θα εφαρμοστούν σταδιακά, με κάποιες επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν σύντομα.

Οι διαστάσεις της «ζώνης ασφαλείας» της Άγκυρας και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Η Άγκυρα επιδιώκει πολύ πιο βαθύ έλεγχο στο έδαφος της Συρίας από ό,τι ήταν έτοιμες να αποδεχθούν οι ΗΠΑ. Προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν χωρίς να διευθετήσουν τις διαστάσεις της ζώνης. Τόσο η Άγκυρα όσο και η Ουάσιγκτον δίνουν προτεραιότητα στη δημιουργία ενός κοινού κέντρου επιχειρήσεων και ενός κέντρου συντονισμού στην Άγκυρα. Αυτά τα κέντρα θα αποφασίσουν τελικά τις οδούς πρόσβασης των τουρκικών μονάδων στα ανατολικά του Ευφράτη. Σε αυτές τις θέσεις θα κατασκευαστούν τα αμερικανικά και τουρκικά παρατηρητήρια. Το YPG θα αποχωρήσει υπό την επίβλεψη του αμερικανικού στρατού· και το YPG θα παραδώσει τον βαρύ οπλισμό του, το πυροβολικό, τους όλμους και τους πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων στους Αμερικανούς στρατιώτες. Τα κέντρα θα διευκολύνουν επίσης τον συντονισμό του εναέριου χώρου και τα θέματα ασφαλείας στα αστικά κέντρα.

Ενώ μια πιθανή τουρκική στρατιωτική εισβολή στις περιοχές αυτές έχει παγώσει προσωρινά ή τουλάχιστον έχει αναβληθεί, ο πραγματικός στόχος δεν είναι μόνο να δημιουργηθεί μια ζώνη μεταξύ των τουρκικών συνόρων και των περιοχών που ελέγχονται από το κουρδικό YPG – το οποίο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στα πλαίσια του αγώνα τους εναντίον της τζιχάντικης ομάδας ISIS. Ο στόχος της Τουρκίας είναι επίσης να διευρύνει τον τουρκικό έλεγχο και επιρροή και να συντρίψει κάθε μορφή κουρδικής αυτοδιάθεσης κοντά στα σύνορά της. Ο Πρόεδρος Ερντογάν και οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στην πραγματικότητα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επιδιώξει τις δικές της λύσεις εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συνεργαστούν για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Άγκυρας για «ζώνη ασφαλείας».

Αν η Άγκυρα είχε πάρει το πράσινο φως για να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των SDF, η επιχείρηση αυτή θα αποτελούσε την τρίτη εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων από το 2016. Η πρώτη τουρκική εισβολή ήταν η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» τον Αύγουστο του 2016. Η δεύτερη εισβολή ήταν η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» τον Ιανουάριο του 2018, η οποία κορυφώθηκε με την κατοχή της περιοχής του Αφρίν το Μάρτιο του 2018, οδηγώντας σε αναγκαστικό εκτοπισμό περισσότερους από 150.000 Κούρδους και σε συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Άγκυρα θεωρεί το YPG και το PYD στη Συρία, ως επέκταση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Ο τουρκικός στρατός έχει επίσης ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις και αεροπορικές επιδρομές από τα μέσα Ιουλίου εναντίον διαφόρων περιφερειών των βόρειων περιοχών του Ιρακικού Κουρδιστάν λόγω της παρουσίας του ΡΚΚ. Εκτός αυτού, οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν μια νέα εκστρατεία καταστολής στην Τουρκία εναντίον Κούρδων εκπροσώπων του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), αντικαθιστώντας δημοκρατικά εκλεγμένους Κούρδους δημάρχους με κρατικούς αξιωματούχους σε τρεις πόλεις (Ντιγιάρμπακιρ, Μάρντιν και Βαν) και φυλακίζοντας περισσότερα από 400 άτομα ως ύποπτους για δεσμούς με το PKK.

