Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 20:45

Ανοιχτή Επιστολή Ιρανών Εργατών και Αγωνιστών του Εργατικού Κινήματος του Ιράν προς τους Εργάτες όλου του Κόσμου, Εργατικές Οργανώσεις, Συνδικάτα και όλους τους ανθρώπους με συνείδηση Κύριο

Ανοιχτή Επιστολή Ιρανών Εργατών και Αγωνιστών του Εργατικού Κινήματος του Ιράν προς τους Εργάτες όλου του Κόσμου, Εργατικές Οργανώσεις, Συνδικάτα και όλους τους ανθρώπους με συνείδηση

Το κύμα αυξανόμενης καταστολής, συλλήψεων και απάνθρωπων ποινών φυλάκισης εργατών, δασκάλων, συνταξιούχων, γυναικών, φοιτητών, συγγραφέων, δημοσιογράφων και περιβαλλοντικών ακτιβιστών στο Ιράν συνεχίζεται. Η καταστολή, η φυλάκιση και οι δικαστικές καταδίκες των εργατών αποτελούν ξεκάθαρη και διαρκή παραβίαση των βασικών εργατικών δικαιωμάτων και αρχών από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Ως μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), το ιρανικό κράτος είναι υποχρεωμένο να σέβεται αυτές τις αρχές και τα δικαιώματα. Ωστόσο, οι Ανεξάρτητες Εργατικές Οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Συνδικάτου Εργατών Ζαχαροκάλαμου Χαφτ Τεπέ και του Συνδικάτου Βαχέντ των Εργατών Λεωφορείων Τεχεράνης που ιδρύθηκαν πριν από μερικά χρόνια και έχουν αποκλειστικό σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργατών και των βιοπαλαιστών, αντιμετωπίζονται από το δικαστικό σώμα και τους αξιωματούχους ασφαλείας χειρότερα και από εγκληματίες. Η ιστορία είναι μάρτυρας μας. Οι πικρές εμπειρίες που έχουν καταστρέψει τις ζωές των περισσότερων εργατών στο Ιράν αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει σεβασμός για τα βασικότερα δικαιώματα των εργατών και των βιοπαλαιστών στο Ιράν.

Η καταστολή των ακτιβιστών, των μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων εργατικών οργανώσεων, των εργατών που απεργούν, των γυναικών, των δασκάλων και των συνταξιούχων έχει ενταθεί και έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Ένας μεγάλος αριθμός εργατών έχει προχωρήσει σε απεργίες, διαμαρτυρίες, πορείες και καθιστικές διαμαρτυρίες. Τα αιτήματα των εργατών ήταν γενικά τα εξής: 1. Η πληρωμή των μη καταβληθέντων μισθών και επιδομάτων. 2. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας. 3. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων, που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε παύση λειτουργίας των εταιρειών και στην απόλυση των εργατών. 4. Η απελευθέρωση φυλακισμένων εργατών, πολιτικών κρατουμένων, κρατουμένων συνείδησης και ακτιβιστών/τριών των πολιτικών δικαιωμάτων. 5. Το δικαίωμα δημιουργίας ανεξάρτητων οργανώσεων.

Για χρόνια, οι εράτες του εργοστασίου Ζαχαροκάλαμου Χαφτ Τεπέ έχουν υποστεί τις πιο έντονες μορφές διάκρισης και καταπίεσης για το έγκλημα της πάλης για τα βασικά και νόμιμα δικαιώματά τους. Οι χώροι εργασίας και τα σπίτια των εργαζομένων βρίσκονται υπό κατοχή από στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας και έχει επιβληθεί στους εργαζόμενους μια ζωή που μοιάζει με στρατώνα, παρά τον χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τους βασικούς εργατικούς νόμους και τις συμβάσεις 87 και 98 της ΔΟΕ σχετικά με το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, του συνεταιρίζεσθαι, της διαμαρτυρίας και της απεργίας. Παρ’ όλ’ αυτά, οι εργάτες του εργοστασίου Ζαχαροκάλαμου Χαφτ Τεπέ κατέβηκαν σε απεργία για περισσότερο από ένα μήνα και διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας τους απλήρωτους μισθούς τους, αντιτάχθηκαν στην ιδιωτικοποίηση και τη διεφθαρμένη διαχείριση και απαίτησαν την απελευθέρωση των φυλακισμένων εργατών. Οι αρχές απάντησαν με συλλήψεις, ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια πολλών από αυτούς τους εργαζόμενους και τους ακτιβιστές που τους υποστήριζαν.

