Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016 21:35

Απεργία πείνας Ουκρανών ανθρακωρύχων και αυτοπυρπόληση προέδρου σωματείου

Κατηγορία Ουκρανία

Εισαγωγή

Στις 19 Αυγούστου ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της NPGU (Ανεξάρτητη Ένωση Ανθρακωρύχων Ουκρανίας) αυτοπυρπολήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή το ουκρανικό κράτος δεν έχει καταβάλει τους μισθούς των ανθρακωρύχων εδώ και πολλούς μήνες. Η ενέργεια αυτή έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που γινόταν στο υπουργείο εργασίας, στο οποίο οι ανθρακωρύχοι είχαν καταλάβει ένα χώρο και δύο από αυτούς είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας. Η NPGU, μέλη της οποίας είναι οι ανθρακωρύχοι που διαμαρτύρονταν, έχει στο παρελθόν υποστηρίξει τους βασικούς προσανατολισμούς της ουκρανικής κυβέρνησης (νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία κτλ). Ως εκ τούτου, η συκοφαντική εκστρατεία που εξαπολύθηκε εναντίον των απεργών πείνας (ότι είναι πράκτορες της Ρωσίας) από την ουκρανική κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα εχθρικό κλίμα απέναντι στους ανθρακωρύχους που διεκδικούσαν τους μισθούς τους και να παρέχει κάλυψη στην αδιαλλαξία της ουκρανικής κυβέρνησης.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Βίκτορ Τιμοφόνοφ πήρε την απελπισμένη απόφαση να αυτοπυρποληθεί (διασώθηκε και βρισκεται στο νοσοκομείο), για να αναγκάσει την κυβέρνηση να υποχωρήσει.

Τελικά η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των μισθών που χρωστούσε στους εργάτες των ανθρακωρυχείων.

Μεταφράζουμε παρακάτω δύο ανακοινώσεις που παρουσιάζουν τα γεγονότα αυτά.

Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι η εργατική τάξη στην Ουκρανία, με βασικό τμήμα της τους ανθρακωρύχους, δίνει συνεχώς μάχες για τα δικαιώματά της, ενάντια στις επιθέσεις του νεοφιλελευθερισμού, τόσο στη Δυτική, όσο και στην Ανατολική Ουκρανία. Δείτε σχετικά παλιότερα άρθρα στο e la libertà: «50 χιλιάδες εργάτες διαδήλωσαν στο Κίεβο ενάντια στη λιτότητα» (9-7-2016) και «Απεργιακές κινητοποιήσεις ανθρακωρύχων και καταστολή στην Δυτική και στην Ανατολική Ουκρανία» (7-2-2016).

e la libertà

 

Ουκρανός ανθρακωρύχος συνδικαλιστής αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας στις 19 Αυγούστου του 2016

Ο Βίκτορ Τιμοφόνοφ, πρόεδρος του τοπικού σωματείου ανθρακωρύχων αυτοπυρπολήθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα [19/8] στο Κίεβο της Ουκρανίας. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και παραμένει σε δωμάτιο έκτακτης ανάγκης αρκετές ώρες αργότερα.

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Ενέργειας, όπου οι ανθρακωρύχοι είχαν καταλάβει ένα δωμάτιο και έκαναν απεργία πείνας εναντίον της διαφθοράς και της μη πληρωμής των μισθών τους.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένας σύμβουλος του Υπουργού γέλασε, καθώς ο Τιμοφόνοφ καιγόταν, και τον κατηγόρησε για διοργάνωση θεατρικής επίδειξης, πληρωμένης από τον ολιγαρχικό Ρινάτ Αχμέτοφ. Αυτός είναι ένας ισχυρισμός που έχει επαναληφθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως απάντηση στην αύξηση των διαμαρτυριών των εργατών στην Ουκρανία. Σαφής υπαινιγμός ότι οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι ανθρακωρύχοι, πληρώνονται από τον Αχμέτοφ για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και να υποστηρίξουν τη ρωσική εισβολή. Η κατηγορία έχει ως στόχο να στιγματίσει τις διαμαρτυρίες των εργατών ως προδοτικές.

