Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016 12:06

Ανακοίνωση της LCR-SAP για τη βίαιη αστυνομική καταστολή συγκέντρωσης κατά του φασισμού και της ισλαμοφοβίας στις Βρυξέλλες

Ο αστυνομικός διοικητής των Βρυξελλών πρέπει να καθαιρεθεί

Το Σάββατο αυτό, 2 Απριλίου, η συγκέντρωση κατά του φασισμού και της ισλαμοφοβίας και προς τιμή των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων, που είχε προγραμματιστεί μπροστά από των Χρηματιστήριο των Βρυξελλών, καταστάλθηκε σκληρά από την αστυνομία. Σχεδόν 100 άνθρωποι συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Έτερμπεκ. Άνθρωποι που βρίσκονταν σε μια καφετέρια, ακόμα και στο εσωτερικό της, επίσης συνελήφθησαν.

Οι συλλήψεις ήταν συστηματικές και συχνά βίαιες”, σχολιάζει ένα μέλος από τους συλληφθέντες της LCR. “Στο κελί που βρισκόμουν, τουλάχιστον ο ένας ήταν στο Χρηματιστήριο χωρίς να έχει καμία σχέση με τη συγκέντρωση”. Ας προσθέσουμε και ότι ο πρώτος άνθρωπος που συνελήφθη ήταν ο Αλεξίς Ντεσβαέφ, Πρόεδρος της Λίγκας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την ώρα που προσερχόταν στην πλατεία. Σύμφωνα με τον Βάντερσμίσεν, διοικητή της αστυνομίας, συνελήφθη “για το παράδειγμα” (εδώ η συνέντευξη).

bourse aufaciès 1

Οι άνθρωποι που συνελήφθησαν στο Χρηματιστήριο δεν διαδήλωναν (παρέμεναν επί τόπου). Δεν υπήρχε κανένα πανό, κανένα ύφασμα, κανένα μεγάφωνο, κανένα σύνθημα, οποιουδήποτε είδους. Είναι προφανές ότι ο διοικητής Βαντερσμίσεν χρησιμοποίησε την αστυνομική διαταγή για να οδηγήσει προσωπικά στη σύλληψη οποιουδήποτε βρισκόταν στο μέρος και του φαινόταν να μοιάζει για αντιρατσιστής. Πρόκειται επομένως για συλλήψεις με βάση (αποδιδόμενη) πολιτική άποψη των ανθρώπων που ήταν παρόντες και όχι για σύλληψη ανθρώπων που “προκαλούν τη δημόσια τάξη”.

Την ίδια ώρα στο Μόλενμπεκ, καμιά τριανταριά φασίστες είχαν την άνεση να παρελαύνουν με ολόκληρο πανώ και να πάνε μάλιστα ώς το μνημείο του Atomium! “Οι διαδηλωτές κατά του Ισλάμ μαζεύτηκαν στο πολιτιστικό κέντρο Βέστραντ, στην κοινότητα του Ντιλμπέκ και μετά πήγαν στο Μόλεμπεκ, όπου άνοιξαν το πανό τους και φώναζαν συνθήματα. Μετά από κανένα τέταρτο, η ομάδα κατευθύνθηκε στο Atomium”, λέει η RTBF [βελγική τηλεόραση].

bourse armée

Οι περισσότεροι απ'όσους συνελήφθησαν στο Μόλεμπεκ είναι νεαροί της συνοικίας. Μόλις επτά άτομα συνδεόμενα με την άκρα δεξιά συνελήφθησαν. Την Κυριακή 27 Μαρτίου, αυτή η ίδια αστυνομία των Βρυξελλών, είχε αφήσει μια ολόκληρη ομάδα 400 φασιστών να παρελάσει έως το Χρηματιστήριο, χαιρετώντας με το ναζιστικό χαιρετισμό και επιτιθέμενη βίαια σε όσους ανθρώπους βρίσκονταν εκεί. Τότε μόλις μια ντουζίνα από αυτούς είχαν προσαχθεί. Ο “πολιτικός” ρόλος που παίζει η αστυνομία των Βρυξελλών με την καθοδήγηση του αρχηγού της αναδεικνύεται επομένως, για μια ακόμα φορά, όσο γίνεται σαφέστερα.

Ο κ.Βάντερσμίσεν και οι άνδρες του συμβάλλουν ενεργά στο χτύπημα του κινήματος και των εκδηλώσεων πολυ-πολιτισμικής έκφρασης που διεξάγονται στο Χρηματιστήριο μετά τις σφαγές της 22 Μαρτίου. Με τον τρόπο αυτόν, ευνοούν τις επιλογές που στηρίζουν οι φασιστικές ομαδούλες, για ταυτοτική αναδίπλωση, για “κοινοτισμό”, για απόρριψη του άλλου, για ισλαμοφοβία. Πράγμα που, εξάλλου, αποτελεί και έναν από τους στόχους της Νταές [ISIS].

Ήλθε η ώρα να τελειώνουμε με τα 'je suis', με τα κεριά και με τις λευκές πορείες...”, λέει στο ιντερνέτ μια από τις φασιστικές ομάδες. Το Σάββατο 2 Απριλίου, το ανέλαβε αυτό η αστυνομία του κ.Βάντερμίσεν!

bourse violents

Ο σοσιαλιστής δήμαρχος των Βρυξελλών, Ιβάν Μαγιέρ, και ο επίσης σοσιαλιστής υπουργός πρόεδρος της Περιοχής των Βρυξελλών, Ρούντι Βέρβοορτ, ακολουθούν την ουρά της δεξιά δημάρχου του Μόλεμπεκ. Υιοθέτησαν μέτρα που συναγωνίζονται για το πώς να είναι πιο ασφαλίτικα και πιο περιοριστικά για τις ελευθερίες, μέτρα τελείως άχρηστα απέναντι στο κάλεσμα της άκρας δεξιάς να διαδηλώσει στο Μόλεμπεκ, από την άλλη πλευρά του καναλιού. Έχουν την πολιτική ευθύνη για όλες τις καταχρήσεις εξουσίας που κάνουν οι “δυνάμεις της τάξης”, της οποίας τη συμπεριφορά θα μπορούσαν να επικαλεστούν μόνο σε κατάσταση “πολιορκίας”. Είναι επικίνδυνη και απαράδεχτη για κάθε καθεστώς που διατείνεται ότι είναι δημοκρατικό. Η LCR περιμένει από όλες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις να καταγγείλουν την κατάσταση αυτή.

Η σύλληψη απλών περαστικών και ανθρώπων που ήρθαν να εκφραστούν ειρηνικά και οι οποίοι, επί πλέον, δεν είχαν κανένα σημάδι για τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση, είναι απαράδεχτη. Είναι ακριβώς το αντίστροφο από την ντροπιαστική συνενοχή της αστυνομίας των Βρυξελλών την περασμένη Κυριακή απέναντι στους φασίστες. Και στις δύο περιπτώσεις, η ευθύνη του διοικητή Βέντερσμίσεν είναι σαφής. Η LCR απαιτεί την καθαίρεσή του καθώς και να ριχτεί άπλετο φως στα επεισόδια της 27 Μαρτίου και της 2 Απριλίου στο Χρηματιστήριο.

Εθνική ηγεσία της LCR-SAP, 2 Απριλίου 2016

(Φωτογραφίες La gauche. Βίντεο από τη βίαιη σύλληψη του συντρόφου μας Thomas Weyts)

Πηγή: “Le Commissaire de police de Bruxelles doit être démis de ses fonctions”, LCR la gauche, 3 Απριλίου 2016

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:26

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.