Οι παρακάτω υποστηρικτές/στριες των εργαζομένων και των ακτιβιστών/στριών του εργατικού κινήματος συνελήφθησαν σε σχέση με αυτές τις διαμαρτυρίες: Οι εργαζόμενοι/ες: Αλί Νετζατί, Εσμαΐλ Μπαχσί, Ομίντ Αζαντί, Μοχάμμαντ Χανιφάρ, Αλί Μπεν Σάαντ, Μανσούρ Μπανί Τααμέχ, Φευζάλ Σααλεμπί, Αντέλ Σαμα’ίν, Ροστάν Αμπντολλαχζαντέχ, Εσματολλάχ Κιανί, Σεϊγέντ Εσμαΐλ Τζααντελέχ, Κασέμ Σορχέχ, Ηοσσεΐν Ανσαρί, Σαχέμπ Ζαχιρί, Μοχάμμαντ Ανσαρί. Υποστηρικτές/τριες ακτιβιστές/στριες του εργατικού κινήματος: Σεπιντέχ Γκολιάν, Ασάλ Μοχαμμαντί, Αμίρ Χοσσεΐν Μοχαμμαντί, Σανάζ Αλλαχιαρί, Αμίρ Αμοργολί.

Αυτοί οι εργαζόμενοι/ες και οι ακτιβιστές/στριες του εργατικού κινήματος που τους/τις υποστηρίζουν υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και στις πιο έντονες πιέσεις κατά τη διάρκεια της κράτησής τους και των προκαταρκτικών ακροαματικών τους συνεδριάσεων. Με βάση τις αβάσιμες κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον τους, οι δικαστικές αρχές τους/τις καταδίκαζαν σε μακροχρόνια φυλάκιση έως και 18 χρόνια για κάποιους/ες.

Συνελήφθησαν επίσης τρεις φοιτητές πανεπιστημίου που διαμαρτύρονταν μαζί με τις οικογένειες των κρατουμένων μπροστά από το δικαστήριο. Αυτοί ήταν οι Ροχάμ Γιεγκανέχ, Χιράντ Μπανταγί και Φαρίντ Λοτφαμπαντί.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν απεργίες και διαδηλώσεις στην εταιρεία Χαλυβουργίας του Άχβαζ, όπου τα αιτήματα των εργαζομένων ήταν παρόμοια με αυτά των εργαζομένων του Χαφτ Τεπέ. Δημιουργήθηκε μια μορφή αλληλεγγύης και συντονισμού μεταξύ των δύο, τα οποία έγιναν κέντρα εργατικών αγώνων στο νότιο Ιράν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, 41 από τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν στην Χαλυβουργία του Άχβαζ έχουν κληθεί στο δικαστήριο. Το μόνο έγκλημα τους είναι ότι έχουν διεκδικήσει τους μισθούς τους που δεν είχαν καταβληθεί και αντιτάχθηκαν στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και στην απόλυση των εργαζομένων της.

Οι δάσκαλοι σε περισσότερες από 100 πόλεις στο Ιράν έχουν κατέβει σε απεργία, διαδήλωσαν ή ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Επί περισσότερο από ένα χρόνο, αρκετοί ακτιβιστές δάσκαλοι και μέλη της Ένωσης Δασκάλων έχουν φυλακιστεί. Ο Μοχάμμαντ Χαμπίμπι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7,5 χρόνων και σε 74 χτυπήματα. Τώρα υποφέρει από σοβαρά προβλήματα υγείας στη φυλακή και έχει στερηθεί την ιατρική περίθαλψη. Ο Μοχάμμαντ Ταγί Φαλλαχί, ένας από τους ηγέτες της Ένωσης Δασκάλων, καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκισης και 10 χτυπήματα. Πριν από αυτούς, ο Εσμαΐλ Αμπντί και ο Μαχμούντ Μπεχεστί, και οι δύο μέλη της Ένωσης Δασκάλων, καταδικάστηκαν σε μακρά φυλάκιση και εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή.