Στην πραγματικότητα, ο Τιμοφόνοφ, τον οποίο γνωρίζω, δουλεύει σε ένα ανθρακωρυχείο ιδιοκτησίας του δημοσίου που το διαχειρίζεται το Υπουργείο και βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τα ανθρακωρυχεία DTEK του Αχμέτοφ. Ο Τιμοφόνοφ είναι πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ανεξάρτητης Ένωσης Ανθρακωρύχων Ουκρανίας (NPGU). Η NPGU είναι ένα φιλομεταρρυθμιστικό και φιλοδημοκρατικό σωματείο που έχει περισσότερα από 3.000 μέλη σε ενεργή υπηρεσία στον ουκρανικό στρατό. Όποια και αν είναι η γνώμη κάποιου για τη σύγκρουση, ο ισχυρισμός ότι οι ανθρακωρύχοι της NPGU που διαμαρτύρονται είναι προβοκάτορες πρέπει να απορριφθεί ως συκοφαντία, και ως μια επικίνδυνη και εναντίον της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι θέση, όταν προέρχονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αυτή η κλιμάκωση του Τιμοφόνοφ, καθώς και η απελπισμένη ανάγκη του να ακουστεί, θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως ένα εγερτήριο κάλεσμα προς τις αρχές για την κατάσταση των εργατών και των οικογενειών τους στην Ουκρανία.

Triston Masat, κέντρο Εργατικής Πρωτοβουλίας Κίεβο.

Μετάφραση: e la libertà

Πηγή: Triston Masat, «Ukrainian Miner Activist Sets Himself on fire in protest», Ukraine Solidarity Campaign, 19 Αυγούστου 2016. 

 0 Ukrainian Miners end Hunger Strike

Οι Ουκρανοί ανθρακωρύχοι σταμάτησαν την απεργία πείνας

Ο Ολεξίι Σορόκα και ο Ιβάν Τσούκοφ, οι δύο ανθρακωρύχοι από το Σελιντόβε του Ντόνετσκ στην Ουκρανία σταμάτησαν την απεργία πείνας 12 ημερών.

Ο συνάδελφός τους Βίκτορ Τιμοφόνοφ, πρόεδρος του τοπικού συνδικάτου και Δημοτικός Σύμβουλος του Σελυντόβε αυτοπυρπολήθηκε στην ίδια διαμαρτυρία την περασμένη εβδομάδα. Ο Victor βρίσκεται ακόμα στο νοσοκομείο, αναρρώνοντας.

Η απεργία πείνας ανεστάλη, αφού η κυβέρνηση συμφώνησε να καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερούμενων μισθών στους ανθρακωρύχους. Αυτή είναι μια νίκη που επιτεύχθηκε μ’ αυτές τις θυσίες ανθρακωρύχων. Φυσικά, δεν θα πρέπει να γίνει η απεργία πείνας και να διακινδυνεύσουν με θάνατο οι εργάτες για να τους καταβληθούν αυτά που τους οφείλονταν

Δυστυχώς, ο καθένας περιμένει ότι οι μισθοί δεν θα πληρωθούν και πάλι τους επόμενους μήνες, και το συνδικάτο των ανθρακωρύχων δήλωσε ότι ετοιμάζεται να κλιμακώσει τις διαμαρτυρίες. Πριν ο Ολεξίι και ο Ιβάν επιστρέψουν στις δουλειές τους στο ορυχείο, σταμάτησαν στο ГО "Трудові Ініціативи" για να συζητήσουν για τη νομική βοήθεια και την υποστήριξη για τους ανθρακωρύχους, καθώς συνεχίζουν να αγωνίζονται για δικαιοσύνη και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Μετάφραση: e la libertà

Πηγή: «Ukrainian Miners end Hunger Strike», Ukraine Solidarity Campaign, 19 Αυγούστου 2016. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016 21:45
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.