Ένας άλλος στόχος της τουρκικής κυβέρνησης στη Συρία είναι να μεταφερθούν βίαια οι Σύριοι πρόσφυγες από την Τουρκία στις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη. Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει εντείνει τις εκστρατείες για βίαιες απελάσεις Σύριων προσφύγων στη χώρα προς τη Συρία. Χιλιάδες Σύριοι έχουν υποβληθεί σε μαζικές απελάσεις ή έχουν επιστρέψει βίαια στις περιοχές της Συρίας από τα μέσα του Ιουλίου.

Έτσι, οι στόχοι της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει μια ζώνη ελέγχου στα σύνορά της, όπου θα μπορεί να διαχειρίζεται τις ροές των εσωτερικά εκτοπισμένων, να επαναπατρίζει βίαια τους πρόσφυγες από την Τουρκία και να επιτίθενται στο PYD και στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Η Συμμαχία των Σοσιαλιστών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής καταδικάζει επίσης τον ρόλο του Εθνικού Συνασπισμού των Δυνάμεων της Συριακής Επανάστασης και της Αντιπολίτευσης (γνωστού ως Ετιλάφ), που αποτελείται κυρίως από φιλελεύθερες και Ισλαμικές συντηρητικές και φονταμενταλιστικές ομάδες και προσωπικότητες, για την υποστήριξή του στα τουρκικά σχέδια εναντίον των βορειοανατολικών περιοχών. Ο Συριακός Συνασπισμός και τα μέλη που βρίσκονται κοντά του συνέχισαν επίσης τις προηγούμενες σοβινιστικές και ρατσιστικές πολιτικές και τις δηλώσεις εναντίον των Κούρδων στη Συρία. Ομοίως, ο επικεφαλής του «Εθνικού Στρατού», των στρατιωτικών ομάδων της αντιπολίτευσης της Συρίας που απαρτίζεται κυρίως από ισλαμικές φονταμενταλιστικές και αντιδραστικές ομάδες, ένοχος πολλών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφρίν και αλλού και ενεργώντας ως πληρεξούσιος υπέρ της Άγκυρας, δήλωσε επίσης ότι τα στρατεύματά του, 14.000 άνδρες, είναι έτοιμα να βοηθήσουν τον τουρκικό στρατό σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των βορειοανατολικών περιοχών της Συρίας.

Η συμφωνία των ΗΠΑ και της Τουρκίας και η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι οι διεθνείς και οι περιφερειακές δυνάμεις δεν έχουν την προθυμία να δουν οποιεσδήποτε κουρδικές εθνικές ή αυτονομιστικές φιλοδοξίες να επιτυγχάνουν.

Μπροστά σε αυτές τις συνεχείς αντεπαναστατικές επιθέσεις, είναι αναγκαία η αλληλεγγύη μεταξύ όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών Αράβων, Κούρδων και των άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, οι οποίοι είναι ενάντια στο καθεστώς του Άσαντ, στα ισλαμικά φονταμενταλιστικά κινήματα και σε όλες τις περιφερειακές και διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και που υποστηρίζουν τους αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη, τα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα των καταπιεσμένων μειονοτήτων.

Η Συμμαχία των Σοσιαλιστών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του κουρδικού λαού στη Συρία και στις άλλες χώρες της περιοχής. Αυτό δεν σημαίνει ότι κρατάμε μια άκριτη στάση απέναντι στις πολιτικές των κουρδικών κομμάτων που καθοδηγούν αυτούς τους αγώνες, είτε πρόκειται για το PYD είτε για το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα είτε για άλλους, κυρίως όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των αμάχων. Καταγγέλλουμε, για παράδειγμα, την τελευταία εκστρατεία των SDF με αυθαίρετες συλλήψεις εναντίον των εργαζομένων της κοινωνίας των πολιτών στην επαρχία της Ράκκα.

Να αντιταχθούμε σε όλες τις μορφές θρησκευτικού μίσους και ρατσισμού

Αλληλεγγύη στους καταπιεσμένους!

 

Συμμαχία Σοσιαλιστών/στριών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής

22 Αυγούστου 2019

 

Μετάφρασηe la libertà

Alliance of Middle Eastern and North African Socialists, «Oppose Continuing Assaults on Idlib and on Kurds in Northeastern Syria», Alliance of Middle Eastern and North African Socialists, 22 Αυγούστου 2019 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:06

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.