Την Πρωτομαγιά του 2019, οι εργαζόμενοι στην Τεχεράνη και σε αρκετές άλλες πόλεις, όπως και οι εργαζόμενοι σε άλλα μέρη του κόσμου, συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την ημέρα των εργατών και να δείξουν την αλληλεγγύη και την ενότητά τους. Στην ειρηνική συγκέντρωση της Τεχεράνης, πάνω από 51 συμμετέχοντες χτυπήθηκαν και συνελήφθησαν βίαια. Πολλοί/ές από αυτούς/ές απελευθερώθηκαν προσωρινά μετά την καταβολή βαρειών εγγυήσεων, αλλά αργότερα καταδικάστηκαν σε μακροχρόνια φυλάκιση μετά από άδικες δίκες.

Τα ονόματά τους και οι ποινές τους τους είναι τα εξής: Μαρζιέχ Αμιρί, δημοσιογράφος: 10,5 χρόνια φυλάκισης και 148 χτυπήματα. Ατεφέχ Ρανγρίζ, κοινωνιολόγος και ερευνήτρια: 11,5 χρόνια φυλακή και 74 χτυπήματα. Νασρίν Τζαβαντί, συνταξιούχος εργαζόμενη: 7 χρόνια φυλάκισης και 74 χτυπήματα. Χασσάν Σαΐντι, εργαζόμενος μέλος του Συνδικάτου Βαχέντ των Εργατών Λεωφορείων Τεχεράνης: 5 χρόνια φυλάκισης και 2 χρόνια απαγόρευσης κοινωνικών και συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων. Ρασούλ Ταλέμπ Μογαντάμ, εργαζόμενος μέλος του Συνδικάτου Βαχέντ των Εργατών Λεωφορείων Τεχεράνης: 2 χρόνια φυλάκισης, 2 χρόνια εξορίας και 74 χτυπήματα.

Οι υπόλοιποι/ες που συνελήφθησαν [και απελεύθερώθηκαν με εγγυήσεις] κινδυνεύουν επίσης να αντιμετωπίσουν νομικές διώξεις.

Καθώς ο χρόνος περνάει, ο κατάλογος αυτός μεγαλώνει περισσότερο. Οι ακτιβιστές και οι αγωνιστές της ελευθερίας που απελευθερώνονται με βαρειές αποζημιώσεις αντιμετωπίζουν νομικές διώξεις.

Σας καλούμε επίσης να στρέψετε την προσοχή σας και σε άλλους/ες ακτιβιστές/στριες που έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί σε φυλάκιση:

Τζαφάρ Αζιμζαντέχ: 6 χρόνια φυλάκισης. Σαπούρ Εχσανί Ραντ: 1 χρόνο στη φυλακή. Παρβίν Μοχαμμαντί: 1 χρόνο φυλάκισης. Φαρχάντ Σεϊχί: 1 χρόνο φυλάκισης. Χάλεχ Σαφαρζαντέχ: 1 χρόνο φυλάκισης. Αλιρεζά Σαγαφί: 1 χρόνο φυλάκισης. Αράμ Ζαντί, ακτιβιστής του εργατικού κινήματος από το Σαναντάτζ του Κουρδιστάν.

Λεϊλά Χοσσεϊνζαντέχ, φοιτήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης: 2,5 χρόνια φυλάκισης.

Τα παραπάνω αποτελούν μερικές μόνο των ενεργειών της Ισλαμικής Δημοκρατίας εναντίον των εργαζομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τα καθιερωμένα διεθνή πρότυπα, το δικαίωμα της απεργίας, της διαδήλωσης και της διαμαρτυρίας δεν μπορεί να αφαιρεθεί οποιονδήποτε πολίτης. Επιπλέον, η ιρανική κυβέρνηση, ως μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, υποχρεούται να σέβεται και να εφαρμόζει τα βασικά εργασιακά δικαιώματα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, τα βασικά αυτά δικαιώματα είναι τα εξής: το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης, η κατάργηση της καταναγκαστικής και βίαιης εργασίας, η κατάργηση της παιδικής εργασίας και η κατάργηση των διακρίσεων στην απασχόληση. Αυτά τα δικαιώματα είναι καθολικά. Η εφαρμογή τους δεν εξαρτάται από το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας ή από το αν έχει επικυρώσει τις συμβάσεις που σχετίζονται με τους τέσσερις παραπάνω βασικούς κανόνες.

Η Ισλαμική Δημοκρατία παραβίασε και αγνόησε τους βασικούς εργατικούς νόμους καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής της.

Οι ιρανικές αρχές απάντησαν στις διαμαρτυρίες και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των δασκάλων, των γυναικών, των συνταξιούχων, των δημοσιογράφων, των φοιτητών, των καλλιτεχνών, των συγγραφέων με εκτεταμένες συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια των φυλακισμένων και εμφάνισή τους σε εξανγκαστικές τηλεοπτικές ομολογίες, μακροχρόνιεςς ποινές φυλάκισης και επαίσχυντες μεσαιωνικές ποινές, όπως η μαστίγωση.

Το καθεστώς αυτό, οι καταπιεστικές πρακτικές του οποίου περιγράφτηκαν, αυτή τη στιγμή είναι μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και άλλων διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω αναμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία, εάν δεν υπάρξει για το καθεστώς αυτό σθεναρή και αποφασιστική διαμαρτυρία και αποδοκιμασία, ή εάν για τον οποιονδήποτε λόγο υπάρξει αδιαφορία για τις κατασταλτικές πολιτικές και πρακτικές της κυβερνητικής εξουσίας στο Ιράν, μια τέτοια απάθεια ή συνενοχή μπορεί να οδηγήσει σε πιο ειδεχθή αποτελέσματα για το εργατικό κίνημα στο Ιράν και σε περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής κατάστασης για περισσότερο από το 95% του πληθυσμού του Ιράν των 81 εκατομμυρίων.

Η διεθνής αλληλεγγύη της εργατικής τάξης απαιτεί από τους εργαζόμενους όλων των χωρών, ιδιαίτερα των χωρών στις οποίες οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να έχουν τα θεμελιώδη δικαιώματα ελευθερίας λόγου, διαμαρτυρίας και οργάνωσης, να στηρίξουν τους αγώνες των συναδέλφων τους της εργατικής τάξης, να καταδικάσουν τις αντεργατικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις τους να υποχρεώσουν το ιρανικό καθεστώς να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων στο πλαίσιο των διεθνών εργασιακών δικαιωμάτων και αρχών. Η διεθνής εργατική αλληλεγγύη απαιτεί επίσης από τους εργαζόμενους να ζητούν από τους διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας να αντιμετωπίσουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του εργατικού δυναμικού από το Ιράν και να μην κλείνουν τα μάτια τους στις παραβιάσεις και τις αντεργατικές πολιτικές της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ζήτω η Διεθνής Εργατική Αλληλεγγύη

Υπογράφουν:

سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه / Συνδικάτο Εργατών Ζαχαροκάλαμου Χαφτ Τεπέ

گروه اتحاد بازنشستگان / Συμμαχία Συνταξιούχων

کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل‌های کارگری / Συντονιστική Επιτροπή για τη Δημιουργία Εργατικών Οργανώσεων

Το πρωτότυπο στα περσικά στη σελίδα Telegram του Συνδικάτου Εργατών Ζαχαροκάλαμου Χαφτ Τεπέ (https://t.me/syndica_7tape)

Αναδημοσιεύτηκε στα περσικά στην ιστοσελίδα Zamaneh (https://www.radiozamaneh.com/465277) και μεταφράστηκε στα αγγλικά από τη Frieda Afary στην ιστοσελίδα των Σοσιαλιστών/στριών Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, Alliance of Middle Eastern and North African Socialists.

Μετάφραση στα ελληνικά: e la libertà

نامه‌ای سرگشاده به پیشگاه کارگران، سازمان‌ها و سندیکاهای کارگری بین‌المللی و همه »

وجدان‌های آگاه»، زامنه، ۲۳ شهریور ۱۳۹۸

«Open Letter from Iranian Workers and Labor Activists to International Workers, Labor Organizations, Syndicates, and All People of Conscience», Alliance of Middle Eastern and North African Socialists, 26 Σεπτεμβρίου 2019. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:05

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.